Az amerikai whisky (az amerikai angolban whiskey) előállítását az első telepesek kezdték meg az Egyesült Államok területén. Legismertebb, hagyományos helyi fajtái, a Tennessee, a rozs- és a bourbon whisky. Amennyiben Ön is kedveli az égetett szeszeket, ezen fajtákat semmiképp sem érdemes figyelmen kívül hagynia!
A klasszikus amerikai fajták közti leglényegesebb különbség a cefrében keresendő, amelynek egy-egy gabonából kell megadott mennyiséget tartalmaznia: a bourbon whiskynek legalább 51% kukoricát, a rozsos verziónak értelemszerűen minimum 51% rozst. A cefre többi része bármilyen egyéb gabona lehet, nem ritka azonban, hogy a névadó gabonát a kötelezőnél jóval nagyobb arányban használják. A Tennessee pedig olyan úgynevezett „straight” bourbon whisky, amit a névadó államban, Tennesseeben állítanak elő.
Az amerikai termékeknek – az Európai Unióban elfogadott italváltozatokkal ellentétben – nincs kötelező érlelési ideje, így a „straight” előtag utal arra, hogy legalább 2 évet érlelődtek. A bourbon whisky további különlegessége, hogy készítéséhez minden esetben vadonatúj, előzőleg nem használt tölgyfahordót választanak, amelyben általában 4 évig érlelődik az aranysárga ital. Ezt követően a még fiatalnak számító hordókban készül a szintén híres skót whisky.