Girl power a rumokban, ginekben, whiskykben és tequilákban

Girl power a rumokban, ginekben, whiskykben és tequilákban

A prémium italtörténelem egészét tekintve megállapíthatjuk, hogy ezt a területet a férfiak uralják, mégis akad pár üdítő kivétel, ahol női master distillerek, a szebbik nemet képviselő blenderek és érlelőmesterek segítik életre a parádés párlatokat. Jöjjenek azok a neves italok, amiket női szakemberek tesznek fenségessé! Nézzük, hogyan adott új lendületet a „girl power” a whiskyk, tequilák és ginek aromakarakterének!

Vajon ki az a leleményes női „whisky polihisztor”, aki nélkül nem lenne ennyire fenséges az Ardbeg és a Glenmorangie zamata? Milyen fortélyokkal tette felejthetetlenné egy szebbik nemet képviselő szakértő a rumrajongók nagy kedvencét, az Appleton Estate-et? És ki az amazon, aki mérnöki pontossággal ismeri az agávémezőkben rejlő felbecsülhetetlen értéket a Herraduránál?

Cikkünkből minden kiderül a prémium italok igazi hősnőiről!

Aki nélkül nem lenne ennyire isteni az Ardbeg és a Glenmorangie: Rachel Barrie

Rachel Barrie vitathatatlanul beírta magát a skót whisky nagykönyvébe. Az ember szinte beleszédül, ha végiggondolja, milyen sok területen járult hozzá Rachel a skót whisky aromáinak fejlesztéséhez: megállja a helyét a lepárlás, az érlelés, a blendelés, a minőségmenedzsment, valamint az ízlelési- és érzékszervi elemzés szakértőjeként. Ha már a számoknál tartunk, Rachel professzionális kalandja a whiskykkel egészen letaglózó: összesen több mint 80 (!) lepárló több mint 140.000 hordóját elemezte karrierje során. Szóval tényleg rajta tartja a kisujját a whiskyevolúció ütőerén, nem véletlenül lett ennyire kiforrott a mai Ardbeg, a GlenDronach és a Glenmorangie zamata.

Rachel „360 fokos” szakemberként minden tud a lepárlókat átölelő ködös reggelekről és a kiemelkedően jó whisky aromakarakterét alkotó ízhullámokról! Több mint 30 esztendőt töltött Skócia egyik legjobb whiskygyártójánál, és érdemei elismeréseként még a Whisky First Lady díjat is megkapta, ami Skócia egyik figyelemreméltó elismerése az élet vizét illetően.

Barrie és a whisky iparága között a kezdetektől „megvan a kémia”: ezen a területen szerzett diplomát, majd a Scotch Whisky Research Institute-ban mélyítette el tudását a pompás desztillátumok készítésében. Ezután olyan lepárlókban dolgozott, mint a Bowmore, a Glenmorangie és az Ardbeg. Akkora hatást tett az itt készített italokra, mint Midász király: bármelyik whiskyhez nyúlt, a kezei között arannyá vált a párlat!

Napjainkban olyan isteni nedűk készítésével pörgeti fel a whisky világát, mint a GlenDronach, a Glenglassaugh vagy a BenRiach.

 

Joy Spence, az Appleton Estate rum élő legendája

Létezik női ikon a prémium italok dimenziójában? Igen, és Joy Spence-nek hívják! Ő volt az első hölgy a rum birodalmában, aki állhatatos szorgalma és kíváncsisága révén master blenderré vált. Joy a kezdetektől ezer fokon égett, ha a remekbeszabott jamaikai rumokról volt szó, így valósággal berobbant az Appleton Estate vállalatba, és biztos kézzel kevergette a jobbnál jobb rumos zamatokat. Ahogyan az lenni szokott, Joy fejest ugrott a kémiai ismeretek tengerébe, majd történelmet írt női master blenderként.

„–A rumkeverés egyszerre művészet és tudomány” – vallja Joy Spence – „De csak abban az esetben, ha az ember szem előtt tartja a különböző aromajegyek egymáshoz illeszkedésének követelményeit, az adott rum kémiai profilját és az érlelés hatásait.”

Joy egészen fiatal kora óra menthetetlenül beleszeretett a tudományokba. A Nyugat-Indiai Egyetem elvégzése után egy darabig kémiát tanított, aztán az Egyesült Királyságba költözött. Rengeteg előadást tartott Jamaikában, volt vezető vegyész is, mígnem végleg elkötelezte magát a rumblenderi mesterség művészete mellett.

