Hol fekszik az Islands whiskyrégió?
Skócia partjainál összesen több mint 750 (!) sziget található, ezek közül azonban csak nagyjából 100 rendelkezik lakható körülményekkel.
A legtöbb sziget a nyugati partoknál található a Hebridák szigetcsoportban, ami a déli Belső-Hebridákra és az északi Külső-Hebridákra oszlik. Aztán van még két nagy kiterjedt szigetcsoport is Islands részeként. Az egyik az Orkney-szigetek, közvetlenül a skót szárazföldtől északra, illetve a Shetland-szigetek az Északi-tengerben helyezkednek el, Orkney pedig már a Feröer-szigetek és Norvégia között helyezkedik el. A leghatalmasabb szigetek egyike Mull a maga 875 négyzetkilométerével, amire hamarosan visszatérünk – itt csörgedezik a Ledaig és a Tobermory.
Milyenek a szigeti whiskyk?
Az Islands-párlatok rendszerint robosztus tengerparti stílusukról váltak ismertté, azonban olyanok is akadnak, ahol tőzegfüst válik a fő szervezőerők egyikévé az aromakarakterben. A tengerpart hatása gyakran friss aromákban, sós minőségben és ízben nyilvánul meg, ami ózonra és tengeri permetre emlékezetet.
Ez különösen igaz azokra a whiskykre, amiket tenger közelségében érleltek, miközben a tölgyfahordó úgymond „belélegzi” a tengeri levegőt. Az Islands whiskyk tükrözik azt a zord és gyakran mostohának mondható tengerparti terepviszonyokat, ahol készültek. A tőzegfüst egyébként történelmileg a szigetekről származó whiskyk hagyományosnak nevezhető összetevője volt. A távoli szigetek ugyanis az utolsók között voltak az Egyesült Királyságban, ahol modern tüzelőanyag-lehetőségek álltak a whiskykészítők rendelkezésére, mert itt nem volt a birtokukban a lepárlókban szén, áram vagy gáz. Más megoldáshoz kellett folyamodni, és ekkor kerül a középpontba a tőzeg! Hagyományosan ez lett a szigeti lepárlókba az egyetlen rendelkezésre álló fűtőanyag. Ezt a mai napig is tartják és védjegyükké vált a füstös, tőzeges whisky előállítás, ahogyan az Islay régióban is. (Természetesen a kivétel erősíti a szabályt) Az éves gazdálkodási ciklus részeként rendszeresen betakarították az elhat növényi rétegeket, a whiskykészítés tradicionálisan skót elemét. A tőzeg nemcsak a whiskykészítésben került ennyire fókuszba, gyakorlatilag a mindennapi élet számos területén felhasználták. Tőzeggel főztek, melegítettek a szigeteken, ezen túlmenően meg tőzeget használtak a hal és a hús tartósításához.
Ugyanakkor ez volt a szigeten a tüzelőanyag az árpa szárításához is a malátázási folyamat végén, így kerültek át a füstös tulajdonságok az Island-whiskykbe is. Ugyanis a fenolban lévő vegyületek ilyenkor bezáródnak az árpába a száradás során, és átmennek a teljes whiskygyártási folyamaton, amíg a párlatot egy pohárba öntik, hogy megigyák!
A Highland Park és a Scapa whisky
A Highland Park whisky még a szárazföldön készülő szélfútta whisky, ám az intenzív tengerközelség őt is az Islands régió képviselőjévé avatja. Ez Skócia legészakibb szeszfőzdéje, és a Famous Grouse blend egyik legfontosabb összetevőjeként szintén hatalmasat alakít! A lepárlás a 18. században kezdődött az üzemben, de csak 1826-ban kaptak engedélyt a törvényes tevékenységre. Egy igaz viking lepárlóról beszélünk, hiszen nagy becsben tartják a hódító északi hajósoktól kapott tradíciókat, amiket a whiskygyártásban is érvényesülnek. Egykor ez volt a titkos zuglepárlás képviselője, mára azonban inkább pompás párlataikkal kerültek fel a nagy whiskytérképre!
