Minden, amit a malbecről tudni érdemes - A bársonyos bor históriája Franciaországtól Argentínáig

Minden, amit a malbecről tudni érdemes - A bársonyos bor históriája Franciaországtól Argentínáig

A világ borrajongói beleszerettek egy élményszámba menő, könnyen iható borba, a malbecbe! Ez a gyümölcsös finomság francia földről származik, de manapság a legjobb malbecek sok szakértő szerint Argentínában készülnek.

A malbec populárissá vált a világ nagyvárosaiban. Összesen 60 metropoliszban ünneplik a malbec zamatát, többek között New Yorkban, Torontóban vagy Ottawában. Ezekben a rendezvényekben van egy közös keresztmetszet: mindenütt ezzel a pompás borral koccintanak a rajongók. A malbec mai szívcsakrája azonban mégiscsak Argentína, a bor új hazája, ahol minden április 17-én megünneplik a malbec világnapot. Ez az ital ugyanis az argentin ipar szíve, és világszerte híressé teszi az argentin borkultúrát a malbec globális terjeszkedése.

Ismerjük meg a malbec históriáját!

A malbec első hőskorszaka

Mi a malbec? Egy vörösbor készítésére használt francia kékszőlőfajta. Eredete szerint a dél-franciaországi Cahors városából származik. Ebben a klasszikus régióban számos malbec ültetvény található, azonban a malbec két nagy fajtája elsősorban Montpellier-ben és Gaillacban található. A malbec bort olykor Pressac-ként emlegetik, mert egykor a szőlőfajta összefonódott két nagy szőlőtermelővel, Pressac és Malbec urakkal.

A malbec históriája izgalmas visszatérés a borkészítés francia hőskorszakába, amikor még az ókori rómaiak termesztettek szőlőt ezen a vidéken. A fejlett római kultúra képviselői lefektették egy akkoriban modernnek számító infrastruktúra alapjait. Aztán persze elhagyták ezt a régiót, a kincset érő szőlő azonban megmaradt, és a 16. században már feljegyezték az Auxerrois néven futó malbec jelenlétét.

A malbec megjelenése idején egyfajta identitásválságban szenvedett a borszakértők szerint. A termelők ugyanis mindig az adott régióról, a származási helyről nevezték el a boraikat, malbecnek azonban nem volt ilyen egyértelműsíthető neve, számtalan kifejezéssel illették a régi időkben. Olyan becenevekkel jelent meg, mint az Auxerrois, a Pressac és a Plant du Lot. Cahors fekete borát”, a malbecet Aquitániai Eleanor rendezvényein már rendszeresen felszolgálták, és 1152-ben Henry Plantagenettel, Anglia leendő királyával közös esküvőjén is malbecet öntöttek a nemes poharakba. Akkoriban még senki sem emlegetett semmilyen malbecet, ez egy modernebb fordulat a borfajta történetében. Az 1780-as években jelent meg, amikor Monsieur Malbec Bordeauxban elültette ezt a szőlőt. Azonban ma is vannak olyan helyi borászok, akik következetesen nem malbecnek, hanem „corsnak”, azaz „bölcsőnek” nevezik ezt a bort, utalva pompás szülőhelyére, Cahorsra.

A középkorban még minden érv a malbec szőlő ellen szólt

Idővel kiderült, hogy nem is csak a nevek különbözősége, az identitásválság a malbec legnagyobb problémája!

Cahors volt a malbec bor elsődleges termelője a középkorban, ezt Bordeuxba szállították. ugyanis az 1300-as években Bordeaux uralta a francia borkereskedelmet, és óriási volt a brit bor iránti kereslet. A konfliktust az generálta, hogy Bordeaux gátlátalanul kihasználta a gazdasági előnyét, és a helyi borokat minden más régió terméke előtt szerették eladni. Így a malbec és más cahorsi borok háttérbe szorultak ezekkel szemben, csak akkor került sor az értékesítésükre, miután a bordeuxi borok készlete megcsappant.

A cahorsi borok olcsóbb, kevéssé vonzó palackokban jelentek meg a brit piac számára. A malbec szenvedett, egyre kevesebb ilyen szőlőt ültettek a korszakban. Az alacsonyabb kereslet ideiglenesen kitörölte a malbecet a francia bor térképéről. Nagy gondot okozott, hogy a malbec szőlőfajtája kényes ízléssel bírt, és nem telepedett meg a franciák nedves, hideg borvidékein, inkább a meleget szereti a malbec. A borászok számára ekkoriban már eleve egy kevésbé kedvelt borválasztás volt a malbec, aztán még jött a gyilkos filoxérajárvány. Minden értékes tőkét letarolt, igazi apokalipszis köszöntött be a francia szőlőkben. Később elérkezett az újraültetés korszaka, a legtöbb termelő viszont a malbecnél lényegesen szívósabb, „túlélőbb” szőlőfajtákat választott.

