Minden, amit a sör stílusairól tudni érdemes

Minden, amit a sör stílusairól tudni érdemes

Manapság egyre menőbb érteni a sörökhöz, bár napról napra nehezebb átlátni az összes változatot és finom kis nünaszot a sörök bőséges kínálatában. Manapság már több mint 100 sörstílus létezik, számtalan variációval. És a lehetséges sörök listája merészen bővül…Soha nem lehet lézer pontossággal teljesen átlátni a sörök birodalmát, mert folyamatosan kísérleteznek korábban sosem látott ízprofilok kialakításával. Most mégis kísérletet teszünk erre, és egy seregszemlén megismerjük a legjobb sörök stílusának ismertetőjegyeit, egy kis sörtörténelemmel együtt!

A világ egyik legismertebb sörfajtája: a lager

Minden sör erre a két nagy stílusra oszlik. A különbség az élesztőben rejlik: a lagerek esetében a saccharomyces pastorianus), majd az erjesztés során az élesztő nagy mennyiségben összegyűlik a tartály ajtaján. A lagerek rendszerint ropogósak, tiszták és féltelenül frissítő zamatokkal hömpölyögnek a söröspalackokban. Halvány, áttetsző színben tündökölnek a pohárban, grandiózus gabonás aromákkal hömpölyögnek a szánkban. A malátázott árpán kívül olyan összetevőkből készül, mint a kukorica, a rizs és a zab. Bár a komló szintje meglehetősen alacsony benne, a szénsavasodásuk igen magas. A lagerek fantasztikus felfrissülést adnak az izzasztó nyári kánikulában, és szinte minden ételhez passzolnak.

A lager világ talán legpopkultabb sörfajtája. Olyan sörök játszanak ebben a ligában, mint a Budweiser, a Corona vagy a Michelob Ultra. A lagerek becslések szerint Amerika sörpiacának nagyjából 87%-át teszik ki. Sok kézműves sörfőzde napjainkban már saját lagereket készít, hogy felvegye a versenyt az amerikai söripar nagy titánjaival. A kézműves sör forradalmának első korszakában még számos sörfőzőnek nem volt megfelelő felszerelése vagy helye lagerek készítésére, ám azóta gyökeresen átalakult a helyzet.

A lager kategória magyar finomsága a Szent András Etalon Lager Kézműves Sör olyan parádés maláták ötvözésével, mint a pilseni, müncheni, melanoidin, a komlók tekintetében pedig keveri a Kazbeket és a Premiantot, hogy egy üde és citrusos, kellemesen keserű sört keltsen életre.

A lager cseh remeke, a Pilsner egy könnyen iható, erősen szénsavas lager, amely enyhe fűszeres jegyeket kap a komlótól. Nevét a csehországi Pilsen városáról kapta, amely népszerűsítette a stílust. A régió egyik jól ismert söre a Pilsner Urquell. Egy amerikai lagerektől sokkal ízesebb, sajátos lagerrel van dolgunk, amelyet először 1842-ben főztek Pilsenben (vagyis 6 évvel a magyar forradalom és szabadságharc előtt). A halványarany fényben tündöklő pilsner tiszta, fűszeres és virágos, komlós illattal bír. Egyszerre ropogós és frissítő sörélményt ígér, különleges keserűségét pedig a Saaz nemes komlótól kapja. A német pilsner a cseh pilsner sikere után 30 évvel készült. A német pilsnerek – mint a Bitburger vagy a Warsteiner – általában világosabb színűek, ropogósabbak és szárazabbak a cseh pilsnernél. Ehhez a sörfajtához remekül illenek a csirke ételek, a halak és a tészták is.

De a csehek másik nagy dobását, a Bernard Celebration Lagert sem szabad kihagyni, mert igazi ünnepi kortyokban részesít minket!

A Helles egy maláta-vezérelt lager ínycsiklandozóan ropogós jegyekkel. Nem édes, lecsengésében viszont mindig van egy kis komlós keserűség.

A mexikói lagereket gabonapehelyből vagy kukoricából főzik.  A Coronát, a világ leghíresebb mexikói lagerét gyakran lime-mal tálalják a bárokban, vagy azzal ízesítik.

A Vienna lager pörkölt malátából készül, ez borostyánsárga színt ad neki. Tiszta íze feltárja a maláta sallangmentes finomságát, komlós fűszereséggel karöltve. A műfaj egyik kiemelkedő itala a Kölsch, egy magasabb hőmérsékleten erjesztett sör, egy aranyszínű lager Kölnből ropogós, gyümölcsös ízzel.

