Ginuary: így kezdődött a nagy januári ginvadászat
Kezdetben a gint gyógyhatásai miatt kortyolgatták, bár az eredeti holland előfutárát még genevernek nevezték, ezt rövidítették aztán ginre. Eleinte desztillált gabonából, borókabogyóból és növényi anyagokból készült. Majd a gin kontinenst váltott, és a 17. századtól kezdve a brit italok egyik nagyágyújává nőtte ki magát. Ma már ott tartunk, hogy január a ginkóstolás, a Ginuary ünnepevé vált. A gin sokoldalú ünneplésévé, ahol megismerhetjük a párlat ezerarcúságát, eltérő stílusait és koktélkészítési receptekben is alaposabban elmélyedhetünk. A gin a találékony emberek itala, mert az alkotóelemek forradalmával, a gin koktélos bevetésével jobbnál jobb nedűket készíthetünk belőle!
A január arra is tökéletes, hogy meglepően újhullámos, pezsgően friss ginekkel bővítsük a bárszekrényünket. Mert bármikor betoppanhatnak ginkedvelő barátaink és családtagjaink, akiket valósággal elkápráztathatunk egy korábban sosem ízlelt ginzamattal.
Ananászos gyömbérgyönyör: a Jawbox Pineapple & Ginger Gin
Jöjjön egy nem kis horderejű filozófiai kérdés: vajon a gin választ minket, vagy mi választjuk a gint? Ezt a kérdést feszegeti minden idők egyik leghíresebb filmjében, az 1942-es Casablancában Humphrey Bogart, amikor elmélázik a következő témán: „A világ összes városának összes ginzamat közül miért éppen ő lép be ide?”.
Egy elég sejtelmes kérdés ez, de teljesen mindegy, hogyan kerül egy igazán egyedi és világszínvonalú gin a poharunkba: ilyenkor mindössze az a dolgunk, hogy megkóstoljuk, és minél több kivételesen finom ginzamatot fedezzünk fel az új évben! Mert az egzotikusan örvénylő gines ízek elsodornak minket a téli hétköznapok szürkeségéből, és egy ragyogó trópusi környezetbe „teleportálnak”, az ehhez tartozó őserdei finom zamatárnyalatokról már nem is beszélve!
Az említett trópusi ginek egyik aduásza a Jawbox Pineapple & Ginger Gin. Egy forró égövi csodás jegyzetekkel csörgedező gin, amelyet készítői a nyelvet bizsergető gyömbér és a lédús trópusi ananász zamatával futtatnak a csúcsra! A Jawbox Pineapple & Ginger Gin a tüzes gyömbér vérpezsdítő erejével, az ananász édes vonalvezetésével nyújt maradandó élményt ebben a ginben. Komplexitásával kiemelkedik a nagy ginmezőnyből, és azzal is, hogy milyen formabontóan finom ízek alakítják az aromáját, mindenképpen megér egy kóstolást. Szerencsére a kóstolásáért nem szükséges gyártási helyéig, egészen Írországig menni, mert könnyedén elérhető az iDrinks üzleteiben, ha ezzel a nedűvel szeretnénk ünnepelni a Ginuaryt.
Belfast ikonikus lepárlójában a kalandvágy, a kíváncsiság és a magabiztos hozzáállás vezérelte a Jawbox alkotóit, hogy életre keltsék frenetikus ginjeiket. Ezek közé tartozik az északír csapat egyik legvagányabb párlata, a Jawbox Pineapple & Ginger Gin. Elegánsan feszegeti a ginek biztonsági határmezsgyéjét és ki is lép onnan, amikor elmozdul a gyömbéresebb ananászos ízdimenzió felé (elég ritkaságszámba megy a mai ginek esetében). Ez egy aromatikus fordulatokra építő gin, hála a boróka, az ananász és a nyelvet bizsergető gyömbér mesteri együttállásának, harmóniába kerülésének. A halványsárga, életigenlő nedű olyan összetett gingyönyört ígér, hogy érdemes önmagában kortyolgatni. A koktélrajongók azonban a változatos koktélok egyik aromatikus karmestereként is kipróbálhatják, ha ananászos vagy gyömbéres ginárnyalatokat szeretnének elmélyíteni egy koktélreceptben.
