Főzzünk tequilával!

Főzzünk tequilával!

A mexikóiak kedvenc italából nem csak mennyei koktélokat lehet készíteni, hanem különböző ételek megspékeléséhez is briliáns ötlet. Különböző tequila fajták, különböző ételekhez párosítva hozzák ki magukból a maximumot. De kezdjük csak az alapoktól:

Mi a tequila? A kék agávéból születő életelixír

A mexikóiak mennyei italát fényévek választják el a whiskytől vagy a rumtól. Közös vonás bennük, hogy mindegyik lepárlás által hozza ki a maximumot az ízek garmadájából, viszont a tequila nyersanyaga teljesen más. A Blue Agávé, magyarul kék agávé, amely külsejében a kaktuszra hajaz, mégsem egylényegű vele. Másrészt a whiskyhez hasonlóan az agávénál is kulcsszó a türelem, mivel a kék  agávé érése nagyjából 8-12 esztendőig tart, és a jimadoroknak kézzel kell leszüretelniük az izzasztóan forró agávémezőkön, ami rettentő fáradtságos folyamat: kemény fizikumot és teljes embert kíván az agávé megkaparintása.

A kék agávéból készül a mezcal is. Elmondhatjuk, hogy a tequila egyfajta mezcal, azonban nem minden mezcal tequila. Mivel ahhoz, hogy egy italt tequilának nevezzük, meg kell felelnie egy sor kritériumnak: csak Blue Weber agávéból születhet. Mexikóban, Jalisco államban. Elsősorban Guanajuato, Michoachán, Nayarit és Tamaupalipas területeiről.

 

A terroir: más a hegyvidék és az alföld tequilája

Mert remekel az aromák formálásában. Akárcsak a bornál, a tequila zamatát is minden egyes elemében átjárják a termesztési hely adottságai. Persze a termőterület tekintetében is vannak izgalmas „elhajlások”. A Highland tequilák a Jalisco-hegyvidéken születnek, mintegy 7500 láb tengerszint feletti magasságban, mert bizony ebben a szédítő magasságban is megteremnek a kellemes zamatú agávé növények.

A zord hegyi talajt meglepő módon szemet delejező vörös agyagos talaj borítja, a forró éghajlat így érvényesül a hegyek között. Az igazi ínyencek a hegyvidéken desztillált tequilát édesebbnek és gyümölcsösebbnek tartják. Az alföldi tequila ehhez képest a völgy ásványi anyagokban gazdag vulkáni talaján sarjadt, néhány ezer lábbal lejjebb terem agávé növényekből. Az alföldi tequila lényegesen növényesebb, lágyszárú és borsosabb. A tequila létrehozásához a farmerek betakarítják a kék agávé növényt, hatalmas pengéikkel levágják a leveleit, hogy elkülönítsék a növény – és a tequila – lelkét adó piñastól. Utóbbit megfőzik, felaprítják és összezúzzák, hogy kivonják édes levét, a leendő tequila folyékony kvintesszenciáját. A kivont gyümölcslevet erjesztik, hogy alkoholos szeszes italt hozzanak belőle létre. A megjelenő párlatot kétszer lepárolják, hogy megtisztítsák a végső lépés, az érlelés előtt.

Az érlelés a kreatív végjáték a tequila történetében. Ez a mozzanat perdöntő, hiszen meghatározza a tequila fajtáját. Eldönti, hogy például blanco tequila születik belőle – vagyis ha egyáltalán érlelik, kevesebb mint két hónapig pihen tölgyfahordóban vagy rozsdamentes acélhordóban. Aztán ott van a fejlődés következő szintje, mondhatni ugródeszkája, a reposado tequila, amelyet tölgyfahordóban érlelnek 2 hónaptól 1 évig. Az añejo tequilákat kis tölgyfahordóban érlelik, hogy minél élénkebbé tegyék a hordó fája és a tequila zamatainak az érintkezését és jövőbeli kölcsönhatását. Ez a folyamat nem kérészéletű, hanem hosszadalmas: több mint egy évig tart, azonban 3 év előtt mindenképp véget ér az érlelés. Valamennyi 1 évnél hosszabb ideig érlelt tequila már az extra añejo kategóriába kerül, ezek a világ legritkább tequilái. A blanco és reposado tequila egyaránt alkalmasak koktélok finomhangolásához, azonban az igazi tequilakedvelők szívesebben kortyolgatják a prémium añejo tequilát tisztán vagy jéggel (egyébként az añejo tequila frappánsan használható whisky helyettesítő italaként olyan ismert koktélokban, mint az Old Fashioned).

