Letisztult, klasszikus ginörvénylés a Brockmans Premium Ginben
Egy jó barát valóságos kinccsel ér fel. A tézis különösen igaz, ha közös passziói vannak az emberrel, és még egy grandiózus gint is készíthetünk vele! Néhány régi barát osztott a gin iránti lelkesedésben, és sajátos képességeik bevetésével finomhangolták a Brockmanst. Ami olyan jól sikerült, hogy meg sem állt az ezüstéremig a 2012-es San Francisco Worlds Spirit Competition-ön.
Nem akármilyen borókabogyót használnak – egyenesen a mediterrán Toscanából származó bogyókkal bűvészkednek, a harmonikus zamatok érdekében pedig bevetik a koriandert, a szedret és az áfonyát is. A lepárlás egy klasszikus copper stillben történik, hogy életre keltsenek egy rendkívül összetett gint, intenzív gyömbéres és narancsos hullámzással.
Az angyalgyökér, a koriander és a boróka együttállása megidézi a legklasszikusabb London Dry-ok zamatát, amért sokan megszerették ezt a műfajt, még a ginkészítés hajnalán.
Édes kísértés a gejzírek és vulkánok hazájából: a Himbrimi Old Tom Gin
Az Old Tom visszavisz minket azokba a klasszikus időkbe, amikor még a kevésbé sikerült, furcsa gineket a britek édes komponensekkel tették élvezhetővé. Az igazi Old Tom gyerekkorban ez gyakori fortély volt a borókás italok készítésekor. Most a Himbrimi életre kelti a már-már elfeledettnek hitt zamatokat!
„Himbrimi” – azaz jeges búvár: a brand egy helyi madárfajról kapta a nevét, ami a horgászok kabalaállata, a Hibrimi valamennyi címkéjén feltűnik.
A párlat készítője a leleményes Oskar Ericcson egy izlandi ginmester. Szerinte a grandiózus gin a tökéletes társ egy hangulatos horgászáshoz Izlandon, a tavak és folyók költői szépségű környezetében. Itt mindenhol gejzírek és gigászi vulkánok tagolják a felszínt, és a zimankós hidegben az ember gyakran szomjazik ginre, hogy felmelegítse a testét-lelkét.
Oskárt a folyók partján növő gyógynövények illata inspirálta, hogy teremtsen egy izlandi gint, amiket még nem látott a világ. A Himbrimi ízeihez Ericcson felhasználta a helyi erdők-mezők kincsestárát, és hosszas kísérletezés után alkotta meg a legharmonikusabb változatot. Összecseng benne az északi kakukkfű, az angyalvirág és az északi méz. Minden kortyán érezhető, hogy Oskar szívét-lelkét beleadta a párlatba, hiszen minden nyáron személyesen szerzi be a legfontosabb összetevőket, és saját kezűleg számozza a szemet gyönyörködtető palackokat.
A Himbrimi Old Tom változata egyszerre édes és kissé keserű, kettőssége is egyedivé teszi az ígéretes izlandi desztillátumot. Ízében ünnepet ül az angyalgyökér, a boróka, a méz és az északi kakukkfű, megbolondítva egy kis levendulával.
Amikor elővesszük a szekrényből, akkor Oskár horgászmániájánál maradva úgy érezhetjük, mintha kifogtuk volna az aranyhalat a gin nagy folyójából!
Kávé és gin összesimulása: a 400 Conigli Volume 1 Coffee Gin
Egyre több ginvállalat lát fantáziát a borókás ízek és a kávé keverésében. E párlatok egyik folyékony gyöngyszeme a 400 Conigli Volume 1 Coffee Gin, a maga borókás és etióp kávés összefonódásában.
A 400 Conigli (a 400 nyúl) alkotói a szorgalom megtestesítői a giniparban: nem voltak restek végigvándorolni a világ négy sarkát, hogy megtalálják a legtökéletesebb komponenseket egy-egy kuriózumszámba menő ital megalkotásához. A Compagnia dei Carabini mesterei olyanok, mint a történelem nagy felfedezői.