Mi az áttörést jelentő siker titka a modern prémium szesziparban? Barátkozz össze a legmodernebb technológiával! Joy Spence jelenléte az Appleton Estate-nél rámutatott, mekkora jelentősége lehet a rumiparban a STEM-területeknek, a természettudományok, a technológiai és mérnöki tudományok, és a matematika szemléletének. Joy megmutatta, hogy nemcsak a férfiak nyújthatnak kimagasló teljesítményt a STEM által generált szesziparban! A mindig mosolygós, szemüveges hölgy egyike lett azoknak a női szakembereknek, akik a 21. századi technológia, a vegyészet és a részletesen átgondolt analízisek segítségével a csúcsra tudott futtatni egy brandet.

Hosszú lenne felsorolni a szakmai megmérettetéseken szerzett díjait, a legfényesebben ragyogó elismerését azonban nem hagyhatjuk ki! Joy Spence lett ugyanis az első jamaikai nő, aki megkapta a National Medal of Sceince and Technology-t. A rumokért végzett tudományos és technológiai tevékenység legszebb elismerését, amihez mi is csak gratulálni tudunk.

Joy Spence nélkül a rum tengerének egyik legjobb párlata, az Appleton Estate sem lenne az igazi! Joy zsenjének köszönhetően olyan autentikus jamaikai rumokat élvezhetünk az Appletontól, mint az Appleton Rare Blend 12 Years Rum, az Appleton White Rum, az Appleton Estate Reserve Blend Rum.

 

Az agávé asszonya – Maria Teresa Lara és a Tequila Herradura

Egy, csak egy hölgy van talpon Mexikóban, ami a master distilleri szerepet illeti! Ő Maria Teresa Lara, aki a sombrerók országának első és mindmáig egyetlen lepárlómestere a szebbik nem képviselői közül. Egészen kalandos karriert futott be, hiszen volt ő már gyógyszerkereskedelmi igazgató, Guadalajara város vizének minőségét felügyelő manager, de legnagyobb dobása mindenképp az lett, amikor belevágott a Herradura Tequila lepárlásába. Már a gyószeripari korszakában nyitott volt a szakmai fejlődés újdonságaira, és egy fermentációs tanfolyamon való részvétel indította be nála a rakétákat, így fordult figyelme egyre intenzívebben a tequilakészítés mestersége felé.

A tequilát sokan egy temperamentumos, markáns és maszkulin italnak tekintik, ám ez a remek mexikói ital is igényli a finomabb nőies energiákat! Mi sem kínál erre ékesebb bizonyítékot, mint a Herradura Tequila, ahol Maria Teresa Lara gondoskodik a szenvedélyes mexikói ízek összhangjáról. Maria minden ízében és finomságában ismeri a haciendákon termő agávé titkait, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokaknak egyből a Herradura ugorjon be, amikor tequilákról esik szó egy beszélgetésben.

A Herradura egy több mint 150 éves band, azonban egy ilyen csúcsminőségű italnál folyamatosan gondoskodni kell a kellemes ízek harmóniájáról. Maria Teresa Lara erre tette fel az életét és karrierjét. Egykor minőségellenőrként kezdte a ranglétrát, aztán olyan lelkesedéssel és kitartással sajtolt folyékony gyönyört az agávéból, hogy idővel ő lett az első női tequilamester distiller Mexikóban, tovább növelve a Jalisco megyei nedűk nimbuszát.

Manapság Maria Teresa Lara már a nyugdíjasok gondoltalan életét éli, munkája azonban úttörő hatást gyakorolt a tequila iparágára. Ráadásul női master distillerként óriási inspiráló erőt jelentett a női tulajdonban lévő tequila- és mezcalvállalkozásoknak. És ahogy az lenni szokott, a mestert mindig követi egy tanítvány: Karinna Enriquez, Maria utódja szintén azon dolgozik, hogy felejthetetlen női master distillerré váljon a tequila birodalmában. Mi pedig csak drukkolhatunk neki, hogy olyan zsigeri zsenialitással bíró italok kerüljenek ki a kezei közül, mint a Herradura Silver Tequila vagy a Herradura Añejo Tequila.

 

Egy briliáns blender Skóciából: Kirsteen Campbell, a Cutty Sark és a Famous Grouse whisky „anyja”

Kirsteen Campbell egy vérbeli master blender, aki szereti a kihívásokat! Két zseniális blend útját egyengeti, és lézer pontossággal tudja, mi kell a Cutty Sark vaníliás-kakaós szimbiózisához vagy a Famous Grouse letisztult karamellás citrusos ízgazdagságához.

