A Daiquiri feltalálása
Elsőre meglepőnek tűnik, azonban a Daiquiri az egyik legrégebb óta ismert koktél! A frissítő italt számos forrás szerint 1898-ban találták fel a kubai Santiago melletti apró bányászvárosban, Daiquiriben. Egy Jennings Stockton Cox nevű amerikai mérnök itt alkotta meg a Daiquiri elnevezésű italt, emléket állítva a bányászvároskának. A mérnök úr egy arcpirítóan egyszerű koktél megalkotására törekedett. Szerencsére valóban nem kell profi bartendernek lenni az elkészítéséhez, komolyabb szakértelem nélkül is életre kelthetjük ezt a rummal hömpölygő életelixírt.
Cox konkrét céllal hozta létre a Daiquirit: ezzel akarta lehűteni magát a tikkasztó kubai nyár hosszú és embert próbáló heteiben. Beszerzett hát egy kellemes rumot, lime levet és cukrot, hogy valóra válta elképzelését, és egy kis jéggel tette fel a koronát erre az emlékezetes italra. Villámgyorsan levont egy fontos következtetést: a Daiquiri nemcsak neki tetszik majd, hanem a hőségtől szenvedő bányamunkások lelkiállapotának erősítéséhez, kitartásuk erősítéshez is megtalálta a tökéletes varázsszert.
Persze a rum, a lime és a cukor kombinációja már a Daiquiri előtt is létezett. Ilyen volt a francia Agricole rumból, lime szeletből és cukorszirupból készített Ti Punch, a cachacából, lime-ból és cukornádból születő Caipirinha, a New England-stílusú rumból, citromléből és szirupból születő Medford Sour.
Cox itala sikerre volt ítélve: ötletéért bőkezű prémiumot kapott a cégétől, és extra ösztönzés gyanánt „bezsebelt” havi pár gallon rum muníciót is a további koktélokhoz. Az ital ismertsége innentől exponenciális növekedésnek indult. 1909-ben az amerikai haditengerészet egyik nagy tiszteletben álló tisztje, Lucius Johnson megkóstolta az italt. Szerelem volt az első ízlelésre, és hazavitte a receptúrát Washington D.C-be, ahol a Daiquiri beírta magát a koktélok nagykönyvébe.
Az 1940-es években a Daiquiri már felkapott italnak számított az amerikai bárokban. A háborús élelmiszeripari igények miatt azonban nehéz volt beszerezni a koktélokban igen gyakran használt vodkát és whiskyt (mivel a kormány a háborús kiadások miatt korlátozta a gabonaadagok felhasználását), ezért az emberek rumot használtak hozzá, nem a klasszikus koktélkomponenseket. Ennek történelmi okai voltak: abban az időben Roosevelt elnök jószomszédi politikája által könnyebb volt hozzájutni a rumhoz, mert a második világháború ínséges időszakában megnyitotta a kereskedelmi útvonalat Kínával, Kubával, és aktívabb kereskedelmi kapcsolatokba kezdett Latin-Amerikával, illetve az egész Karibi-térséggel.
Olyan magasra emelkedett a Daiquiri nimbusza, hogy egyike lett a 6 alapitalnak, amit David A. Embury A Fine Art of Mixing Drinks-ben említ, a korszak nagy koktélos bibliájában. Ebben olyan világszerte ismert koktélok élmezőnyébe robbant, mint a Martini, a Manhattan, az Old Fashioned, a Sidecar, vagy az akkoriban „slágerkoktélnak” számító Jack Rose.
Ebben az időszakban még John F. Kennedy is Daiquirit kortyolgatott a Fehér Házban, és a törvény másik oldalán álló gengszter, Fredo Corleone is az ital egyik változatával, a Banana Daiquirivel űzte el a felhőket homloka elől.
Szóval a Daiquiri a szakirodalomban és a bárpultoknál egyaránt tényező lett, és napjainkban is gyakran rendelik ezt a kubai ritmust ígérő italt, sokak kedvencévé lépett elő.
A nyár közepén a legforróbb napokon mi is átélhetjük azt az izzasztó életérzést, amit a kubai bányászok, és ideje megtapasztalnunk a felfrissülésüket is, az élményszámba menő Daiquiri zamatát!