 

Az Ale sör és stílusai

Az ale söröknél (saccharomyces cerevisiae) az élesztő a tartály teteje felé gyűlik össze. Az ale sörök kifejezetten aromásak s gyakran gyümölcsösek. Egy másik esszenciális különbség az időzítés és a hőmérséklet. Az ale sörök mindössze néhány hétig vannak 4.4-12 Celsius fokon, míg a lagerek hónapokig vannak 0-7 Celsius fok között.

Az ale egyik kirobbanó formát villantó itala a Wychwood Hobgoblin IPA lédús naranccsal, kesernyés grapefruittal, és az édes méz intenzív trópusi örvénylésével.

A New England-stílusú IPA (NEIPA) már az erjesztés során használ komlót, nem csak a forralásos szakaszban. Ez csökkenti a sör keserűségét, és lédúsabb aromát ad a komlónak. A NEIPÁ-kat gyakran zabból és búzából főzik. Szűrtek is, ami kissé ködös (hazy) megjelenését kölcsönös a sörnek. Néhány változatot laktózzal és gyümölcspürével főznek, hogy egy izgalmas milkshake kever ízprofilt teremtsenek.

Az Imperial vagy Double IPA markánsabb komlótartalommal rendelkezik, és sokkal magasabb az alkoholtartalmuk is.

A Pale Ale sörök alkoholtartalomban és komlóban rendszerint alacsonyabb alkoholtartalmat képvisel, mint az IPA. Kiegyensúlyozottabb malátás karakterük van, amelyet kekszre emlékeztető íz jellemzi. A Sierra Nevada Pale Ale az egyik legismertebb változat az Amerikai Egyesült Államokban, és sokan a stílus etalonjénak tartják.

Amerika sem tétlenkedik az izgalmas Ale sörök terén: itt született az Amber Ale, malátás aromavezetéssel, intenzív karamellás hullámokkal, mint a Pale Ale. Ez a karamell és a kristálymaláta használatának, ezek az összetevők pörkölt malátássá teszik az Amber Ale-eket. Főleg azok a sörrajongók szeretik, akik egy kicsit édesebb sörre szomjaznak, amely testesebb a jól ismert Pale Ale-eknél. Az amerikai komló egy kis citrusos és fenyős jelleget ad az italhoz. A pörkölt malátás árnyalatok miatt istenien illik a grillsütéshez, valamint a grillezett húsokhoz és a zöldségekhez.

Amerika egyik nagy dobása az American Brown Ale. Természetesen barna színéről kapta nevét ez a malátás, igencsak sokoldalú sör, amely pörkölt karamellás, csokoládés ízekkel és kevés keserű komlóval örvénylenek a poharakban. A brit Brown Ale-ek inspirálták az American Brown Ale-t, azonban keserűbbek a nagy elődnél. A Brown Ale zseniális bevezetés a kézműves sörök világába, és színe bármilyen fogáshoz remekül illik. Kiemelkedően jó viszont a grillezett húsokhoz, a zöldségek mellé a következő grillezésen.

Az English Pale Ale enyhébb és malátásabb, mint amerikai rokonai, változatai a közepestől a magas komlósságig terjednek. Az angol élesztő gyümölcsösséget ad a sörnek, amely ügyesen kiegyensúlyozza a keserűséget. Igen ütős ételtársítás hozzá a brit egyik Jolly Jokere, a fish and chips, bár sült csirkével és halakkal is ragyogó kortyolgatni az aranyló nedűt.

 

Az APA berúgta a kézműves sörforradalom motorját, az IPA a sörök legfiatalabb titánja

Az American Pale Ale volt az inspirálója a sörvilág újjászületésének. Az APÁ-k színe a halványsárgától a mély borostyánig terjed. Közepesen testes sörök, és valósággal hömpölyögnek a komlótól. Istenien társíthatóak ételekhez, például csirkehússal és hallal, valamint chilivel és sajtokkal is érdemes tesztelni a zamatukat.

Az India Pale Ale (IPA) napjainkban a legnépszerűbb kézműves sörfajta. Az alfája és omegája a komló. Olyan aromákat és színes ízeket kölcsönöz az italnak, mint a citrusfélék, a fűszerek, a trópusi gyümölcsök, a fenyő és a bogyós gyümölcsök. Az IPÁ-k -különösen a West Coast vagy Amerikai változatok – kreatív keserűségükről ismertek, mivel a komlót a főzési folyamat meleg részében adják hozzá.

Az Indian Pale Ale-ek különösen Amerikában váltak felkapottá diadaluk kezdetén. Az IPÁ-k színe hasonló vagy enyhén sötétebb, mint a pale ale, annál viszonyt lényegesen koncentráltabb a komló aromája és íze. A stílust eredendően azért hozták létre, hogy a világ legcsodásabb komlókölteménye, a sör aromája átvészelje az Angliából Indiába történő szállítást (ezért lett Indian ez az ale). Több komlót tettek az IPÁ-ba tartósítószerként, az olajok pedig segítenek megőrizni a sör frissességét. Az Imperial Stout IPÁ-kban akár kétszer annyi malátát, komlót és alkoholt tartalmazhatnak, mint egy hagyományos IPÁ-ban.