Mivel a blanco tequilákat nem érlelik, jobban megőrzik az agávé eredeti növényi ízét. Ezért a blanco tequila letisztultabb, egyúttal élesebb és fűszeresebb, mint más tequilafajták, miközben ízük megőrzi az agávé gyümölcsösségét és eredendő lágyszárú zamatainak báját. Az añejo tequila gazdag, lágy és sötétebb színű az érlelési folyamat miatt az érleletlen tequiláktól. Egyúttal ott lubickol benne az añejo tequilák földes, füstös diós jegyei, amelyek különleges élményeket tartogatnak a tequila régi és új vándorainak.

 

 Az elmúlt évek csúcsra járatták a tequila nimbuszát

A mexikóiak évszázadok óta óriási fordulatszámon rajonganak a mezcalért és a tequiláért, ráadásul az Amerikai Egyesült Államokba is egyre élénkebb a nagyszerű mexikói nedűk kultusza. A tequilát már nemcsak a vidám sombrerós muchachók kortyolgatják, hanem koktélrajongók is nagyra értékelik, összetettsége és kifinomultsága miatt. A minőség szerelmesei egyre inkább úgy érzik, hogy a tequila is lehet olyan előkelő és változatos, mint egy díszes Bourbon, vagy egy bársonyosan hömpölygő bor. Egyre többen fedezik fel a párlat értékeit a blancóktól kezdve a reposadókon át a még magasabb szintet képviselő añejókig – a globális tequilapiac értéke manapság bizony már az egekbe emelkedik. Talán az sem véletlen, hogy a sztárok közül is egyre többen merészkednek a tequilabiznisz területére, hiszen George Clooneytól Mark Wahlbergen át egészen Dwayne Johnsonig, a Szikláig szupersztárok fektetnek pénzt az agávéból facsart frenetikus párlatba.

A tequilában végtelen lehetőségek rejlenek. És azon túlmenően is, hogy istenien illik a koktélok ízének harmonizálásához. Egy másik tekintetben is aromatikus csodafegyvernek tekinthetőek. Sokszínű zamatuk ugyanis mennyeien árnyalja a mexikói ételek aromaszerkezetét, és egy igazi gourman lakomában részesülünk, ha minőségi tequilákkal keverjük ezeket a remek ételeket. A tequila alapvetően gazdagabbá teszi az ízek összefonódását, a szószokban is képes új utakat találni az ízlelőbimbóinkhoz.

Egyszerre képes emelni az édes vagy a sós ételek zamatdimenzióját, és a virágos, füstösebb párlatok is képesek újraalkotni a konyhaművészet különleges alkotásait.

 

Hogyan fokozza az alkohol az ízek összhangját?

Az alkohol egy kicsit olyan, akár a só: parádésan fokozza a környezetében lévő ételek ízét. Már az ételek illatában áthatóan érvényesül a párlatok jelenléte. Az alkoholmolekulák ugyanis hihetetlen gyorsasággal elpárolognak, így amint alkoholt adunk az ételekhez, az alkohol elillan, ezáltal az orrunkba simogatja az étel aromáját. Amit az ételeinkben „megkóstolunk”, annak nagyon domináns része az illat.

Másrészt az alkohol jelentősen fokozza az ételek ízét a molekuláris kötések révén. Az alkohol szervesen kötődik a zsír- és vízmolekulákhoz, ezért segít megragadni a zsírban és a vízben oldódó vegyületekben az ízeket, hogy azokat átadhassa az ízlelőbimbóknak. Így történhet, hogy egy alkoholt tartalmazó pác segít a pácban lévő többi íznek– a fűszereknek, az aromáknak, a citrusféléknek behatolni a hús sejtjeibe, ezáltal vesz át a hús sok mindent az ízekből. Az alkohol tehát képes javítani, fejleszteni az ételekben rejlő ízeket – és a tequila még erre is rátesz egy lapáttal egy újabb élményszintet!

