Karibi rum, afrikai ízekkel

Karibi rum, afrikai ízekkel

Az Equiano Original Rum a világ első karibi-afrikai rumja, amely mindkét ízvilágból képes kihozni a lehető legtöbbet! A Karibi-térségből származó ex-Bourbon hordós rum a és a Cognac hordós rum keverése egy színpompás ízvilágot teremt, egyetlen palackban egyesíti a barbadosi Foursquare Rum és a Gray’s Distilery mauritiusi párlatát.

Erre az ízkavalkádra tette fel az aromatikus koronát az afrikai cukornádméz, egyesítve két nagy kontinens zamatát! Fedezzük fel az Equiano Original Rumot.

Equiano Original Rum, Equiano Light Rum

Így formálódik az Equiano rum zamata

A két alkotó rum társítása Ian Burrell globális rumnagykövet és a Foursquare Distillerty lepárlója és keverőmestere, Richard Seale ötlete volt. Mert egy melaszos rum már önmagában az édesség frenetikus szimfóniája, ám még gazdagabb az élmény, ha egyszerre kavarog a palackban a karibi ízvilág és az afrikai árnyalatok garmadája, egy végtelenül komplex élmény. Seale és Burrell párosa egy teljesen egyedülálló élmény létrehozására törekedett. Az Equiano Original Rum drasztikusan különbözik a világ összes többi rumjától. Valamennyi zamata ékesszólóan beszél a terroirról, ahol született.

Egyik alkotója, Ian Burrell hangsúlyozta: az igazán kimagasló minőséget csillantó rumokat gyakran befolyásolja az erjesztés, a lepárlás és az érlelés helye, ezért szerettek volna alkotni valamit, ami két eltérő kultúrát és stílust ötvöz, a sokszínűség kedvéért.

Az Equiano históriája a mauritiusi Gray’s lepárlóban indult, ahol a melaszt egy column stillben erjesztik és desztillálják. Aztán a francia Limousin tölgyből készült ex-konyakos hordóban érlelik, a szigetre élénk hatást gyakorló francia kultúra szellemiségében. Ezt követően a rumot a Foursquare Distillerrybe kerül, ahol Richard Seale veszi kezelésbe a folyadékot: mesterien összekeveri a hagyományos stílusban megalkotott barbadosi rummal, amely első töltésű Bourbon hordóban érlelt pot still és column still keveréke. A párlatot bársonyosra blendelik, végül a Foursquare-ben palackozzák.

A Karibi-térség évszázadok óta világhírű rumkészítő tálentumáról, Afrika azonban eléggé lemaradt a rumművészetben. Bár az öreg kontinensen régóta nagy elánnal termesztik a cukornádat, ebből rettentő keveset profitált a rumipar. Burrell rávilágított arra a stomorú tényre, miszerint az afrikai cukornádat nem a rumhoz használták, mert nagyon kevés rumhoz lehet felhasználni. A korlátozott mennyiségű termelés dacára azonban Burrell egy csomó kiváló termelőt talált Dél-Amerikában, a Seychelle-szigeteken és Mauritiuson. De még olyan kisebb területeken is, mint Ghána, Nigéria vagy Madagaszkár. 

 

Az Equiano rum egy leleményes rabszolgáról kapta a nevét

Az Equiano rum neve egy írótól, Oladuah Equianótól származik, akinek személyes életútja tükröződik a rum zamatában. A tollforgató Equiano egykor kemény rabszolgasorsban sínylődött, mígnem egy szép napon megválthatta a szabadságát, és kiszabadult az embert próbáló körülmények közül. Szívszorítóan írta le a rabszolgaság körülményeit. Például azt is, hogy a mai Nigéria területén született, és már 11 évesen eladták rabszolgának. Összesen 8 évig járta a világot a brit Királyi Haditengerészet egyik tisztjének rabszolgájaként, aki a saját neve helyett átkeresztelte Gustavus Vassának.