Ezek a sörbirdalom „rosszfiúi”: akár 7-9%-os alkoholtartalomig is merészkedhet, szemben a tipikus 5-6%-kal. Az IPÁ-k stílusos és határozott íze mágnesként vonzza a gazdag és zsíros ételeket, például a vörös húsokat, a sajtot és más markáns ételeket.

 

A sörök éjsötét vándora, a stout

A komor szín frenetikus ízeket tartalmaz. A 18 század elején születtek az acélos erejű, stoutok (nevük sokak szerint a cipekedéstől kiváló fizikai erőnlétben lévő szállodai kifutófiúk leírásárából ered).  A stoutnak lehet száraz (dry) változata, ugyanakkor létezik édes és tejes stout (laktózból), zabpehelyből készült stout, és hiperkomlós ízű american stout. Az egyesíti őket, hogy mindannyian pörkölt malátával készülnek, ami sötétbarnától a koromfeketéig terjedő színt eredményez, eszpresszóval, csokoládéval és pirítós zamatokkal. A stout istenien társítható levesekkel és pörköltekkel, sültekkel és vacsora utáni desszertekkel.

 A Stoutok sötét színű, pörkölt árpából készült sörök, amelyek csokoládé vagy kávés ízzel csalogatják a sörök rajongóit. Léteznek olyan változatok, amiket Bourbon hordóban vagy más tölgyfahordóban érlelnek, a mélyebb és tartalmasabb ízélmény érdekében. A Guiness egy dry ír stout, a világ legnépszerűbb stoutja, amely teltebb zamatáról vált ismertté.

Szintén fontos stout változat az Imperial Stout. Alkoholtartalomban és ízben jóval magasabb szintet képvisel. A Milk Stoutokat laktózzal főzik, a pastry stoutok pedig olyan kiegészítő összetevőket tartalmaz, mint a sütemények és a piték, valamit az édességek és a gyümölcspürék.

Magyar vonatkozásban mindenképp érdemes megkóstolni a 10.5%-os Szent András Rettegett Iván Imperial Stoutot, mert egy markáns, krémes és gazdag aromatartományban egyesíti a csokoládé és a vanília finomságát.

 

Búzasör: a narancsos-citrusos nagyszerűség sörbe zárva

A végtelenül kiterjedt sörspektrum másik végén helyezkednek el a búzasörök, aminek rengeteg alfaja örvénylik az üvegekben. A legismertebb a belga búzasör, a witbier, amely olyan nagyszerű nedűket foglal magába, mint a Hoegaarden. A belga búzasörök zamatos, narancsos-citrusos ízűek. Koriander és más fűszerek játszanak fontos szerepet az aromakarakterükben, valamint élénk arany színnel bírnak. A búzasörök éterien könnyed gyógynövényes sörök, és remekül illenek a csirkéhez, a halhoz, a salátákhoz, a tésztákhoz és a gyümölcsökhöz.

A sörök folyékony ékköve a wheat beer, a búzasör, például a Witbier a Dunkelweizen, vagy az American Wheat. Ezeket tekintélyes mennyiségű gabonával főzik, amely testes ízt ad neki. Az Americak Wheat Beer általában a legtisztábbak és legkomlógazdagabbak a búzasörök nagy halmazában. Kevesebb hangsúlyt fektetnek bennük az élesztős és gyümölcsízekre, Inkább a ropogós, tiszta karakterre koncentrálnak. A színük elég opálos, kevésbé határozottan fűszeres és gyümölcsös jegyzetekkel bír, mint a Hefeweizen Már eleve könnyed és természetes ízzel rendelkeznek, azonban számos sörfőzde tesz hozzájuk gyümölcsöt, ezzel egyedi csavart csempészve az amerikai búzasörök jól ismert aromafelépítésébe. Alacsony alkoholtartalmuk által ezek a sörök az ideális nyári sörök.

És ott van még a gose, a sóval főzött búzasör, amely zamatos karaktert ad a sörnek.

 

A porter, a sour sörök és a Hefeweizen

A porter egy sötétbarna, már-már fekete színű enyhén komlós sör, amelyet csokoládé, égetett karamell és erdei gyümölcsös jegyzetek egészítenek ki. Komplexitása kiválóan alkalmas arra, hogy élvezzük a tarja és sertéssültek mellett, csokihoz is ötletes választás.

