Játék a füsttel és az édes ízekkel - A Glenfiddich Fire and Cane egy igazi kísérleti whisky

Játék a füsttel és az édes ízekkel - A Glenfiddich Fire and Cane egy igazi kísérleti whisky

A kísérlet szó hallatán gyakran a lombikcsövek és a rejtélyes alkimista laboratóriumok jutnak az eszünkbe. A Glenfiddich egy merész és új kihívásokra vágyó whiskyvállalat, ezért szeret minél gyakrabban kipróbálni valami extra újdonságot: az sem baj, ha a jól megszokott recept kap egy vagány csavart, ahogyan ez a Glenfiddich Fire and Cane esetében történt!

Játék a füsttel és az édes ízekkel - A Glenfiddich Fire and Cane egy igazi kísérleti whisky

A Glenfiddich kísérleti sorozata újraértelmezi a whiskyt

A Glenfiddich kísérleti sorozatának (Experimental Serie) negyedik részében érkezik a Glenfiddich Fire and Cane, és egy páratlan különlegességet fedezhetünk fel a Glenfiddich whiskyválasztékában! A sorozat egészen észveszejtő kísérleti előzményekkel rendelkezik, hiszen a vállalkozó kedvűek korábban már megízlelhették az IPA-ízekkel feldobott, vagy jégboros aromákkal megbolondított whiskyt.

Érdemes kísérletezni, és feszegetni a hagyományos whiskykategóriák határait! Ezt tette a Glenfiddich, amikor a sörös ízekkel lehelt új életet a jól ismert és már megszokott whisky aromákba. Az Experimental Serie első tétele a Glenfiddich India Pale Ale Cask Finish. Ez a whisky az IPA-forradalom szellemében fogant: egy single malt, amit 3 hónapig felső erjesztésű söröshordóban érleltek. Illatában érvényesülnek az aromatikus komlóban érezhető IPA-jegyek, a zöldalma mellett gyógynövényes ízek és érett vilmoskörtés aromák a meghatározóak. A Glenfiddich Indian Pale Ale Cask Finish whisky ízét vibrálóan frissé teszik a citrusos aromák, amelyek krémes vaníliával és komlóval nyernek kiteljesedést. Lecsengése komlós és a gyümölcsös.

A széria második whiskyje, a Glenfiddich Project XX a szakértelem és a csapatmunka mesteri ötvözete. A Glenfiddich a hagyományoktól eltérően nem egy, hanem húsz mester blendert kért meg arra, hogy válasza ki kedvenc whiskys hordóját a lepárló pincéjéből. A Glenfiddich első számú keverőmestere, Brian Kinsman a 20 kiválasztott italból elkészítette a Glenfiddich Project XX whiskyt. A legkülönbözőbb hordókban szunnyadó ízkarakterek egyesítéséhez óriási szakértelem szükségeltetett, Kinsman azonban derekasan helytállt, és létrehozott a briliáns alkotóelemekből egy olyan párlatot, ami 2017-ben IWSC ezüstérmet hozott a Glenfiddich-nek.

A Glenfiddich Project XX egy meglepően édeskés whisky lett enyhén tölgyes jegyekkel, pirított mandulával és vaníliával. Illatában klasszikus gyümölcsös jegyek kavarognak almával, csábító csipkebogyóval és édes malátával. Valamennyire érezhető benne a sherry-s jelleg (ilyen volt a húsz hordó egyike), lecsengése pedig hosszú és selymesen édes.

Azért ez a Kinsman tud valamit! Elhivatottságát mi sem bizonyítja jobban, mint a kísérleti széria harmadik itala, a Glenfiddich Winter Storm.

Hősünk folyton új inspirációkat keres a legkülönlegesebb scotchok elkészítéséhez, és ebben az esetben a Niagara közelében, a híres Peller Estates pincészet "fagyos" szőlőültetvényein találta meg az ihletet. Visszatért a Dufftown-i Glenfiddich lepárlóba, és fel kellett kötnie a textíliát, mivel a rendkívül édes Icewine egyedi gyártási körülményei és extrém feltételei arra késztették, hogy több francia Icewine hordóval kísérletezzen. Fáradozásait mindent elsöprő siker kísérte, és rájött, hogy csak a legritkább, 21 évesnél idősebb whiskyk képesek megbirkózni az extra Icewine intenzitással.