Hemingway imádta a Daiquirit: az egyik változattá róla nevezték el
„Ne törődj templomokkal, kormányzati épületekkel vagy városi terekkel. Ha egy kultúráról szeretnél tájékozódni, tölts egy éjszakát a bárjaiban.” – vallja minden idők egyik legnagyobb írója, Ernest Hemingway. Az öreg halász és a tengerért Nobel-díjat kapó író olyannyira komolyan vette saját elképzelését, hogy előszeretettel látogatta a kubai bárokat. Itt öblítette rosszkedvét a Daiquirivel, ami a kedvenc cocktailjává lépett elő.
A Hemingway Daiquiri a klasszikus rum koktél egyik legismertebb változatává nőtte ki magát, sokak szerint lekörözve a 1990-es évek nehézsúlyú Daiquiri-bajnokát, a Strawberry Daiquirit (erről hamarosan lesz még szó).
Azt nem tudjuk, Hemingway megízlelte-e valaha a róla elnevezett koktélt valamelyik hangulatos kubai bárban. A kedvenc helye az El Floridita nevű bár volt a korabeli források szerint. Ez a szórakozóhely tette ismertté a Hemingway Daiquiri receptjét, hogy leghíresebb vendégük kedvenc zamatait bárki megkóstolhassa, aki betér a bárpulthoz. Az írót sokan csak Papának nevezték tekintélyes szakálla, érett férfias megjelenése miatt, amellyel leginkább egy hajóskapitányra emlékeztetett. Így nevezték el róla koktélját Papa Doblenak, ez a Hemingway Dauquiri másik neve. Azért lett „doble”, azaz dupla, mert a jeles szerző az El Floriditába betérve megkóstolt egy italt, és azt mondta a csaposnak: Jó, de én szívesebben kortyolgatnám cukor nélkül…És dupla ennyi rummal!”
A többi történelem, és megszületett a Hemingway Daiquiri!
Hozzá kell tenni: a nagyszerű író a közlés minimumával érte el az érzések maximumát. A sors fintoraként novellái „egyszerűségelve” csődöt mondott, fordítottan érvényesült a koktélokkal kapcsolatos ízlésében. Ugyanis kedvenc koktéljai esetében a Kubában sokat emlegetett „Papa” arra törekedett, hogy italaiban a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb mennyiségű alkoholt fogyassza el. Az író elutasította a cukros italokat, ezért a hagyományos nádszirup helyett inkább Maraschino likőrt használtak a koktéljához. Ez egy klasszikus olasz likőr Marascha cherryből desztillálva, és kellemes, kissé kesernyés édességet kölcsönöz a Daiquirinek. A fantáziadús bártenderek egy kevés rubinvörös grapefruitlevet is használnak az ital kiegyensúlyozására. Ez édességet helyez előtérbe a lime-mal szemben, és ellensúlyozza annak elementárisan frissítő fanyarságát.
A Hemingway Daiquiri hozzávalói:
6 cl fehér rum (Takamaka)
1,5 cl lime lé
2 cl Maraschino likőr
1,5 cl rubinvörös grapefruité (frissen facsart, ha lehetséges)
Lime szelet (a díszítéshez)
Elkészítése:
Keverjük össze az összes hozzávalót egy jéggel töltött shakerben, és rázzuk össze egészen kihűlésig. Szűrjük le duplán egy koktélospohárban, végül díszítsük lime szelettel.
Az igazsághoz sajnos az is hozzátartozik, hogy minden idők egyik legnagyobb írója az ivásban távolról sem volt olyan mértékletes és rendszerben gondolkodó, mint zseniális írásai kapcsán. A korabeli beszámolók arról tudósítanak, hogy együltében Hemingway akár 16 Papa Doblét is megivott, ami már első hallásra is őrületes mennyiségnek tűnik…Szóval bármilyen finom is a Hemingway Daiquiri, mindenképpen tartsuk be a mértékletességet!
Hogyan ünnepeljük a Nemzetközi Daiquiri Napot?