Költözzünk Atrgentínába!

Az 1850-as évek igazi fordulópontnak bizonyultak a malbec sorsában. Történt ugyanis, hogy Michel Pouget francia botanikus a malbec szőlődugványokat hozott Dél-Amerikába. Argentína kormányzója, Domingo Faustino Sarmiento 1853 április 17-én elindította a szőlőtermesztés új reneszánszát, kutatóközpontot alapított az argentin éghajlaton szaporodó nemzetközi szőlőfaták tanulmányozására. Azóta ez az időpont lett a nemzetközi malbec-nap és a malbec Argentínában történő bevezetésének évfordulója.

A tintás színre emlékeztető, vékony héjú szőlő megtelepedett Mendozában, és a világ varázsütésre beleszeretett az argentin malbecbe.

A borfajta nem tudott áttörést elérni francia földön, de hát senki sem lehet próféta a saját hazájában! A malbec hihetetlen növekedésnek indult a jótékony napsütéses területen, a szárazabb éghajlat áldásos adottságainak köszönhetően. Az argentin malbeceket rendszerint 100%-ban malbec szőlőből készítik, és ez az ital megkülönböztethető a sajátos ízéről. Argentína egyértelműen uralja malbec piacot, ez az ország leghíresebb itala. De vajon hol készítenek még világszínvonalú malbecet?

Malbec nagyhatalmak

Franciaországban gyakran olyan szélsőségesek az éghajlati körülmények, hogy nem felelnek meg a malbec termesztésének, ezért manapság már a Föld mind a négy sarkában termesztik ezt a nemes szőlőfajtát. A malbec Mekkája napjainkban nemcsak a francia föld, hanem Argentína, ahol a szakértők szerint még fenségesebb borok készülnek, mint a francia őshazájában. Persze a malbec eredeti fellegvára, Cahors régiója is felvette a kesztyűt, és erejét latba vetve folyamatosan azon dolgozik, hogy csúcsminőségű borokkal kényeztesse a malbec szerelmeseit, amelyek vetekszenek az argentin malbec-kel.

A malbec immár globális jelenséggé vált. Mindenhol termesztik, ma már az egész világon termő szőlő.

Azonban vitathatatlan, hogy Argentína a malbec éllovasa. Összesen 76 700 hektáron termesztik ezt a csodás szőlőt: Mendozában, San Juanban és Saltában. A dobogó második helyét természetesen a malbec eredeti otthona, Franciaország áll, 15 000 hektárral. Itt olyan csodás régióban termesztenek malbecet, mint Bordeaux-ban, a Loire-völgyben és az ország délkekelti régiójában.

Érdekes módon a malbecre igencsak fogékony Amerikai Egyesült Államok kaparintotta meg a harmadik helyet. Itt 3400 hektáron növekszik ez a szőlőfajta, Kalifornia, Washington és Oregon régiókban. Aztán jön Chile a maga 2500 hektárával, Colchagában, Curicóban és Cachapoalban. És emellett a malbecben meglepő módon érdekeltté vált Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland is, ezek az országok szintén a malbec élvonalbeli nemzetei közé tartoznak.

Francia malbec-újjászületés?

A malbecről 2021-ben mindenkinek Argentína jut az eszébe, azonban a franciák is vérszemet kaptak, és igyekeznek helyreállítani a náluk születő borfajta nimbuszát annak eredeti otthonában. Sok cahorsi pincészet 100%-ban malbec termesztésre tért át, és többen megszerezték ehhez az Appellation d’Origine (AOC) minősítést. Minden AOC Cahors bornak legalább 70%-ban malbec szőlőt kell tartalmaznia. A malbecet merlottal vagy tannattal is keverhetőek, ám számos Cahors-i borász inkább a 10%-os malbeceket részesíti előnyben. Mellettük szól, hogy a klímaváltozás által a franciáknál is egyre melegebb a klíma, egyre jobban kedvez a malbec szőlő termesztésének, és az is, hogy a mai fiatalok igencsak kedvelik a fiatal borokat, nem kell az italokat hosszú éveken át a hordóban érlelni.

A francia malbecben az a jó, hogy viszonylag hamar megjelenik benne a gyümölcsös karakter és a komplexitás, amit annyira imádnak a fogyasztói. Így a malbec ismét aranykorát éli a sokak szerint még mindig hűs és nedves francia szőlőkbe. Egyre többen vélik úgy, hogy az itt termő malbec minősége most sokkal jobb, mint 20 évvel ezelőtt, és Cahors ismét visszatérhet a malbectermesztés élvonalába. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a francia malbec láthatóan saját piaci rést vív ki magának a globális borpiacon, évről évre jobban erősíti a helyzetét.