Az olaszok gránátalmás, szőlős válasza a borókára: a Ginato Melograno Gin
„Tökéletes Martinit úgy kell készíteni, hogy egy pohárba gint töltünk, és Olaszország irányába integetünk”– írja Neil Coward. Ami jól körvonalazza, milyen égetően fontos szerepet tölt be az olasz gasztrokultúrában, alapvetően az olaszok gondolkodásában a borókából desztillált életelixír. És ez nem csak azért van, mert mennyei Martini cocktailt varázsolhatunk egy grandiózus ginből! Akkor is, amikor egy gyökeresen új szemléletű gin egy korábban sosem ízlelt komponenst vet be a gin arculatának alakításában. Ahogyan ezt a Ginato Melograno Gin esetében láthatjuk.
A párlat lényege a gördülékeny gránátalmás finomságban rejlik. A lédús, életerős energiákban tobzódó gránátalmában, amely képes a januári ginfelfedezéseink hónapjában új szintre emelni a ginnel kapcsolatos korábbi elvárásainkat. És ha mindezt még mindig nem elég, a maximalizmus jegyében az olasz Ginato ginvállalat ismét csavar még egy embereset a hól megszokott ginkomponenseken, és a csizma alakú országban óriási divatnak örvendő Barbera szőlőzamat bevetésével finomhangolja az általuk készített gint (az újdonságokra vadászó ginkalandorok elementáris örömére).
Valamiért az olasz földön élők az átlagosnál is nyitottabbak, végtelenül fogékonyak a helyi ízek italba öltöztetésére. Ezt a lendületet meglovagolva készítette el a Ginato a maga sajátos szőlős és gránátalmás színezetű ginkölteményét, amely új ízeket kölcsönöz a régi borókás bázisú receptúrának.
„Melograno”, azaz olaszul gránátalma: ez az a jellegzetes novum, az az újszerű zamat, amivel a Ginato a maximumra pörgette a Ginato Melograno komfortzónából kilépő újszerűségét. Az ízek a gránátalmás alapvetés körül örvénylenek, azonban legalább ugyanekkora szerep hárul a borókára, a Barbera szőlőre és a gabonaszeszre is, ezek nélkül nem lehetne Ginato Melograno Ginről beszélni. Óriási hangsúlyt kap ginjükben az Umbria zöld szívében termő toszkán boróka. És ott áramlik benne az olasz dombok romantikus vidékén születő Barbera szőlő, telis-tele fanyar és energikus ízekkel; új életre kel a Ginato Melograno Ginben, mintha a gránátalma, a szőlő és a borókás ízek mindig is összetartoztak volna.
A bársonyos balanszban kellemesen kiegészíti egymás zamatát a három nagy komponens, a meghatározó zamatot azonban végig a szicíliai gránátalma kaparintja meg.
Egy szó mint száz: Ginatóék ezzel a szőlős-gránátalmás nedűvel bebizonyították, hogy van értelme felkavarni az állóvizet a klasszikus ginreceptúrákban, és mindig „sikergyanús” húzás, ha egy vadonatúj komponensekkel áramló ginnel örvendeztetik meg a ginek kalandorait!
Vad erdei gin, brit stílusban: a Manchester Wild Spirit Gin
Egy felejthetetlenül finom ginnek nem árt, ha tartogat valamilyen meglepetést számunkra a pohárban, mert így fogunk rá később is emlékezni, az extremitása, egzotikus volta miatt hosszú időn át. Egy grandiózus ginnek nyilván az erényei közé tartozhat a klasszikus vonalvezetés, a borókás és a citrusos áramlás tökéletes egységének megtalálása, azonban ugyancsak fontos érdeme lehet az, hogy valamilyen aromatikus tulajdonságával kiemelkedjen a megszokott ízek közül.