Kirsteen egy táplálkozási- és élelmiszertudományi diplomával a zsebében úgy döntött, hogy a whiskyiparban kamatoztatja a tudását. Keresve sem találhatott jobb vállalatokat a tapasztalatgyűjtésre, mint a Diageo és a The Scotch Whisky Reserve Institute. 2010-ben már a Cutty Sark master blenderévé avanzsált, aztán sokak kedvencénél, a Famous Grouse whiskyvállatnál szintén ugyanezt a nemes pozíciót tölthette be.

–„Különleges helyzetben vagyok, mert master blender lehetek a Famous Grouse vállalatnál. Ez egy finom blend, és nap mint nap azon dolgozok, hogy továbbra is a régi fényében és jól megszokott aromakarakterével jelenhessen meg az Egyesült Királyság egyik legnagyszerűbb itala”– mesélt Campbell, aki egyúttal a Cutty Sarknál is ugyanezt a feladatot vállalta.

Kirsteen whisky-fanatizmusának olyan folyékony mesterműveket köszönhetünk, mint a Cutty Sark Whisky és a Cutty Sark Prohibition Whisky. És akkor még nem is beszéltünk a Famous Grouse Whiskyről és a Famous Grouse Smoky Whiskyről!

 

Egy sokoldalú ginlady: Joanne Moore, a Bloom, Opihr, Thomas Dakin zsenije

A változatosság gyönyörködtet – tartja a régi mondás. Ezt az elvet vallja a leleményes Joanne Moore, aki dolgozott már a keleti ízeket felvonultató Opihr Oriental Spiced Gin, a világos London Dry koronaékszerének számító Bloom Gin és a kortárs klasszikus Thomas Dakin Gin létrehozásában.

2006-ot írtak, amikor Joanne Moore master disiller lett a G&J Distillerynél. Joanne-nak egyetemi tanulmányai által a kisujjában volt a biokémia. Nem a ginek grandiózus tudoraként kezdte a pályáját, hanem minőségmenedzsmentben vállalt szerepet. Ez kiváló tanulópénz volt, mivel viszonylag rövid idő alatt óriási tudást szerzett a lepárlás aprólékos tevékenységköréről és a csúcsminőség követelményeiről.

Joanne életének egyik legbüszkébb pillanata volt, amikor hősnőnk 2014-ben a vállalat master distillerévé lépett elő. Joanne-nek extra élmény volt, hogy férfiak által uralt lepárlói milliőben kapott ilyen izgalmas feladatot. Ebben az is sokat segített neki, hogy saját bevallása szerint „fiús lányként” nőtt fel, és a gyönyörű nőben a kellő keménység és határozottság is megvolt tervei valóra váltásához, a ginek aromakarakterének megreformálásához.

Joanne-t az is egyre nagyobb örömmel és megelégedettséggel tölti el, hogy évről évre új női szakemberek érkeznek a prémium italok világába. Akik friss szemlélettel, vadonatúj ötletekkel gondoskodnak arról, hogy mesés ginek, whiskyk, rumok és más párlatok kerüljenek palackba, és mi új kalandokra indulhassunk az ízek ösvényén.

Joanne gintudásának olyan kifinomult italokat köszönhetünk, mint a Boom Gin, az Opihr Oriental Spiced Gin, az Opihr Arabian Edition Gin, és az Opihr Far East Edition Gin.

 

Egy kis kóstolót kaptunk abból, kik azok a hölgyek, akik fontos szerepet játszanak a prémium italok készítésében. A történt persze akkor kerek, ha az iDrinks üzleteiben beszerzünk pár zseniális párlatot, amelyek a szebbik nem master blendereinek munkáját dicséri! Jöjjön el hozzánk, és kérje szakértő kollégáink segítségét, akik segítenek az Opihr Gin, a Tequila Herradura, a Glenmorangie Whisky és a többi remek ital megtalálásában!

 

Milyen adottságok kellenek ahhoz, hogy egy becsvágyó hölgy minden idők legfiatalabb Maestro Ronerója legyen a Brugal rumnál? Cikkünk folytatásában az is kiderül, hogyan vezette Jane Bowie-t egy szokatlanul szemtelen motivációs levél a Makers Mark innovációs igazgatói székébe. És azt is megtudhatjuk, miként lett Lorena Vásquez különleges íz- és illatérzékenysége által a Zacapa rum master blendere. 

