Hogy készül a brandy?

A brandy egy erjesztett és lepárolt szeszesital, gyümölcsökből, általában szőlőből készül, amely több évnyi hordós érlelést követően kapja meg jellegzetes ízét és aromáit.

A középkori Európáig vezethető vissza, de pontos eredete néha nehezen nyomon követhető. Általában a brandy kifejezést a francia cognac és a brandy nevű italokkal kapcsolják össze, így a brandy elnevezés eredete is a francia "brandywine" szóból eredhet, ami "bor és tűzvíz" jelentéssel bírhat. A brandy készítésének módszerei és elterjedtsége azonban számos európai országra kiterjed, így pontosan megállapítani, hogy hol született, néha kihívást jelenthet. 

Miből készül a brandy?

A brandy leggyakrabban szőlőből készül, azonban más gyümölcsökből is előállíthatják, például almából, körtéből vagy szilvából is. A legismertebb és legelterjedtebb fajtái azonban szőlőből készülnek, az eredeti brandy szőlőbor lepárlásával születik meg. A legjobb szőlőfajták a magas sav és cukortartalmúak, jellemzően fehér és vörös szőlőt is használnak a készítéshez. Csemegeszőlőből is készíthető brandy, de az igazán jó eredményhez kifejezetten borszőlőre van szükség, mely magasabb cukortartalommal bír és a fermentáció jobban be tud indulni a mustban.

Több féle szőlőfajta szóbajöhet a brandy készítéséhez, lepárlója válogatja, hogy ki mire, milyen arányokra esküszik, az igazán kiváló brandy többnyire hosszú-hosszú kísérletezések után születik meg.

A brandy készítés menete

A brandy előállítása több lépésből áll. Először is, a megfelelő érettségű szőlőszemeket válogatják ki és szüretelik le.

Ezután préselik őket, hogy mustot kapjanak, majd ezt erjedni hagyják, hogy borrá alakulhasson.

Az így kapott bor ezt követően a lepárlóba kerül, ahol - márkától, lepárlótól függően - a konyakhoz hasonló lepárlási eljáráson esik át. A többszöri lepárlást követően 30-60% közötti erősségű italt kapunk.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó lépéshez, amikor is hordóba - jellemzően tölgyfa hordóba - töltik az italt, ahol aztán elnyeri végleges ízvilágát, melyre az érlelés időtartama és a hordó típusa hatalmas hatással van.

Palackozást követően készen áll a fogyasztásra - webshopunkban is elérhetőek a világ legkiválóbb brandyjei!

Tartalomhoz tartozó címkék: brandy cognac

Kapcsolódó termékek

Lánchíd De Luxe Brandy [0,7L|40%]

Raktáron
11.040 Ft
Kedvencekhez adom

Ararat 5 Years Brandy [0,7L|40%]

Raktáron
8.040 Ft
Kedvencekhez adom

Metaxa 5* [0,7L|38%]

Raktáron
6.300 Ft
Kedvencekhez adom

St. Remy VSOP Brandy [0,7L|36%]

Raktáron
6.250 Ft
Kedvencekhez adom

St. Rémy Extra Old Brandy [0,7L|40%]

Raktáron
8.049 Ft
Kedvencekhez adom

Carlos I. Solera Gran Reserva Brandy [0,7L|40%]

Raktáron
11.990 Ft
Kedvencekhez adom

Vecchia Romagna Etichetta Nera Brandy [0,7L|38%]

Raktáron
7.850 Ft
Kedvencekhez adom