A kalandorszellem mellett egyszerre alkotók is, akik mindig egy ütős gin létrehozásában gondolkodnak. Régóta egzotikus összetevőkre vadásznak a rendhagyó receptekhez. Most úgy érezték, ideje feszegetni egy kicsit a sztenderd ginzamatokat, és a kávéra esett a választásuk. A Conigli Gin eredetileg angol ihletésű, miközben a készítők olaszos temperamentuma mediterrán elemekkel szenvedélyessé varázsolja a zamatát, a velencei Nervesa della Battaglia-síkság aromakomponenseivel. A kávét borókás párlatban desztillálják, hozzáadott ízesítőszerek nélkül. A macerálás desztillátuma a boróka termeléséből eredő extrakció „gyümölcse”, megspékelve egy kis gabonaszesszel. A szűrést mindig kézzel végzik a 400 Conigli mesterei.
A kóstolás során magával sodor minket a kávé élénkítő ereje és a boróka bársonyos együttélése.
A teljesen letisztult, éterien finom etióp kávé valami teljesen újat hoz a ginszcénába, azért mindenkinek csak ajánlani tudjuk a gin legnagyobb ünnepén.
Egy skót gin Mull szigetéről: a Tobermory Gin
A Tobermory a skót whisky egyik oszlopa a kellemesen kavargó párlatok között. Azonban a legjobb brandek lételeme a változás, a szüntelen megújulás keresése. Erre az ösvényre lépett a Tobermory, midőn elkészítette új ginjét a márka égisze alatt. A Tobermory által fémjelzett desztillátum egy igazi mestermű Mull szigetéről, felvonultatja a szemgyönyörködtető Hebridákhoz tartozó sziget botanikai arzenálját. A ginek zöméhez hasonlóan a Tobermory is a fenyős fuvallatokkal és ízekkel bűvészkedő borókában találja meg identitásának fókuszpontját. Erre épülnek rá az izgalmas Mull-szigeti zamatok, amelyek átszövik az aromakarakter egészét.
A párlat motorját alkotó bogyós gyümölcsöt a készítők megbolondítják egy kis lélekemelő teával és bodzavirággal. Szintén esszenciális alkotóelem a Tobermory ginben az édes narancshéj, az élelmesebb gin-gourmanok pedig felismerhetik az italban a lágy narancslekvárt, a fűszerek változatos játékát, az érzékekkel játszó mentát.
Éteri tisztaságának titka az, hogy a készítéséhez felhasznált valamennyi növényt több mint 24 órán át az alapszeszbe áztatják, ebből születik bársonyosan sodró exkluzív aromakaraktere.
A World Gin Awards ítészei sem fukarkodtak az elismeréssel, amikor értékelniük kellett a Tobermory Gint: ez a pompás ital kaparintotta meg a legjobb klasszikus skót ginnek járó érmet (mindössze 6 hónappal az első palackozást követően).
Flamingókönny, grapefruitos ginben: a Flamingo Tears Grapefruit Gin
A valóság csak egy maskara, amely a világ titkos arcát takarja. Nagyjából így lehetne összefoglalni a Firebox filozófiáját, hiszen a vállalat olyan természetfeletti jelenések könnyeiből készít ikonikus italokat, mint az unikornisra összpontosító Firebox Unicorn Tears, a tündérek zokogásának megtestesülését jelentő Pixie Tears, és akkor ott van még a hableányok szomorúságából születő Firefox Mermaid Tears. A sok misztikus teremtmény könnye után a brand mesterei egy lényegesen kézelfoghatóbb, evilági állatot, a flamingót választottak, az ő könnyeiből sarjadt a maga éteri tisztaságával hódító Flamingo Tear Grapefruit Gin.
A Firebox már 1988-ban létrejött hotbox.co.uk néven, azonban kellett pár évtized ahhoz, hogy őrületesen jó misztikus italokkal rukkoljanak elő. és olyan italokat csempésszenek a palackba, amire senki sem számít. Ezek a furcsa és egyben frenetikus italok minden előzetes várakozást felülmúlnak, és nagy elődeikhez hasonlóan a Flamingo Tears grapefruitos áramlása sem okoz csalódást.