Mondjuk azzal, hogy az átlagostól jóval vadabb és határokat feszegetően finom, ahogyan azt a Manchester Wild Spirit Gin palackbontásakor tapasztalhatjuk! Eredetisége kétségkívül a botanikai krémes komplexitásában keresendő. Kortyolgatása közben olyan elevenséggel és forró energiákkal árad szét a nyelven a zsálya, a kakukkfű és a citromfű, mintha egy akkurátus figyelemmel ápolt brit kertben sétálnánk. A párlat aromatikus felépítésének precizitása a manchesteri iparváros gondos, értő fáradozásának és odafigyelésének köszönhető. Az élelmes ginkóstolók még az ezüst nyírfa jelenlétére is felfigyelhetnek a Manchester Wild Spirit Gin kortyaiban.
Ez a florális fuvallatok szimfóniája, már az első illatoláskor minden sejtünkkel érezni fogjuk. Az energikus eukaliptusz oson elsőként az orrunkba, ezt követi az erdei növények valóságos arzenálja, a friss fenyő dinamizmusával. Majd gin lévén azon sem lepődhetünk meg, hogy fejest ugrunk a boróka gomolygásába, feketeborsos fortissimókkal nyakon öntve.
Első ízlelésekor a nyelven a sok növényes íz mellett érezhetünk némi fanyarságot, amint az ízlelőbimbókon egyesül a boróka a citrusossággal. Az angyalgyökér és a virágos jegyzetek sereglése egy fűszeres, ropogós lecsengésű desztillátumot ígér, aminek ott a helye a növényes újdonságokra fogékony ginkeresők gyűjteményében.
Uborkás-bodzás tündértánc a palackban: a Pixie Tears Gin
Ha az élet egy keserű citromot gurít neked, szerezz egy gint és készíts belőle gin tonikot – így vélekedik a létező legegyszerűbb gin bölcsesség. A ginkészítés rutinosabb nagyágyúi ennél magasabb szinten elmélkednek a ginkészítésről. A siker érdekében nem restek bevetni egy kis találékonyságot, még több szakértelmet, és olyan egyedi gin-élményt kerekítenek köré, amit még nem látott a világ. Egy csillogó csodákkal teli Tündérországot, ahogyan azt a Pixie Tears Gin látványvilágában és meseszerű finomsággal csörgedező varázskortyaiban érezhetjük.
Milyen egy tündéri csillámokkal örvénylő, varázslatos gin? A válaszhoz érdemes mielőbb beszerezni a Ginuary idején – és az év többi részében is – a Pixie Tears Gint, amely igazi ragyogó ginmágiát kölcsönöz a januári csendes estéknek! A mágia már a gin külcsínyében megnyilvánul: készítői elmondásuk szerint mesebeli tündérek könnyeiből desztillálták, és ha erélyes mozdulatokkal megrázzuk a palackját, táncoló csillámporos víziót kapunk. Mintha János vitézhez hasonlóan eljutottunk volna Tündérországba. Ez az élmény még jobban elmélyül, amint megkóstoljuk az eszelősen finom ginkompozíciót!
A párlat a rejtelmes, ködön Albionban készült: ennek ékes bizonyítéka az az élénkzöld, smaragd ragyogás, amit a brit palack megpillantásakor egyből észreveszünk. A Pixie Tears Gin üveg felrázásának élményét tényleg nem szabad kihagyni, mert így egyből felvehetjük a tündérek mágikus lüktetését. Az ősi kelta népek azért helyezték kiemelt helyre őket mitológiájukban, mert e parányi misztikus lények felfogásunk szerint ősidők óta az erdeikben élnek. A tündérek és a koboldok őrzik a kincseket a szivárvány végén, és a britek mitológiájába is átkerültek a tündérek).
A tündéri felrázás után végre jöhet egy emberes kóstoló a Pixie Tears Ginből. És egyből szembesülünk azzal, miért szeretik oly sokan a Pixie-t: mer gáláns módon árnyalja a gin karakterét olyan újszerű összetevőkkel, mint a bodzavirág és az uborka. Ezek a komponensnek teljesen új irányt szabnak a gines ízek kibontakozásának, ezért érdemes Ginuary alkalmából is megízlelni ezt az isteni brit gint! Ha nagyon bejön a Pixie Tears Gin, Tündérországig sem kell mennünk érte, beszerezhetjük az iDrinks üzleteiből.