A malbec árnyalatai

A malbec egy hőmérsékletre érzékeny szőlőfajta, nem lehet akárhol nemes bort varázsolni belőle. Hőmérsékletre kifejezetten érzékeny bor lévén fél a nedves éghajlattól, sokkal inkább a meszes vagy agyagos-mészköves területeken kedveli. Nemcsak fagyra, hanem alapvetően a hidegebb hőmérsékletre szenzitív a malbec szőlő, így a napsütés elengedhetetlen a fejlődéséhez. Ennek a szőlőnek eszméletlenül finom héja van, a szezon közepén érik. A malbec szőlő a terméstől és az éghajlattól függően eltérő aromakaraktert képvisel. Megesik, hogy néha nem tökéletesen érett állapotban szüretelik, ebben az esetben mindenképp egy gyümölcsösebb árnyalatra lehet számítani. Hidegebb klímán enyhén cherrys a zamata, egy árnyalattal gyengébb, hűvös hőmérsékleten málnás, azonban van olyan klíma, ahol ez inkább szilvásnak érződik a szájban (meleg éghajlaton ettől teljesen eltérően szedres íze lehet).

A malbec szőlő nagyszerűen keverhető a 6 Bourdeaux-i szőlőfajtával a sötét színeinek és robosztus tanninjainak köszönhetően. Egy roppant intenzív vörösborról van szó, néha lila árnyalatban ragyog. A malbec bor eszményi finom Le Merlottal vagy Cabernet Sauvignonnal keverve, ezáltal egy könnyedebb vörösboros karakter alakul ki.

A malbec sokféle étellel párosítható. Kiválóan illik például a vörös húsokhoz, a kéksajtokhoz, a gombához, a sült zöldségekhez, a rukkolához, a kelkáposztához, a grillezett endíviához, a hagymához és a répához.

Kóstoljuk meg a legjobb malbeceket!

Már a rubinszínű árnyalatok magukkal ragadják a tekintetet, mikor megpillantjuk a Trapiche Oak Cask Malbecet. Ez a mesés malbec egy remek példa az argentin pincékben termő minőségre, az ital Mendozából származik. Fűszeres, lekerekített, gyümölcsös íze egyből meghozza a kedvet a többi malbechez, és kiválóan párosítható különböző tésztafélékhez, rizottóhoz, valamint sertésből készített ételekhez.

Szintén a mendozai stílus gyöngyszeme a Terrazas Malbec Reserva, egy Cabernet Sauvignonból, Malbecből és Chardonnayből létrehozott cuvée. Extra érdekesség, hogy ehhez a malbechez a szőlő 1067 méter magasan terem, így minden tekintetben egy igazi csúcsélménnyel számolhatunk a bor kóstolása során.

A malbec annyira elterjedtté vált napjaink borkultúrájában, hogy már a magyar piacon is van képviselője. Ilyen a Bodri Malbec, amely hazánkba mg igen ritka fajtának számít. A napsütötte szekszárdi borvidéken egy közepesen testes, szilvás és a mérsékelt hordóhasználat miatt étcsokoládés jellegű. A gasztronómiai szakértők szerint keresve sem lehet ennél finomabb italt találni egy jó steakhez vagy hamburgerhez.

Szintén a hazai malbec borok közé tartozik a Villányi Borvidék különlegessége, a Bock Malbec Selection. A herbális jellegű ital egy seregnyi árnyalatot vonultat fel, egy igazán komplex tétel kerül az asztalunkra. Érezhető benne a meggyes, málnás, szedres ízek bőséges áradása. A közepes édességet ebben a malbec válogatásban selymes krémesség kíséri, ez egy élénk savassággal megáldott bor. Különösen a grillezett húsokhoz, az érett penészes sajtokhoz remek választás a Bock Malbec Selection.

A malbec minden rendezvényen emeli az est fényét, és szenvedélyes mediterrán zamatával könnyen a vendégek új kedvencévé válhat!

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és ismerje meg a legjobb malbec borokat. Kérje kollégáink segítségét, akik megtalálják az ízlésnek legjobban megfelelő malbec italokat!

Kapcsolódó termékek

Kaiken Estate Malbec [0,75L|2022]

Raktáron
4.400 Ft
Kedvencekhez adom

Terrazas Malbec Reserva [0,75L|2021]

Raktáron
7.740 Ft
Kedvencekhez adom

Trapiche Oak Cask Malbec [0,75L|2023]

Jelenleg nincs készleten!
2.790 Ft
Kedvencekhez adom

Kaiken Ultra Malbec [0,75L|2021]

Raktáron
7.200 Ft
Kedvencekhez adom

Bodri Malbec [0,75L|2023]

Raktáron
2.040 Ft
Kedvencekhez adom

Mészáros Pál Grandiózus Malbec [0,75L|2022]

Raktáron
5.450 Ft
Kedvencekhez adom