A flamingókról az egzotikus környezet és az ehhez táruló ízek jutnak az eszünkben. Nem is kell csalódnunk a Flamingo Tears kóstolásakor, hiszen az ízek hullámaival minden porcikánkat átjárja a jóleső eufória, a grapefruitos ízek lendületes finomsága. Aztán felsejlik a vanília és a boróka összefonódása, amelyek fenségesen játszanak a grapefruittal, mi pedig megkóstolhatunk egy világosvörösben pompázó mesterművet, a különleges ginre szomjazók nagy kedvencét. Egy biztos: ha valaki megkóstolja ezt a dinamikus trópusi finomságot, akkor az illetővel a kóstolás után madarat, pontosabban flamingót lehet majd fogatni!
Jávorszarvas nyúl és a norvég erdők zamata: a Harahorn Norwegian Gin
A norvég erdőkben vannak jávorszarvasok és gyakran felbukkannak a nyulak…A Harahorn mestereinek gondolkodása azonban hátborzongatóbb utakra tévedt: megalkották a jávorszarvasnyulat, a norvég erdők hajmeresztő teremtményét, akivel bizony nappal sem szívesen találkozna az ember….Kivéve, ha a szimbolikus állat csak egy ütős norvég gin palackján jelenik meg, ahogyan ez a Harahorn esetében történik! Történt ugyanis, hogy a norvég Grimstadban small batch mennyiségben palackoztak egy pompás párlatot, amiből egyszerre mindig csak 300 liter készítenek, nehogy az ipari mennyiségben gyártás a minőség rovására menjen.
A gin a Hemsedalban lévő hegyről kapta nevét, és a hegyi emberek által félve emlegetett rejtelmes szörnyeteg bukkan fel a címkéjén. A jávorszarvas nyúl italában szerelmesen kering a boróka és az áfonya, kézműves ginként pedig simán felveszi a versenyt a szomszédok nagyágyúival, vakmerő kihívója a svéd és a dán párlatoknak.
A Harahorn ginben minden ott cirkulál, ami értéket jelent a norvég terroir karakterében, az erdő és a természet gazdagságában. Maga a vadon és a tenger szíve, hiszen ott hömpölyög kortyaiban a grimstadi rebarbara, a hínár, és persze a mindenki nagy kedvence, a nordmarki erdei áfonya –annyira finom, hogy megéri bemerészkedni érte az erdő sötétjébe, akkor is, ha összetalálkozunk a jávorszarvas nyúllal. Olyan összetevők színesítik zamatát, mint az oppdali vízitorma, a sunndali sziklamenta, és még egy kis gyopár, némi fenyős jelleg is kirajzolódik a sokrétű aromatartományban.
A párlat egy szemernyi cukrot sem tartalmaz, ezért eszményi összetevő lehet egy kiváló koktélhoz.
Egy formabontó gin klementinnel és olasz Nebbiolo szőlővel: a Ginato Clementino
Félig narancs, félig mandarin – ez bizony a klementin, az olaszok egyik kedvenc gyümölcse, amiből a Ginato egy nem mindennapi finomságot hozott létre!
A Ginato úgy látta, szertelenül szenzációs aromákat eredményez, ha a narancsot a mandarinnal keresztezzük, és megkapjuk minden idők egyik legfinomabb olasz kultúrgyümölcsét, a klementint!
A Ginato elve szerint akkor lesz jó egy gin, ha készítője a végtelenségig kíváncsi, és képes bejárni a csizma alakú ország mind a négy sarkát, hogy megtalálja a legtökéletesebb ginzamatokat. Így cselekedtek ginjeik finomhangolásakor a Ginato szakértői, és olyan vérpezsdítő italokat készítettek, amelyek visszaadják a ginvilág változatosságát! Bennük rejlik a 21. századi Olaszország botanikájának teljes vertikuma.
Lepárlójuk Ravennában, Emilia Romagna tartományban található Észak-Olaszországban. Minden korty Ginatóban felfedezhetjük az olasz föld esszenciáját, az itt élők kedvenc szőlőfajtáját, legyen az a Pinot Grigio, a Sangiovese, a Nebbiolo vagy a Barbera.
A Ginato párlatainak felfedezése olyan, mintha bevállaltunk volna egy olasz bortúrát, mert fergeteges szőlőfajták teszik exkluzívvá a Ginato zamatok kortyolgatását.