Már az illatoláskor mindent felülír az uborka frissessége ebben a zöldessárga mágikus fluidiumban, a fodormentás fuvallatokat pedig borókás áramlás kíséri.
Első ízlelésekor megjelenik benne a ropogós boróka, akárcsak a bársonyosan nyelvre tapadó uborka. Aztán ott van még a bodzavirág a finom citromhéjjal… Kóstolás közben az ember a legszívesebben táncra perdülne az örömtől, akárcsak a sokat emlegetett tündérek egy kellemes népzenére. A párlatot átjárja a misztika és a vidámság, így igazi must-have tétel egy kuriózumokra szomjazó ginfanatikusnak.
Cseresznyevirágzás a szájban: az Ukiyo Blossom Gin
Vannak olyan florális áramlású ginek, hogy kortyaiktól egy bűvöletes aromatikus virágoskert bomlik ki a nyelven. Még nagyobb az örömünk, amikor egy színvonalas japán gin megkóstolásakor úgy érezzük: egy sajátos cseresznyevirágzást élünk át! Ez a Felkelő Nap Országának egyik legnagyobb ünnepe, amin kicsik és nagyok szájtátva szemlélik a lenyűgöző, életteli színekbe öltöző cseresznyefákat egész Japán-szerte.
Ezt a misztikus élményt öntötte ginbe az Ukiyo Blossom Gin, japán stílusban alkotta meg a ginről vallott egzotikus, virágos felfogását. Már az Ukiyo Blossom Gin palackja is lilás, sejtelmesen kékes színekbe öltözött, hogy feltárja, milyen sokszínű élményben részesülünk a párlat megkóstolásakor. A japán inspirációjú ginben ötletesen keveredik a boróka, a gabonaszesz és a cseresznyevirág, az ízek hullámai magukkal ringatnak minket a szépséges Japánba. Illatolásakor valósággal elvarázsolja az embert a boróka, a cseresznyevirág és a narancs gomolygása.
Kóstolásakor elbűvöli az embert a boróka és a cseresznyevirágra egymásra simulása, amihez a pármai ibolya és a koriander is csatlakozik a még színesebb ízek kibontása érdekében. Egy csipetnyi fás fűszeresség is tekereg a nagy egyvelegben, rengeteg rózsával, felébresztően finom levendulával, szárnyakat adó angyalgyökér virgonc vibrálásával a nyelven. Lecsengésében felszabadító finomsággal keveredik a yuzu és a boróka. Az italból olyan végtelen béke árad, hogy az még egy harcias szamurájt is megszelídítene!
A francia körte crescendója: a June by G’Vine Royal Pear Gin
Te vagy a gin a tonikomhoz! – mondja párjának egy megszállott ginfanatikus. Az embernek ilyen és efféle gondolatok keringenek az elméjében, amikor megkóstolja napjaink egyik legütősebb borókás párlatát, a June by G’Vine Royal Pear Gin. Mert ez a nedű nem más, mint egy gines ízekbe öltöztetett szerelmi vallomás a körtéhez. Az év eleji ginfelfedezéshez is eszményi választás, ha a korábbiaktól lényegileg eltérő zamatokra vadászunk újhullámos ginekben. Akkor is „telitalálat” választás, ha a komor téli estéken szeretnénk egy lelket felpezsdítő gyümölcsös gint. Mert óhatatlanul az ember eszébe jut az embernek Sir Winston Churchill közmondása: „A gin-tonik több angol életét és elméjét mentette meg, mint a birodalom összes orvosa” – utalva a második világháború vészjósló napjaira (erről szól A legsötétebb óra című film is, kiemelve Churchill szerepét).
A June by G’Vine Royal Pear Gin körtés kortyait ízlelgetve a legkomorabb januári estéken is nagyobb kedvünk támad mindenhez.
Kísérletezés az élet motorja! Akár ez is lehetne a June by G’Vine Royal Pear Gin szlogenje. Alkotói mesteri mindent bevetnek annak érdekében, hogy új ízekkel adjanak lendületet különleges ginjeiknek. A folyamatos megújhodás különösen kapóra jön azoknak, akik Ginuary alkalmából sosem kóstolt ginformulákat fürkésznek a világ nagy bárpultjainál és az iDrinks üzleteiben.
