Knockando
A Knockando egy single malt whiskykészítésre összpontosító lepárló Moray vidékén, a Strathspey whiskytermelő területen.
1898-ban John Tytler Thomson építette ezt az impozáns lepárlót. Knockando a közvetlenül mellette fekvő bűbájos kis skót falu nevét viseli. A Knockando név egyébként a skót gael Cnoc Cheannahd kifejezésből ered, ez „kereskedőhegyet” jelent. Más források szerint a főzde neve inkább a „Cnoc-an-dhu” kifejezésből ered, és gael nyelven „sötét dombocska” a jelentése, tiszteletadás a helyszínt körülvevő domboknak.
A Knockando lepárlót és az azonos nevű falucskát fákkal teli rengeteg veszi körül, ahol számos mókust, ölyvet és őzt rejt a vadon. 1994-ben a lepárlóüzemet a W & A Gilbey, egy londoni gingyártó kaparintotta meg. Az 1960-as és 1970-es években a Knockando lepárló a J & B/ Grand Metropolitan-é lett, manapság pedig a Diageo tulajdonában van ez a gyönyörű kis üzem.
Kereskedelmi tekintetben is egy eléggé kardinális területen helyezkedett el, hiszen 1905 óta közvetlen összeköttetésben áll az ország északi részén végigfutó vasúttal, ami összekapcsolta Grantown-on-Speyt Északkelet-Skócia legnagyobb városaival.