 

Miként hat a tequila az ételek zamatára?

Itt jön a nagy összképbe egy kivételesen finom ital, a tequila. A tequilának van egy alapvetően gyümölcsös, fanyar, virágos és gyógynövényes aroma-arzenálja, amivel képes zseniálisan felpezsdíteni az ételeket. És ha az agávé füstös, még az említett jegyzeteken túlmentően egy a markánsabb aromahullám korbácsolja fel az ízek meglévő fortissimóját.

Joanne Weir, a Tequila: A Guide to Types, Flights, Cocktails and Bites című könyv szerzője rendkívül sokoldalúnak tartja ezt a merész vonalvezetésű mexikói desztillátumot, mert szerinte gyakorlatilag minden ízzel parádésan működik. David Bonom egyetért vele: szerinte a tequila kiválóan teljesít pácokban, mázokban, szószokban, desszertekben, még salsákban is. Valójában nincs határ az aromák ösvényén a tequila előtt! Korábban minden jóízlésű gourman hozzászokott, milyen istenien illik a bor és a vodka az olasz ételekhez. A tequila sok mindenhez illik, de a legtökéletesebben persze a mexikói ételekhez.

Alfredo Nogueira séf olvasatában a tequilában rengeteg édesség rejlik, ám mindeközben nem teszi az ételeket a kelleténél édesebbé! Alfredo kellő mennyiségű tequilát épít be a házi készítésű chorizójába, ez éttermeiben az egyik legfontosabb alaprecept. Nogueira szerint a tequila élességet kölcsönöz a kolbász ízének. Szerinte a rumok túl sok édességet adnak az ételhez, és nem lenne kiegyensúlyozott általa az étel zamata. Az almaecet mellett a tequila is kellemes ízt ad a laza, mexikói stílusú chorizónak, amit Nogueira a queso fundidótól a reggeli tacókon át a kubai ihletésű sajtburgerekig egyaránt használ.

 

Tippek a tequilával való főzéshez

A különböző tequilák rettentő változatosan zongoráznak az ízek széles partitúráján. Márcsak ezért is fontos, hogy a legmegfelelőbb tequilát válasszuk ki az ételeinkhez.

Nogueira a blancót részesíti előnyben a főzéshez, mert ez a legtisztább, legegyszerűbb alapszesz a tequilánál. Bonom egyetért vele: szerinte a blanco a legütősebb választás a gyümölcsételekhez, a grillezett tenger gyümölcseihez vagy a csirkehúshoz, és még a salsákhoz is. Joanne Weir a blanco tequilát könnyedségéért és savasságáért ünnepli. Erre az érlelés nélküli tequilára támaszkodik a könnyedebb ételek és előételek kapcsán. Az első fogásokat, így a cevichét érdemes egy kis blancóval finomítani. A blanco tequila az előételekben és a koktélokban megnyitja a szájpadlást, és pontosan ez az a lépés, amire az étkezések megkezdésekor vágyunk, nagyszerű aperitif.

Bonom a reposado tequilákat választja a marha- és sertéshúsok pácolásához és mázához. A tequilában lévő alkohol a természetes gyümölcsenzimekhez hasonlóan működik, lebontva a húsok fehérjéit, hogy még finomabb falatokat kapjunk végeredmény gyanánt.

A pácokon túlmenően a reposado tequila mártásokban is mennyei. Joanne Weir megállapítja, hogy a füstös ízek valami fenségesek a reposadóval. Mert ez a párlat rettentő aromagazdagságot képvisel, mégis képes megtartani az egyensúlyt, nem esik át a ló másik oldalára, az añejo karamellás édességburjánzásig. Weir éttermében az egyik szezonális őszi ételben marhahús rövid tarját párolnak chilivel. Miután a szószt pürésítik, egy kis reposadót tesz hozzá, mert istenien illik a marhahúshoz és a chioli füstös fortissimójához.