Kinsman „alkimista” lepárlójában egy olyan zseniális ital született, amiben egyszerre jelenik meg az Icewine hordók finom íze a trópusi gyümölcsösséggel, mintha egy csipetnyi nyarat csempésznénk a dermesztően hideg télbe, és megszületett a Glenfiddich Winter Storm. Íze selymes és komplex, gyönyörűen terül el a szánkban az összetett ízek hada. A Winter Stomban florális könnyedséget érezhetünk, és finom aromaegységben olvad össze a vanília, az édes szőlő, a mazsola, a karamell, a sült kenyér és a tölgy.

A Glenfiddich kísérleti sorozata mindig egy a whisky-iparágban vérfrissítést hozó experimentális whiskyről szól. Keresse a Glenfiddich Experimental Serie whiskyket az iDrinks üzleteiben!

 

Glenfiddich Fire and Cane: a tőzeges whisky új arca

Sokak számára „az élet vize” Skóciában kezdődik, és ugyanezen a szépséges, termékeny whiskyvidéken végződik. A füstös ízek kedvelői gyakran úgy vélik, már mindent tudnak a tőzeges whiskyről, de most ideje újragondolniuk ezt az alapvetést!

A Glenfiddich maláta mestere, Brian Kinsman már 2003-ban gyógyíthatatlanul beleszeretett a tőzeges-füstös jegyeket felvonultató párlatokba, és innentől kezdve ezt a szeszfaját favorizálta a Glenfiddich-lepárlók üstjeiben. (Ritkaságszámba megy a Glenfiddich cégtől a tőzegelt párlat.)

A kísérleti sorozat negyedik felvonása, a Glenfiddich Fire and Cane számos whisky-geek szerint bátran nevezhető a széria legbevállalósabb és egyben legfenségesebb tételének.

–Egy kérdéssel kezdtük: mi lenne, ha valami olyat csinálnánk a tőzeggel, amit korábban sosem tettünk? A válasz egy minden korábbitól gyökeresen eltérő whisky lett, ami mindenkit meglepett. – árulta el a Fire and Cane születésének egyik titkát Brian Kinsman. – A kóstolások során érdekes vélemények születnek: néhányan füstösnek, mások viszont vajkaramellásnak érzik benne az aromákat, ami annak köszönhető, hogy a scotch 3 hónapot töltött édes rumos hordóban.

Egy valóságos ízbomba született, amely erős és hosszan tartó füstösséggel rendelkezik, mindezt azonban anélkül valósítja meg, hogy a füstösség teljesen átvenné a hatalmat az ital karaktere felett.  A zöld gyümölcsös jegyzetek selymesen fonódnak össze a Glenfiddich Fire and Cane édes és gyümölcstortás jegyzeteivel.

A Glenfiddich sötét kakaóbabbal és vajkamarellával tette még kerekebbé az ital ízeit, ami a hosszú és bársonyos lecsengést is fenséges aromákkal gazdagította.

Rengeteg whiskyfan számára vízválasztó tulajdonság a tőzeges füstösség, mert sokan úgy vélik: egy whisky vagy édes, vagy füstös, arany középút nincs a kettő között. A Glenfiddich Fire and Cane egy ambíciózus és vagány kísérleti itallal hidat épít a két nagy íz között, és készített egy olyan whiskyt, amely egyszerre édes és füstös. És ez az izgalmas kiindulópont csak a kezdet, mert a Glendiddich itala bámulatosan balanszíroz a karamellás krémesség és a füstös árnyalatok, a mélyebb és átütőbb erejű ízek között. Szinte példátlan ilyen harmonikus egyensúlyt találni az ennyire különböző aromák között egy scotchban!

