.jpg)
Mi is az a gyümölcsbor?
A gyümölcsbor olyan erjesztett alkoholos ital, amelyet nem szőlőből készítenek, mint a bort, hanem más, általában egynemű gyümölcsökből. A gyümölcsbor annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő, valamint a hozzáadott cukor egy része alkohollá alakul. Az úgynevezett hideg eljárással készített gyümölcsborok rengeteget megtartanak a gyümölcs eredeti aromáiból, vitamintartalmuk pedig egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának többszörösét is elérheti.
A gyümölcsborok nem tekinthetőek új italfajtának. Mióta az emberek felfedezték az erjesztett italok készítésének módját, mindig is készítettek gyümölcsborokat is. Nálunk is így volt ez, valamit kezdeni kellett a sok cseresznyével, meggyel, almával, körtével, és aki nem szerette a pálinkát, vagy nem volt lehetősége a szeszfőzésre, az bizony bort érlelt belőle. Szintén fontos, hogy a 19. század végén, amikor a filoxéra visszavetette a hazai szőlőtermelést és borkészítést, ugrásszerűen megnőtt a gyümölcsborok iránti kereslet.
Hogyan készül a gyümölcsbor?
A többi alkoholt tartalmazó italhoz hasonlóan a gyümölcsbor készítést is törvény szabályozza. Gyümölcsbort friss, hűtött vagy fagyasztott gyümölcsből egyaránt lehet készíteni. A gyümölcskészítményhez jóval több cukor adható, mint a szőlőborhoz, és az is megengedett, hogy a savasság tompítása érdekében vizet adjanak hozzá. Az íz fokozására citromsav, almasav, borkősav használható.
A friss gyümölcsöt megmossák, ha kell, magozzák, a hűtött vagy fagyasztott gyümölcsöt felengedik. Ezt követi a cefrézés. A gyümölcsöt felaprítják, zúzzák, ledarálják. Az így kapott massza levét kipréselik, az elérni kívánt alkoholtartalomtól függően hozzáadják a megfelelő cukormennyiséget, a savasság tompítására a vizet, és már jöhet is az erjesztés, amely fajélesztővel történő beoltás után zárt térben, hő- és széndioxid-elvezetés mellett történik. Végül derítik és szűrik.
Alma és körte esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 0,75 liter bor készülhet. Fontos, hogy a késztermék tényleges alkoholtartalmának legalább 60%-a az adott gyümölcsből származzon. Egyéb gyümölcs esetében 1 kg gyümölcsből legfeljebb 1 liter bor készülhet, és alkoholtartalmának legalább 50%-a az adott gyümölcsből kell, hogy származzon.
És hogy kiknek ajánljuk a gyümölcsborokat?
Mindenkinek! A gyártók eredetileg a fiatalokat és nőket tartották az első számú célcsoportnak, azokat, akik még csak ismerkednek az alkoholtartalmú italokkal. Eszerint a vélekedés szerint a gyümölcsbor egyfajta ugródeszka a gyümölcsszörp és a vörösbor között. Mi azonban nem így gondoljuk, ezek a borok bizony önmagukban, saját jogukon is igazán finom innivalók, és mi bizony mindenkinek ajánljuk, aki amúgy a gyümölcsöket is szereti.