Csokoládé
8 csúcs ital, csokis csavarral
A csoki története legalább olyan gazdag, mint a benne megjelenő ízek összetétele!
A csoki alapanyaga a trópusi esőerdőkben termő kakaóbab. Ezt porrá őrlik, majd ezt felhasználva látnak neki a csokigyártáshoz. Először a maják készítettek csokit, gyakran vaníliával, chilivel és mézzel ízesítették. A csokikészítéshez használt kakaófa termése ovális alakú, és leginkább egy amerikaifoci-labdára emlékeztet. A kakaóból készített massza volt az első csokis ital, amit kezdetben xocolatl-nak, azaz „keserű víznek” neveztek. Azóta nagyot fordult a kocka a csokival, és egyre több ital ízeként villan fel ez a sötét, ám annál derűsebb hangulatba ringató édesség.
Mélyedjünk el kicsit a csokoládé történetében, és fedezzük fel a legjobb csokis italokat az iDrinks polcain!
Mandulamámor: február 15 a mandula világnapja
Február 15 a mandula nemzetközi napja. Ezt a jeles napot azért hozták létre, hogy jobban megismerjük és megszeressük a mandulát, ezt a különleges diófélét, és jobban beépítsük a mindennapi életünkbe. Kezdésként az is szuper, ha megízlelünk egy mandulás kávét, fehércsokoládét, vagy egy nem mindennapi mandulás bort az iDrinks üzleteiből.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számos párlat és édesség helyezi „gravitációs középpontjába” a mandulát, így számos perspektívából megismerhetjük a finomságát.
Amikor a marcipán dominál
Mandula, cukor és rózsavíz. Tényleg csak e három összetevő aromatikus együttállása kell ahhoz, hogy a marcipán meghódítsa az édességrajongók szívét, szerte a világ mind a négy sarkában? A tények makacs dolgok, és bizony arra mutatnak, hogy igen! Mert szinte mindenki szereti a marcipán jellegzetesen édes ízét. Valami eszméletlenül csodás, hogyan lesz ebből a három összetevőből egy számtalan kultúrát meghódító édesség.
Még kimondani is sok, de a marcipán immár több mint ezer esztendeje velünk van, azóta használják mesés zamatát a sütemények díszítésére és tökéletesítésére. Ha hihetünk a régmúlt ködébe vesző legendáknak, a marcipán a mezopotámiai kalifa udvarából származik, mielőtt még a torták egyik királynője és a marcipánfigurák fenséges alapanyaga vált volna belőle.
Nézzük, milyen marcipános édességgel lephetjük meg nőnap idején szeretteinket!
9 csokis ital, ami megédesíti az életet
A csoki annyira kézenfekvő, egyértelmű édességnek látszik – pedig van egy csomó dolog, amit nem tudunk róla! II. Montezuma, a csokiért megszállottan rajongó aztékok egyik uralkodója napi több ezer kancsónyi fűszeres keserűcsoki italt (!) készíttetett magának és udvartartásának, mert neki sosem volt elég ebből a fenséges folyadékból…
Napóleon pedig még a legkeményebb hadjárataira is magával vitte a csokoládét, hogy ebből merítsen energiát az embert próbáló küzdelmekhez! A maják, az olmékok és aztékok idején a kakaóbabból készített csokoládé egy eredendően keserű ital volt, azonban mára egy édes és bársonyos „modern” csokiváltozat született belőle, hasonló szellemiségű mennyei csokilikőrökkel!
A csoki titkaival együtt ismerjünk meg 9 iDrinks-es italt és egy chilis csokoládét, amelyek teljesen új értelmet ad a popkult és méltán híres „sötét aranynak”.