Azonban története szerencsés fordulatot vett. Utolsó „gazdája”, egy montserrati angol kereskedő megengedte neki, hogy 40 fontért – csaknem egy évi tanári fizetéséért – megvásárolhassa a szabadságát. Így esett, hogy felszabadult rabszolgaként Equiano olajkereskedelememmel foglalkozott, és meglepően jól ment neki a biznisz.

20 év felfedező és kereskedői munka után Angliában telepedett le, belevágott írói karrierjébe. 1789-ben publikálása az emlékiratait, Oladuah Equiano vagy Gustavus Vassa, az afrikai életének érdekes elbeszélése címmel. Ez volt az egyik első könyv Európában, amelyet egy fekete-afrikai író vetett papírra. A könyv elsöprő erejű sikert aratott, az összes kiadás azonnal elkelt, s második kiadás még ugyanabban az évben jelent meg. Equiano könyve kulcsfontosságú írásnak bizonyult abban, hogy az akkori társadalom közvéleménye megváltozott a rabszolgaság intézményével kapcsolatban. Részben ennek eredményeként Nagy-Britannia 1807-re hivatalosan felszámolta a rabszolgakereskedelmet. A történet drámai oldala, hogy Equiano sajnos nem élhette már meg eszméi diadalát, mert pár évvel korábban meghalt.

 

Az Equiano rum ugyanazt az utat teszi meg Afrikából a Karibi-térségbe, mint a névadója

Mert Ian Burell szerint lényeges szempont volt számára és Richard Seale számára, hogy italuk kövesse a rabszolgasorba kerülő Equiano utazását. Az Equiano névadója egy igazi forradalmár és vállalkozó volt:

„Egy olyan márkát akartunk, amely minden vonatkozásban tükrözi az ő személyiségét. A rum azokat az embereket képviseli, akiknek a szemlélete hasonlít az Oladuahéhoz. Akik szeretnék megismerni a világot, utazni, és feszegetni a saját határaikat”-mesélt a brandről Burell.

Az Equiano értékei tökéletesen tükrözik az alapítók hitét, ezért a vállalat nyereségének 5%-át minden egyes évben szabadság- és egyenlőségprojektek támogatására fordítják. A rum alapítói minden egyes korttyal egy olyan embert ünnepelnek, akire mindketten szeretnének hasonlítani.

A modern és érlelt rumnak tervezett Equiano 100%-ban természetes alapanyagokól készül. A természetes ízek bőséges és eredeti zamata érdekében nem tartalmaz adalékanyagokat, cukrot, fűszereket és mesterséges színezékeket, mert Seale-ék szerint mindez csak rontana a természetes élményen. Alkotói szerint az Equiano számtalan módon élvezhető nedű, érdemes megkóstolni önmagában, jéggel, és olyan klasszikus koktélokba keverve, mint a Manhattan, az Old Fashioned, vagy a Daiqiri.

 

Ilyen az Equiqano Original Rum zamata, Ian Burrell szerint

Az Equianio Original Rum már az első illatolás során kellemes trópusi meleget áraszt, amint az aroma eléri az orrot. Az aszalt gyümölcsök, így a mazsola és a datolya gazdag jegyei édes karamellával keveredve simogatják az orrot. Az alkotói megbolondítják a nagy összképet a mediterrán narancshéjjal, vaníliával és egy kis vajas-fás fuvallattal.

Az Equiano Original Rum kóstolásakor érvényesül a párlatban az amerikai fehértölgy, az ex-Bourbon hordókból származó érlelt rum természetesen áradó édes jegyzetei. Szinte eggyé válik a szájban a meleg karamella és a vajkaramella zamata, fenséges mazsolával és barnacukorral, amelyek valósággal simogatják a nyelvet.

A lecsengés izgalmasan hullámzik a tölgyfa, a pikáns paprika és a keserűnarancs héjával.

