Ízesített vodka
Új év, új italokkal - 13 meglepően eredeti nedű 2025-re - 2.rész: A japán szilvás Choya Original Umeshutól a Glenmorangie Lasanta hordós whiskygyönyöréig
Pörgessük fel 2025 első heteit egy vagy több új ital felfedezésével! A családi és baráti bulikon mindig feldobja a hangulatot, ha egy korábban sosem kortyolt különlegességet teszünk a bárpultra, és vendégeink ezáltal a téli zimankó heteiben is betekintést nyerhetnek a forró Mexikó agávéjából készített tequilába, a messzi japán szakés, umeshus zamatába, vagy egy vadnyugati rozswhiskeys hangulatban desztillált bölényes Bourbonbe.
Jöjjenek azok a frenetikus nedűk, amikkel hatalmas lendületet kaphat az új esztendő!
Ízesített vodka – házilag!
A vodka oroszul „drága kis vizecskét” jelent, ami jól körvonalazza, milyen kultikus és megbecsült szerepet tölt be ez a nedű az orosz gondolkodásban (bár a lengyelek és az északi vodkarégió nagy nemzetei is a végletekig rajonganak érte, ez a terület a párlat ősi hazája).
A vízhez hasonlóan a vodka színtelen, szagtalan, ugyanakkor a vízzel szemben egy leleményes ízű nedű. És van egy szuperképessége: átveszi annak a dolognak az ízét, amit adunk hozzá, kiválóan alkalmas a macerálásra – vagyis arra, hogy gyümölcsöket áztassunk bele, egy kicsit ízesítve és feldobva a vodka zamatát. Erre a trendre épülnek a manapság egyre népszerűbb ízesített vodkák, ám szerencsére ez nem akkora ördöngösség – akár otthon is megpróbálkozhatunk azzal, hogy citromot vagy zöld teát áztassunk a vodkába, egy kicsit felpörgetve az ízeit. Még leleményesebbek vagyunk, ha gyümölcsök mellett bevetünk az ízek finomhangolásakor néhány gyógynövényt, fűszereket és zöldségeket.
Lássuk, mit érdemes tudni a vodka macerálásáról.
Október az alma ünnepe
Az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse a bolygó mind a négy sarkában. Nem véletlenül szenteltek neki egy saját világnapot, és évszázadok óta a napi étrend, a folklór és a tudományos kutatás egyik alappillére.
Ismerjük meg a nemzetközi alma hónap hátterét, pár érdekességet erről az egészséges gyümölcsről és arról, milyen italokban emelték már-már művészi tökélyre az almás ízeket!