 

Vajon hogyan lett a Zacapa master blendere és a vulkanikus rum legnagyobb guruja Lorena Vásquez, aki előrukkolt a Sisterna solere aging rendszerének fejlesztési rendszerével? A Brugal rum fiatal maestro ronerója, Jassil Villanueva Quintana óriási döbbenetet keltett, hiszen nőként érvényesült egy korábban csak férfiak által művelt szakmában. Jane Bowie meg sem állt a Makers Mark innovációs igazgató székéig, ahol az érlelés szakértője vált belőle, míg Elizabeth McCall saját gabonarecepten dolgozik a Woodford Reserve-nél.

Most minden kiderül a prémium italok igazi hősnőiről!

 

A vulkanikus rum tudósa: Lorena Vásquez, a Zacapa master blendere

Egy master blendernél igazi szuperképességnek számít, ha valaki az átlagosnál jóval érzékenyebb a zamatokra és az illatokra. Ezt a kivételes tehetséget kapta Lorena Vásquez, a Zacapa rum guruja!

Master blendernek lenni nem csak hivatás, hanem egy sajátos életmód! Így vélekedik választott szakmájától Lorena Vásquez, aki egyszerűen mindent tud vulkanikus talajon termő cukornádról!

–„Számomra valódi szenvedély a rumkészítés. Igazi perfekcionista vagyok, aki mindenben a tökéletességre törekszik. És semmi sem ad számomra nagyobb örömet, mint találkozni azokkal, akik értékelik és élvezik a Zacapát!”– mesél a brand iránti elkötelezettségéről Lorena Vásquez. A határozott és mindig vidám rumlady vezérelve az, hogy az embernek legyenek álmai, és kemény munkával, vasakarattal, egyúttal szenvedéllyel és alázattal törekedjen a megvalósításukra.

A nicaraguai születésű Lorena a kémia és az élelmiszertechnológia területéről érkezett a rumlepárlás misztikusnak tűnő világába, a sokoldalúság jegyében még üzleti adminisztrációt is tanult. Aztán felbukkant az életében egy nagy szerelem, és feleségül ment egy guatemalai férfihoz, majd rövid időn belül ebbe a lenyűgöző szépségű országba költözött. Pályafutása a Zacapa rumnál a minőségellenőrzési osztályon vette kezdetét. Itt pengeélesre csiszolhatta veleszületett illat- és ízérzékenységét, karrierje pedig üstökösszerű emelkedésnek indult.

Vásquez a legjobbaktól tanult, ám keserű szájízzel jegyzi meg, hogy egykori mentorai sajnos már csak a mennyországból segítik. Idővel ő lett a Zacapa csapatának mestere a kora és tapasztalata miatt, ami frenetikus Zacapa párlatok születését eredményezte.

A türelem master blendert terem! Még sok víznek kellett lefolynia a Motagua folyón, míg 25 évvel később Lorena lett a Zacapa ízeit megújító szakértő, aki előrukkolt egy egészen eredeti érlelési eljárással. A brand Sisterna solere aging rendszerének fejlesztése olyan újhullámos és különleges rumokat teremtett, mint a Zacapa Centenario 23 Rum és a Zacapa Centanrio Edition XO Rum. 

Lorena egy igazi profi, ám eltökéltsége mellett megőrizte vidám és emberi oldalát az évek során. Szeretne minél többet kirándulni az édesanyjával és a családjával, ahogyan az is régóta dédelgetett vágya, hogy kialakítson egy hangulatos kis bárt az otthonában.

A rutinos Lorenának emellett olyan klasszis rumokat köszönhetünk, mint a vulkanikus talajon sarjadó cukornádból készített Zacapa Centenario Edicion Negra Rum, a Zacapa Centenanrio Ambar 12 Rum, vagy a Zacapa Centenario Royal Solera Gran Reserva Especial Rum.

 

A Brugal első női master blendere – Jassil Villanueva Quintana

2013 egy nagy bejelentéssel kezdődött a Brugal rumnál. Sokak kedvenc párlatát innentől kezdve Jassil Villanueva Quintana készítette. A Dominikai Köztársaságból érkező finomság karaktere olyan friss és üde, mint 13 évvel ezelőtt Puerto Platán, amikor megjelent a Brugal első receptje. A nemes ízek jelenléte a következetes finomhangolás eredménye, ami az elmúlt években Jassil Villanueva Quintana hatását tükrözi.