A Highland Park egyike azon kevés lepárlóknak, ahol a mai napig életben tartják a padlómalátázás régi hagyományát. Ez egy elég munkaigényes folyamat: az árpát szétterítik a padlón, és rendszeresen kézzel forgatják, hogy egyenletesen csírázzanak, mielőtt Orkney tőzeggel megégetnék. Ez egy hírhedten hangás zamatokban és illatokban bővelkedő tőzeg, amely eonok óta sós permettel átitatott. A Highland Parkhoz használt malátának nagyjából csak a 20%-a származik padlómalátázásból, a maradék tőzegtelen és más beszállítóktól származik. A legtöbb kiadásukat, így a Highland Park 12 whiskyt is elsősorban sherryhordóban érlelik. A végeredmény egy hangamézzel, tőzegfüsttel ananásszal, körtével és zamatos almával áramló északi párlat, a lepárló egyik kiváló itala.
Másik nagy dobásuk a sok közül a Highland Park 10 Years Viking Scars Edition Whisky. A régi viking harcosok napjainkban is diadalittas mosollyal ízlelgetnék ezt a heroikus nedűt, mert bővelkedik gyömbérben, viaszos mézben, édes malátában, tőzegben és narancshéjas édességben, a sherry hordós érlelés hatására aszalt gyümölcsök tömegében.
A viking örökség nagyszerű whiskyje a Highland Park Harald Warriors Edition Whisky, a maga aranyszínű tündöklésével, és a viking dinasztiát alapító Harald emlékével. Harald, a norvégok első királya a hadseregéről vált világhírűvé a maga korában, ez a párlat meg az európai és amerikai minőségi tölgyfahordóban töltött érlelési tulajdonságairól. Fűszerezésében a balzsamcet és a gyömbér jegyei is érvényesülnek, tőzeggel, almával és a hordós érlelésből eredő nemes tölgyességgel (egy kis sötét étcsokoládéval kiegészülve).
A Highland Park Distillerytől mindössze fél mérföldre található a Scapa bázisa. A mézédes whiskyk lepárlója, ahol csínján bánnak a tőzegességgel, szemben a legtöbb Islands distillery filozófiájával. A Scapa egyébként a Ballantines 17 éves blend egyik fontos komponense. A Scapa esszenciáját az aromagazdag, édes ízek jelentik, gyümölcsös és virágos kiteljesedéssel, édes narancsos és őszibarackos jegyzetekkel. Ha az ember egy lágy, krémes és fényűző benyomást keltő párlatra szomjazik, akkor a Scapa egy ragyogó választás!
A Scapa Orcadian Skiren Whisky a szeles északi partok aromatikus krónikája. A kristálytiszta víz a friss levegő és a mennyei maláta keveredése az Ex-Bourbon hordós érleléssel egy virágos ízű, sárgadinnyés, citrom sörbetes gyümölcsszimfóniát eredményezett, érdemes megízlelni.
Mull szigete: a Ledaig és a Tobermory
Tobermory az egyetlen lepárló Mull szigetén, kissé északra Islaytől és Jura szigetétől. A Tobermory márkanevet az összes tőzegelés nélküli malátawhiskyjükre használják, míg az enyhén füstös-tőzeges whiskyjük Ledaig néven kerül a boltok polcaira. A Mull szigetén gyártott malátawhiskyt először a szárazföldi Deanston lepárlóba szállítják a hordóba töltéshez, majd a Deanston Distillery raktáraiba szállítják érlelésre. A Tobermory lepárlóját a kelleténél gyakrabban sújtja a szárazság, ezért a vízforrásuk elérése elég rapszodikus. 2012-ben és 2013-ban is kiszáradt…A szeszfőzde így két hónapra is leállt az aszály sújtotta élvekben.
A Tobermory 12 Years Whisky bizonyítja, hogy ezen a vidéken egy tőzegmentes párlat is lehet nyerő! Az alkoholtartalom egészen 46.3%-ig kúszik, 12 évig érlelődött American Oak ex-whiskyhordóban, szóval az ízek terén sem lesz okunk panaszra! Ez egy valóságos óda a mesés malátás zamatokhoz. Felvillan a szájan a Mull szigetek olajos karaktere, az érzéki datolya, a narancshéj, a kényeztető karamella, a barnacukor, és még egy kis fahéjas sütemény is.
