Egy füst alatt ír és skót: a tőzeges Connemara whiskey

Egy füst alatt ír és skót: a tőzeges Connemara whiskey

A füstös whisky hallatán általában egyből Islay jut az eszünkbe, de a Connemarának köszönhetően már tőzeges whisky is van Írországban. A Cooley Distillery készített egy olyan fantasztikus whiskey-t, amely a tőzeges füstösség és az ír whiskey-re jellemző édesség finom találkozása. Ismerjük meg a Cooley lepárló történetét és a Connemara whiskey világát!

Egy füst alatt ír és skót: a tőzeges Connemara whiskey

Hogyan lesz füstös a whisky?

A skót whisky árpa nélkül olyan, mint a Balaton-felvidék olaszrizling nélkül! Az árpa ugyanis a skót whiskykészítés kardinális alkotóeleme, ám sajnálatos módon aggasztóan alacsony cukortartalommal rendelkezik. Egy trükköt érdemes ilyenkor bevetni. Ehhez az árpát csíráztatni kell, amit malátázásnak nevezünk. Nagyjából 3 nap alatt a malázással elérhető, hogy az árpa megfelelő mennyiségű glükózt termeljen. Ilyenkor egyből le kell állítani a malátázást, és a folytatásban forró környezetet kell teremteni malátázott árpa szárításához. Itt jön a képbe a tőzeg és a füstösség, amit a leggyakrabban a scotchokhoz társítanak a whisky szerelmesei. Skót területen ugyanis gyakran tőzeget égetnek az árpa szárításához.

A tőzeg egyik legfontosabb tulajdonsága a éghetősége és a füstje, ezért előszeretettel használják az árpa csíráztatás utáni szárításakor. A tőzeg azért ilyen felkapott tüzelőanyag, mert ha eldobunk egy kalapácsot Skóciában, akkor nagy valószínűséggel tőzegre esik, hiszen ez az elhalt növényzetből keletkező igen nagy mennyiségben található meg az ország lápos, vizenyős területein. A tőzeg füstös tulajdonságait az árpa az égetés során átveszi, és emiatt van olyan sok füstös whisky Duncan MacLeod hazájában! A skót whisky rajongói már nehezen tudnak elképzelni egy nemes scotchot füstös ízek nélkül, és a skót whiskykészítők egy része, általában használja is a tőzeget az élet vizének készítése során.

Mindez gyönyörű, de hogyan kapcsolódik az ír whiskey-hez, amely alapvetően édes aromákkal rendelkezik? Úgy, hogy a Connemara mert nagyot álmodni, és létrehozta a füstös ír whiskey komfortzóna-feszegető műfaját!

 

A Cooley Distillery és a füstös whiskey ír kalandja

A tőzeg Írországban is őshonos, és az árpamalátázás szárítási szakaszában tőzeget használtak. Később azonban az ír lepárlómesterek a 19. század elejétől inkább az Amerikából olcsóbban importált szenet használták erre a célra, a tőzeges ír whiskey meg úgy eltűnt, mintha sosem létezett volna.

Csaknem két évszázadot kellett ugranunk az időben, hogy a Cooley Distillery ismét kísérletezni kezdjen a tőzeges whiskey-vel Írországban. 1999-ben robbant be a piacra a Connemara Irish Peated Whiskey. Connemara egyébként egy egészen vad terület Írországban, és nevéhez hűen a Connemara whiskey is vadul játszik a füstös-tőzeges aromákkal. A Cooley Distillery kapcsolatba lépett a tőzeg tudományában jártas Gordon Mitchellel, egy skót lepárlóval (aki később az Arran Distillery akapítója lett Skóciában), és az ő segítségével jött el Írországba a tőzeges whiskey reneszánsza.

A Connemara Whiskey-t készítő Cooley Distillery Írország Louth megyéjében, a Cooley-félszigeten található. A Cooley sikertörténete azzal kezdődött, hogy 1987-ben John Teeling szemet vetett egy állami burgonyapálinkafőzdére. Megvette a céget, és innentől alaposan felpörgette a dolgokat: még két év sem kellett neki ahhoz, hogy whiskylepárlóvá alakítsa az üzemet, két hatalmas column stillel. A Cooley lepárló column still és pot still eljárást egyaránt használ a whiskykészítés során. Az ír whiskey-k többségével szemben a Cooley nem három, hanem csak kétszeres lepárlást használ (ahogyan ez a Kilbeggan esetében is történik). Ugyanis az a Cooley filozófiája, hogy a harmadik desztillálás nagyon finom aromáktól fosztaná meg a whiskey-t, ezért a kétfázisú lepárlás mellett kötelezték el magukat.