A Ginato italok készítői érdekes utat láttak abban, miként hat a szőlő és a klementin az ízlelőbimbókra egy új szellemiségű ginben, mi pedig végre megkóstolhatjuk elméletük fenséges eredményét!
Kirajzolódik a szánkban a Toszkána dombjain termő gyümölcsök gyengédsége, az olasz borókabogyó életöröme. A Ginato olyan gines ízekkel játszik, mint a pink grapefruit, a gránátalma, a vérnarancs és a citrom, hogy mediterrán életörömmel adjon izgalmas új irányt a ginzamatoknak.
A Ginato megmutatja, milyen a modern olasz gin arca, és most a dél-olasz klementinre esett a választása az ízek központi finomhangolásában. A boróka, a gabonaszesz, a Nebbiolo szőlő valósággal eggyé válik a mandarinnal, a klementin héjának egzotikumával, és egy korábban sosem tapasztalt ízélmény részeseivé válunk.
India gyógynövényes ginvarázsa: a Jaisalmer Indian Crafted Gin
Boróka, indiai ízek, és a keleti bölcsek tudásából származó gyógynövények.
Ezekből a varázslatos összetevőkből született a Jaisalmer Crafted Gin, amely igazi újjászületéssel kecsegtet, ami a gintapasztalatainkat illeti! Mintha kortyolgatása alatt a szentek és a megvilágosodottak földjén, a misztikus Indiában járnánk, miközben szétárad a szánkban a boróka, az angelikagyökér, az édesgyökér, a kandiscukor fűszeres crescendója. E hősies környezetben egykor 15 herceg tisztelgett Jaisalmer büszke uralkodója előtt. A jeles tradicionális ízek ösvényén haladva mi is visszatérhetünk a diadalmas időkbe, a maharadzsák történelmi aranykorába. Jaisalmer India ősi városa; leggyakrabban egy arany vászonhoz hasonlítják, színeinek sokrétűsége a hercegségek dinamikáját tükrözi.
Készítésnek titka szerencsére nem a keleti mágusok kiváltsága. A háromszoros lepárlású gabonapárlatot tradicionális copper pot stillben újradesztillálják, miközben 11 gyógynövényes összetevővel színesítik az aromakaraktert (ezek közül hét India négy sarkából származik). Zamatában kirajzolódik a köménymag, a Darjeeling zöld tea, a minden érzékszervünket felébresztő citromfű és az édesgyökér.
Íme egy királyi gin, amely eposzokba illő seregszemlét mutat a hagyományos indiai ízekből! Az előkelő aromakarakterű párlatban kéz a kézben jár a dicső múlt és a jelen: az édes narancshéjjal összefonódik a gin olajos és citrusos hömpölygése.
Francia gin, szőlős alapvetéssel: a G'Vine Nouaison Reserve Gin
Az eaux-de-vie és a konyakos hordós érlelés nem mindennapi ginkalandot teremt: egy mennyei italt, amelyben istenien kacérkodnak egymással a konyakos és gines zamatok.
A modern ginek aromatikája ékes bizonyság arra, hogy nemcsak a borókából kiindulva lehet pompás gint készíteni! Ezen az új irányvonalon indult útnak a G’Vine, amely vakmerően újraértelmezi a klasszikus gin műfaját. Feszegeti a határokat, mert a jól megszokott borókás aromabázis helyett a szőlőt tekinti kiindulópontnak. A francia konyakrégió felbecsülhetetlen értékét, amelyre művészi tökéllyel rásimulnak a ginpárlatok zamatai.
Az ötlet Jean Sebastien Robiquet fejéből pattant ki, aki Bruno de Reilhac-kal szövetkezve 2001-ben megalkotta G’Vine Gint, pontosabban az EuroWinegate vállalatot. A francia duó eredeti és innovatív italokkal akarta elbűvölni a prémium italok kedvelőit. Stílusos, új szemléletű ginek sokasága került ki a kezeik közül, és ki tudja milyen finomságokat készítenek jelenleg is izgalmas boszorkánykonyhájukban, a francia konyakrégió szívében.