A Ledaig 10 Years Peated Single Malt Whisky egy tőzegben tobzódó 46.3%-os erővel hasító szigeti whisky. Benne van minden, ami egy stílusos Ledaighoz kell: a Lochan kristálytiszta vize, a malátázott árpa, és 10 türelmes esztendőig tartó tölgyfahordós érlelés. Nem is lenne hamisítatlan Ledaig, ha kispórolták volna belőle a füstösséget! Felsejlik benne az égetett tölgy, a fekete bors és a földes jegyzetek, a fenséges oldalt meg az aszalt gyümölcs, a dió és a fenyőolaj képviseli.
Az Islands whisky „rocksztárjai”: az Arran és a Jura
Arran szigete ad otthont a róla elnevezett lepárlónak egyetlen városa, Lochranza közelben. Az Arran 2007-ig a szárazföldről vásárolt kész malátaőrleményeket a szárazföldről, ezután viszont már saját malátával büszkélkedhetett. Manapság az Arran már minden gyártási folyamatot a szigeten végez, az egy szem palackozást leszámítva. Napjainkban számos szuper Arran nedű készül: van Marsala hordóban érlelt változata, de Moscatel hordós Arran is létezik. Szintén nagy dobás a gyártótól az Arran Sherry Cask - The Bodega Whisky, a maga 55.8%-os alkoholtartalmával.
A sherry aromafutamokat a 7 esztendőig tartó hordós érlelés adja, gyümölcsöktől nyüzsgő ízvilágot kölcsönözve minden kortynak. A mennyei narancsos csokis, aszalt gyümölcsös ízek ezúttal az Arran tálalásában, veretes hordóerősségben kerülnek terítékre, a karácsonyi fűszereket megidéző kiszerelésben, ami egészen különlegessé varázsolja ezt a mazsolás zamatú, cseresznyés és karamellás párlatot. Mindenképp érdemes beszerezni az iDrinks üzleteiből, mert a whisky gyűjtemény legédesebb „gourman whiskyje” válhat belőle!
Jura szigetén meg olyan pompás italok születnek, mint a Jura 18 Years Whisky. 18 esztendő bizony már a felnőttkor kapuja, és ebben a szegmensben játszik ez a Premier Grand Cru Classé Bordeaux hordóban érlelődő párlat. Ennek a hordónak köszönhető extrém finom gyümölcsös gazdagsága, és egy tejeskávés, feketeribizli dzsemes nedű hipnotizálja a whisky kalandorait a kóstolón, teli csokis keksszel és narancsolajjal, egy csipetnyi szénával.
A borostyán árnyalatú Jura Journey Malt Whisky ezzel szemben az amerikai tölgyfahordó érlelőhatására helyezi a hangsúlyt. Így a szigeten született egy vaníliás fűszerességben bővelkedő, fahéjas, mézédes ital, teli krémes karamellával, citrusossággal és enyhe füstösséggel.
Skye szigete és a Talisker
A Talisker Skye Whisky Skócia legészakibb szigetén kerül palackozásra, és az esetek igen nagy százalékában a tőzeges ízekre koncentrál. A Talisker Skye 2015-ben debütált, és többfajta amerikai tölgyfahordókban nyeri el ízeinek kiforrottságát. Mézédes illat, vaníliás tejkaramellás fuvallatok jellemzőek a párlatra. Ízében a fűszeresség és a füstösség is hangsúlyosabbá válik, zamatos almával és citrommal.
Az aranyló borostyánban fürdő Talisker Port Ruighe Whisky a sziget legnagyobb városáról kapta a nevét. Amerikai és európai tölgyfahordóban szunnyadva örökli karakterében az aromák garmadáját, aztán még egy kis portói hordóban is jacuzzizik egy kicsit a párlat, hogy egy korábban sosem kóstolt kuriózum kerüljön a Talisker palackjába! Van benne sós tengeri levegőáramlat, édes narancsos fuvallat és egy kis fehér csoki is, szóval nem spóroltak benne a sokrétűséggel. Zamatában kéz a kézben jár a narancs és a csokoládé, a meglepetésszerűen érkező füstösséggel együtt.
Szívesen megkóstolná az Islands whiskyk vagány stílusát? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a különleges szigeti párlatok ízét, amivel új értelmet adnak a korábban megszokott whiskyzamatoknak! Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, és bevezetik Önt a scoth régiók legjobb párlatainak zamatába!