 

Equiano Light Rum: könnyed zamatok egyenesen a karibi és afrikai térségből

Az ember nem szeret mindig faldöngetően magas alkoholtartalmú, kőkemény rumokat inni! Hardcore élmények helyett sokszor inkább egy kellemesen áramló, lágy rumra vágyunk, amit az Equiano Light Rum minden ízében megtestesít. Külön pikantériát és minőséget ad a zamatának, hogy két nagy kultúra, a Karibi-térség és Afrika zamatát helyezi közös metszéspontba, hiszen az enyhe értékelésű melaszos rumok páraltan összhangban egyesülnek a legöregebb kontinens, Afrika friss cukornádlevével. Valami varázslat, ahogyan a két különböző ízvilág keveredik, és végeredmény gyanánt életre keltenek egy korábban sosem ízlelt aromaviharzást a szájban!

Izgalmas, komplex és színes rumot teremtett Richard Seale és Ian Burrell. A white rumot a világ olyan sok országában egyre fontosabbá váló felvilágosodás eszméje inspirálta, ennek örökségét képviseli megalkotói szerint.

Már a színe is aranysárga – mondhatni cukornádbézs –, amely kiváló előrejelzés a párlat minőségét illetően!

Az Equiano Light Rumban egyből magához édesgeti az embert a friss cukornád magával ragadó édessége, egy seregnyi vaníliás jegyzettel. A hordós érlelésből fakadóan a tölgyfából is gazdag kóstolót kapunk, megkoronázva a komplexitást a földes, gyógynövényes ízekkel. A könnyed trópusi gyümölcsök uralják az aromaszerkezetet vibrálóan eleven citrusolajjal, a zöldalma illatjegyeivel.

Kóstolásakor a trópusi gyümölcsök bőséges gazdagsága fogadja az embert. Végigáramlik a nyelven a citromhéj, a zamatos zöldalma és a lédús körte, emelve a tétet az előkelően cirkuláló tölgyfa jegyzeteivel. Lecsengésében elegáns aromaszellőként suhan át az érlelt barbadosi rum trópusi tánca, az amerikai tölgyfahordó minden eleganciájával.

 

Equiano Ominira 11 Years Rum: csúcspárlat a sherry, Bourbon és Cognac hordó metszéspontjában

Afrikáról az elefántok, a zebrák, a zsiráfok jutnak az ember eszébe, nem a cukornád édes keringése a rumban. Azonban épp ez a helyzet az Equiano italaiban, hiszen ezen italok origópontja minden esetben a hatalmas afrikai kontinensről érkező cukornád, amelynek pajkos édessége ad extra lendületet a karibi térségből érkező barbadosi és mauritiusi rumok blendjének.

A 11 éves Ominira változat bársonyos textúrával és 52%-os alkoholtartalommal robbant be a boltok polcaira. A rossz hír viszont az, hogy meglehetősen limitált kiadásban, ezért a rumok szerelmeseinek érdemes mielőbb lecsapni rájuk az iDrinks üzleteiben. Világszerte csak 3000 palacknyi jelent meg belőle kereskedelmi forgalomban, azonban pár palack az iDrinks boltjaiba is eljutott, ezeknek pedig ott a helye a minőségi rumokra szomjazók gyűjteményében!

A párlat az Equiano Legacy Blends Series első kiadása, ötvözve a Foursquare karibi rumját és a Mauritiusról származó Gray’s Distillery afrikai rumját. Így kapunk egy valamennyi érzékszervet felébresztő italt, megfűszerezve az Equiano pallérozott zamataival és egy kis afrikai cukornádmézzel!

A 11 évig tartó érlelés áll a csúcsminőség hátterében. Az ízfejlődéshez hozzájárul, hogy a párlat aromatikus utazása három hordón keresztül valósult meg. Megmártózott a Bourbon hordó fűszeres vaníliás ízeket adó gyomrában, majd jött a konyakos hordó szofisztikált fűszeressége és gyümölcsössége. Végül, de nem utolsó sorban a sherry hordó kölcsönzött aszalt gyümölcsös, fűszeres jegyzeteket ennek a parádés párlatnak. A háromhordós érlelés nyomán született ez az elegáns, bársonyos textúrájú italt, amit vétek lenne kihagyni!