Baráti vagy családi társaságban felkereshetünk egy remek bárt, és kérjünk a csapostól egy Daiquirit. Persze ennél sokkal ütősebb és sikerélményben gazdagabb megoldás, ha otthon, a saját bárpultunknál készítjük el ezt a csodás nedűt. Első nekifutásra persze nem érdemes bevállalni a legkomplexebb Daiquiri recepteket, jobb, ha csak a legalapvetőbb komponensekre támaszkodunk. Egy kis rumra, lime lére és szirupra. Könnyen elkészíthető, ha a rumot szimplán a jégre öntjük és felrázzuk, majd összeturmixoljuk a jéggel. Végül mindenképp díszítsük line szelettel a szemet gyönyörködtető szín és a különleges ízek érdekében.
Amint birtokában vagyunk az alapreceptnek, már elkezdhetünk kísérletezni az extra Daiquiri receptekkel.
Strawberry Daiquiri, Az éttermek és a bárok étlapján gyakran bukkan fel az egyik legelterjedtebb a legnépszerűbb Daiquiri, megbolondítva a szamóca finomságával. Ez az édes íz bársonyosan kiegyenlíti és ellensúlyozza a lime lé fanyarságát, ezáltal a Daiquri teljesen új árnyalatai rajzolódnak ki a szánkban.
Hozzávalók:
4 cl fehérrum-pl. Takamaka
2 cl eper szirup
1 cl cukorszirup
5 szem friss eper
fél lime leve
Elkészítése:
Az összetevőket keverjük össze turmixgépben, aztán öntsük a highball pohárba.A pohár szélét díszítsük eperrel!
Mango Coconut Daiqiuiri.
Ez egy mennyei trópusi Daiquiri: ízlelgetése közben mi is Mauin, Hawaii trópusi szigetén érezhetjük magunkat! Vagy a Karibi-térségben, hiszen a mangó ennek a régiónak is ünnepelt gyümölcse. Számos szigeten mangó-fesztiválokat tartanak, és rengeteg tradicionális étel fontos összetevője. Így aztán persze egy remek Daiquiri receptből sem maradhatott ki!
A friss mangó, a nyelvet bizsergető limelé és az édesen áramló kókuszrum kavargása egy elementáris nyári koktélélménnyel ajándékoz meg minket. Még fenségesebb zamatokban részesülünk, ha a tetejére kókusztejszínt és cukorral átitatott tejszínhabot teszünk.
Kevés tökéletesebb befejezést tudunk elképzelni egy nap számára, mint a Mango Coconut Daiqiri!
Hozzávalók:
200 ml mangópüré
lime lé (tetszés szerinti mennyiségben)
1-2 evőkanál cukorszirup (attól függően, mennyire édesen szeretjük)
kókuszrum (tetszés szerinti mennyiségben)
egy nagy marék jég
friss mangószeletek a díszítéshez
Menta gallyak a díszítéshez
Elkészítése:
A mangópürét, a lime levét, a cukorszirupot, a kókuszrumot és a jeget turmixgépben összekeverjük, amíg egészen lággyá és selymessé válik. Highball poharakba töltjük, és mindegyiket egy mangószelettel és egy friss mentalevéllel díszítjük.
Kennedy Daiquiri
Igen, John Fitzgerald Kennedy elnök is imádta a Daiquirit! Olyannyira, hogy ezzel ünnepelte 1960-as választási győzelmét: a felesége, Jackie Kennedy által készített Daiquirivel. Az újdonsült First Lady saját személyes Daiquiri receptjét vitte a Fehér Házba, ahol felragasztotta a konyha falára, és innentől a személyzet is elkészíthette JFK szeretett italát.
Hozzávalók:
0.5 dl rum
0.2 dl lime juice
3 csepp Falernum
Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, és éljük át azt az elegáns ízvarázst, amit egykor Amerika leghíresebb elnöke!
Milyen italok kellenek a koktélkészítéshez?