Megnyitása óta a Cooley közel 300 érmet nyert versenyeken, ami egy elképesztő mennyiség, egyúttal a minőség csalhatatlan ismérve. 2008-ban a Cooley lett Európa legjobb lepárlója, 2009-ben pedig az év lepárlójává választották.

1998-ban a Cooley Distillery díjat kapott az Internation Spirit and Wine Competition-ön a kiemelkedően jó minőségű párlataiért. A Cooley volt az első lepárló, amely elnyerte ezt a tekintélyes trófeát. 2012-ben a Beam megvásárolta a Cooley lepárlót. 2014-ben azonban a japán Suntory Holdings of Osaka vette meg a Beamet, így a Cooley lepárló a Beam Suntory leányvállalatának tekinthető.

 

A megszelídített tőzeg tündöklése: a Connemara Irish Peated Whiskey

A whiskey füstösségének a szintjét ppm-ben (parts per million) adják meg. Ez pontosan kifejezi, hogy mennyi fenol tapadt az árpamalátához. A skót whiskyrégiók közül az Islay-szigetet tekintik a legfüstösebbnek. Az itt készített whiskey-k füstössége 30 ppm körül mozog, a Connemara whiskey azonban ennél enyhébb, nagyjából 13-14 ppm volumenű. A Connemara italok alapkarakterétől elválaszthatatlan a füstösség, de ez nem brutális erejű, hanem teret ad a whiskey többi összetevőjének az aromák között, és egy egészen izgalmas, komplex zamatot alakít ki.

A Connemara egy blendelt whiskey, amelynek aromakarakterét 4, 6 és 8 éves whiskeykből alakítjáki ki. A Connemara szakértői szerint a 4 éves változatok élénkebbé teszik az ízvilágot, a 8 évesek elmélyítik a Connemara ízvilágát, míg a 6 éves alapwhiskyk segítenek abban, hogy a különböző változatok harmonikus egyensúlyban keveredjenek egymással.

Ha létezik a tőzeges tételek között műfajteremtő whiskey, akkor a Connemara Irish Peated Whiskey valóban az, hiszen rettentő kevés whiskey képes arra, hogy ilyen elegáns aromahidat alakítson ki a fenolos fuvallatok és a gyümölcsös zamatok között. Ez az ital úgy őrzi meg a hagyományos ír whiskey karakterisztikáját, hogy a füstösség által túl is lép azon!

A Connemara Irish Peated Whiskey illatában intentív füstösség árad, emellett viszont felismerhető benne az ír whiskeyknél gyakran megjelenő alma, illetve a szárított gyümölcsök aromája is. És még némi só íz, ami a vaníliával együtt olyan ellentét, mint a tűz és a víz, de a blenderek valamiképpen találtak egy olyan összhangot a Connemarában, hogy itt ez is kellemes szimbiózisként nyilvánul meg. Az édesség és a füstösség páratlan harmóniában fonódik össze, és ez teszi igazán egyedivé a Connemarát. Illatolás közben úgy érezhetjük, mintha beleszippantottunk volna egy kigyulladt, heves lángokkal égő karamellüzletbe. Közben a cukor és a csoki olyan bőséggel árasztja el az orrunkat, hogy egyáltalán nem érezzük harsánynak vagy túlságosan tolakodónak a Connemara Irish Peated Whiskey tőzegességét.

A Connemara Irish Peated Whiskey ízprofiljának felfedezése közben a tőzegesség mellett érezhetjük a forró, mézes édességet, amely malátás ízeket hagy a szánkban. Az ízlelés során fokozódik az ital füstössége: olyan, mintha beleharapnánk egy erdőtűzbe. A néha felvillanó gyógyszeres jegyzeteket és a fenolosabb aromát kiegyensúlyozza a karamellára és zsemlére emlékeztető ízek. A finom aromák ízlelgetését végigkíséri a malátázott árpa gazdag édessége.

Az aranysárga ír whiskey lecsengésében sem kell nélkülöznünk a füstösséget, és itt nyilvánul meg a legjobban az amerikai tölgyfahordós érlelés hatása. A lecsengés hosszan elnyúló és tölgyes, csokis és kényeztetően krémes komplexitással kelt bennünk maradandó benyomást. Az ital idősebb változatai 12 és 22 évesek, és hordóerősségű változatban kerültek forgalomba.

