Megoldások másnaposság ellen

Megoldások másnaposság ellen

!Fontos!
Az alábbi írásunk az internetről szedett tájékozódás és kutatás eredménye. Minden ember más, és máshogy hat rájuk az alkohol. Szükséges megjegyeznünk, hogy mindenki konzultáljon gyógyszerészével vagy orvosával, hogy mi legyen a személyreszabott “gyógymód”.

A másnapos fejfájás

Megelőzés.

Érdemes megbarátkozni a prevenció kulcsfogalmával egy kiadósabb iszogatás előtt. Rengeteg kellemetlenségtől, kínkeserves másnaposságtól kímélhetjük meg magunkat, ha már a nulladik lépésben gondoskodunk arról, hogy ne érezzük magunkat a pokolban egy jó buli után.

Az ókori rómaiak magas szintű optimizmussal még úgy vélték, hogy elég ivás közben babérkoszorút tenni a fejükre, és megmenekülnek a másnaposságtól. A helyzet korántsem ilyen rózsás, ha alaposabb szeszelésre adjuk a fejünket. Ilyenkor érdemes megtenni már előtte a megfelelő óvintézkedéseket, hogy elkerüljük az egész napunkat megmérgez macskajajt.

Miért fáj nekünk, ha iszunk? A másnaposság biológiai függönye miatt

Ha a kelleténél több italt iszunk, akkor szinte elkerülhetetlenül kopog testünk kapuján a gyötrő hányinger, a kellemetlen émelygés. Borítékolható, hogy egy kiadósabb rumozás vagy whiskyzés után iszonyú fejfájással ébred az ember, kavarog a gyomor, hullafáradtság környékez, étvágytalansággal együtt. Sokan a másnaposság folytán ingerlékennyé válnak, koncentrációs zavaroktól küszködnek, és hang- vagy fényérzékenység kínozza őket.

Az alkohol elfogyasztás után bombabaként robbannak a biológiai folyamatok a testben. Az alkohol nagy metamorfózisa során elkezd lebomlani, termelve egy csomó káros terméket. A máj alkohol-dehidrogenáz enzimje az alkoholt acetaldehidre bontja, ami kettős hadviseléssel egyszerre pusztítja a májat és az agyat. A toxikus vegyület megoldja, hogy ne azonnal éjük át a másnaposság hullámait, hanem csak késleltetve, miután az alkohol már lebomlott bennünk.

Azért lesz gyomorgörcse és szörnyű hányingere az embernek, mert a féktelen alkoholfogyasztás hatására a gyomorsavból vészesen több lesz a kelleténél. Az elfogyasztott alkohol irtózatosan nagy mennyisége kellemetlenül hat a gyomorfalra. A szervezet ennek ellenhatásaként igyekszik mielőbb megszabadulni a rengeteg bevitt alkoholmennyiségtől, ezért nyúl a hányinger nem annyira gusztusos eszközéhez.

A glükóz adja a sejtjeink energiáját, ám a nagyobb mennyiségű alkohol eredményeként radikálisan csökken a glükózszintünk. Ugyanis annyi alkohollal bombázzuk a májat, hogy ennek eredményeként túl sok dolga lesz, képtelenné válik glükózt termelni.

Aki alaposan felönt a garatra, az az alvásban sem tud tökéletes megnyugvást találni.  A helyzet az, hogy az alvás megzavarja a testünk jól megszokott alvási fázisait, és teljes káoszba taszítja szemünk és alvásunk REM-szakaszát. Emiatt válik a másnapos ember kialvatlanná és fásulttá. A részeg és másnapos ember teste nem tudja eléggé kipihenni magát.

Könnyen kialakulhat a testünkben a dehidratáltság, a kiszáradás lehetősége, és étvágytalanná válhatunk. Ráadásul a fokozott iszogatás túlságosan nagy megterhelésnek teszi ki a keringési rendszert, így már csak a kardiovaszkuláris felépítésük miatt sem szabad túlzásba vinni a ginezést vagy a konyakozást.

 

Igyunk vizet!

A megelőző lépések non plus ultrája a hidratáció. Egyszerűnek tűnik, ám annál nagyobb fegyver a nagy iddogálás előtti vízfogyasztás. Már megalapozhatjuk a kellemesebb másnap lehetőségét, ha a whiskykkel, ginekkel vagy rumokkal találkozás előtti 48 órában vizet viszünk magunkkal, és minél többet kortyolgatunk. Már egy teljesen átlagos napon érdemes meginni 8 pohár vizet. És ezt ajánlott megduplázni egy olyan napon, mikor egy csomó alkohollal bombázzuk a testünket, ezáltal fokozott terhelésnek tesszük ki.

