A pezsgő a történelem része volt
Krisztus után 496-ban Reimsben, a Champagne bölcsőjében megkeresztelték Clovist, a frankok királyát. Ettől kezdve a francia királyokat mindig Reimsben kenték fel, és a koronázási ünnep részeként a pezsgő előfutárát jelentő italt szolgáltak fel. Pezsgőbort, amit csak egy kiváltságos kisebb csoport élvezhetett, nem járt bárkinek. Bár e pezsgőnek még szemernyi köze sem volt ahhoz az italhoz, amit mi szilveszterre vásárlunk, hiszen az övék inkább kissé zavaros színű, leginkább vörös kortyokat kínált, amit szürke borként is emlegettek ezekben a korai időkben.
Dom Ruinart (1657-1709) a Champagne-régió szülötteként sokat tett azért, hogy Párizsban letelepedve népszerűsítse a pezsgő bort a város és Versailles legnagyobb nevei között. Frére Oudart (1654-1742) pedig rengeteget munkálkodott azon, hogy javuljon a meglévő készítési technológia, és jobb legyen a rendelkezésre álló bor minősége.
A pezsgő akkor kezdett összefonódni a luxusélménnyel, amikor XIV. Lajos, a Napkirály először kóstolt pezsgőt a reimsi katedrálisban. Lajos a divathoz, a presztízshez társította az italt, és innentől nagy mennyiségben kortyolgatta.
1789-ban lecsapott a guillotine: a francia forradalom véget vetett a pezsgő uralkodókkal és arisztokratákkal való kapcsolatának. A forradalom indította útjára a pezsgő harmadik, talán legerősebb kultuszát, ugyanis ekkoriban ezt nevezték az Új Francia Köztársaság lelkének. Napóleon imádta a pezsgőt: „Pezsgőt iszom, mikor nyerek, és pezsgőt iszom, mikor vesztek, hogy megvigasztaljam magam”- mesélt champagne tapasztalatairól Bonaparte Napóleon, aki szintén lelkesedett e nemes italért.
Pezsgőházak alakulása és nemzetközi terjeszkedés
Jean-Remy Moet alapította a Moet pezsgőt az Amerikai Egyesült Államokban, teljesen új ügyfélkörrel, és ebbe még George Washington elnök is beletartozott. Amint az orosz hadsereg szétverte Napóleont és elérte Reims városát, a vállalkozó szellemű Madame Veuve Clicquot megnyitotta pezsgős pincéit a győztesek előtt abban a reményben, hogy ez majd segít neki meghódítani az orosz piacot.
Az első ipari forradalom idején a pezsgő egyre gyorsabban jutott el a különböző piacokra. A hatékony vasúti hálózatoknak köszönhetően a pezsgőt messzebbre, nagyobb mennyiségben és több helyre lehetett szállítani, mint valaha. Az új berendezések hatékonyabb gyártást tettek lehetővé, és vonzóbbá varázsolták a pezsgőt íz és esztétikai tekintetében egyaránt. A pezsgő ekkor vált Franciaország szimbólumává a világ szemében.
A 19. század elején a pezsgő világméretű fejlődésen esett át a németeknek köszönhetően. A francia jólét vonzotta a németeket, akik tömegesen telepedtek le az országban. Az évek során közülük sokan a házasságaikon keresztül kapcsolódtak a pezsgőházakhoz. Ezért találunk sok német nevet a champagne pezsgős címkéken: Bollinger, Krug vagy Deutz.
Mindig az első pohár pezsgőben van a legtöbb buborék
A pezsgő kiöntésekor ezért aztán rettentő óvatosan kell bánni az első pohárral, mert itt van a legnagyobb veszélyfaktor.
Minél több buborék van a pohárban, annál jobban felgyorsítják az alkohol felszívódását, ezért az első pohár mindig a legerősebb is!
A 17.században a pezsgő „elhibázott italnak” számított
A buborék annak a jele volt, hogy a bor túl sokáig erjedt, és nem egészséges emberi fogyasztásra. A „romlott bort” ezután a csatornába öntötték. Nagy szerencsénkre volt egy vállalkozó szellemű ember (vagy hölgy, hiszen erről nincs pontos információnk), aki úgy döntött, hogy megkóstolja a károsnak ítélt italt – és ennek köszönhetjük a nagyszerű pezsgőket!
