Melyek a bourbon whisky sajátosságai?

Melyek a bourbon whisky sajátosságai?

Az első, whiskyt említő írások Írországból származnak, még az 1170-es évekből. A készítése azóta a Föld számos területén elterjedt, nem véletlen tehát, hogy az egyik alapvető csoportosítása az előállítás földrajzi helye szerint történik. 

Az amerikai whisky (az amerikai angolban whiskey) előállítását az első telepesek kezdték meg az Egyesült Államok területén. Legismertebb, hagyományos helyi fajtái, a Tennessee, a rozs- és a bourbon whisky. Amennyiben Ön is kedveli az égetett szeszeket, ezen fajtákat semmiképp sem érdemes figyelmen kívül hagynia!

A klasszikus amerikai fajták közti leglényegesebb különbség a cefrében keresendő, amelynek egy-egy gabonából kell megadott mennyiséget tartalmaznia: a bourbon whiskynek legalább 51% kukoricát, a rozsos verziónak értelemszerűen minimum 51% rozst. A cefre többi része bármilyen egyéb gabona lehet, nem ritka azonban, hogy a névadó gabonát a kötelezőnél jóval nagyobb arányban használják. A Tennessee pedig olyan úgynevezett „straight” bourbon whisky, amit a névadó államban, Tennesseeben állítanak elő.

Az amerikai termékeknek – az Európai Unióban elfogadott italváltozatokkal ellentétben – nincs kötelező érlelési ideje, így a „straight” előtag utal arra, hogy legalább 2 évet érlelődtek. A bourbon whisky további különlegessége, hogy készítéséhez minden esetben vadonatúj, előzőleg nem használt tölgyfahordót választanak, amelyben általában 4 évig érlelődik az aranysárga ital. Ezt követően a még fiatalnak számító hordókban készül a szintén híres skót whisky.

Tartalomhoz tartozó címkék: bourbon whisky minőségi bourbon whisky

Kapcsolódó termékek

Buffalo Trace Bourbon Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
11.540 Ft
Kedvencekhez adom

Willett Kentucky Straight Bourbon Whiskey [0,7L|47%]

Utolsó 1 db raktáron
34.890 Ft
Kedvencekhez adom

Bulleit 10 Years Bourbon Whiskey [0,7L|45,6%]

Raktáron
18.999 Ft
Kedvencekhez adom