A minőségi whiskey karcos, füstös, de lágyan simogat
Az igazán karakteres nedű nem írható le egyetlen érzékeket zsongító tulajdonsággal. Benne van az a bizonyos karcosság, ami miatt erőteljes az ital, ugyanakkor a lágyság is megmutatkozik benne. Sokarcú, akárcsak a története. Igazság szerint nem is „miről”, hanem „kiről” ismerhető meg a prémium variáció. Az üstök ugyanis, amik a tradíciókat forralták whisky testbe, Skóciában, Írországban, később Amerikában, Kanadában, majd Japánban hozták össze az embereket. Ma is ezeket a forrásokat tekinthetjük hitelesnek, és ezekre bátran lehet támaszkodni akkor, amikor a kortyolásé, a koccintásé a főszerep.
Kis kitérő, hogy valóban a skót, ír gyökerek a legerőteljesebbek, lévén Amerikába, illetve Japánba is innen érkeztek meg az információk, a féltve őrzött tudás. A tengerentúlra az egykori skót, ír lakosok vitték magukkal a féltve őrzött családi titkokat, amiket próbáltak a helyi adottságokhoz idomítva újra életre kelteni. Japánból pedig, az ottani whisky kultúrát meghonosító fiatalember egészen Európáig utazott azért, hogy tanulhasson azoktól, akik értették a mesterséget, és őrizték a családokon át örökített tapasztalatot.
A minőségi whiskey ma is ugyanazt adja, mint egykor?
Igen, hiszen a receptúra, a gyártási eljárás egy és ugyanaz. Ez az a minőség, ami valóban páratlan és utánozhatatlan.