Meddig kell egy gint érlelni? Egészen a tökéletességig! Ezzel a csattanós válasszal felel a kérdésre a G’Vine Reserve Nouaison Reserve. Érlelőhordójában a párlat előtt konyakot tartottak, ezért frenetikus ízrobbanás születik a konyakos és gines ízvilág kreatív keverésével. Gabonapárlat helyett szőlőpárlatot használva már az alapillat- és az íz is illatosabb és különlegesebb, mint egy hagyományos ginnél, 14 gyógynövény, gyümölcs és fűszeresség formálja az aromakaraktert. Felbukkan benne a kardamom és a paprika, a szilva és a bergamott, a fenyő és az eleven koriander, egy ecsetvonásnyi vaníliás édességgel felpörgetve.
Bivalyerős navy strength a ködös Albionból: a Manchester Overboard Gin
Egy 57%-os ginben acélos erő rejlik, különösen, ha Manchesterből érkezik! A Manchester Overboard egy nagyszerű navy strength párlat, a Signature blend csúcsra járatása. A magas alkoholtartalom dacára egy ízeit merészen kidomborító, kellemes gin, bővelkedik fenséges zamatokban. A magasabb alkoholtartalom kiemeli az ízek közül a borókát és a párlat citrusos oldalát. Felismerhető benne a feketeszeder ízrobbanása, a menta és a boróka nyelvet bizsergető ereje, az édes málna és a citrusosság.
Manchester nemcsak iparáról és focicsapatáról híres, hanem egy összetartó közösség munkájából származó ginről, a Manchester Overboardról is. Nem véletlen, hogy a Manchester gin logója egy fáradtságot nem ismerő méhecske, a kaptár-gondolkodás megtestesítője. Ez az összetartás, a közösségi gondolkodás előtérbe kerülése a manchesterieknek fontos jellemzője. A Manchester gin minden zamata a nyüzsgő nagyváros életéről mesél, letisztultsága pedig arról árulkodik, hogy szép jövő előtt állnak a brand további italai, érezhető az átgondolt aromahangolás eredménye a poharakban.
–„Te mit iszol? -Én gin tonikot!” Ezzel a beszélgetéssel vette kezdetét a Manchester gin, két férfi beszélgetésével egy esős délutánon.
A gin két megalkotója egy végeláthatatlan beszélgetésben elmondta egymásnak, mennyire imádják a borókakölteményeket, és két éven belül saját bárt nyitottak. Aztán beindították a Manchester gin motorját. Eleinte csak évi 800 palackban gondolkodtak, és hosszú éjszakákon át palackoztak és címkéztek, csaknem a végkimerülésig…Azonban a szorgalmas munka meghozta jutalmát: a Manchester Distillery hamarosan megkaparintotta szépen csillogó aranyérmet mikro-lepárlókategóriában a Spirit Masters versenyén.
A japánok egzotikus ginje: a Masahiro Okinawa Craft Gin - Recipe 01
Az Okinawa Craft Gin a Felkelő Nap Országának legdélibb szigetén született. Első változata már 2017-ben a stillekben csörgedezett. Izzasztó kánikulától szenvedtek a szigetlakók azon a napon, és csak a Mahae, Okinawa hűs szellője adott egy kis enyhülést. Abban a mágikus pillanatban valami hihetetlen aromatobzódást élt meg a kis lepárló, és napvilágot látott egy nem mindennapi gin, az okinawai gyümölcsök gyengéd finomságnak mesterműve.
Benne van Japán zamatkultúrája, elsősorban Okinawa helyi rizspárlata, az awamori öröksége. A gint két lepárlóban desztillálják, hogy egyszerre jelenítse meg a sziget sokszínűségét (a helyiek szerint ezt a hatást hiába szeretnék lemásolni egy nyugati lepárlóban, egyszerűen képtelenség lenne). A Masahiro Okinawa kristálytiszta zamatának eredője a helyi éterien finom víz.
A Masahrio Okinawa párlatában kéz a kézben jár a gésák parfümösségét idéző gyümölcsös édesség, a tealevelek, a földesebb jegyzetek. Komplex karakterében egyszerre villan fel a boróka, a guava levél, a boros és a hibiszkusz japán verziója, a roselle. És ott van még a goya, a japán dinnye, a shekwasha és a Tajvanon őshonos citrus.
