5 gin szokatlanul egzotikus botanikai összetevőiből - „Ginspirációk” a Tarsiertől az Elephant Ginig

5 gin szokatlanul egzotikus botanikai összetevőiből - „Ginspirációk” a Tarsiertől az Elephant Ginig

Valamennyi ginrajongó ivott már London Dry Gineket, hellyel-közzel tudjuk, mire számíthatunk ebben az íztartományban. Letisztult, borókás párlatokra, amelyek üde citrusossággal, száraz ízekkel dobják fel a lelkivilágunkat. Egy Old Tom változat vagy egy Navy Stregth gin esetében sincs oltári nagy meglepetés: rendszerint egy hagyományostól édesebb, vagy lényegesen magasabb alkoholtartalmú gint kortyolgathatunk.

De vajon milyen lehet egy kiemelkedő, teljesen új alapokon nyugvó gin, amely bátran feszegeti a korábban megszokott gintapasztalaink határait? Léteznek merészebb kísérletek erre, mint a hínáros vagy a kinines gin, azonban vannak olyan gyártók, akik inkább a sokszínűségre és a kellemes aromák bőségére mennek rá, és a józan ész határain belül igyekeznek újat nyújtani a „ginnovációra” szomjazó rajongóknak.

Erre a kérdésre keresünk választ olyan kliséket szaggató ginekkel, mint a Tarsier, a KiNoBi vagy a Copperhead!

 

Délkelet-Ázsia kincsestára ginbe zárva: a Tarsier Gin

Van az a helyzet, amikor az ember már belefárad a tipikus gintippekbe, és nem kifejezetten az ezerszer kortyolt Beefeaterre, Gordonsra vagy Tanqueray-re vágyik. Tudjuk jól, milyen magas minőséget képviselnek, mégis valami eredetire szomjazunk, ami teljesen új fénybe helyezi a ginekről vallott korábbi nézeteinket. Ilyenkor érdemes egy kis újdonságot vinni a bárszekrényünkre, és megbarátkozni egy ütős újdonsággal, mondjuk a Tarsierrel, ami Délkelet-Ázsiai zamataival újraírja a gines zamatokat! Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: a főszerepben a citrusosság, ami már-már másodhegedűssé teszi a borókás zamatot, és olyan ízek bizsergetik a nyelvünket, mint a kalamondin, a Kampot bors, a thai jellegű édes bazsalikom, illetve a galangal.

A Mekong-delta, az égbeszökő sziklák és az érintetlen őserdők botanikai kincsestára felbecsülhetetlen érték, amiből a Tarsier szakemberei egy mesteri gint desztilláltak!

Ehhez nem kellett más, mint két mindenre elszánt fiatal kalandor, akik a kalandvágytól hajtva egy hátizsákkal bejárta Ázsiát. A Tarsier alapítói, Tim Driver és Sherwi Achebuche nemcsak túlélte az utazást a világ legszebb országaiban, hanem élményeikből táplálkozva megalapították a saját ginbrandjüket. Egy olyan vállalatot, amelynek párlatai feltárják Délkelet-Ázsia zamatkincsét!

2017-ben már a boltok polcain volt az első Tarsier Gin. A vállalatot és gincsaládjukat a keleti ország egyik ikonikus állatáról, a bájos pápaszemes makiról nevezték el. A cuki szőrös csöppség valamennyi Tarsier Gin címkéjén szerepel. Tim és Sherwi szemléletére jellemző, hogy vissza akarnak adni valamit Ázsiának, különösen fontos számukra a környezetvédelem kérdése. Bevételük 10%-át mindig jótékony célra fordítják, hogy segítsék a veszélyeztetett pápaszemes makik túlélését.

Elsőre sokan döbbenten merednek a kalamondinra, mint összetevőre. Az könnyen kiderül, hogy egy egzotikus ázsiai összetevő, ám arról már vajmi keveset tudunk, milyen hatással lesz az ízlelőbimbókra, és milyen befolyást gyakorol a gin összkarakterére. Segítünk: ez bizony egy zseniális komponens, energikus Fülöp-szigetekről származó citrom. Az élénkzöld színű gyümölcs a filippínók favoritja – egyaránt használják a teák és az italaik ízesítéséhez, ám egy jó levest, koktélt vagy smoothie-t sem tusnak elképzelni ezen az egzotikus vidéken kalamondin nélkül. Ez az ázsiai egzotikus ízesítés non plus ultrája, egészen izgalmas dolgokat ízesítenek vele. Hogy egy egészen szürreális példát hozzunk, a tengeri sün is sokszor kalamondinnal felpörgetve kerül az asztalra a fülöp-szigeteki konyhaművészetben. És a Tarsier sem lenne ennyire különleges, ha nem maxolnánk ki a kalamondinban rejlő végtelen lehetőségeket!

