Ízesített vodka – házilag!

Ízesített vodka – házilag!

A vodka oroszul „drága kis vizecskét” jelent, ami jól körvonalazza, milyen kultikus és megbecsült szerepet tölt be ez a nedű az orosz gondolkodásban (bár a lengyelek és az északi vodkarégió nagy nemzetei is a végletekig rajonganak érte, ez a terület a párlat ősi hazája).

A vízhez hasonlóan a vodka színtelen, szagtalan, ugyanakkor a vízzel szemben egy leleményes ízű nedű. És van egy szuperképessége: átveszi annak a dolognak az ízét, amit adunk hozzá, kiválóan alkalmas a macerálásra – vagyis arra, hogy gyümölcsöket áztassunk bele, egy kicsit ízesítve és feldobva a vodka zamatát. Erre a trendre épülnek a manapság egyre népszerűbb ízesített vodkák, ám szerencsére ez nem akkora ördöngösség – akár otthon is megpróbálkozhatunk azzal, hogy citromot vagy zöld teát áztassunk a vodkába, egy kicsit felpörgetve az ízeit. Még leleményesebbek vagyunk, ha gyümölcsök mellett bevetünk az ízek finomhangolásakor néhány gyógynövényt, fűszereket és zöldségeket.

Lássuk, mit érdemes tudni a vodka macerálásáról.

Ízesített vodka készítése házilag

Milyen összetevőkben gondolkodjunk?

Nulladik lépésben mindig szerezzünk be egy kellemes vodkát, ami lehet Russian Standard, Au Premium Vodka, Titos Handmade Vodka vagy Manchester Vodka. Általában gabona vagy burgonya alapú vodkák használnak a készítők, de a Ciroc esetében szőlőt tekintik kiindulópontnak. Nem biztos, hogy a legdrágább szuperprémium vodka ízlik nekünk a legjobban; érdemes több változatot is megkóstolni, mielőtt eljutunk a számunkra tökéleteshez. A lényeg egy selymes, kellemesen áramló semleges vodkaízt, mert ezt lehet tökéletesen használni az ízesítési folyamat során.

Egy seregnyi remek tétel sorakozik az iDrinks kínálatában, ami tökéletes alapot teremt a maceráláshoz. Használhatunk ehhez finom gyümölcsöket, jellegzetes zamatú gyógynövényeket, fűszereket. Gyakorlatilag bármit, ami feljavítja, érdekesebbre színezi a vodka ízeit!

A macerált vodkának meglehetősen kevés összetevője van: általában vodka és egy, esetleg két ízesítő forrás. Sokan szeretik kicsiben kezdeni, egy kis befőttesüveggel. Ez egy ragyogó kiindulópont arra, hogy megértsük, mit szeretünk egy ízesítő gyümölcs vagy más komponens zamatában. A címkézés ugyancsak lényeges, ha több ízesített vodka verziót készítünk, így könnyebb megkülönböztetni a legjobbat a legrosszabbra sikerültől. A címkézés azért jó, mert felírhatjuk a befőttesüvegre ragasztott címkére a receptet, hogy pontosan emlékezzünk rá, mit tartalmaz az üveg. Az ízesítőanyag betöltésekor mindenképp érdemes áttölteni az egészet egy felcímkézett befőttesüvegbe.

Mennyi ideig tart a vodka ízesítése?

Sokkal gyorsabban megy, mint gondolnánk. Érdemes minél többször kóstolgatni, miután az ízesítő anyagot a vodkába tettük. Két nap egy citromos vodkának bőven elég ahhoz, hogy tökéletesen megvalósuljon a trükk, és összeérjenek az ízek. Azonban ügyelni kell arra, hogy ne hagyjuk túl sokáig a macerálást, mert az már könnyen a minőség rovására mehet. Egy körtével és vaníliarudakkal ízesített vodka nagyon finom, ám ha megfeledkezünk róla és hónapokig ott marad a befőttesüvegben, akkor könnyen keresztet vethetünk rá, nem lesz iható.

Általában két nap a fűszerek és gyógynövények esetében megfelel erre a célra, de egy gyümölcsös vodkánál akár 5 nap is kellhet az ízek tökéletes alakulásához. Ilyenkor minden második nap érdemes gyengéden összerázni a komponenseket, és megkóstolni a folyadékot. Utána jöhet az ízesített vodka leszűrése, amire a legjobb eszköz egy kávészűrővel bélelt finomhálós szűrő. A gyümölcsöket és zöldségeket mindig el kell távolítani a vodkából. Aranyszabály: minél finomabba a szűrő, annál tisztábbá válik a folyadék! Emellett az is sokat segíthet, ha a folyamat végén teszünk hozzá egy kis növényi alapú zselatint a finomításhoz. Ez nagyon sűrűvé teszi a folyadékot, így az összes szennyeződés hozzátapad, könnyebb kitisztítani.