Az ivás szüneteiben igyunk minél több vizet! A különböző italfajták között még hatékonyabb stratégia ez a kínkeserves macskajaj megelőzésében. Másnap is igyunk rengeteg vizet, hogy segítsen megszabadulni a bennünk keringő alkoholtól. Ébredés után jó úton járunk, ha megint vízzel hidratálunk. Főleg olyan felturbózott változatokkal, mint a citromos víz, a gyömbéres víz vagy a mentatea. A mézben rejlő fruktóz megkönnyíti az alkohol feldolgozását, a gyömbér meg abban zseniális, hogy lecsillapítsa a másnaposság okozta émelygést, a hányinger hullámait. A mentatea gyógyítja az italozással járó gyomorfájást.

Vannak olyan nézetek, miszerint nemcsak vizet érdemes mohón kortyolgatni a macskajaj fájó óráiban, hanem a bevállalósabbak savanyúságlével is próbálkozhatnak. Azért nem meddő ötlet, mert rengeteg benne a cukor, a só és az ecet, ezek pedig ügyesen helyreállítják az emberi elektolitháztartást, ami felborul az intenzív ivással. Remek megközelítés, ha a céklalevet sárgarépalével keverjük, mert hatékony májtisztító hatással rendelkezik.

A lényeg: a sok víz kimossa a szervezetről az alkoholt, és akadályozza, hogy apró támadásokat kövessünk el az egészségünk, a szervezetünk harmonikus működése ellen.

 

Együnk egészséges zsírokat!

Valóságos merénylet a szervezetünk ellen éhgyomorra inni. Viszont már a tivornyákat megelőzően létezik megoldás arra, hogy ne legyünk rosszul: együnk zsíros ételeket az ivás előtt. Ebben az esetben az alkohol felszívódása lényegesen lassabbá válik. A komótosabban diktált tempó hatására valószínűtlenebb, hogy ostorként csap le ránk a másnaposság ostora. Olyan egészséges zsírokkal elejét vehetjük a gyomorban lokalizálódó pokolnak, mint az avokádó, a mandula és a dió.

Sokan már eleve teljesen étvágytalanná válnak a másnaposság során, azonban a javulás érdekében nem szabad kihagyni a táplálkozást. Azért óriási ziccer ez, mert a gyümölcsök és a levesek isteni ellenszerek lehetnek a másnaposság leküzdésére, jelentős megszelídítésére. Igazi telitalálat a témában a banán, a zöldséges húsleves, mert ezek valósággal tocsognak a káliumtól, visszaállítják az alkohol okozta káliumveszteséget. A káposztás és tojásos ételek szintén jók a másnaposság elleni hadviseléshez, a pirítóssal együtt. Ilyenkor egy ütős korhelyleves felér egy megváltással másnaposság idején. 

Az étel lassítja az alkohol felszívódását, ettől viszont nem ürül ki a testünkből a szesz…Ezért nehéz leküzdeni a hányinger hullámait, akinek ezt sajnos át kell vészelnie.

 

Koncentráljunk a vitaminokra!

Hála a 21. század innovációinak, már erre is vannak „csodaszerek”. Hasznos lehet bevetni a könnyűlovasságot a másnaposság ellen, mert vannak már táplálékkiegészítők, amik ügyesen és szakavatottan segítik a szervezetet az alkohol feldolgozásában. A vitaminok száműzik a szervezetünket károsító acetaldehideket és pótolják az olyan esszenciális jelentőségű vitaminokat, mint a cink, a magnézium és a komplex B-vitamin.

Ésszerű már a nagy whiskyzés vagy pálinkázás előtt vitaminok tekintélyes részét vinni a szervezetbe, mert kevés ennél ütősebb prevenciót lehet aktiválni, mielőtt intenzív alkoholos hatás alá kerül a testünk.