De legalább ilyen extra összetevő a Tarsierben a kampot bors, ez egyenesen Kambodzsából érkezik. Az elnevezése khmer eredetű. A Kampot bors kihagyhatatlanul fontos komponens az ázsiai ételekben. Enélkül nehéz elképzelni egy igazán finom édesített szójaszószt, amit fokhagymával és rákhússal kevernek az igazi ínyencek. A garnélarákot szintén gyakran ízesítik ezzel az egzotikus finomsággal. És akkor ott van még a három különböző gyökérből összekevert galangal, amit főként a curry és a thai levesek ízesítésekor vetnek be a keleti konyhákban. Végül az édes zamatú thai bazsalikom, ez elsősorban a keleti desszertek ízesítésének a fnomhangolója, és a Tarsiernek is az egyik létfontosságú összetevője.

Mindent összevetve a Tarsier egy kihagyhatatlan egzotikus utazás Délkeleti-Ázsiában. Nem szabad kihagynunk, ha szeretnénk megmártózni egy teljesen unortodox, frenetikus gin aromavilágában, ami gyökeresen különbözik az Európában megszokott változatokról.

 

Copperhead The Gibson Edition: a bártender csavart egyet az alapreceptúrán

Az ishlingtoni Gibson Bárban lézer pontossággal tudják, milyen ízekre vágynak a minőségi gin kedvelői! A vezető bártender, Marian Beke és a második legrégebbi belga lepárló közös fejlesztése már önmagában garancia a kiugró minőség mibenlétére. Sokak szerint a kasszia, a kapor, a komló, a gyömbér és az édeskömény extra alkalmazása ebben az italban csodát művelt a Copperhead alapjával, az édes párlat még jobban elmélyült a 8 éves genever bevetésével. A végeredmény egy fenomenális gin, amely önmagában és koktélok alapjaként is kóstolásért kiált!

A Copperhead egy átlagostól sokkal zamatosabb gint dobott piacra a Gibson Editionnel, Ebben oroszlánrész jutott a Gibson bártenderének. Marian Beke-nek, és Copperhead együttműködése egy korábban sosem kóstolt ginzamatot keltett életre! Benne örvénylik a Copperhead öt központi, úgynevezett „mag-összetevője”: a boróka, a koriandermag, a kardamom, az angyalgyökér, a narancshéj, illetve további 14 komponens, amivel Beke mester bővítette a gin zamatát.

Ezek tekintélyes része fűszer, azonban van benne sósabb, pácolt zamatokra emlékeztető íz is, ami érdekes irányban bővíti a gines ízek univerzumát. A legérdekesebb összetevője a Gibson változatnak a nyolcéves jenever, ami különleges extra dimenzióval bővíti az aromakaraktert. Ebbe az italban Beke nem akart sem édesítőszert, sem cukrot használni, mert akkor a párlat könnyen az Old Tom holdárnyékába sodródott volna.

 

„Ginnováció” japán módra: a KiNoBi Kyoto Dry Gin

Minden ízében japán, és áthatja az eredetiség! Ez a KiNoBi Kyoto Dry Gin, amely most a ginek terén hozza el nekünk a megváltást! Már a rizsből készült alappárlat feltárja, hogy itt egy váratlanul finom ginnel lesz dolgunk. Aztán a zöld teás, japán borsós ízek még tovább erősítik ebbéli elképzeléseinket. Kibontakozik a szánkban egy szokatlan, mégis egyensúlyt tükröző íz az aromák között, ez minden zamatrétegben tökéletesen képviseli a japánoknál megszokott megbonthatatlan harmóniát. Ami nemcsak a természetben, hanem az emberek közötti kapcsolatban is érvényesül a Felkelő Nap országában­ – és szerencsére ez a grandiózus gin sem jelent kivételt!