Az añejo tequilát Bonom szerint megfontoltabban érdemes használni a főzéshez. Egy kis añejo valóságos kinccsel ér fel a desszert szószokban gazdagságuk, füstös felhangjuk és mélyebb karamellás jegyzeteik miatt. Weir is úgy látja, hogy az añejo tequila alkalmas desszertekhez, hiszen valósággal lubickol a karamellás és vaníliás ízekben – mindez a tölgyes érlelésből származik. És azt sem tartja ördögnek valónak, hogy egy csokis szufléhoz añejót adjanak, még karamellásabbá téve ezt a finomságot.

 

Hogyan válasszuk ki a főzéshez használt tequilát?

„A főzéshez használt tequila olyan legyen, amit önmagában is élvezhetsz!”– ezt a filozófiát vallja Nogueira. Bonom ugyanezt az elvet gördíti tovább: a borral való főzéshez hasonlóan olyan tequilával szeret főzni, amit egyébként is meginna. Ez már involválja, hogy a kiszemelt tequilának nyilván nem a legdrágább tequilának lennie, hanem egy olyan italnak, amit kényelmesen tálalhat. Még jobb tequilát tálalni a belőle főzött étel mellé, ahogyan ezt Joanne Weir ajánlja.

Weir szerint ragaszkodjunk a főzéshez a 100% agávé feliratú tequilához. A törvény szerint csak 51% agávé kell ahhoz, hogy a tequila viselje ezt a nevet. (Más kategória a mixto tequila, amely a Blue Webertől gyökeresen különbözik).

Akár blanco, reposado vagy añejo tequilát választunk egy adott recepthez, a hangsúly mindig ugyanaz: merjünk, akarjunk a receptekkel és a tequilákkal szüntelenül kísérletezni! Bonom szerint: „Amikor a tequilával való főzésről esik szó? Akkor az a legjobb tanácsom, hogy érezd jól magad a párlattal! Próbáljuk ki a kedvenc tequiláinkat a bor és más szeszes italok helyett az ételekben, mert a bennük rejlő lehetőségek szinte végtelenek, az eredmény pedig valóban kielégítő. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy új életet adjunk egy ételnek.”

 

Receptek a tequilával való főzéshez

Számtalan ételt készíthetünk tequilával, azonban a teljesség igénye nélkül most megemlítünk párat, hogy kedvet csináljunk a konyhai kísérletezéshez.

Ilyen a grillezett tequilás garnélarák nyársra húzva, ami még maradandóbb élményt nyújt egy csipetnyi cayenne-i borssal. Szintén fenséges – és egészséges – lakoma lehet a tequila lime csirke, amelyben a pácot tesszük különlegessé a tequila tüzes zamatával.

A tequila-lime kombináció elválaszthatatlan duója a hamburgerek ízesítésében is fenomenálisan működik. Pláne, ha egy kis kókuszt adunk a húshoz.

Érdekes megközelítés a tequila konyhai alkalmazására a grillezett lazac habanero-lime vajjal. Itt a lazacot narancs és lime lében, tequilás pácban fürösztjük egy kis habanero paprikával. Majd habanero borssal és lime héjjal díszített vajjal tálaljuk. Erősebb ízekre vágyók a habanero helyett jalapenóval is kipróbálhatják.

A Tequila Chili szintén megfontolásra méltó: a paradicsommal kevert fokhagymás marhahús tesztelhető tequilával, chiliporral és köménnyel.

Aztán ott van még a tejszínes csirke fetuccine. Egy kis jalapenóval, hagymával, korianderrel, és természetesen tequilával! A koriander és a jalapeno lendületet ad a fetuccinének, anélkül, hogy túl fűszeres lenne, a tequila pedig belecsempészi Mexikót.