Champagne nemcsak a pezsgő neve, hanem egy francia régió is egyben
A pezsgőt mindig a francia Champagne régióban kell előállítani, hogy hivatalosan is pezsgőnek nevezhessék. A Champagne régió számos más francia bortermelő régiótól északra található. Jól ismert mészköves és porózus talajáról, amely lehetővé teszi a pezsgőkhöz szükséges kellő savasságot.
A pezsgő a bor kétszeri erjesztésével jön
Míg a klasszikus bor egyetlen erjesztéssel alakul ki, a pezsgőnek a buborék miatt kettős erjesztésre van szüksége. Az első erjesztés rendszerint fehér vagy rosé bort ad.
A második fermentációt a cukor és az élesztő hozzáadása jelenti. Ez az eljárás a szabványos pezsgő esetében legalább 15 hónap, a milésime pezsgőnél 3 esztendő.
80 000 futballpályányi területen termesztenek pezsgőt
Ez tulajdonképpen 33.400 hektárnak felel meg, itt terem a készítéséhez szükséges három szőlőfajta, a Chardonnay, a Pinot Noir és Pinot Meunier. Összesen 360 faluban termesztik a nemes szőlőket: Aube, Marne, Haute-Marne és Ardennes területén.
Egy szabványos üveg pezsgő – a maga 75 cl-vel – összesen 9 millió buborékot tartalmaz
Bill Lembeck tudományos kutatása szerint összesen megközelítőleg 9. 800.000 buborék táncol egy pohár pezsgőben. Ez a sok pezsgés adja az ital jellegzetes textúráját, amit mindannyian ismerünk és szeretünk.
Usain Bolt tiszteletére sajátos pezsgősüveget készítettek
Miután a jamaikai sprinter megdöntötte a 100 méteres gyorsfutás világrekordját, a Mumm Olympic Rosé Champagne-t külön a híres futó tiszteletére hozták létre. Az Out this World palackot kifejezetten az űrben való „pezsgőmámorra” tervezték, amit Bolt zéró gravitációs körülmények között próbált ki.
Lady Gaga már tervezett Dom Perignonos pezsgősüveget
Az amerikai énekes gyakran bukkan fel sorozatokban és sikeres filmekben, azonban a pezsgős palackok tervezésébe is beszállt egy limitált szériás verzió létrehozásakor. Így született a Dom Perignon Lady Gaga 2010 Vintage Champagne.
A Champagne régió talaja őskori tengeri mikroorganizmusokat tartalmaz
A legjobb pezsgőket termő talaj földje egykori rákfélék maradványait őrzi, és ezek adják a helyi talaj egyedi tulajdonságait. A mészköves talaj rettentő porózus, ami elősegíti a szőlő virágzását. Érdekes módon azonban nincs szőlő vagy város, amit Champagne-nak hívnak. Más híres italoktól eltérően a pezsgő, vagyis a Champagne az északkelet-franciaországi régióról kapta a nevét, nem egy szőlőfajtáról. Nincs ilyen város, és ezt a szőlőfajtát is hiába keressük a híres listákon.
Nem minden pezsgő nevezhető champagne-nak
Ahhoz, hogy megkapja ezt a megtisztelő titulust, az italt a francia föld egy meghatározott szegletében kell előállítani. Pontosabban Északkelet-Franciaországban kell lennie a Champagne régióban: még a terület szomszédságában lévő régiók sem nevezhetik pezsgőjüket champagne-nak.
A pezsgő kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a vörös- és fehérbor
Bár minden üveg különbözik, egy 750 ml-es pezsgőben körülbelül 600 kalória van. A pezsgőt hagyományosan kisebb mennyiségben szolgálják fel, mint más borfajtákat.
A pezsgő a franciák leghidegebb borvidékén terem
Champagne régiója Párizstól 150 kilométerre található, és ez a legzimankósabb bortermő terület, mivel az ország hűvösebb északi területén fekszik. Éves átlaghőmérséklete mindössze 11 Celsius- fok. A hideg klíma azonban pozitív zamatot ad: ez az időjárás kölcsönzi a szőlőnek a kellő savasságot, hogy eszményi alapgyümölccsé avanzsáljon a pezsgőkészítéshez!