Egy szó mint száz: mielőbb érdemes beszerezni, ha valaki nagy rajongója a különböző kultúrák ízviharzásának és egy rumnak, amelyben ott örvénylik Afrika édes vadsága, a francia Cognac eleganciája, a sherry és a Bourbon kiforrott bája.

Illata egy valóságos trópusi aromarobbanás édes melasszal, vaníliával, szegfűszeggel és az érett banán semmi mással nem összekeverhető felemelő édességével.

Ízében csodás csokipatak árasztja el a szájat, teli karamellával és trópusi gyümölcsös ízekkel. A fahéjas, szerecsendiós árnyalatok csak habot jelentenek a tortán, fűszeres fortissimókkal, még élőbbé alakítva a párlat arculatát. A lecsengés egy trópusi csoda, rengeteg mélységgel és komplexitással, a Cognac hordótól megörökölt boros tanninossággal.

 

Az alapító Ian Burrell az Antarktiszra is elvitte rumját

Burrell a hetedik kontinensre is elvitte és bemutatta a két rumkultúrát leleményesen ötvöző párlatot, amely képes a keleti és nyugati aromakultúra ötvözésére. Az afrikai rum, a cukornádméz rengeteg ízletes réteget simít erre a kivételesen finom ínyenc rumra.

Rumok előtti életében Burrell egy energikus vállalkozó volt, aki magas szinten űzte a kosárlabdát az Egyesült Királyságban. Azonban a cukornádból való italkészítés szenvedélye túlságosan meghatározónak bizonyult nála ahhoz, hogy puszta hobbiként tekintsen a rumkultúrára.

Elkötelezte magát amellett, hogy főállású karriert csinál a rumkultúrából. 2007-ben útjára indította az UK Rumfestet, a világ első nemzetközi rumfesztiválját. Hasonló ünnepségek sorát ihlette Miamitól Mauritiusig, a kelet-afrikai szigetországig, ahonnan az Equiano rumot alkotó párlatok egyike származik.

Aztán 2014-ben Ian Burrell megdöntötte a történelem legnagyobb szervezett rumkóstoló rendezvényének Guinness-rekordját. Burrell lendülete azóta sem lassult: az Equiano kitalálója a rumipar egyik legtöbbet utazó alakja. Míg a legtöbb márkanagykövet egy bizonyos piacra vagy kontinensre koncentrál, Burrell ezzel szemben mind a hétre. Mert elsőre elég extrémnek hangzik, de Burrell tényleg még az Antarktisztra is elvitte a rumját! Mert elmondása szerint végtelen inspirációt adnak neki a rum gazdag történelméről, származásáról és előállítási módszeréről szóló beszélgetések a különböző országokban.

És egy szép napon Ian Burrell úgy döntött, ideje karriert, egyúttal főállást csinálni a rum iránti rajongásából!

Fekete márkanagykövetként és az Equiqano üzlet tulajdonosaként Burrell mindent megtesz, hogy felszámolja a rendszerszintű igazságtalanságokat, amelyek a rabszolgatartás felszámolása óta eltelt több mint 150 évvel később még most is fennmaradtak. Az Equiano rengeteget köszönhet Burrellnek, aki tényleg az egész világot bejárta, hogy megmutassa az embereknek az Equianót, másrészt Richard Seale master blender keze is benne van a dologban, aki négyszeres nemzetközi díjnyertes rummá tette az Equianót. Így történt, hogy a márka minden eladott palackból 2 dollárt fordít a szabadsággal és egyenlőséggel kapcsolatos projektekre.

 

Burrell hamar ráérzett az Equiano márkanagykövetség lényegére

„Ahhoz, hogy tényleg sikeres nagykövete legyek az Equianónak, nem az a lényeg, hogy mit tudok vagy mit mondok az embereknek, hanem hogy milyen érzéseket keltek másokban ezzel a nagyszerű rummal kapcsolatban. Szerencsére ez a szemlélet sokat segített, és a kezdetektől csodálatos emberekkel dolgozom együtt ebben az iparágban”.