Az igazán újszerű ginek rendszerint abban villantanak nagyot, hogy hihetetlenül széles és újszerű botanikai összetevőkkel kápráztatják el a rajongókat. Ebben vállalt nagyot a KiNobi Kyoto Dry Gin. Olyan összetevőkből préselt ki egy pompás gint, mint a hinoki fa illatosító, a yuzu, a bambuszlevél, a zöld sasho és a gyokuru tea (egy selymesen lágy, kissé keserű, mégis elegánsan hömpölygő zöld tea, amit mindenképp ki kell próbálni, ha az ember fogékony a keleti ízekre!).

Már az eddig felsorolt komponensek is egészen frenetikusak, és még nincs vége a játéknak: a Kyoto lepárló ezen túlmenően is előrukkolt pár újdonsággal! A kyotói lepárló olyan összetevőkkel alkotott nagyot, mint a citrus, a tea, a fűszer a gyümölcsös és virágos gyógynövények sokasága. Így született egy gin, amely teljes mértékben eltér a jól megszokott gines variánsoktól, és mer újat mutatni az aromakarakter felépítésében!

Japán csattanós választ adott az európai klasszikus ginekre – tette ezt a yuzu fontos szerepbe állításával. A japán zöld citrom fontos szerepet játszik az aromakarakterben. Nevezték már végtelen vitaminforrásnak, csodagyümölcsnek, ez az egyik legismertebb gyümölcs Kínában vagy Tibetben. A keleti konyha élénken él a yuzu használatával, még a parfümökben is előszeretettel használják nem mindennapi aromáját. Főként a yuzu héja kölcsönöz különlegességet az italoknak, az ételek esetében pedig mártásokat készítenek belőle, vagy olajat.

A Kyoto Distillery kiegyensúlyozott italát átjárják a citrusos harmóniák, abszolút élenjár a yuzu átütőereje, virágos jegyzetekkel összefésülve az első illatolás során. Ugyanakkor a földes ízek szintén felbukkannak az első kóstoláskor, mindezt a grapefruit és a boróka foglalja elválaszthatatlan egységbe.

Ez az ital egyszerre édes és pikáns: gondoskodni fog arról, hogy hosszú ideig az ízmemóriánkba vésse, érdemes lesz nyomon követni a japán ginek fejlődéstörténetét, mert ki tudja, milyen legendás italokat tartogat még nekünk a szigetország!

 

A fűszerösvény fenegyereke: az Opihr Oriental Spiced Gin

Minden jó gin egy váratlan utazás az aromák szupersztrádáján. Ez a mondás hatványozottan igaz az Opihr Oriental Spiced Ginre, mert ez egy sajátos Camino az aromák ösvényén, a brit földtől egészen Malajziáig. Készítőjét, Joanne Moore-t senkinek sem kell bemutatni a gin iparágában: olyan nagyszerű italokat finomhangol, mint a Bloom Gin vagy a Thomas Dakin. Már az Opihr (azaz o-pír) párlat neve is beszédes, hiszen utal az egykori Fűszerútra, amely az Egyesült Királyságból vezetett kelet felé.

Egy igazán innovatív ginnel mindig fejest ugrunk az ismeretlenbe, ahogyan ez az Opihr Oriental Spiced Gin esetében történik! A nagy kaland egy misztikus malajziai szigeten veszi kezdetét, ahol a nyelvünket bizsergető, lelkünket felmelegítő pikáns kubebabors terem. A helyiek egyfajta afrodiziákumként tekintenek erre a növényre, varázslatot tulajdonítanak neki. Úgy vélik, a kubeba a démonok elűzésében is hasznos csodaszer! A fűszerösvényen tovább zarándokolva a következő megállónk az indiai Malabar, ahonnan az Opihr ízeihez nélkülözhetetlen illatos kardamom és Tellicherry bors származik (utóbbit a bennfentesek csak a király fűszereként, fekete aranyként emlegetik). A tengeri út folytatásában török vizekre evezünk, itt terem ugyanis az Opihr zamatában kardinális fontosságú fűszeres kömény. Aztán jön a szerelem városa, Velence, ahonnan a ginhez nélkülözhetetlen boróka származik. A végállomás pedig mi más lehetne, mint minden kaland origópontja, Anglia, ahol Joanne Moore formát ad ennek a rengeteg orrot, nyelvet bűvölő csodának. A leleményes Joanne tüneményes aromaegyensúlyt teremtett az egzotikus komponensek tömegéből, létrehozta az Opihr Orinetal Spiced Gint.