Nem kell sok prémium ital ahhoz, hogy kialakítsunk egy bárt, amely képes megbirkózni a legtöbb klasszikus koktélformulával. Először gondolkodjunk kicsiben, innen szép építkezni a teljesebb élmény elérése érdekében! Először csak egy-egy üveg ginre, vodkára, fehérrumra, tequilára, Bourbonre, rozs whiskyre, skót blended whiskyre van szükség, esetleg pár alapvető likőrre és némi bitterre. Ahogyan az ember egyre ambíciózusabbá válik, annál jobban bővítheti a már meglévő készletét, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az ízek garmadájából!
A gin kihagyhatatlan tétel, arra viszont ügyelni kell, hogy London Drynak kell lennie. Ez rengeteg gin készítéséhez nagyszerű ginstílus! Alkalmas Martini készítéséhez, gin-tonikhoz. Más a helyzet, ha az ember az édesebb gineket kedveli, és azokkal szeretne koktélokat készíteni, mert már erre lesz szüksége egy Tom Collins cocktailhoz vagy a Martinez elkészítéséhez.
Aztán legyen a bárszekrényünkön tequila, méghozzá 100%-os agávéból. Semmiképp sem a jóval olcsóbb mixto termékekből, amelyek minimum 51%-ban keverik az agávét más cukros komponensekkel. Ragaszkodjunk a minőséghez, és ne érjük be kevesebbel, mint a Vivir Reposado Tequila vagy az El Sueno Gold Tequila.
A Bourbon és a rozs whiskey legyen minimum 90 proofos, és minimum 4 éves érlelési időszak álljon mögötte. Ez ugyanis már elővételezi, hogy több lendületességet és ízt kapunk a koktélokban, mindazt, amit az ember imád ezekben a dinamikus zamatú finomságokban. A Bourbont és a rozswhiskeyt új, charred oak hordókban érlelik, és ez a tölgyesség kölcsönöz a párlatnak egy sajátos ízt és színt, egy különleges karakterisztikát.
A koktélokban a blended scotch gyakrabban jelenik meg, mint a single maltok zamata. Utóbbiaknak ugyanis van egy jellegzetesebb, markánsabb íze, amit nehéz összehangolni más koktélkomponensekkel, a blended zamatokkal könnyebb dolgunk van.
A legtöbb koktél egy könnyed rumot igényel, miként a Daiquiri is. Azonban érdemes megkóstolni néhányat, hogy megtaláljuk az ízlésünknek leginkább megfelelőt. Ha olyan „tiki italokat” szeretünk, mint a Mai Tai, akkor érdemes bepróbálni pár dark rumot is, bár azok eredendően másabb, mélyebb és tartalmasabb rumstílust képviselnek.
A vodkákkal más a helyzet. Olyan apró, nüantikus ízbéli különbségek vannak közöttük, amelyek a koktélokban gyakran elvesznek. Ezért nem biztos, hogy a legdrágább vodka a legjobb, érdemesebb minél több változatot végigkóstolni. Jó kiindulópontot jelenthet a megfelelő minőség keresésében az Au Premium Vodka vagy a Keyrye Vodka.
Likőröknél gondolkodjunk egy vagy több narancslikőrben (curacao, triple sec, Cointreau és Grand Marnier – mind e nagy gyűjtőkategória tagjai). Aztán ott van még a maraschino likőr, amely számos koktél esetében egy frenetikus Jolly Joker. A Negronihoz mindig kelleni fog Campari, de egy Benedictine vagy a Charteuse is izgalmas választás a likőrök közül.
Aztán ott vannak még a bitterek. Bővelkednek fűszerekben, gyógynövények és más botanikai összetevők keverékéből állnak. Ezek a koncentráltan keserű komponensek úgy hatnak a koktélokban, mint az életünket megfűszerező élmények. Ha koktéltörténetileg nézzük, akkor ezek azok az összetevők, amelyek egy italt ténylegesen koktéllá tettek. A leghíresebb bitter az Angostura, ami kihagyhatatlan a bárból. Érdemes kiegészíteni egy olyan bitterrel, mint a Dashfire Old Fashioned Bitter.
Végül, de nem utolsósorban a koktélokban lényeges alkotóelemek a szirupok. Ezek az összetevők jobb integrációját, összecsiszolódását eredményezik, és a textúra konzisztenciájához vezetnek. Teszik mindezt anélkül, hogy kósza szemcsék maradnának belőlük a pohár alján.
