Mikor és milyen alkoholt igyunk, ha nem akarjuk hátráltatni az emésztésünket?

Ha az étkezésekkel összekötött alkoholfogyasztásra gondolunk, akkor számtalan dolog eszünkbe juthat. Szabályok, etikett, ajánlások, amelyek között bizony nem könnyű eligazodni. Hiszen nem mindegy az alkohol fajtája, minősége, mennyisége és a szervezetünkre gyakorolt hatása sem.

Érdemes arra is figyelni, hogy milyen ételhez milyen alkohol illik, ez ugyanis befolyásolja az ízlelést. De nézzük meg alaposabban, hogy az étkezésekhez viszonyítva, milyen hatással van az emésztésünkre az alkohol! Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban. 

Étkezés előtti alkoholfogyasztás

A mérsékelt és megfelelő időben fogyasztott szesz ténylegesen segíthet az emésztésben. Az aperitif néven ismert, tipikusan étkezések előtt ajánlott alkoholos italok fő célja, hogy stimulálják az ízlelőbimbókat és felkészítsék a szervezetünket az étkezésre.

Az üres gyomorba jutva serkentik a gyomor nyálkahártyáját, elősegítik a gyomornedv kiválasztását és növelik az éhségérzetet. 

Neve is a latin aperire szóból származik, melynek jelentése: ’nyitni’. Főként száraz, fanyar italokat szoktak aperitifként felszolgálni, mint például a sherryt, proseccót, portóit, pilzeni sört vagy savanykás likőröket. Az aperitifet fél órával étkezés előtt ajánlott fogyasztani, ezután az ízeket jobban érezhetjük majd és az étel is jobban fog ízleni.

Étkezés közbeni alkoholfogyasztás

Számos helyről hallhattuk már, hogy az étkezések közben elfogyasztott bornak milyen jótékony hatása is lehet. A megfelelő bor kiválasztása előhívja az ételek ízét, lágy harmóniát teremt és ezáltal élvezetesebb lesz a teljes fogás elfogyasztása.

A könnyebb ételekhez – mint például zöldséges fogások, szárnyas vagy halas ételek – fehérbor ajánlott, a rozét pedig kacsamellhez ajánlatos fogyasztani, a nehéz ételekhez, mint a marha raguk, steak és egyéb fogások, a vörösbor dukál.

Azonban biológiai szempontból az étkezések közben elfogyasztott bornak nincs különösebb jótékony hatása. 

Étkezés utáni alkoholfogyasztás

Étkezések után általánosan elterjedt a digestif italok fogyasztása. Ezek fűszeresebb, magasabb alkoholtartalmú, édeskésebb vagy kesernyésebb italok. Ilyen például a legtöbb gyomorkeserű, mint az Unicum, a Jägermeister vagy a St. Hubertus, a különféle whiskyk, illetve az édeskés desszertborok.

Gyomorkeserű italok - nézze meg a kínálatot

Ugyan egyre szélesebb körben elterjedt ezen alkoholos italok fogyasztása az étkezések után, de valójában fontos megjegyezni, hogy az emésztéshez ezek az italok nem járulnak hozzá, sőt, bizonyos esetben hátráltathatják is azt.

Étkezések után a gyomor folyamatos pumpáló mozgással igyekszik az ételt a belek felé üríteni, azonban az alkohol hatására ez a mozgás lelassulhat, ebből adódóan pedig az emésztés is tovább tarthat. Természetesen van egy mértékletes alkoholszint, amit még könnyedén fel tud dolgozni a máj, és nem lesz különösebb hatással egy feles ital elfogyasztása az emésztésünkre, de tény, hogy minél több alkoholt fogyasztunk étkezés után, annál nagyobb feladat elé állítjuk az emésztőrendszerünket.

Ennek kapcsán lényeges kiemelni, hogy az étkezés közben és után fogyasztott szeszesital nagyjából feleakkora hatást fejt ki, mint az éhgyomorra történő italozás esetén. A meleg alkohol, például a forralt bor és a szénsavas bor gyorsabban, a vörös és édes bor lassabban szívódik fel.

Ám ebben az esetben is a legfontosabb szabályt kell szem előtt tartanunk, csak úgy, mint az élet minden területén – a mértékletesség a legfontosabb. 

Tartalomhoz tartozó címkék: tipp