Noha a növényi komponensek nem találják fel a spanyolviaszt az Opihr Oriental Spiced Ginben, az érdekes összetevők kombinációja nem mindennapivá varázsolja ezt a párlatot. Van benne ugyanis Malajziából érkező kubeba, indiai black pepper, kardamom és gyömbér, marokkói koriandermag, olasz boróka, spanyol keserűnarancs, ráadásként pedig német angyalgyökér is.

Ha egy egzotikus áramlatban verhetetlen ginre szomjazunk, akkor ne keressünk tovább, és kóstoljuk meg az ősi fűszerösvény ellenálhatatlanul fenséges ízeit az Opihr Oriental Spiced Ginben!

 

Afrikai gin az őserdő szívéből: az Elephant London Dry Gin

Hatalmas élmény egy gyökeresen új gint kóstolni, egyenesen Afrikából! És legalább ekkora öröm, hogy e jeles párlat a dzsungelek hatalmas harcosait, az elefánt szimbólumát választotta. Az Elephant brandet nemes cél vezérelte ebben a döntésben: könnyebbé akarják tenni az elefántok sokszor megpróbáltatásokkal teli életét.

Ez a gin nemcsak feltárja Afrika fékezhetetlenül vad zamatait, hanem környezetvédelmi dimenzióval is rendelkezik. Történt ugyanis, hogy az Elephant Gin 2013 óta fokozza a zöld irányt, hogy megvédje az ősi kontinense szeretetreméltó szürke óriásait. Az elefántokat az orvvadászok és az őserdők kivágása miatt régóta a kihalás veszélye fenyegeti. Az Elephant Gin profitjának 15%-ával olyan szervezeteket támogat, amelyek segítenek az elefántok túlélésében, élhető környezetük megteremtésében. Közben pedig előrukkoltak egy olyan ragyogó ginnel, amelyben békésen megfér egymás mellett a majomkenyérfa, a narancs és a gyömbér árnyalata, létrehozva egy megszokott ginektől eltérő zamatot!

Maga a gin is megér egy misét! 14 növényi összetevőből épül fel az aromakarakter. Olyan „atipikus adalékok” sorakoznak ezen a figyelemreméltó listán, mint a baobab gyümölcs, a feketeribizlire emlékeztető buchu növény, az afrikai üröm, az oroszlánfark (egy széleslevelű örökzöld cserje), vagy az ördögkarom, egy jellegzetes horgas termést hozó afrikai növény.

A kézműves gin nem a zebrák és oroszlánok földjén, hanem Németországban készül kézműves termékként, small batch mennyiségben. Valami elementáris erejű, ahogyan összesimul a borókabogyó és a hegyi fenyő finomsága az illatban, miközben az orrunkban érezhetjük a lágyszárú jegyzek harsány hullámzását. Az Elephant London Dry Gin zamata egy kristálytiszta, ugyanakkor összetett ízvilágot tartogat számunkra

Így elmondhatjuk, hogy született egy elvárásokat teljesen felülíró gin, ami legalább olyan jó, mint az általa támogatott ügy!

Most már minden adott ahhoz, hogy kilépjünk a jól megszokott gines zamatok komfortzónájából, és teljesen új aromák területére merészkedjünk! Fedezzük fel a világ legegzotikusabb ginjeinek világát az iDrinks üzleteiben! Jöjjön el hozzánk, és kérje a ginek birodalmát jól ismerő kollégáink véleményét, akik megtalálják az ízléséhez legjobban illő gint!

Kapcsolódó termékek

Opihr Oriental Spiced Gin [0,7L|42,5%]

Jelenleg nincs készleten!
7.999 Ft
Kedvencekhez adom

KiNoBi Kyoto Dry Gin [0,7L|45,7%]

Raktáron
20.049 Ft
Kedvencekhez adom

Black Tomato Gin [0,5L|42,3%]

Raktáron
13.750 Ft
Kedvencekhez adom

Copperhead Gin The Gibson Edition [0,5L|40%]

Raktáron
15.950 Ft
Kedvencekhez adom

Tarsier Southeast Asian Dry Gin [0,7L|45%]

Raktáron
13.250 Ft
Kedvencekhez adom

Tarsier Oriental Pink Gin [0,7L|40%]

Raktáron
13.250 Ft
Kedvencekhez adom

Tarsier Khao San Chili Gin [0,7L|41,2%]

Raktáron
13.250 Ft
Kedvencekhez adom

Tarsier Taipei Old Tom Gin [0,7L|40,3%]

Raktáron
13.049 Ft
Kedvencekhez adom