Évente több mint 300 millió üveg pezsgőt gyártanak
A franciák nagyban játszanak: az adott évben előállított pezsgő mennyisége gyakran pár tényezőtől függően hullámzik, de olyan 300 millió palack mindenképp forgalomba kerül. 2021-ben ezt a gigászi mennyiséget is sikerült felülmúlni 315 millió palack champagne-nal.
Hogy ez pontosan mennyi az adott évben, az függ az időjárástól, a kártevők támadásaitól, a várható időjárás szeszélyeitől. A terület különösen kiszolgáltatott a rossz időjárásnak, például a hónak, ami még nehezebbé teszi a pezsgő előállítását. A szőlő bimbózó virágai könnyen megfagyhatnak, és ilyenkor a gyümölcsből nem lesz szőlő. Azonban a francia szőlőmesterek nem ismernek lehetetlent, és fáradtságot nem ismerve folyton azon dolgoznak, hogy jobbnál jobb champage-okat készítsenek a műértőknek.
A pezsgő világnapját október 4-én Pénteken ünnepeljük
Ez egy tökéletes alkalom arra, hogy a család és a barátok társaságában kinyissunk egy friss pezsgős palackot.
A világ legrégibb pezsgőspalackját találták meg a Balti-tenger közepén
2021-ben egy búvárcsapat összesen 30 pezsgőt fedezett fel a Balti-tengeren elsüllyedt hajóroncsok között. A jó állapotban megőrzött palackokat a felfedezések szerint Clicquot készítette 1782 és 1788 között.
Ha minden héten pezsgőt iszunk, az megőrizheti a jó memóriánkat?
Erre az eredményre jutott a Reading Egyetem tanulmánya: a pezsgő segíthet megvédeni az agyat az Alzheimer-kór okozta károsodásoktól. A champagne előnyei közé tartozik továbbá a kutatások szerint a stroke kockázatának csökkentése és a szív egészségének javítása is. Az áll a háttérben, hogy a pezsgő poilifenol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szívbetegségekkel szemben.
A pezsgőspohár oldalán megjelenő buborék a jó champagne jele
Ez jelzi, hogy az ital kiváló, egyúttal lágy, kifinomult aromakarakterrel bír.
Hogyan jönnek létre a buborékok?
Akkor születnek, amikor a cukor és az élesztő kölcsönhatásba lép a második fermentáció során. Az aktív élesztő ugyanis a cukrokkal táplálkozik. És habzást okoz, amikor szén-dioxid csapdába esik a palackban. Az élesztők lakomája adja tehát azokat a frenetikus pezsgőhabot, amely nélkül a champagne nem is lenne igazi champagne!
James Bond kedvenc itala a pezsgő?
Elsőre azt hinné az ember, hogy a Martini – naná, hogy felrázva, nem keverve. Valójában kicsit más a kép a 007-es ügynök történeteiben, mivel Bond a pezsgőből iszik a legtöbbet a filmekben, összesen 36 alkalommal. Legalábbis ha az eredeti könyveket nézzük, mert a filmnek jobban előtérbe helyezték az ügynök Martini iránti rajongását.
A parafadugó akár 25 mérföld/órás sebességgel is kirobbanhat a palackból
A pezsgő kinyitásakor tehát mindenképpen óvintézkedéseket kell tennünk, hogy ne okozzunk balesetet. Fontos, hogy távol legyen a szemünktől, és a közelben állókat se veszélyeztessük a pezsgőbontással. Hiszen a dugó elementáris erővel repül ki a pezsgőspalackból, és akár 180 métert is repülhet a számítások szerint, ha igazán elemében van.
Nem mindegy, milyen szőlőből készül a pezsgő
Az ital minőségi zamatához 3 nagy szőlőfajta szükségeltetik: a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier. És itt a legmeglepőbb tény a pezsgőt illetően: egyetlen 750 ml-es üveg pezsgő előállításához több mint 3 kiló szőlő kell, ami hihetetlen mennyiség.
