Petőfi Sándor forró söröket ivott a Pilvax kávéházban
Hiába volt a „Falu végén kurta kocsma”, Petőfi a legtöbbször a Pilvaxot választotta!
A márciusi ifjak nemcsak azért jártak a legmenőbb pesti kávéházba, hogy szenvedélyes forradalmi beszédekkel buzdítsák egymást a haza megmentésére: itt kínálták a korszak legmenőbb italait a fiatal értelmiségieknek. A történelmi források szerint Petőfi és Jókai annyira szerettek biliárdozni, hogy saját dákójuk is volt a Pilvaxban, miközben előszeretettel iszogatták az akkoriban nagyon trendinek számító ánizsból, vaníliából készülő kávélikőrt, a fűszeres mokkát (nyugi, verekedés ritkán volt a Pilvaxban!). Együtt mulattak Vasvári Pál íróval, Vachot Imre szerkesztővel és Vajda Jánossal, a korszak egyik popkult költőjével.
Ebben az időszakban még az volt a divat, hogy forró söröket kortyoltak a kávéházakban, emellett azonban puncsot és ördögitalt (azaz krampampulit) is lehetett kapni, amit sokszor meggyújtottak, és lángolva szolgáltak fel. (Azért emlegették ördögitalként, mert ha valaki a kelleténél többet kortyolt belőle, akkor valóságos ördöggé változott tőle).
Petőfi Sándort egy olyan sörrel kínálnánk meg, amely Pilvax-módra forradalmi hőfokra hevítené a magyar költészet apostolát, és Sándorunk úgy beindulna, hogy csakis ő lehetne a helység kalapácsa. Petőfi egy életigenlő, bohém költő volt, ezért imádná a cseh Bernard Bohemian Ale sört:
A Bernard Bohemian Ale sör egy gyümölcsös, magas alkoholfokú ital, amelyet a csípős, korianderes jelleg tesz még izgalmasabbá.
Ettől az italtól Petőfi nyomban befordulna a konyhára, és a minőségi szesz iránti elkötelezettsége sem lenne füstbe ment terv! Ha nagyon hiányolná a Pilvaxban megszokott forró söröket, akkor gyorsan felmelegítenénk, mert így még jobban élvezné az ízeit.
Ernest Hemingway imádta a küzdelmet és a konyakot
A Búcsú a fegyverektől és A folyón át a fák közé ikonikus írója már egészen fiatalon szeretett iszogatni. Egy alkalommal minden áron almabort akart inni, és azt jobb híján a helyi kovácstól kellett beszereznie. Az első világháborúban Hemingway az olasz fronton harcolt, és megsebesült az egyik csatában. Felépülése után elhagyta a kórházat, ahol egy kicsivel később kinyitották a szekrényét…Egy csomó konyakosüveg zuhant belőle a nyakukba, természetesen üresen.
„Az embert nem arra született, hogy legyőzzék…Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni” – írja Hemingway Az öreg halász és a tengerben. Hemingway hátborzongatóan tömör, a lényegre desztillált mondatokat használt, amelyek olyan esszenciálisak voltak, mint egy Hennessy konyak:
A világ egyik leghíresebb írójának férfiasan harcias kedvtelései voltak, imádott halászni, bokszolni, vadászni, és a torreádorok bikák elleni küzdelméről is írt. Hemingway többször házasodott, adrenalinpörgető vadászkalandjai voltak Afrikában, és a második világháborúban egy saját szervezésű szabadcsapattal vonult be Párizsba, ahol megszállta a Ritz Hotelt, és nyomban lecsapott az ott rejtegetett szeszkészletre.
Művei és izzó karaktere ismeretében egy igazi kemény, heroikus italt ajánlanánk neki, a Hardy Noces Dor Grande Champagne Cognacot:
A borostyán színben pompázó Hardy Noces Dor Grande Champagne konyak illata hasonlít Hemingway izgalmas személyiségére. Markáns és friss, a mélyén mégis ott rejtőzik egy mézes édesség, akárcsak a nagy író prózájában. Az 50 évig érlelt Hardy Noces ízében egyből érezhető a mazsola, a selymes fűszeresség és a kellemesen szájtelítő mézes hatás.
Poe az abszinttal kimaxolta a 19. századi szeszlázadást
A holló című vers és a Morgue utcai kettős gyilkosság zsenijének, Edgar Allan Poe-nak kemény fiatalkora volt.
Az iskolában együtt bandázott a legdurvább diákokkal, később megszállott szerencsejáték-függő lett, és bordélyházakban, kocsmákban érezte magát a legjobban, a gyakori szeszviharok mellett pedig sajnos rászokott az ópiumra. Ez úgy hangzik, mint egy tragédia, de közben olyan briliáns műveket talált ki, mint Az ellopott levél, vagy a Lee Annácska nevén.
