A kézműves sör előnyt élvez?
A kérdés helytálló, különösen manapság. Sokan kizárólag a kézműves termékekre szavaznak. Nincs is ezzel baj, sőt, az a tendencia is megfigyelhető, hogy a sörgyártók többsége is keresi azokat a receptúrákat, amikben a hagyományok az innovációkkal kitűnő párost alkotnak. Az igazság az, hogy a gyakorlat azt mutatja, ez a próbálkozás abszolút sikeres. De azt eldönteni, hogy kinek, melyik márka a csúcsok csúcsa, esélytelen. Mert mindenkinek más! Van, aki az erősebb, karakteresebb ízeket szereti. Megint más a gyümölcsös variációkért rajong. Illetve ne felejtsük el sokak „megmentőit”, az alkoholmentes verziókat sem. Ugyanis ezek is a kategóriához tartoznak. De pálcát törni egyik vagy másik variáns fölött felesleges és egyébként nem is igazán lehet. Pláne észérvek mentén nem. Mert ilyenek nincsenek.
Ízlés azonban annál inkább akad, aminek a jelentősége óriási. Mindegy, hogy van, aki szerint a szűretlen sör a hamisíthatatlan, régen is csak így csinálták, ha egyszer sokakat még a kortyolásától is kiráz a hideg. A lényeg tehát a kóstolgatás és a tapasztalatszerzés.
A sör behűtve az igazi?
Na ebben az egyben ellenben mindenki egyetért. Úgyhogy igen! Jégre töltve a legjobb, és nemcsak nyáron a kánikulában. Sőt, még a konyhában is teret-helyet kaphat a sörbunda elengedhetetlen összetevőjeként.