A franciák isszák a legtöbb pezsgőt
Ez önmagában még nem akkora meglepetés, az viszont már kicsit durvább, hogy az összes megtermelt pezsgő több mint 50%-át ők fogyasztják. Ennyit a regionális értékekről – de hát miért vennének valaha pezsgőt, ha a saját kertjeikben és ültetvényeiken készíthetik el a lehető legjobbat?
Egyébként Európa ad otthont a legtöbb pezsgőt fogyasztó országnak. Ide tartozik Belgium, Svájc, az Egyesült Királyság, ezek a legnagyobb pezsgőivó nemzetek.
Az Egyesült Királyság egykori miniszterelnöke, Winston Churchill annyira imádta a pezsgőt, hogy mindennap délelőtt 11-kor megivott belőle egy palackkal, hogy megalapozza a napját.
Volt olyan pezsgő, amely 1 millió dollárért kelt el
A valaha gyártott legdrágább üveg pezsgő a Gout de Diamants. Egy arannyal borított palackban került eladásra, és egy 18 karátos gyémántot is tartalmazott.
Mi a legjobb hőmérséklet a pezsgő számára?
Ha a pezsgőt túl hidegen tálalják, elveszítheti a bor testes jellegét. Ha a pezsgőt túl melegen tálalják fel, akkor meg a kelleténél édesebb íze lehet, és nem buborékol a szánkban. Ennek elkerülése érdekében az a legjobb, ha a pezsgőt 8-10 fokos hőmérsékletre hűtjük, vagy körülbelül 4 órát tölt a hűtőszekrényben, hogy elérje a megfelelő hőfokot.
Marilyn Monroe pezsgőben fürdött
A szőke színésznő számtalan palacknyi pezsgő tartalmát öntötte a kádba, mert imádta halmozni a luxusélményeket. Persze sokan erre azt mondanák, hogy jobb pezsgőt inni, mint fürödni benne…
Dom Perignon a pezsgő atyja – vagy mégsem?
Ő volt az első bencés szerzetes, akit a champagne feltalálójának tartanak. Noha nem ő volt az első, aki erjesztette a pezsgőt, de Perignon pincemester valóban úttörő volt a pezsgő és módszereinek modernizálásában és népszerűsítésében. Ezért viseli az ő nevét a mai piacon az egyik legnépszerűbb pezsgő.
Szóval csak egy széles körben elterjedt mítosz, hogy Dom Perignon a pezsgő atyja. A Hautvillers-i apátság pincemestereként dolgozó szerzetes rengeteget javított a champagne készítési eljáráson, és az is kétségtelen, hogy fejlesztette a modern pezsgő finomhangolását. Valójában az angol fizikus, Christopher Merret dokumentálta a második erjesztési folyamatot, amely pezsgő születéséhez vezetett. Még jóval azelőtt, hogy ezt Dom Perignon megtette volna…
Rendszerint 12.000 idénymunkás vesz részt a Champagne-i szüreten
Egy rendkívül szigorú szabályok alapján működő iparágról beszélünk, hiszen mindössze 3 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy betakarítsák ezen a területen a kinccsel felérő szőlőt. Ezért foglalkoztatnak ennyi alkalmi napszámost összesen 2-3 hétig, mert minden kézre szükség van, hogy időben megoldják a kapitális kihívást. A szüretelők mindig négy fős csapatokban dolgoznak, amiket franciául „hordonoknak” neveznek.
Az első pezsgőket az „ördög borának” nevezték
A pezsgőipar kezdete, az ősrobbanás mindenképp hihetetlen véletlen volt! Kezdetben a habzóbor nyomása olyan erőteljes volt, hogy számos palack felrobbant, mikor a dugók kipattantak.
A bort ekkoriban gyakran „le vin du diable-nek”, vagyis az ördög borának vélték, mivel ekkoriban még nem sejtették, hogy erősebb üvegpalackra van szükség a durva erejű nyomás visszatartásához. Napjainkban a pezsgős palackok 10 atm nyomásra készülnek, pedig maga a bor csak 5-6 atm nyomást hoz létre. Már itt is érezhető, micsoda energiák feszülnek egy palackban: a pezsgő nyomása meghökkentő módon háromszor akkora, mint egy autógumié…
Több mint 300 pezsgőház működik
Azokat a speciális vállalkozásokat nevezik így, amelyek Grande Marque Champagne-t gyártanak, és ebből jelenleg 360 ház aktív. A pezsgőipar óriási szektor Franciaországban: a kutatások szerint több mint 16.000 embert foglalkoztat.