Poe kedvenc itala az abszint volt, amit a 19. század első felében a lázadás italának tekintettek. A korszak bohém szeszrajongói ezzel üzentek hadat a polgári világ klisés és szürke unalma ellen. Ekkoriban főleg színészek, írók és költők ittak abszintot, és az sem számított szentségtörésnek, ha nők kortyolgatták. A 19. században előfordult, hogy a franciák évi 36 millió liter abszintot is legyártottak, ezért rettentő olcsó lett, és sok bárban ingyen is osztogatták a sanyarú sorsú művészeknek, hogy ezzel enyhítsék mérhetetlen bánatukat.
Poe-nak a Rodnik Cannabis abszintot kellett volna megkóstolnia, mert ettől gyorsan lejött volna az ópiumról:
A spanyol eredetű Rodnik Cannabis abszintban lágy és mérsékelt ánizsos jelleg és cannabis aroma jelenik meg, amely zöld színnel és az ürömfű finomságával keveredik.
Ady Endre konyakkal tette szebbé a valóságot
Csábítások, szeszviharok, látomásos erejű versek és eszelős kalandok – nagyjából így lehetne összefoglalni a 20. század egyik legnagyobb költőjének életét. Ady nem akart a szürkék hegedűse lenni, ezért mindent megtett annak érdekében, hogy extravagáns stílusával, szimbolista verseivel és önpusztító életvitelével kirobbanjon a korszak sztenderd költői közül.
Szenvedélyektől izzó harcként élte meg a „se vele-se nélküle” szerelmet Lédával (gondoljunk csak a Héja-nász az avaron vagy a Lédával a bálban című versekre), és Csinszkával is, aki később Ady felesége lett. A legendák szerint Ady számos híres verse kótyagos állapotban, rengeteg pia után született. Költőnk kedvenc itala a konyak volt, ezért a világ egyik legkülönlegesebb ínyenc konyakjával, a Rémy Martin Excellence XO Cognac-kal lepnénk meg Endrét, amelyet több mint 300 eux-de vie-ből készítettek:
A Rémy Martin Excellence XO Cognac bársonyosan gazdag textúrájában helyet kap a friss fahéj és a mogyoró, amit a tüzes mahagóni szín, a jázmin és az írisz illata tesz még különlegesebbé.
Egy ilyen páratlanul nemes konyak után Ady sem akart volna a Halál rokona lenni, hanem úgy merengett volna, mint az Elillant évek szőlőhegyén című versében:
„Tort ülök az elillant évek
Szőlőhegyén s vidáman buggyan
Torkomon a szüreti ének”.
(Ady Endre: Elillant évek szőlőhegyén).
Hasek sörrel és humorral vészelte át az első világháború poklát
A cseh Jaroslav Hasek írásaiban szinte mindenki iszik, így leghíresebb hőse, Svejk is.
A cseh Hasek csupán 40 évet élt, ám a műveiben megjelenő szenvedélyes életszereteten olyan bölcs humor ragyog át, ami máig magával ragadja az olvasót, mert még az első világháború szörnyűségét is képes volt humoros helyzetekkel bemutatni a Svejkben (a saját szomorú tapasztalatait is beleszőhette a művébe, hiszen nemcsak a fronton harcolt, hanem a háború után a nyomorúságos fogolytábort is megjárta). Hasek ivott Franz Kafkával az U Flekuban, máskor meg örömlányokkal kortyolgatott a Pinkászban. Hőse, Svejk szintén rengeteg sört vedelt, de mindig csak annyit, hogy ne győzze le őt Szesz tábornok.
Hasek sokak szerint a köpcös katonában önmagát írta meg, ezért Svejk sör iránti rajongásából a cseh zseni kedvenc italára is következtethetünk, ami nagy valószínűséggel a sör volt. Hasek díszdoktorit is írhatott volna a cseh sörökből, mert oda-vissza ismerte az összeset, egy különleges Asahi Super Dry sör azonban még neki is tudna némi meglepetést okozni:
A száraz és citrusos Asahi Super Dry sör illatában a frissen vágott fű illata keveredik a kesernyés komlóval, ízében pedig élvezhetjük az enyhén édes maláta finomságát.
Krúdy Gyula, a szerelem és a bormámor hajósa
Krúdy a fenséges lakomák, a mámorító borok és a női szépség rajongója volt, és semmit sem csinált félszívvel. A legendák szerint a nap első óráit mindig írással töltötte, aztán jöttek a véget nem érő kalandozások, csajozások és borozások (Ady például imádott Krúdyval iszogatni, mert szerinte művésztársa „jól tudott bor mellett hallgatni”). Asztalánál megtiltotta, hogy politikáról vagy művészetről beszéljenek, a nőkről azonban bármennyit lehetett mesélni, mert ez volt a kedvenc témája.