Érdemes közelebbi ismeretségbe keveredni a June by G’Vine Royal Pear Ginnel, ha fogékonyak vagyunk a körtés ízekre, és szeretnénk tesztelni, milyen kreatív kölcsönhatásba léphetnek a boróka bársonyosságával. Felsejlik benne a körte ropogós, zamatos, élettől sugárzó ereje, egészséges dinamizmusa. Már egy harapás is jól esik ebből az egészséges gyümölcsből, és automatikusan öröm árad szét a lelkünkben, amit megérezzük pajkos nyári illatát, életerős szenvedélyességét. Kóstolásakor elsöprő erejűek a körte gondosan lekerekített ízei, ugyanakkor felvillan a gin fűszeresebb vonulata is ebben a világoszöld finomságban.
Szereti az újhullámos gineket és a körtét? Akkor ez a tétel valószínűleg szerelem lesz első kóstolásra!
Izlandi virtus sarkvidéki kakukkfűvel: a Himbrimi Winterbird Edition Gin
Újabban a föld északi féltekéjén élőket sem kell féltenünk attól, hogy megfosztanák magukat a saját értelmezésű gines ízektől! Mert éljenek a Föld hidegebb, korábban sötétedő részén, ők is megalkotják a maguk helyi aromákból táplálkozó, sajátos értelmezésű ginjét. Erre az egyéni útra lépett a Himbrimi Winterbird Edition Gin a sarkvidéki botanikus ízek bevetésével.
„Bár valaki egyszer olyan szépen nézne rám, mint én a poharamban lévő ginre”- tartja a régi gin-bölcsesség. A Himbrimi Winterbird Edition kitalálóinak szerencsére nem kellett a szomszédba mennie ezért a szép tekintetért: kieszeltek egy időtálló, a hidegben is jókedvre derítő gint, amelynek kortyaitól nemcsak az északi horgászok néznek majd széles mosollyal a Himbrimire, hanem mindenki, aki szereti és lelkesen keresi a jobbnál jobb gineket.
Slow distill eljárás. Ez a siker titka, a finomság letéteményese a Himbrimi Winterbird Edition Ginben. Ez a lassabb metódus adja a gin lágyságát, így domborodik ki benne a legselymesebben a sarkvidéki kakukkfűben és angyalgyökérben fürösztött északi túlélőnedű.
A „himbrimi” az izlandi szlengben „égben üvöltő madarat” jelent; a sarkvidéki éghajlat leleményes, akadályokat nem ismerő búvármadarát. Ugyanez az elszántság jellemzi a Himbrimi Winterbird Edition kitalálóját, Óskar Ericssont, aki évről évre saját kézzel szedi össze Izland elhagyatott részein a hozzávaló sarkvidéki kakukkfüvet a vadvilág szívében. A gin minden rezdülésében hírt ad magáról a természet energiája. Már alappillére, a geotermikus víz természetes hője is kivételes tisztaságról tanúskodik, ezért olyan kristálytiszta a gin vize. A készítő álma a palackba kerülő szívet melengető gin lett, és minden eladott palack után 5% az izlandi természetvédelem céljaira fordítanak.
A Himbrimi Winterbird Edition Gin illata üdítően friss és földes. Olyan szertelenül száraz illattal, ami a régi vágású dry ginek ismérve.
Ízében kóstolót kapunk az északi fenyős boróka végtelen áradásáról az ízlelőbimbókon. Aztán jönnek a füvesebb árnyalatok és a sokat emlegetett komponens, a sarkvidéki kakukkfű, melengető hatású botanikai összetevőkkel. Száraz lecsengése olyan sokszínű, mint az inspirációját jelentő izlandi természet.
Hegylakós ízkaland: a Tobermory Mountain Gin
„Minél hamarabb esünk túl a teán, annál hamarabb elővehetjük a gint”– jegyzi meg szellemesen Henry Reed, aki szereti az öt órai teát, azonban még ennél is jobban lelkesedik az ezt követő ginkortyokért.