A Brugal nagyon büszke arra, hogy eredeti receptjét immár 5 nemzedék óta készítik, azóta is ugyanazon zamatokból építkezik. A pontos összetétel komponenseit csak a kiválasztott kevesek ismerik, akik egyike Jassil: ő az ötödik generáció képviseletében csatlakozott a maestros roneros illusztris csapatához. A helyzet különlegességét fokozza, hogy a Brugalnál nemcsak ő a valaha volt legfiatalabb master blender, de egyúttal ő az első nő, aki betölti ezt a pozíciót a vállalatnál. A csinos fiatal hölgy olyan bravúrosan játszik a Brugal rum ízeivel, hogy az idősebb maestros roneros csapata is elégedett volt a munkásságával. Azóta pedig olyan nemes italokkal örvendezteti meg a rumrajongókat, ami a márka alapítója, Don Andrés Brugal Montaner is elégedett lenne!

Jassil egy olyan családban nőtt fel, amelyben az élet minden mozzanatát áthatotta a rum. A famíliában mindenki csak a kifinomult zamatokról beszélt, és rövid idő alatt elszánta magát, hogy ő is ebben a világban szeretne érvényesülni. Lassanként egyre jobban odafigyelt az ágazat történéseire, a családtagok tanulságos véleményére, és körvonalazódni kezdett előtte, hogyan változtak a rumok az elmúlt néhány évben, milyen történések várhatóak a jövőben.

Először úgy gondolta, a rumkészítés logisztikája lesz az ő területe, aztán átnyergelt a gyártásra, mert az nagyobb örömmel töltötte el. Érzi az óriási felelősséget minden egyes Brugal-palack készítése mögött több ezer kolléga munkája rejlik.

Jassil érezte a nyomást, amikor betört egy férfiak által meghatározott szakmába. Ő volt az első női master, akit a cég meghívott egy komoly tárgyalásra. És 11 jelentkező közül ő kapta a megtisztelő felkérést, hogy csatlakozzon a Maestro Ronero legye, a neves rum mester distillere. Jassilnak egy másik nagy akadályt is le kellett győznie: apja 15 éve dolgozott a Bugalnál, és mindenki „apa befolyásos kicsi lányaként” tekintett rá, amikor megkapta ezt a pozíciót. Ráadásul sokan úgy gondolták, hogy a Maestro Roneros valamennyi tagjának idős, rutinos férfinak kell lennie, és ő gyökeresen szemben állt ezekkel a szempontokkal. Szerencsére Jassil gyorsan feloldotta ezeket a kérdőjeleket, és azóta tapasztalja, hogy egyre több hölgy közelít a rumok felé. Ami szerinte azért jelentős fordulat, mert a nőknek kifinomultságuk által sokkal több érzékük an a rumos zamatok komplexitásához, mint a férfiaknak.

Most már tehát a szebbik nem képviselői előtt is szélesre tárultak a rumkészítés kapui. Jassil Villanueva Quintanának pedig olyan parádés párlatokat köszönhetünk, mint a Brugal Anejo Superior, a Brugal Leyenda Rum, a Brugal Extra Viejo Rum, a Brugal Especial Blanco Rum, és a Brugal 1888 Rum.

 

Az érlelés és az innováció amazona: Jane Bowie a Makers Marktól

Elsőre azt gondolnánk, hogy a whiskyk készítésekor a tradíció fontosabb, mint az innováció. Ezzel szemben az a helyzet, hogy a modern whiskyvállalatok egyre kiemeltebb figyelmet fordítanak a folyamatos megújulásra. Olyannyira, hogy napjaink egyik amerikai whiskyje, a Makers Mark innovációs igazgatóval is rendelkezik, a fiatal és lelkes Jane Bowie személyében.

Azért nagy szó az innovációra fókuszáló vezető szerep, mert a Makers Mark alapvetően egy történelmi jellegű, klasszikus whiskyvállalat. Újabb csavar a történetben, hogy a megújulásáért és egyben érlelésért felelős vezető egy bájos ifjú hölgy!

Jane esetében minden olyan ártatlanul kezdődött, ahogyan a nagy dolgok általában. Hősnőnk épp Japánból tért vissza egy tanári állásból, és merész kalandra készült: egy új-zélandi munkára. Igen ám, de az élet a legnagyobb forgatókönyvíró, és varázsütésre Loretto kisvárosába került, a Makers Mark üzemébe. Az édesanyja ugyanis felhívta a figyelmét egy érdekes hirdetésre: a nagy whiskybrand rendezvénykoordinátort keresett. Jane egy rendhagyó kísérőlevéllel kaparintotta meg ezt az állást. Azt írta, hogy nem akarja a meghirdetett pozíciót, ellenben szívesen kürtölné szét a világ több nagy országában a Makers Mark hírnevét. Bowie egyedi ötlete annyira megtetszett a Makers Mark vezetőinek, hogy egyből meghívták egy alapos beszélgetésre.

