Az abszint nem csupán egy ital, hanem egy kulturális jelenség is egyben, mely évszázadok óta ragyog az ínyencek és művészek világában. Az ital nemcsak az ízek összhangját, hanem az mögötte húzódó történelmet és művészeti inspirációt is magában hordozza. Az abszint különlegessége az intenzív ízekben és az élénk zöld színben rejlik, melyek együtt alkotják ezt a titokzatos italt. Több, mint egy egyszerű ital - ez egy életérzés, egy hagyomány és egy legendás élmény egy pohárban.
Az első italokat a 18. század végén, a svájci Neuchâtel kantonban alkotta meg a francia orvos, Pierre Ordinaire.
Az 1800-as évek közepétől jelentős hatása volt, a művészek előszeretettel fogyasztották a kávéházakban, külön kis szertartása alakult ki a kortyolgatásának.
Az abszint hozzávalói
Alapvetően néhány fő összetevője van az italnak.
- Fehér ürömből vagy abszintürömből származó olaj, ami egy enyhén mérgező növény, ennek tulajdonítják az abszint hallucinogén hatását (ezt egyébként tudományosan semmi sem igazolta idáig)
- Édeskömény, mely karakteres édességet ad az italnak.
- Ánizs, mely az ital aromáját határozza meg.
Ezen kívül az egyes receptek eltérhetnek, további különböző gyógynövényekkel bolondítható meg az abszint, többek között:
- Izsóp
- Méhfű
- Édesgyökér
- Petrezselyem
- Citromfű
- Angyalfű
- Zsálya
Ezen összetevők egyedi arányának kombinációja és minősége határozza meg az abszint különleges és felismerhető ízét és jellegét.
Az abszint elkészítésének menete
Meglepően sok hasonlóságot fedezhetünk fel a gin és az abszint készítése között.
Ebben az esetben is a kiválasztott gyógy- és fűszernövényeket alkoholba áztatják, hogy kioldódjon belőlük az aromájuk.
A legnagyobb hozzáértést ez a rész igényli, ekkor kell ugyanis jól kiválasztani azt, hogy milyen növényeket használnak, milyen arányban, valamint meddig engedik ázni őket.
1-2 hétig, de akár ettől hosszabb ideig is áztathatják ezeket a különféle anyagokat az alkoholban.
Ezután le kell szűrni a folyadékot, majd az így kapott anyagot jellemzően rézüstben párolják. Lepárlótól függően egy, de akár több alkalommal is párolhatják, a végső párlat 50-80% közötti erősségű lehet.
Ahogy a legtöbb kedvelt alkoholos italunk esetében, úgy az abszintnál is rengeteg változó van, amelyek meghatározzák az ital aromáit, erősségét, küllemét és egyéb tulajdonságait, így ez a recept természetesen csak a felszínt kaparja.