A briteknél régi szokás a legendás öt órai tea. Emellett azonban szót kell ejteni a másik nagy nemzeti passzióról, a gin kortyolgatásáról, hiszen jó pár évszázad óta hatalmas lelkesedéssel ízlelgetik a gineket (az sem írható a véletlen számlájára, hogy a gin hőskorszakában elég gyorsan kikristályosodott: a London Dry Gin lesz a tradicionális vonalvezetésű ginek egyik top irányzata).
Az angolszász világban felkapottnak számít a gin, ám ott és világszerte sóvárognak a gin szerelmesei az újhullámos, váratlan ízekre. Ezt a trendet lovagolja meg a Tobermory Mountain Gin, amikor készítői előrukkoltak egy hamisítatlan hegyvidéki párlattal. A gint a Mull-sziget hegyei ihlették, felvonultatva az ottani növényvilág színe-javát. Meglepő módon szerepet kap a zamatban a kender, a csipkebogyó, akárcsak a sajátos ízekkel csörgedező hebridai tea. És ha már van egy parádésan teljesítő Tobermory whiskylepárló a környéken, akkor a whisky zamatából is belecsempésztek egy kicsit ebbe a ginbe, pusztán a komplexitás kedvéért. Akárcsak a környék emblematikus növényéből, a madárberkenyéből, ettől válik igazi Mull szigeti ínyenc itallá a gin. A Tobermory Mountain Gin egy éles eltérés a megszokott gin kliséktől. Forradalmi jellege nyomán a hegyvidéki párlat igazi „magasélményt” nyújt fogyasztóinak, érdemes felvenni a kóstolási listánkra Ginuary idején.
Norvég nedű, Oloroso sherry hordós érleléssel: a Harahorn Cask Aged Gin
Legyünk nők vagy férfiak, életünkben előbb-utóbb fontos szerepet kap az érettség. Ízlelgessük csak Matthieu Ricard mondását, mint egy grandiózus gint:
„A boldogság egy belső érettség eredménye. Csakis tőlünk függ és türelmes, napról napra végzett munka árán érhető el”.
Hasonló a helyzet egy mély, tartalmas ginnel, amelynek az össze kortyán érezhető az érlelés, az elmélyülés jelentősége. Egy ilyen költői ginben kirajzolódik az ízek mély textúrája, és elégedett, boldog mosolyt rajzol kóstolás után mindenki arcára, aki januárban vagy a Ginuary után bármikor egy elmélyült, kifinomultabb ginnel szeretné megajándékozni magát. Az érett, mélyebb ginek ligájában játszik napjaink egyik izgalmas tétele, a Harahorn Cask Aged Gin.
A korábban már emlegetett északi stílusban megkomponált ginek sorát gyarapítja a Harahorn Casked Aged Gin. Egy olyan párlat, amely az érlelés művészetének latba vetésével tud újat mondani egy évszázadok óta popkult státuszban lévő italról, a ginről! Mert a minőség fontos ismérve az érlelés: nemcsak a rumot és a whiskyt lehet érlelni, hanem a gint is, ebből faragott kellemes aromarobbanást a Harahorn Cask Aged Gin.
A párlat ékes bizonysága arra nézve, mekkora dobás egy gin esetében az Oloroso hordóban érlelés. A kiindulópont gyanánt is ragyogó Harahorn Gin nem kevesebb, mint egy esztendőt tölt az Oloroso sherry hordó gyomrában, hogy átvegye annak gyümölcsös, boros élénkséggel kevergő zamatrétegeit, és megmutassa, milyen egy sherrys beütéssel örvénylő norvég gin. Ami valljuk be, meghökkentő kontraszt, ha a norvég szemlélet „csendes” letisztultságát összevetjük a spanyol sherryhordó temperamentumos vérmérsékletével. A nyúl és a jávorszarvas keverékeként ezúttal is felvillan a gin palackján a jackalope, és ezúttal egy emblematikus ízű gint hoz az északi kuriózumok rajongóinak. A norvég erdők és hegyek jellegzetes gyümölcsei képviseltetik magukat az italban, miközben a grimstadi gyártó innovatív leleményével a sherry hordós gyümölcsösség vérpezsdítően finom rétegeibe is betekintést kapunk. Így ez a nedű egy nyerő itallá nemesedik: egyet fizetünk, de két italkultúrát kapunk, mert a norvég mellett a spanyol ízekbe is bepillantást nyerünk, hála a hordós érlelés leleményének.