Gyakran zsűrizi a rumokat nemzetközi kóstolóversenyeken, máskor meg koktélokat tervez és készít ügyfeleinek, hiszen nemcsak az Equianóval foglalkozik (pályáját ő is csaposként kezdte, mint oly sokan ezen a területen). A legnagyobb dobása a RumFest volt, a világ legelső nemzetközi rumfesztiválja, ahol összesen 20 különböző márkát mutatott meg az érdeklődőknek. Ezek között volt az Equiano Original Rum, az Appleton Estate, az El Dorado, a Diplomatico és a Doorly’s is. A kétnapos fesztivál alatt Burrell elmondása szerint legalább ezren kóstoltak rumokat az első nagy fesztiválon, és a kóstolás mellett sok ismeretet is megosztott velük a prémium rumokról, többek között az Equiano Original Rumról. Az évek során a fesztivál egyre ismertebb lett és nőtt, mára prémium rumfesztivállá emelkedett a rangja.

Azért nagy szó ez mert közben fő szervezőként Ian Burell megemelte a jegyárakat. Ennek ellenére hamarosan már 3000-en eljöttek a fesztiválra, így is áramlottak az emberek a rendezvényre. A rumipar eleinte szkeptikus volt vele és a fesztivállal kapcsolatba. Idővel azonban a nagy rumkóstoló sikeressé vált. Tömegek ismerték meg az Equianót, amely Ian szerint világszerte hozzájárult a rumkategória népszerűségének növekedéséhez.

Burrell szerint az Equiano Original Rum esetében a siker az időzítésen múlt. Meg kellett érnie ahhoz, hogy piacra dobjon egy új márkát, megfelelő rumcsapatot építsen ki maga körül, szüntelenül tanuljon, és másokkal is megossza produktív, előrevivő ötleteit, amiket rumnagykövetként szerzett az évek során.  

A csapat hasonlóan lelkes szemléletű emberekből tevődött össze, mint Ian Burrell, így aztán az idők során semmi sem állhatott a siker útjába.

 

Titkok az Equiqano Original rum mögött

A rumvállalat vezetői közül Ian Burrell és a master blender Richard Seale a legismertebbek, azonban az Equianónak összesen négy alapító tulajdonosa van. Mindegyiküknek megvan a maga sajátos szerepe a vállalaton belül, de Burellnek jutott az a nemes feladatot, hogy megalkossa a már világhírűvé váló Equiano Origonal Rum koncepcióját, és biztosítsa, hogy a brand hozzáférhessen a két fontos rumlepárló összesen 70 000 hordónyi érlelt rumhoz. Burrellnek nagy meglepetés volt a karibi és afrikai ízek keverése. Ez volt az első alkalom számára, hogy két különböző kontinensről származó lepárlóval dolgozhatott együtt.

 

Megjött a kedve egy részben karibi, részben afrikai zamatokkal játszó különlegesség megkóstolásához? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel az Equiano rumok édes és temperamentumos zamatát! Kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő párlatokat. Azonban az Equiano csak a kezdet! Egy frenetikus rum, amely kaput nyit a prémium minőséget képviselő rumok birodalmára. Fedezze fel Barbados, Jamaica és a világ legmenőbb rumjainak zamatát, amellyel magasabb élményszintre emelheti a baráti és családi bulik hangulatát!

Kapcsolódó termékek

Equiano Original Rum [0,7L|43%]

Raktáron
23.999 Ft
Kedvencekhez adom

Equiano Light Rum [0,7L|43%]

Raktáron
16.490 Ft
Kedvencekhez adom

Equiano Ominira 11 Years Rum [0,7L|52%]

Utolsó 1 db raktáron
89.999 Ft
Kedvencekhez adom