És ha már mexikói ízekről beszélünk, akkor nem hagyhatjuk ki a lehetőségek közül a Carne Asada Enchiladát. Ebben az esetben a húst felaprítjuk, tortillába csomagoljuk, házi pastilla chili szósszal és sajttal tálaljuk. Ez egy nagyszerű étel teli ízekkel és színekkel, feltárja a mexikói aromatika ezerarcúságát! A tequila mellett a chipotle szószt, a guacamole öntet kiválasztását is szabadon dönthetjük el, ráadásul a sült babbal és a kertben szedett friss salátával új színeket vihetünk az ételbe. Ezért olyan remek kreatív játszótér a konyha!

Adja magát a mindenkit foglalkoztató kérdés: vajon milyen tequilával főzzünk, ha szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni az agávénövény és a frenetikus ételköltemények találkozásából?

 

Egy életerős agávéköltemény Jalisco megyéből: a Vivir Tequila

„Vivir”, azaz „élet” spanyol nyelven! Már a tequila nevében benne van az az energikus pezsgés, amely meghatározza napjaink egyik legjobb tequiláját! Van már Blancójuk, Reposadójuk, Añejo tequilájuk is, szóval tényleg biztos kézzel játszanak az aromák kincsestárával, és valamennyi párlatukban érvényesül az az életerős finomság, amit a tequilakedvelők annyira szeretnek a Vivirben! Szóval a mexikói tequilakészítés Mekkájában egy emlékezetes ital született, amit az új ízek keresésének folyamatában kipróbálhatunk akár a főzésben is. Már az garanciát jelent a minőségre, hogy a Vivir tequilái díjesőben fürdöttek a nemezközi versenyeken, és a szakma is felfigyelt ezekre az éteri tisztaságú desztillátumokra.

 A Vivir szakemberei arra törekszenek, hogy a prémium italok között a mainstream részévé tegyék a tequilát. Fáradozásaik meghozták gyümölcsüket, hiszen egyre többen ismerik és szeretik ezt a popmás mexikói párlatot, legyen szó bármelyik változatáról. Mert a Vivir is törekszik a változatosságra, és egyre több fajtában villantja fel a mexikói természetben sarjadó agávénövények féktelen édességét és lehengerlő erejét.

A Vivir Blanco Tequila ragyogó belépő a Vivir Tequilák zamatbirodalmába.  A Vivir Blanco kifinomultságához hozzájárul az, hogy 100%-ban prémium agávéból készült, nyílegyenesen a mexikói Jalisco-fennsík szívéből! A vulkáni tulajdonságokkal bíró talaj magasztos erőt kölcsönöz a Vivir Blanco Tequilának, és olyan féktelenséggel törnek ki belőle az aromazuhatagok, mint láva a vulkánból! A végeredmény egy virágos, tüzes tequila. Könnyen iható, és koktélokban is kiválóan teljesít, miközben egy citrusos tonikkal vagy szódával keverve is képes isteni élményt nyújtani. A Vivir Blancót kortyolgatva egy valóságos vándorútra indulunk a sejtelmes mexikói természetben. Találkozunk ugyanis a ropogós, könnyed zamatok, sokaságával, a citrusosság elevenségével, a krémességen pedig átdereng a mediterrán mámor életérzése, amit a mexikóiak mindennap megélnek ezek a szabad területen, a szél könnyed simogatásában. Ugyanakkor a Vivir Blancóban ott szunnyad, a felszín alatt tombol a mindent magával ragadó vulkanikus erő, azonban mindezt a vulkanikus erők letisztultságával teszi, és a lecsengésében is érezhető ez az elementáris energiahullámzás, amely mindent átformál. 

A kiforrottságban egy újabb szintet képvisel az érlelt tequila mesteri alkotása, a Vivir Reposado Tequila. Összesen 5 hosszú hónapot pihen amerikai tölgyfahordóban, hogy kibontakozzanak az agávéban eredendően benne rejlő csodás ízek. A Bourbon hordó gyomrában töltött fél év alaposan beindítja a tequila aromarétegeit: a nagy metamorfózis során a párlat komplexebbé válik. A koktélokat is csúcsra járathatjuk vele, hiszen ez egy kiváló alap a tökéletes Old Fashioned-höz vagy a Negronihoz.  Emellett gyömbérsörrel szintén érdemes megkóstolni. Ez a reposado a konyhában is nagyszerűen teljesít, alaposan felpörgetheti az ételek zamatát.