Acélos, szűretlen osztrák borókaharmónia: The STIN Dry Gin Overproof
Stájerország festői hegyei között egy minden ízében autentikus gin született, amely szűretlen zamatokkal, 28 helyi növényi összetevővel vált kuriózummá a ginek univerzumban. A gineknél megszokott 40% helyett ezúttal egy toronymagas, 57%-os alkoholtartalommal kerül a boltok polcaira. Szóval ha egy átlagostól energikusabb osztrák „csodaginre” vágyunk, akkor érdemes ezzel a párlattal ünnepelni a gin világnapját!
Johannes Firmenich és Reinhard Jagerhofer két osztrák barát, akik ismerték a szeszipar csínját-bínját, és erre ráraktak még egy élvezeti réteget a stájer összetevők komplexitásával. Mindkét fiatalember apjának snapsz-lepárlója volt, ezért Johanneséknek a kisujjában volt a szakma. Pallérozott ismereteiken felbátorodva mindenképp készíteni akartak egy saját gint, Stájerország autentikus zamatával.
Az illatolás során egyből az orrunkba simul a gineknél megszokott borókás citrusosság frissessége, amely karmesteri módon irányítja az aromák sokaságát. Íze a szűretlen jelleg által izgalmasan intenzívebb a hagyományos felépítésű gineknél. A gyümölcsösen áradó, hosszú lecsengés gondoskodik arról, hogy mindig örömmel gondoljunk Stájerország első számú ginére.
Ázsia hegyeinek bivalyerős chilis ginje: a Tarsier Khao San Chili Gin
Egy igazi embert próbáló kihívás erőt ad az embernek, és egy átlagos napot is képes új dimenziókba emelni. Ezzel az élménnyel jár a Tarsier Khao San Chili Ginje, amely a thai chili zabolátlan, acélos erejével indít ostromot az ízlelőbimbók ellen, miközben képes felvonultatni az ázsiai ginek változatos dinamikáját, ahogyan ez egy hamisítatlan Tarsier Ginhez illik.
A Tarsier alapítói, Tim Driver és Sherwi Achebuche vagány habitussal nekivágtak Ázsiának, és megacélozták a hatalmas kontinens délkeleti részét. Olyan mély hatást gyakorolt rájuk a kalandos keleti világ, hogy ebből inspirálódva került a palackba 2017-ben az első Tarsier Gin. Minden italuk palackján felbukkan egy játékos pápaszemes maki, aki a brand kabalaállata lett. A Tarsier nyeresége 10%-át mindig a délkelet-ázsiai természetvédelmi programok támogatására szánja, hogy segítsék a pápaszemes makik túlélését.
A párlat nevében szereplő bangkoki Khao Shan az északi utazók egyik nagy kedvence, innen vágnak neki a kalandra szomjazó vándorok a misztikus hegyek felfedezésének, vagy megmászásának, és ezzel a felemelően finom párlattal öblítik le az út porát. Itt nemcsak a felhők és az ég magasába vágyó sólymok szárnysuhogása töri meg a csöndet, hanem olyan élményszámba menő italokat kóstolhatunk a felhőktől karnyújtásnyira, mint a Khao San Chili Gin.
Miközben megízleljük a nyelvet minden zamatában próbára tevő italt, a thai chili mellett kibontakozik a kaffir lime elevensége. Közben felcsendül a citromfű és a boróka szimfóniája. Szó mi szó, az ázsiai fűszerezésű gin mesterien kiaknázza az összetevőkben rejlő erőt. A párlat pikantériája, hogy a kaffir lime levél cold distill eljárással válik az ital szerves aromaformálójává, a citromfű és a thai red chili a vacuum stillben tesz szert az italban kirajzolódó karakterisztikára, amely miatt sokan kifejezetten keresik ezt az ázsiai csodát.
Az ázsiai kalandorok első számú kedvencét az átlagostól egy árnyalattal ütősebb, 41.2%-os alkoholtartalommal desztillálják. Még magasabbra fokozhatjuk a kóstolási élményt egy kis Fever Tree tonikkal. Még messzebbre merészkedhetünk a pikáns ázsiai ízek ösvényén, ha nemcsak önmagában kortyolgatjuk a Tarsier italát, hanem egy íncsiklandozó lime-os vagy chilis ételhez társítjuk.