 

Bánjunk okosan az alkohollal

Ez a megküzdési és megelőzési stratégiák csodafegyvere. Mert itt kerül a játékba a kongenerek kérdése: ezek a vegyületek befolyásolják a másnaposságot. A fehérbor vagy a vodka, a világos alkoholok aromatikus arzenálja kevesebb színezéket és másnaposságot okozó anyagot tartalmaz, mint mondjuk egy vörösbor, a rum, netán a whisky. Minél sötétebb az ital, annál biztosabban prognosztizálható a másnapi gyötrelmes másnaposság ígérete. És minél többet iszunk, annál jobban érezzük is majd ennek fájó közeledését.

Szintén hasznos módszer, ha az egész éjszakai ivás során szorosabban kötődünk egyetlen alkoholfajtához. A különböző italfajták váltogatása, a műfajok közötti csapongás igen magasra teheti a gyilkos másnaposság valószínűségét.

 

Védekezzünk nassolással!

A nagy iszogatás alatt érdemes nassolni, mert ez is félezi a másnaposság fenevadját. Kerüljük a sós falatokat, amelyek Góbi-sivatag szintűre szárítják a testet. Keressünk inkább a nagy buli éjszakáján szendvicseket, zöldséges falatokat, mert az étel segíti az alkohol felszívódásának lelassulását a szervezetünkben.

 

Ragaszkodjunk a jól bevált rutinokhoz!

Mindegy, mennyire későn érünk haza a nagy bulizásból, próbáljuk a megszokott életritmusunk szerint élni, mert ez a legjobb. Vagyis akkor jó felébredni, amikor mindig szoktunk. Abban az időpontban, amihez a szervezetünk már alkalmazkodott, nem szabad felborítani a jól ismert kereteket.

Mindegy mit teszünk, csak keljünk fel, és vágjunk bele a dolgokba, mintha nem lennénk annyira másnaposak.

 

Kerüljük a kávét!

Mert a koffein még jobban kiszárítja a szervezetet. Jobban járunk, ha keverünk magunknak egy pohár vizet citromlével, pár csipet cukorral és himalájai sóval. Ennél jobb megoldás nemigen létezik az elektrolitok pótlására és rehidratálására. Ráadásul a kelleténél több koffein még a másnapos fejfájást is felerősítheti, miközben nem csökkenti a vér alkoholtartalmát.

A kávé valójában csak élesíti az érzékszerveinket, ahelyett, hogy nyugalomba ringatna minket másnapos állapotban, és ezzel sem segíti a szervezet harmonikus állapotba kerülését.

 

A méreganyagok kiizadása

Elsőre veszett ötletnek tűnik, ám az edzést másnapos állapotban sem muszáj felfüggeszteni vagy abbahagyni. Már az ágyból való puszta kimászás is lehetetlen küldetésnek tűnhet egy átmulatott éjszaka után, azonban a kihívások lendítenek túl a holtponton!

Vannak, akik arra esküsznek, hogy ebben a zilált állapotban érdemes lemenni az edzőterembe, vagy legalábbis, sportolni, futni egy kicsit. Ugyanis a méreganyagok kiizadása isten megoldás a nap elindítására, és felgyorsítja a szervezet körforgását, amellyel szabadulni igyekszik a benne keringő szesztől.

 

Alkoholmentes prémium italok az iDrinks kínálatában

Dönthetünk úgy is, hogy megkóstoljuk az alkoholmentes alternatívákat, és végleg búcsút intünk a másnaposságnak.

Pezsgő kategóriában olyan finomságokat kóstolhatunk meg, mint a Törley Alkoholmentes Pezsgő, a Törley Alkoholmentes Rosé Pezsgő, vagy a BB Alkoholmentes Pezsgő.

A szeszmentes időszakok befutója lehet a Seedlip Garden 108 Alkoholmentes Párlat, a Seedlip Grove 42 Alkoholmentes Párlat, a Seedlip Spice 94 Alkoholmentes Párlat.

A söröknél sokak nagy kedvence a Gösser Natur Zitrone Alkoholmentes, amely minden évszakban üde felfrissülést jelent.

 

Kapcsolódó termékek

Törley Alkoholmentes Pezsgő [0,75L]

Raktáron
1.480 Ft
Kedvencekhez adom

Törley Alkoholmentes Rosé Pezsgő [0,75L]

Raktáron
1.620 Ft
Kedvencekhez adom

Seedlip Garden 108 Alkoholmentes Párlat [0,7L|0%]

Jelenleg nincs készleten!
15.899 Ft
Kedvencekhez adom

Seedlip Spice 94 Alkoholmentes Párlat [0,7L|0%]

Utolsó 2 db raktáron
14.850 Ft
Kedvencekhez adom