A vulkáni talajon fogant aranyló árnyalatú Vivir Tequila zamatában egyszerre tör fel a kényeztető karamella és a hívogató vanília, ugyanakkor az agávé jellegzetesen édes földességét is élvezhetjük. Élményszámba megy benne a vanília vibrálása, kiegészülve az olvasztott tejjel. Lecsengésében a karamella és az agávé mellett a citrusosság is felbukkan. A Vivir Reposado Tequila leginkább olyan ételek komponenseként nyújthat maradandó élményt, amelyekre ráfér egy kis édesebb örvénylés a zamatok kiteljesedése érdekében.

 

Rooster Rojo tequilák: az ananász, a füst és az agávé izgalmas aromakísérletei

A jó tequilákban mindig ott ég a tűz, a fáradhatatlan küzdelem fáklyája, és az elemi erők pezsgése! A Rooster Rojo ebben az exkluzív klubban játszik, hiszen italai egy kialudt tűzhányó, a 2290 méter magasságú Tequila lábánál készülnek, extra energiákat adva a párlatoknak. A Rooster szellemállata a kakas, egy harcias, kackiás karakterrel bíró állat – az ő ellentmondást nem tűrő természete rajzolódik ki minden Rooster Rojo tequila zamatában. Nem egy átlagos vonalvezetésű tequiláról beszélünk, hanem egy kiugró, extra tételről: egymás után 11 versenyen sikerült bevasalnia 28 díjat, ami egyedi rekord!

Az igazán különleges tequilák egyik értékmérője a kristálytisztaság – ebben a Rooster Rojo italai az élmezőnyt képviselik!

A mesésen tiszta zamat hátterében Arturo Fuentes Cortes master distiller különleges eljárása áll: a párlatot hamisítatlan mexikói ezüstön szűri át, hogy létrehozza lehető legtisztább tequilát. Az érlelés nélküli tequila is tartogat meglepetéseket az ember számára! Ékes bizonyságot kínál erre a Rooster Rojo Blanco Tequila, amit a konyhában és a koktélkészítéskor is tesztelhetünk, mert maradandó élményt ad az ízlelőbimbóknak!

A végeredmény egy végletekig, minden árnyalatában letisztult ital, amely az aromában szunnyadó édesség felébresztésével együtt a dohány melegségét, a kaliforniai paprika erejét is megmutatja az illatolás során. Ízében aktív a ropogós, édes agávé jelenléte, a citrusfélék lendületességével együtt. Közben a kelt tészta és egy kis gyümölcsösség is hírt ad magáról, lecsengése pedig a dohányos édesség végjátékával ad maradandó tequilaélményt az ínyenceknek.

Milyen tequilát eredményez, ha az agávé ropogós zamatát ananásszal ötvözzük, és az alapízeket megbolondítjuk némi füstösséggel? Ebből az alapkoncepcióból startolt a Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila. A brand master distillere még egy évnél is hosszabb tanulási és kísérletezési szakaszon esett át, hogy megalkossa a legjobb változatot. Ezalatt rengeteg ananászfajtát kipróbált, és számos sütési fokozattal próbálkozott, mígnem rátalált a vörös spanyol ananászra. 

A füstösség és az édesség ad randevút egymásnak a Rooster Rojo Smoked Pinapple Tequilában. Kissé bizarr társításnak tűnik a két íz kapcsolódása, viszont a tequilák igazi „rojója”, kakasa a maximumot hozza ki ebből a két értékes alkotóelemből. A 12 hónapig nyúló Bourbon-hordós érlelés a füstölt vörös ananász bevetésével kever teljesen új zamatot a füstös tequilák aromatikus alapvetésébe. Az ananász kicsit alárendelődik a füstösségnek és a fás jegyzeteknek. A borsos fűszeresség szintén intenzív ebben az italban, az egzotikumról pedig az ananász mellett a banán bujasága gondoskodik.