Krúdy írásaiban (főként a Szindbád-történetekben) elegáns fonódik össze álom és valóság, miközben hősünk rendszerint valamilyen csinos felvidéki asszony elcsábításáról ábrándozik, és a kalandok közben megjárja a helyi szórakozóhelyeket is, hogy megkóstolja a szőlők aranyát. Ha pedig az udvarlás kudarccal végződik, a rámenősen udvarló hajós megjárja a poklot is.
Krúdy ráérős, jóízű mondatainál kevesen tudtak szebben leírni egy ebédet vagy egy vacsorát magyar nyelven, ugyanez a helyzet a nemes borokkal is. Krúdy annyira szerette a bort, hogy ironikusan róla nevezték el a Krúdy-fröccsöt, ami 9 deci borból és 1 deci szódavízből áll. Az író azért választotta ezeket az arányokat, mert szerinte így tudja a víz legjobban megnevettetni a bort.
De vajon milyen borból kellene Krúdy-fröccsöt készíteni, hogy elnyerjük vele az ikonikus Gyula úr ízlését? Az Angyal Tokaji Mosoly cuvée-vel, amit a három fő tokaji fajtából, furmintból, hárslevelűből és sárgamuskotályból alkottak meg.
Ez a nemes desszertbor annyira bejönne Krúdynak, hogy valószínűleg az 1 deci szódától is eltekintene, és tisztán kérné! Persze egy kacér egy kacér hölgy társaságában esne neki a legjobban, aki olyan édes, mint az Angyal Tokaji Mosoly cuvée!
Ibsen időzített bombáját egy jó málnalikőr csillapítaná
Ibsennek köszönhetjük a 20. század híres drámáit, A Nórát, A vadkacsát vagy a Peer Gynt-öt, ám a művész italfogyasztási szokásaiból az is kiderül, hogy Henrik nem volt egy kifejezetten kiegyensúlyozott alkat.
Életrajzírója, Paul Johnson szerint az ivás hatására „kitört, mint a vulkán”. A legismertebb norvég drámaköltő ismerősei szerint Ibsen rendszeresen feszegette a szeszfogyasztás határait, és a kelleténél gyakrabban itta eszelős állapotba magát. Ilyenkor kitört rajta a ”viking iszákosság,” és álmélkodva figyelték, mekkora botrányt robbantott ki a koppenhágai, oslói irodalmi rendezvényeken.
Ibsen példájából egy fontos dolgot tanulhatunk: szeressük bármennyire is az alkoholt, mértékkel kell fogyasztanunk, nehogy felébressze a bennünk szunnyadó ördögöt, ahogyan az Ibsennel gyakran megtörtént. Heves természete miatt valamilyen békésebb italt kellett volna választania, például az Árpád Prémium Málnapálinka:
Az Árpád Prémium Málnapálinka kellemesen telt ízei megnyugtatnák a drámaíró kimerült idegrendszerét, gyümölcsös illata pedig magával ragadná a művész urat.
Bukowskinak a whiskey segített az írásban
Charles Bukowskinak három nagy szenvedélye volt: a csajok, a lóverseny és a szesz (kicsit emlékeztet Krúdy személyiségére, csak ő nem a felvidéki szépasszonyokhoz vonzódott).
Bukowski csak kényszerűségből vállalt alkalmi munkákat, például dolgozott postahivatalban. Meló után klasszikus zenére tekerte a rádiót, megivott egy pár pohár whisky-t, és akár hajnalig is a műveit írta Royal írógépén. Komoly regényeket talált ki a 12 órát dolgozó kisemberekről, a reményvesztett pincérnőkről és egy olyan Amerikáról, amit az őrület ural..
Ebben nagy szerepet játszott a whisky! Bukowaskinak egy olyan ital tetszene, ami legalább olyan maszkulin, mint ő, és köze van a könyvekhez is…A Bookers Bourbon whiskyre esne a választása:
A Kentuckyból származó Bookers Bourbon whisky illatában keveredik a karamell és a maláta édessége, miközben fás illatokat, borsos-paprikás erőt is érezhetünk benne. Ízében érezhető a dohány, a füstös vanília és a kávé, ami valóságos élménytrip lenne Bukowskinak!
Az élet rövid, a művészet hosszú.. A felsorolt írók és költők sajnos már nincsenek köztünk, ám nemcsak a munkásságukkal állítottak maguknak ércnél maradandóbb emlékművet, hanem kiváló ízlésükkel is, ami a kedvenc alkoholfajtáikat illeti.
Fedezz fel még több különlegességet az iDrinks zavarba ejtően gazdag italkínálatában!