A koktélok profi szervírozásához hozzátartozik, hogy a nekik megfelelő pohárban prezentáljuk őket a vendégeinknek. Használhatunk magas és vékony Collins poharakat, amiket highball poharaknak neveznek, ez illik például a Tom Collins koktélhoz. Szintén vannak talpas poharak és Old-Fashioned, régimódi poharak is. Szóval mindenképpen érdemes elmélyülni a poharak tanulmányozásában, ha szeretnénk besöpörni egy partin az ismerőseink elismerő mosolyát és megjegyzéseit.
A hűtés szempontja különösen fontos a poharak esetében! A hűtött pohár ugyanis mindig hozzájárul a koktél kiválóságához és élvezetéhez. Jó úton járunk, ha használat előtt 15 perccel a poharat berakjuk a hűtőszekrénybe, mert ez kellemes hűvösséget kölcsönöz az üvegnek. Van gyorsabb módszer is: a poharat töltsük meg jéggel vagy jeges vízzel, hagyjuk állni egy percig, amíg elkészítjük az italt.
Milyen eszközökkel érdemes belépni a koktálkészítés birodalmába?
A Daiquiri egy izgalmas belépési pont a koktélok színes és sokrétű világába. Elkészítése után könnyen kedvet kaphatunk ahhoz, hogy minél több mixet kipróbáljunk, ehhez viszont eszközök kellenek, és pár alapvető italfajtára is szükségünk lesz az ízek finomhangolásához.
A nulladik lépés mindenképpen az, hogy rendelkezzünk egy eszköztárral, amellyel belevághatunk a nagy kalandba, és elkápráztathatjuk a családi és baráti körünket a csodás koktélok sokaságával. Csak az első lépés, hogy böngészni kezdjük a Long Island Tea, a Cosmopolitan vagy a Moscow Mule összetevőinek listáját, előtte a báreszközökre érdemes koncentrálni, hogy ne készítés közben derüljön fény egy hiányzó eszközre, ami a tökéletes koktélhoz szükséges. Vagy egy olyan italfajátára, amely nélkülözhetetlen az alapkoktélok létrehozásához.
A shaker minden mixer eszköztárának alfája és omegája. Enélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen a cocktail készítés, mert ezzel tudjuk megfelelően összerázni a sűrű likőröket, a gyümölcsleveket és a szirupokat, mert ezek önmagukban a kelleténél sűrűbbek lennének az ízek finomhangolásához. Érdemes rozsdamentes acélból készített shakert vennünk, és olyat, amelynek a fedelébe külön szűrőt építettek, mert ezek az igazán profi eszközök.
Emellett szűrőre is szükség lesz, ilyen a Hawthorne és a Julep. A különböző gyümölcsök felhasználásához mindig jól jön majd egy hámozókés, illetve egy olyan vágódeszka, amelyen valamennyi összetevőt hatékonyan fel tudjuk vágni. A citromfacsaró ugyancsak egy must-have-tétel a gyűjteményünkben, mert a citrom számos koktél kiindulópontját jelenti. A teljes élmény érdekében igazi fegyver lehet a kezünkben a keverőpohár, mert remekül használhatjuk az ízek mixelésében. Aztán ott van még egy fémpohár, a mérőpoharunk, vagy a bárkanál, a hosszabb nyelű, teáskanálszerű eszköz, ami segít a keverésekben. Meg a jégvödör, hiszen a koktélok tekintélyes részét jéghidegen teszik az asztalra. Jégtörővel együtt, mivel ezzel lehet apróbb darabokra bontani a hatalmas jégdarabokat és kockákat.
Szóval érdemes mindezt beszerezni, ha nem szeretnénk megállni a Daiqurinál, és még több, még izgalmasabb koktéllal szeretnénk elbűvölni a környezetünket!
A Daiquiri a koktélok egyik nagy királya, ám számtalan csodás ital szerepel még a listán, és érdemes tesztelni a legjobbakat! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a koktélokhoz legjobban illő szirupokat, eszközöket, az aromákat finomhangoló rumokat, gineket, whiskyket és vodkákat! Kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő zamatokat és eszközöket!