Szerencsére a Cooley Distillery ötlete nem lett füstbe ment terv. A Connemara Irish Peated Whiskey óriási sikert aratott, főleg ahhoz képest, hogy egy elég fiatal italról beszélünk. A Connemara Irish Peated Whiskey egy tőzegességtől izzó szenvedélyes ital, tökéletes választás a hosszú és hideg téli éjszakákra.

 

Egy blend a legegzotikusabb ízekből: a Connemara 12 Years Whiskey

Lehetséges egyetlen whiskey-ben ötvözni a creme brulee megkapó édességét és a Provence-i gyógynövényszappan zabolátlanul finom zamatát? A Connemara 12 éves változata ezt a szintet is megugrotta, és a legizgalmasabb ízek összekapcsolásával alakították ki ezt a fenséges italt (még a borsot is sikerült összehangolniuk a pralinéval, ami valljuk be, nem kis teljesítmény).

A Connemara 12 Years Whiskey egy szokatlanul szenzációs whiskey, amelyben izgalmas ízek kapcsolódnak egymáshoz. A Cooley Distillery elhivatott szakemberei értik a dolgukat, és szakértelmüknek köszönhetően kapunk egy olyan színes zamatokban bővelkedő tételt, amit must-have megkóstolni. A közepesen testes italban grandiózus árnyalatot ad a mézes gabona, amelyet füves és egzotikus aromák tesznek még tökéletesebbé (a füves ízeket az amerikai tölgyfahordóban töltött hosszú érlelési idő ébreszti fel az aromában). A Connemara minden évben kiválasztja a legidősebb és legkiválóbb hordókat, majd ezek keverékéből alakítják ki a keverőmesterek a Connemara 12 Years Whiskey aromakarakterét.

A világos aranyszínű Connemara 12 Years Whiskey egy igazi kuriózum, szenzációs átmenet az ír és a skót whisky között!

A Connemara 12 Years Whiskey illatában a krémes, lágyan édes malátás aromák táncolnak az orrunk előtt, miközben az alma és a körte buja zamatára is felfigyelhetünk. Emellett kirajzolódik az ital citrusossága, a tőzegességről nem is beszélve, amely minden Connemarában kötelező műfaji elem.

A Connemara 12 Years Whiskey ízében az édesen füstös alapkaraktert rebarbarás krémesség színesíti. A gazdag malátás hatást az égetett fa intenzív aromája kíséri. Ez egy közepesen füstös ital, mert az édesség a zamatok ösvényén is kiegészíti a fanyarabb, fenolosabb árnyalatokat. A whiskey lecsengése tiszta, közepesen hosszú és fűszeres, és vaníliás jegyzetekben bővelkedik.

 

Egy extra füstös Connemara: a Turf Mór Cask Strength Whiskey

A 2010-ben startoló Turf Mór a Connemara Small Batch sorozatának második tagja. Ez a tétel egyből belophatja magát a harcore tőzegfanok szívébe, hiszen az 55 ppm-es fenolszint meglehetősen magas, az Ardbeg whiskyk füstösségéhez hasonló. A készítéséhez használt alapanyagot, a tőzeges malátát Port Ellenből, az Islay-szigetről vásárolta a Cooley Distillery, és ezért olyan veszettől füstös ez a frenetikus whiskey. A hordóerősségű változat hűtveszűrés nélkül került forgalomba, és ez még intenzívebbé teszi az ital jellegzetes zamatát.

Illatában mindent eláraszt a tőzeges füstösség, mandulás és fűszeres hullámokkal. Az intenzív tőzegesség mellett némi virágosságot is felfedezhetünk, pikáns sós jegyzetekkel együtt.

A Connemara Turf Mór Cask Strength Whiskey ízében belopóznak a gyógynövényes jegyzetek, és a füstösséget lágy fűszeresség váltja fel. A whiskey mélyebb rétegeiben felbukkan a vaníliára, égetett cukorra emlékeztető jegyzetek, amit a citrusosság emel még magasabb szintre.

A Connemara Turf Mór Cask Strength Whiskey lecsengése száraz és tőzeges ízekkel búcsúzik tőlünk.

Kedvet kapott ahhoz, hogy felfedezze az ír whiskey kevésbé füstös, édesen fenséges italait? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje bátran kollégáink szakértő segítségét!

Keresse meg az Önhöz legjobban illő Connemara Whiskey-t

Tartalomhoz tartozó címkék: whiskey italbemutató tőzeg

Kapcsolódó termékek

Connemara Irish Peated Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
13.800 Ft
Kedvencekhez adom

Connemara 12 Years Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
27.300 Ft
Kedvencekhez adom