Aki még nem próbálta, talán el sem tudja képzelni, milyen fantasztikusan színes és változatos lehet a minőségi whiskyk világa. Ezek az aprónak tűnő különbségek valójában nagyon jelentősek, amit leginkább úgy tapasztalhatunk meg, ha módunk van egymás után, vezetett kóstolás kereteiben végigpróbálni a változatokat.
Erre a kóstolásra kínálunk most egy különleges lehetőséget. A kampányban szereplő Jameson csomagokat megvásárlók részt vehetnek egy szervezett, speciális Jameson kóstolón, ahol az alábbi Jameson változatok megízlelésére nyílik mód:
- Jameson Standard,
- Jameson Caskmates,
- Jameson Crested,
- Jameson Black Barrel,
- Jameson Maker’s Series (Blenders Dog, Coopers Croze, Distillers Safe)
Promóciónk keretében 3 különböző Jameson whisky csomag közül választhattok, melyek bármelyikének megvásárlásával automatikusan lehetőségetek lesz 7 különleges Jameson whisky megkóstolására. Válassz az alábbi csomagok közül.
Minden csomag megvásárlásával tehát részt vehetsz kóstolónkon, ahol megismerheted a legkiválóbb Jameson whisky-ket. Fontos! Egy csomag mellé egy a kóstolón való résztvételre jogosító bont adunk, azonban személyenként csak egy bon használgható fel, így több csomag vásárlása esetén csak különböző személyek jelentkezhetnek a rendezvényre egy személy több bon birtokában sem vehet részt két kóstolón. Amennyiben már megkaptad rendelésdet és szeretnél regisztrálni a kóstolók valamelyikére, úgy azt az alábbi linken megteheted:
Jelentkezek a Jameson kóstolóra!
Mit érdemes tudnunk erről az ikonikus márkáról?
A történet az 1700-as évek végén kezdődött. A skót születésű John Jameson ekkor, pontosabban 1770-ben költözött Dublinba a családjával egyetemben. Fiai hamar megismerkedtek a helybéli John Steinnel, akinek Dublinban a Bow Streeten volt whiskylepárlója. A kapcsolat aztán tovább mélyült, mígnem az idősebbik Jameson fivér, (az ifjabb) John, feleségül vette John Stein lányát, (nem kellett túl sokféle keresztnevet megtanulni a családban, az bizonyos...) majd nem sokkal később át is vette a lepárló irányítását és vezetését. Ebben a családfő, id. John is aktív részt vállalt. 1780-ban, mindössze 10 évvel azt követően, hogy a család Dublinba érkezett, már a két John, idősebb és ifjabb vezette a lepárlót.
A minőséget, mint legfontosabb szempontot szem előtt tartó lepárló forgalma szépen növekedett is, azonban a minden előzmény nélkül életbe lépő amerikai szesztilalom a többi lepárlóhoz hasonlóan érzékenyen érintette a Jamesont is. A vállalat számára meghatározó amerikai export hirtelen lehetetlenné vált. Valahogy átvészelték ezt az időszakot, de a termelés jócskán visszaesett. Így aztán a tilalom megszűnésekor, a hirtelen megnövekedett amerikai whisky-igény kielégítésére nem volt elegendő jó minőségű és hosszan érlelt ír whisky a raktárakban. Ez a helyzet elég sokáig fennállt. A 60-as évek elején az addig talpon maradt ír whiskykészítők arra a megállapításra jutottak, hogy a nemzetközi piacok visszanyerése csak közös erővel lehetséges, ezért 1966-ban egyesült a három nagy ír whiskygyártó: a John Jameson and Son, a John Power and Son és a Cork Distilleries Company, és megalapították az Irish Distillers Group-ot (IDG). Az új csoport elkezdte összeszedni a még fellelhető kapacitásokat, felvásároltak több kis lepárlót és üzemet, és építettek is új lepárlókat.
Bár mint láthatjuk, a Jameson már évszázadok óta készít whiskyt, maga a Jameson márka mégis fiatal, csupán az egyesülés után, 1968-ban született meg, mert John Jameson és utódai a készített whiskyket korábban soha nem maguk palackozták, hanem hordókban adták el a puboknak, illetve a különböző palackozóknak. Az így palackozott italok viszont a palackozást végző nevén kerültek forgalomba. Majd 50 éve találkozhatunk tehát a Jameson címkével a polcokon. De tudjuk-e, pontosan mit is rejtenek ezek a palackok?
A whisky:
A Jameson család, a John-ok egymás utáni generációi mindig is a tökéletességre törekedtek. A legjobb alapanyagokat használták, és saját kezükben tartották a készítési folyamat minden elemét.
A legjobb minőséghez hozzátartozott az ezt biztosító, háromszoros lepárlás is, amely mind a mai napig jellemzi a Jameson termékeit. Természetesen a Jameson nem csak egyféle whiskyt készít, hiszen ez a nagy múltú gyártó pontosan tudja, hogy az alapanyag és az érlelés akár apró változtatása is mennyire különböző karakterű italokat eredményezhet. A Jameson blendelt, tehát kevert whisky, itt az alapanyagok, a gabona- és a kisüsti alkotók arányának igen nagy szerepe van. Szintén hihetetlenül fontos az érlelés mikéntje, a felhasznált hordók, az érlelés módja és ideje. A háromszori lepárlás jellegzetes, lágy, kifinomult ízjegyeihez nagyon sokat ad a hordók karaktere. Például a Jameson Caskmates változat érlelésekor használt hordókban korábban jellegzetesen édes, ír stout söröket tároltak, a Jameson Black Barrel változat esetében viszont kétszeresen égetett, a szokásosnál sokkal vastagabb faszénréteggel borított hordókban öregszik az ital. Az eredmény meglepően különböző, a két, a folyamat elején meglehetősen hasonló whisky a palackozáskor már nagyon is eltérő aromákat mutat. Szintén sokat számít a gyártásban résztvevő szakemberek ízlése és tudása is, erre a legjobb példa a Jameson Makers sorozata, ahol a folyamatban részt vevő szakemberek alkották meg a számukra legkedvesebb változatokat.