A Harahorn Cask Aged Gin le sem tagadhatná északi, norvég eredetét. Kóstolásakor tettenérhető, hogy egy hamisítatlan erdei ginről beszélünk: az orrban vehemensen cirkulál a friss fenyő illata, erdei gyümölcsös fuvallatokkal. Ugyanakkor a tölgyesség is kimagaslik a többi illat közül, sok citrusos árnyalat kíséretében.
Kóstolásakor hírt ad magáról a boróka, a nyelven pedig megjelenik a tölgyes vanília, a sherry hordós érlelésből fakadó intenzív gyümölcsösséggel együtt. Valami lenyűgöző, ahogyan ebben a szalmasárga norvég borókaszimfóniában randevút ad egymásnak a lélekmelengető citrusosság, a vaníliás és a tölgy. Sokarcúsága miatt koktélok alapanyagaként is érdemes kipróbálni, nem csak Ginuary idején!
Grapefruit gin, egzotikus lendülettel: a Flamingo Tears Grapefruit Gin
A szebbik nem képviselőinek körében töretlen népszerűségének örvend a gin, és nagy kíváncsisággal fedeznek fel új ízeket a folyékony borókaköltemények körében – nemcsak februárban, hanem gyakorlatilag bármelyik hónapban.
Erre a „girl power” lendületre utal Phyllis Diller vicces mondása: „Csak egyetlen nap volt, amikor élveztem a vasalást: amikor véletlenül gin került a gőzölős vasalómba!”. Nekünk szerencsére nem kell ilyen radikális eszközökhöz nyúlni, mert szívesebben öntünk a pohárba egy igényes ízekkel hömpölygő gint, például a Flamingo Tears Grapefruit Gint! A grapefruit lelkéből facsart finomság csodás mediterrán ízekkel ajándékozza meg a gint, és a tél leghidegebb napjain is mosolyt rajzol az arcunkra. Kortyai miközben az ember úgy érzi, mintha nem is a tél tombolna, hanem benne lennénk a melengető tavaszban, és a nyár is már csak karnyújtásnyira lenne tőlünk. A Flamingo Tears Grapefruit Gin egy „csajosabb vonalvezetésű gin”, bár az erősebbik nem képviselői is megkóstolhatják, nem fognak csalódni benne (kivéve, ha egy acélosabb alkoholtartalmú, veretesebb ginre szomjaznak).
Vajon milyen lehet egy parádés pink gin, amelynek „szellemállata” a flamingó?
Az angol Firebo nyerő lóra, vagyis nyerő madárra tett, amikor elkészítette pink ginjét, az élénk árnyalatban örvénylő ginjét. Kellemesen kapcsolódik a gabonaszeszhez a grapefruit, és a kölcsönhatásban mindkét íz magasabb élményszintre emeli a másikat. Frenetikusan élénk és friss az illata, mintha illatolásakor fejest ugranánk egy grapefruithullámokkal teli tóba, ahol fél lábon állnak a gyönyörű flamingók.
Kóstolásakor elegánsan ringatózik a nyelven a grapefruit, pár korty erejéig mi is vidám flamingónak érezhetjük magunkat. A bázist jelentő boróka megnyilvánul az aromakarakterben, akárcsak az édességével bűvölő vanília. Az ízek misztikus hármasa valósággal elkápráztatja az embert. Mindenképp érdemes beszerezni a Flamingo Tears Grapefruit Gint, ha egy egzotikus ginnel szeretnénk kicsit kirobbantani magunkat a hideg és havas januárból.
Csatlakozik a Ginuary kezdeményezéshez, és korábban sosem ízlelt ginekkel indítja a januárt? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol gines zamatokban jártás kollégáink segítenek megtalálni az ízlésének legmegfelelőbb párlatot, amivel új lendületet adhat barátai vagy családtagjai körében a korábbi gintapasztalatoknak!