Kahlua
Mindenki volt már olyan bulin, ahol az egyik lelkes résztvevő kicsit több koktélt kortyolt a kelleténél, aztán hirtelen felkiáltott: nyissunk egy bárt! Másnapra aztán véget ért a hirtelen felbuzdulás, és az illető visszatért a rendes hétköznapi munkájához.
A Kahlúa 1936-ban született Mexikóban. A Kahlúa kávélikőrt kitaláló baráti társaság tagjainál ez a hirtelen fellángolás kicsit másként történt. Ők úgy döntöttek, hogy létrehozzák minden idők egyik legklasszabb kávélikőrjét, amiben mindannyiuk tudása megnyilvánulhat, és gyorsan a tettek mezejére léptek. Volt olyan közöttük, aki jártas volt a kávétermesztésben, más a marketingben mozgott otthonosan, a harmadik meg az összetevők finomhangolásában. Senior Blanco, Montalvo Lara és az Alvarez-fivérek úgy döntöttek, hogy hallgatnak a megérzésükre. Elővették a régóta felkapott Arabica kávé receptjét, és volt a csapatban egy vagány vegyész, aki valóra váltotta az álmukat. A Kahlúa kávélikőr a legkiválóbb összetevőkből készül, amelyek a mexikói Veracruz vidékén teremnek.
A Kahlúa egyébként készítői szerint egy ősi arab kifejezés, és kissé szlengesen kávét jelent. A források szerint már az 1930-as években benne volt a kávézsargonban a „kahlúa” kifejezés!
A brand fejlődése nem váratott sokat magára: négy évvel a piaci bevezetés után, 1940-ben már Amerikában is megismerték a Kahlúa kávélikőr finomságát. Az 1950-es években rendesen beindult a Kahlúa reklámgépezete, és egyre több hirdetésben népszerűsítették a kávélikőrt. A márka egyik képviselője, Jules Berman ellenállhatatlan vonzalmat érzett Mexikó ősi történelmi öröksége, a pre-kolumbián előtti alapító atyák iránt, és ezeket a furcsa figurákat minden Kahlúa kávélikőr-hirdetésbe belecsempészte. Az idők azonban őt igazolták, mert a Kahlúa fanatikusainak bejött az ötlet, és még több fogyott ebből a remek italból.