Jane Bowie a brand nemzetközi márkanagyköveteként került be a Makers Mark csapatába. Aztán megtetszett neki a whiskylepárlás, egyre inkább ezzel az iránnyal kezdett rokonszenvezni: a Makers Private Barrel Select program vezetését bízták rá. Az új fejlesztésű italokkal együtt, mint amilyen például az érlelésben teljesen friss irányvonalat körvonalazó Wood-Finishing Series volt a Makers Marknál.

 Jane az érzékszervekkel való játékot imádja a legjobban a szakmájában, és mindig nagy örömmel alkalmazza ezt a képességét a vadonatúj italok létrehozásakor. Jane rajong a fejlesztésben megjelenő innovatív lépésekért, ugyanakkor azzal is teljes mértékben tisztában van, hogy egy 1958-ban alapított konzervatív szemléletű vállalatnál dolgozik. Igyekszik összhangba hozni a régi értékeket és a haladás eszméjét, ami különleges italok megjelenését eredményezi. Jane szerint létfontosságú az irányok kijelölésében, hogy mezőgazdasági értelemben a kellő mélységben megértsék a tölgyet és a gabonát, mert ezek a Makers Mark Whiskey zamatát legmélyebben befolyásoló tényezők.

A Makers Mark olyan pompás italokkal kényezteti az amerikai whiskeyk rajongóit, mint a Makers Mark Whiskey, a Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey, a Makers Mark Cask Strength Whiskey.

 

Elizabeth McCall, a Woodford Reserve segéd-master distillere

A gyönyörű Elisabeth először egyáltalán nem kacérkodott a whiskey businesszel, sokkal inkább a pszichológiai vonzotta. Azt fontolgatta, hogy terapeuta lesz, aztán az élet keresztülhúzta a számításait. Rájött, hogy ez a munka egyáltalán nem olyan, amilyenre számított, és fontolgatni kezdte a váltást. Szembejött vele egy ígéretes állás a Brown-Formannál, a Woodford Reserve anyavállalatánál. Elizabeth pozíciót kapott a cég érzékszervi laborjában, ahol kifejezetten pszichológiai területről érkező jelet kerestek, hogy hozzájáruljon az érzékszervi megismerés élettani oldalához. Ez volt a fiatal hölgy belépője a whisky világába, ahol örömmel ismerte meg a whiskykészítés tudományos és technológiai oldalát.

Innentől egy óriási szakmai utazás vette kezdetét. Elisabeth meglátogatta a cég globális termelési létesítményeit Finnországban és a francia Chambordban, a mexikói Herradurában, a Canadian Mistnél és a Tennessee-ben lévő Jack Danielsnél. Majd megtanította a Woodford Reserve csapatát arra, hogyan kell tökéletesen szagolni és ízlelni egy whiskyt, milyen hibákat kell keresni a párlatok aromájában. Ötleteit egyre gyakrabban kezdték használni a gyártóüzemekben. Elisabeth részt vett Chris Morris, a master distiller programjában, és 2016-ban kiköltözött a Woodford Reserve otthonába, ahol ellenőrző szakemberként és kóstolási szakértőként tevékenykedett. 2018-ban distiller segédmesterré léptették elő.

Azóta az ifjú hölgy saját gabonarecepten dolgozik, és a jövő Master’s Collection tervén dolgozik a Woodford Reserve-nél. Közben Elisabeth arra biztatja a hölgyeket, hogy hozzá hasonlóan találják meg azt a területet, amit a rajongásig szerethetnek, és merjenek a saját útjukon járni. Ő azért tud remek whiskyk születésében segíteni, mert szenvedélyesen imádja az élet vizét, és szereti feszegetni a határait, hogy a legjobb minőségű párlatokat segítse életre.

 

Ennyi klasszis teljesítmény után ideje megkóstolni azokat a párlatokat, amiket a prémium italok leleményes női szakemberei készítettek! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és ízlelje meg nemes Brugal és Zacapa rum életteli aromakarakterét, a Makers Mark és a Woodford Reserve Whiskey felejthetetlen zamatát!