A mindig újdonságra szomjazó tequilavándorokat régóta foglalkoztatja az a nagy dilemma, hogyan lehetne hidat építeni a tequila és a mezcal kategóriái között. Erre a gigászi kérdőjelre ad választ a Rooster Rojo Ahumado Smoked Reposado Tequila, és egy selymes, füstös, édes párlattal rukkoltak elő, A kétszeres lepárlás és a tölgyfahordós érlelés révén egy különleges kézműves tequila került a palackokba, amelyben megnyilvánulnak a mezcal és a tequila legnemesebb erényei.

A Rooster tequilák komplex bája a Rooster Rojo Reposado Tequilában mutatkozik meg a legjobban.  A tölgyfahordóban érlelés 5 hónapos folyamata csodás változásokat idéz elő a tequilában, és a mexikói ezüstön átszűrt kristálytiszta víz egy egészen unikális itallá avatja a Rooster Rojo tequiláját, amely méltó a legjobb ételek felpörgetéséhez. A készítésekor az édes agávét 10 órán át gőzzel főzték autoklávban. Az agávé levelekhez különleges élesztőt adtak a fermentációt megelőzően, 72 órán át, ez is sokat ad az aromák letisztultságához.

Illata egyszerre fás és karamellásan édes, mediterrán naranccsal és kassziakéreggel. A szájban valami elementáris erővel árad szét a pirított fűszerresség, a főtt paprika, az egzotikus citrusosság. A kávébabbal izgalmas kettőst alkotó édes vanília pattogatott kukoricával egyesül a nyelvünkön, megspékelve egy kis főtt agávéval és földesebb jegyzetek armadájával.

 

El Sueno: a mixto tequilák szuperprémium finomsága

A tequila összetétele által is lehet megújulást hozni ebbe az agávéból komponált szcénába. Az El Sueno italai ugyanis csak 70%-ban állnak agávéból, 30%-uk piloncillo, azaz hagyományos mexikói cukornád. Ez körvonalazza, hogy az El Sueno tequilák családja mixto tequila, vagyis nem 100%-ban agávéból készülnek. Az El Sueno alkotói mindenki számára megfizethető szuperprémium tequilára vágytak, ezért hozták létre a maguk friss és gyümölcsös tequiláját.

Az El Sueno tequilák kalóriatartalma nem emelkedik magasra, emellett gluténmentesek, azaz a vegán étrendűek is nyugodtan fogyaszthatják. Ami azt jelenti, hogy a vegán ételek is remekül harmonizálnak ezekkel a pompás ízekkel.

Az El Sueno Silver Tequila, ízében elárasztja a szájat a kényeztető karamellával némi bors és elegáns vanília. A tequilazamat egészén végigsuhan az agávé földessége, a vaníliás-karamellás édesség jelenléte.

Édesebb ételekhez vagy dinnyéhez különösen ígéretes választás lehet az El Sueno Watermelon. Egy izzasztóan forró nyári napon a görögdinnye oltja a legjobban a szomjukat. Az El Sueno Watermelon mesterei azonban kiegészítették a tequilájuk zamatát a görögdinnye ízeivel, és készítettek egy isteni italt, amely nemcsak a tomboló hőségben, hanem az év valamennyi évszakában képes mosolyt varázsolni az arcokra! A dinnyés tequila megrázza a megszokott tequila aromakaraktereit, és képes újat mondani ebben a kategóriában. Ez az ital még a régi nagy tequilafanoknak is képes új zamatokat villantani, gyökeresen új fénybe állítja a jaliscói aromák áramlását.

A görögdinnye hűsítő csörgedezése, az agávé édes földessége frissítő citrusossággal párosul, hogy egészen új köntösben adjon maradandó élményt a tequila kalandorainak!