A német Hefeweizenek az észterek és fenolok vegyi anyagai által kapnak bársonyos banános és kissé szegfűszeges zamatokat. Többnyire alacsony alkoholtartalommal rendelkeznek, stílusuk és intenzitásuk széles skálán mozog. A fűszer és a gyümölcs kellemes balanszba kerül egymással a Hefewizenben, a speciális élesztője által pedig egy szalmaszerű, opálos színt vesz fel a sör. Jól illik a halakhoz, a salátákhoz, a tojásos ételekhez, így eszményi egy német villásreggelihez.

Mások viszont a sour söröker keresik, fanyarabb ízzel. A készítő ezt a lactobacullus által érik el a főzési folyamatban. A kategórián belül vannak kettle sour-ök és Berliner weisse sörök, amiket gyakran blendelnek gyümölcsökkel, hogy minél több édes árnyalatot csempésszenek a sörbe. A savanyú sörök, köztük a brett sours és a salty gose népszerűsége ugrásszerűen nő. Rendkívül fanyar aromákkal hömpölyögnek erjesztésük során mikroorganizmusok által termelt tejsav hatására. A fanyarság mértéke rettentő változó lehet a sour sörökben: sok sörfőző gyümölcsöt, fűszert vagy más ízeket is ad ezekhez a karakteres és egyedi sörökhöz. Mivel erős, ínycsiklandozó ízekkel rendelkeznek, jól társíthatóak a funky sajtokhoz, a krémes ételekhez és a tésztákhoz.

 

Belga Dubbel és Tripel

Ha a „dubbel” és „tripel” szavak szerepelnek a sörlapon, akkor mindig egy alacsony keserűség-tartománnyal rendelkező sörre készülhetünk, sok karamellával és magasabb alkoholtartalommal, mint egy klasszikus belga búzasör esetében. A színük sötétaranytól sötétbarnáig terjedhet, és az édességük is széles skálán mozog. Néhány változatuknak kifejezetten gyümölcs és fűszeríze van. Remekül illik a kolbászhoz és a sült ételekhez, kemény sajthoz vagy steakhez.

A 8.4%-os Tripel Karmeliet a tripel műfaj kiváló képviselője, és művészien játszik a savakkal, a diszkrét keserűséggel. Malátás-narancsos illata miatt pedig élményszámba megy az első illatolás (de még a sokadik ilyen alkalom is, amikor megmutatjuk a sört barátainknak és családtagjainknak)! Emellett a Tripel Karmeliet Magnum szintén megér egy misét, a maga szintén 8.4%-os alkoholtartalmával. Szerencsére a magyar sörkészítők is felvették a kesztyűt, és a 8%-os Pannonhalmi Főapátság Tripel megállja a helyét a nagy tripel sörmustrán felső erjesztésű, magas alkoholtartalmú sörként a maga citrusos, gyümölcsös közepesen testes finomságával.

Dubbel vonalon a Duvelt sem szabad kihagyni, egy nevéből eredően „ördögien jó” sört vilmoskörtére emlékeztető utóízével és pajkos zamatával. Vagy a La Trappe Dubbelt, a fenséges pörkölt aromáival, gyógynövényes jegyzeteivel és hideg füstösségével.

 

A lagereket vagy ale söröket szereti? Régóta egy kellemes stoutra vadászik, vagy szeretné felfedezni a porterek, sourok és búzasörök végtelenül gazdag zamatbirodalmát?

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és találja meg régi és új kedvencét kollégáink segítségével!

 

 

Kapcsolódó termékek

Bitburger Partyhordó [5L|4,8%]

Raktáron
8.750 Ft
Kedvencekhez adom

Bernard Celebration Lager /Üveges/ [0,5L|5%]

Raktáron
999 Ft
Kedvencekhez adom

Monyo Flying Rabbit /Dobozos/ [0,33L|6,5%]

Raktáron
1.049 Ft
Kedvencekhez adom

Mad Scientist Liquid Cocaine /Dobozos/ [0,44L|9%]

Raktáron
1.640 Ft
Kedvencekhez adom

Corona Extra /Üveges/ [0,355L|4,5%]

Raktáron
799 Ft
Kedvencekhez adom

Tripel Karmeliet /Üveges/ [0,33L|8,4%]

Raktáron
1.550 Ft
Kedvencekhez adom

Cuvée des Trolls Magnum [0,75L|7%]

Utolsó 1 db raktáron
2.990 Ft
Kedvencekhez adom

Chimay Premiere Magnum [0,75L|7%]

Raktáron
3.650 Ft
Kedvencekhez adom

Pannonhalmi Főapátság Witbier [0,33L|5%]

Raktáron
1.090 Ft
Kedvencekhez adom

Szent András Ködfelhő IPA Kézműves Sör [0,33L|5,6%]

Raktáron
1.199 Ft
Kedvencekhez adom

Horizont Easy A APA /Dobozos/ [0,33L|4,5%]

Raktáron
1.140 Ft
Kedvencekhez adom