 

Játsszunk az ízekkel!

Tényleg érdemes a befőttesüveg címkéjére vagy papírra rögzíteni az egészet, hogy máskor is megalkothassunk egy finom vodkás zamatot.  Dokumentáljuk pontosan, mit adtunk a vodkához, mennyi ideig hagytuk állni, hogy jól összeálljanak az ízek. A jó hír: ez olyan egyszerű, hogy nem lehet nagyot hibázni.

Miután az ember elsajátította a vodka ízesítésének alapjait, nagyobb kreativitási fokozatra kapcsolhat a készítés során. Minél több és érdekesebb ízt vethet be, személyesebbé és szórakoztatóbbá tehetjük vele a vodkaivás élményét. Vannak olyan kísérletező kedvű vodkarajongók, akik az ízesítésben előszeretettel bevetik a paprikát, céklát és jalapenót, hogy minél élvezetesebb vodkás ízeket teremtsenek. Az igazán bevállalós vodka-alkimisták szeretnek többféle ízzel is szórakozni, például nagyon ütős tud lenni a befőttesüvegben egy epres-bazsalikomos vodka, arról már nem is beszélve, mennyire formabontó!

És olyanok is vannak, akik kicsit túlzásba vitték a fantáziálást, amikor a szivart kombinálták a whiskyvel. Az sem nyerő, ha túl sok paprikát teszünk bele, mert könnyen elronthatja az ízesített vodka élvezeti értékét.

 

És most lássunk néhány ízesített vodkareceptet, amikből ihletet meríthetünk!

 

Citromos vodka

Hozzávalók:

1 liter vodka, 2 citrom héja és húsa, ¼ teáskanál cukor.

A citromot meghámozzuk, héjával együtt beletesszük a vodkába. Késsel vágjuk ki az összes magot a gyümölcsből. A citromot vágjuk kisebb szeletekre, és adjuk a vodkához. Tegyük bele a cukrot és keverjük össze. Egy éjszakára hagyjuk állni a hűtőben, majd szűrjük át egy ruhadarabon, és már ihatjuk is.

 

Zöld Teás Vodka

Hozzávalók:

1 csésze vodka, 1 evőkanál zöld tea

Keverjük össze a vodkát és a zöld teát, aztán hagyjuk állni 3-6 órán keresztül. Minél tovább áll, annál több tannin jön ki belőle. Miután elértük a kívánt ízt, szűrjük le, és már készen is vagyunk vele.

 

Házi készítésű limoncello

Ehhez sem kell komolyabb szeszkészítési tapasztalat, csak rengeteg türelem. Mivel a folyamat lényege kivárni, hogy néhány hét leforgása alatt a citrushéj esszenciája behatoljon az alkoholba.

Hozzávalók:

Kb. 2 kiló nagy citrom, 10 db. Ez lehet vérnarancs vagy valamilyen más citrusféle is. A másik fontos komponens a vodka, ami lehet pl. Grey Goose Vodka, és ½ csésze egyszerű szirup.

Elkészítése: Mossuk meg alaposan a citrusféléket, hogy eltávolítsuk róluk a viaszos maradványokat, és töröljük teljesen szárazra. Csíkokra szedve húzzuk le a citrom héját. Tegyünk egy adagba 1 citromot, a többit hagyjuk a hűtőben egy másik felhasználáshoz. Tegyük a citromhéjat és a vodkát egy nagyobb befőttesüvegbe, fedjük le és rázzuk fel. Helyezzük az üveget sötét és hűvös helyre. 4 héten keresztül óvatosan rázzuk fel, hogy a héj újra egyenletesen eloszolhasson benne.

Szervírozáskor szűrjük át a keveréket egy finom szitán át egy nagy tálba, vegyük ki belőle a citrom héját. Adjuk hozzá az egyszerű szirupot, kóstolgassuk, és még tehetünk is hozzá egészen addig, amíg el nem érjük vele a kínált ízhatást. Tölcsér segítségével töltsük át a házi limonchellót egy nagy üvegbe. Hagyjuk a kész folyadékot szobahőmérsékleten 7 napon át állni, hogy lágyuljanak az ízei.

Kapcsolódó termékek

Russian Standard Original Vodka [0,7L|40%]

Jelenleg nincs készleten!
6.040 Ft
Kedvencekhez adom

Titos Handmade Vodka [0,7L|40%]

Raktáron
10.999 Ft
Kedvencekhez adom

Manchester Spirit Vodka [0,5L|40%]

Raktáron
15.690 Ft
Kedvencekhez adom

Au Premium Vodka [0,7L|40%]

Raktáron
15.990 Ft
Kedvencekhez adom