 

A változás kék szimfóniája, tequilával és pillangókkal- a Butterfly Cannon tequilái

Az élet lényege a változás. Ott lüktet mindenben, és vajon miért lenne kivétel a bolygó tüzes mexikói itala, a tequila? Az agávés zamatok bőségét minden ízében áthatja a nagy metamorfózis csodája, hiszen képes színt váltani, teljesen más árnyalatban feltüntetni ezt a már alapjáraton is szemet gyönyörködtető tequilát. Amennyiben tehát nemcsak a tequila elegánsan keringő, tartalmas „belbecse” foglalkoztat minket, hanem maga a látvány, a külcsíny is, akkor mindenképpen érdemes próbát tennünk a Butterfly Cannon Blue 100% Agave Tequila varázslatos, mondhatni szemgyönyörködtető tequiláival! A Butterfly Cannon Blue 100% Agave Tequila édes agávéval és klementinnel simogatja az ízlelőbimbókat, a mexikói botanikai árnyalatok bőséges zamatkincsével.

A bárkultúra újragondolója, a Butterfly Cannon egy kis lime-tól megváltoztatja a színét, és képes új színeket, teljesen új megközelítést adni a megszokott tequiláknak. Az Amerikából Mexikóba vándorló pillangóknak szentelték ezt az italt, és nyereségükből mindig egy bizonyos összeget arra fordítsanak, hogy támogassák ezen útvonalak fennmaradását a természetben.

A Butterfly Cannon Cristalino 100% Agave Tequila egy kristálytiszta folyékony művészet, főszerepben az agávéval! 30 napig érlelik a hordóban, innen fakad különleges tisztasága, aztán faszénen szűrik át, a tökéletes tisztaság elmélyítése érdekében. A 8 éves Espadin agávé édesen csörgedezik a szánkban a ropogós zamatokat pedig fűszeres fortissimók kísérik. 

A Malfy Gint készítő Elwyn Gladstone pillangós tequilája, a Butterfly Cannon Rosa 100% Agave Tequila egy rózsa árnyalatú tequilát keltett életre. A szuperprémium tequila következő lépésében mexikói rózsaszín grapefruit héját silver tequilába áztatták, és a macerálás eredményeként született ez a nem mindennapi változat. A grapefruit citrusos üdesége kreatívan kacérkodik az agávé édességével, egy korábban sosem ízlelt összhangot alkotva! Zamata egyszerre savanykás és édes, azonban a mérleg nyelve a grapefruit ellenére is az édessé irányába billen. 

 

Azonban mindenkinek más a kedvenc étele, és vélhetően a „legjobb” tequilája, ez bizony ízlés dolga. Előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga első számú agávékölteményét! Azonban megkönnyíti a keresést, ha rutinos tequila-tapasztalatokra hagyatkozik az ember. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje tapasztalt kollégáink segítségét! Ők jól ismerik a mexikói „tüzes víz” valamennyi műhelytitkát, és meglelik az Önnek legmegfelelőbb tequilát!

Kapcsolódó termékek

Vivir Blanco Tequila [0,7L|40%]

Jelenleg nincs készleten!
23.750 Ft
Kedvencekhez adom

Vivir Reposado Tequila [0,7L|40%]

Raktáron
25.990 Ft
Kedvencekhez adom

Vivir Anejo Tequila [0,7L|40%]

Raktáron
34.990 Ft
Kedvencekhez adom

Vivir Café VS [0,7L|30%]

Raktáron
17.490 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Blanco Tequila [0,7L|38%]

Raktáron
13.999 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Reposado Tequila [0,7L|38%]

Raktáron
15.490 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Anejo Tequila [0,7L|38%]

Raktáron
17.490 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila [0,7L|38%]

Raktáron
18.040 Ft
Kedvencekhez adom

Rooster Rojo Ahumado Tequila [0,7L|40%]

Raktáron
17.999 Ft
Kedvencekhez adom

Butterfly Cannon Cristalino 100% Agave Tequila [0,5L|40%]

Raktáron
11.999 Ft
Kedvencekhez adom

Butterfly Cannon Rosa 100% Agave [0,5L|40%]

Raktáron
11.999 Ft
Kedvencekhez adom

Butterfly Cannon Blue 100% Agave [0,5L|40%]

Raktáron
11.999 Ft
Kedvencekhez adom

Butterfly Cannon Winged King Reposado Tequila [0,7L|40%]

Raktáron
48.999 Ft
Kedvencekhez adom