 

Egyedi füstösség és Latin rumos hordós érlelés

A Glenfiddich Fire and Cane olyan aromák között talál csodás egyensúlyt, amire korábban nem volt példa egy scotchban. Ezért a whiskycsodáért érdemes beindítani egy átfogó kísérletsorozatot, mert egy olyan csodás aromakompozíciót ízlelhetünk meg, amely gejzírként tör előre a szánkban, és valósággal elkápráztatja az ízérzékelésünket.  A Fire and Cane tőzeges és nem tőzeges whiskyt blendel, melynek folyékony eredménye a 43%-os Glenfiddich Fire and Cane. Egy Bourbon hordóban érlelt single malt, amely kapott egy három hónapnyi rum cask finish-t és ettől a  lecsengésében Latin rumos hordóra jellemző speciális ízek figyelhetőek meg.

A tőzeggel kapcsolatban az ital még tartogat számunkra egy extra csavart. Egy Glenfiddich whiskyről beszélünk, ám ez még nem jelenti azt, hogy a füstös és édes jegyek tökéletesen megegyeznek a tradicinális, Islay-szigetekről megszokott aromajegyekkel (továbbra se feledjük: itt bizony egy kísérleti whiskyről van szó, ami ebben a módszerben is érezteti a hatását!). A Fire and Cane-hez használt tőzeg Speyside környékéről származik, de a hegyekből, ami még speciálisabb ízeket kölcsönöz ennek az experimentális whiskynek. A Glenfiddich Fire and Cane egy NAS (no age statement) whisky, azaz érlelés nem tüntetik fel a palackon, így nem fogunk rajta 18, 20 és 40 éves évszámokat találni.

Brian Kinsman ragyogó ötlete új dimenziót vitt a Glenfiddich Fire and Cane érlelésébe: a blendelt whiskyt Dél-Afrikából hozott Latin rumos hordóban utóérlelte. A taktika egy 43%-os skót whiskyt hozott, ami 5 ppm-ből (phenol parts per million, azaz fenol rész-milliomodból) származott, és ez a desztillálási szakértők szerint egy remek eredmény.

 

Kóstoljuk meg a Glenfiddich Fire and Cane-t!

Mit kapunk, ha korábban sosem látott módon ötvözzük az édességet és a füstös jelleget egy whiskyben? A lenyűgöző kísérlet eredménye egy olyan Glenfiddich változat, amelyben magával ragadó komplexitásban keverednek a finom karamellás és füstös, fűszeres aromakarakterek, amik a zöld gyümölcsös ízágyon nyernek felejthetetlen kiteljesedést.  Ez egy testes, füstös és ízekben rendkívül gazdag whisky fahéjjal, füsttel, némi tölgyességgel, zamatos zöldalmával, naranccsal és érzéki vajkaramellával.

Illatában a puha tőzeges jegyzetek olyan finoman simogatják az orrunkat, mintha távoli füstöt éreznénk a szélben. Ezt követi második hullámban az édességben gazdag karamella aromája zamatosan friss gyümölcsökkel, és az orrunkat csiklandozó fűszerességgel.

A Glenfiddich Fire and Cane íze olyan intenzív, mintha egy fellobbanó tőzeges tábortűz mellett ülnénk a skót Felföldön, közben érezhetjük a karamellával keveredő tölgyesség semmi máshoz nem hasonlítható varázsát. Aztán zöld gyümölcsíz bizsergeti az ízlelőbimbóinkat, lágy füstösséggel és a sült zöldalma finomságával.

Lecsengése egyszerre édes és füstös, mint egy bájos hegyi tündér csókja a skót mitológiában.

 

Már alig várja, hogy a whiskys pohárba töltse a Glenfiddich Fire and Cane-t? Keresse az iDrinks üzleteiben, és fedezze fel a többi zseniális Glenfiddich whiskyt is.

Tartalomhoz tartozó címkék: italbemutató skót whisky tőzeg

Kapcsolódó termékek

Glenfiddich Fire & Cane Whisky [0,7L|43%]

Raktáron
24.700 Ft
Kedvencekhez adom