A brandy egy erjesztett és lepárolt szeszesital, gyümölcsökből, általában szőlőből készül, amely több évnyi hordós érlelést követően kapja meg jellegzetes ízét és aromáit.
A középkori Európáig vezethető vissza, de pontos eredete néha nehezen nyomon követhető. Általában a brandy kifejezést a francia cognac és a brandy nevű italokkal kapcsolják össze, így a brandy elnevezés eredete is a francia "brandywine" szóból eredhet, ami "bor és tűzvíz" jelentéssel bírhat. A brandy készítésének módszerei és elterjedtsége azonban számos európai országra kiterjed, így pontosan megállapítani, hogy hol született, néha kihívást jelenthet.
Miből készül a brandy?
A brandy leggyakrabban szőlőből készül, azonban más gyümölcsökből is előállíthatják, például almából, körtéből vagy szilvából is. A legismertebb és legelterjedtebb fajtái azonban szőlőből készülnek, az eredeti brandy szőlőbor lepárlásával születik meg. A legjobb szőlőfajták a magas sav és cukortartalmúak, jellemzően fehér és vörös szőlőt is használnak a készítéshez. Csemegeszőlőből is készíthető brandy, de az igazán jó eredményhez kifejezetten borszőlőre van szükség, mely magasabb cukortartalommal bír és a fermentáció jobban be tud indulni a mustban.
Több féle szőlőfajta szóbajöhet a brandy készítéséhez, lepárlója válogatja, hogy ki mire, milyen arányokra esküszik, az igazán kiváló brandy többnyire hosszú-hosszú kísérletezések után születik meg.
A brandy készítés menete
A brandy előállítása több lépésből áll. Először is, a megfelelő érettségű szőlőszemeket válogatják ki és szüretelik le.
Ezután préselik őket, hogy mustot kapjanak, majd ezt erjedni hagyják, hogy borrá alakulhasson.
Az így kapott bor ezt követően a lepárlóba kerül, ahol - márkától, lepárlótól függően - a konyakhoz hasonló lepárlási eljáráson esik át. A többszöri lepárlást követően 30-60% közötti erősségű italt kapunk.
Ezzel el is érkeztünk az utolsó lépéshez, amikor is hordóba - jellemzően tölgyfa hordóba - töltik az italt, ahol aztán elnyeri végleges ízvilágát, melyre az érlelés időtartama és a hordó típusa hatalmas hatással van.
Palackozást követően készen áll a fogyasztásra - webshopunkban is elérhetőek a világ legkiválóbb brandyjei!