A Champagne régió titkos borkamrái
A pezsgővilágnak nincs egy saját Indiana Jonesa, de valóságos ünnepet élhetne, át, amikor felfedezné a pezsgőbirodalom óriási kincseket rejtő földalatti pincéit! Reims alatt több mint 250 kilométernyi pezsgőpince húzódik.
Ez a Champagne régió fővárosa, ahol 155 mérföldes pincerendszer összesen 200 millió palackot rejt. Szintén egy izgalmas terület Épernay, az Avenaue de Champagne. Ez a világ egyik legdrágább utcája, hiszen az alatta lévő pincékben összesen több millió üveg pezsgő hever. És ott vannak még a lenyűgöző szépségű mészkőpincék is, amelyekben a Duperrey pezsgős üvegeket érlelik, amiket az UNESCO a világörökség részeként ismert el.
Flute glass és Coupe glass
A rutinosabb pezsgőivók szerint az italt furulya alakú pohárban kell kortyolgatni, mert ez sokkal pezsgőbb ebben, mint egy kupés pohárban. A modern fuvolás kialakítás előtt a „kupé” volt a mindenhol használt pezsgőspohár, amely a pletykák szerint Marie-Antoinette bal keblének másolata.
Napóleon katonái karddal nyitottak pezsgőt
A „Sabrage” Napóleon lovasságához kapcsolódik. És ha a repkedő dugókra gondolunk, akkor egy elég veszedelmes hagyományt teremtettek…. Mögöttes indítóoka valószínűleg az volt, hogy a lovasság szerette az eseményszámba menő teátrális dolgokat, és a pezsgő hagyományos kézzel történő kinyitása nem volt elég grandiózus vagy vizuálisan lenyűgöző.
A pezsgősüveg belsejében nagyobb a nyomás, mint egy autógumiban
Meghökkentő tény, de nagyjából háromszor akkora! Manapság már nem is csodálkozhatunk azon, hogy a pezsgő korai készítői vas sisakot viseltek, hogy megvédjék magukat a palackrobbanástól!
A 17. és 18. században veszélyes volt pincemesternek lenni
A pezsgős palackok ugyanis vékonyak voltak ahhoz, hogy ellenálljanak a túlságosan erős szén-dioxid nyomásának, ami miatt védősisakot fémmellényekkel és ékszerekkel hordtak.
Mennyire lehet berúgni egy pezsgőtől?
Alkoholtartalma rendszerint 12 és 13% között mozog, ami hasonló más fehérborokéhoz. A szénsavas alkohollal kombinálva azonban gyorsan a fejébe szállhat tőle az embernek a dicsőség! A szénsavas italok kortyolgatásakor ugyanis az alkohol könnyebben szétárad a véráramban.
Szeptember vége a legjobb hónap a szőlő számára
A francia Champagne régióban a szőlő betakarítása általában e hónap végén történik a hőmérséklet függvényében. A pezsgőben lévő szőlőt mindig kézzel szüretelik, direkt nem használnak hozzá gépesített eszközöket. A leszüretelhető szőlőmennyiséget pedig szigorú törvényben szabályozza a francia kormány. Szóval nem csoda, hogy egy minőségi pezsgő nem olcsó mulatság…
A riddling
Ez egy olyan folyamat, amely során a pezsgős üvegeket megfordítják, és keverik az erjesztés során. Kétnaponta meg kell vizsgálni, hogy az üledék elég egyenletesen oszlik-e el a palackban, hogy a szükséges mértékű szénsavasodást hozza létre. Ez a sok mozgatás, a nagy „lökdösődés” az oka annak, hogy a pezsgősüveg vastagabb üvegből készül.
Fedezze fel a prémium pezsgők bársonyos finomságát! Az iDrinks üzleteiben megtalálja az ünnepi alkalmakhoz legjobban illő pezsgőt. De valójában bármikor felnyithatunk egy remek pezsgőt, hiszen az átlagos hétköznapokat is színes ünneppé varázsolja a pezsgőbuborékok vidám tánca!