Hol lenne a martini, a vermut nélkül?
Igazság szerint sehol! Ahogy a Negroni koktél is teljesen elképzelhetetlen a nedű mélységet ígérő gyógynövényes karaktere nélkül. Nem meglepő fordulat ezek után, hogy változott a széljárás ezen a téren, és ez a sokáig nélkülözött szesz végül aperitifként bukkant fel.
De mi is ez valójában? A vermut alapvetően egy olyan ízesített bor, aminek a különlegességét a gyógynövények adják. Általában Franciaországból, illetve Olaszországból származik. A történelemből tudható róla, hogy gyomorbántalmakra alkalmazták sokáig, mint gyógyírt, tehát a legkevésbé sem, mint kortyolásra méltó italt. Aztán a históriás kötetek elmondása alapján következett az aperitif szakasz, végül pedig a koktél sikersztori.
Honnan jön ez a fűszerezés „dolog”? Kis érdekesség, hogy kezdetben, évszázadokkal ezelőtt a fűszerek hozzáadása nem a kulináris élmény kiterjesztéséről szólt, hanem a túlélésről. Pontosabban az adott ital alapanyag túléléséről, ami fűszerek nélkül fogyaszthatatlannak minősült, de ízesítéssel máris elment.
Melyek a vermut legfőbb típusai?
A száraz, ami legtöbbször fehér, és főleg Franciaországból érkezik, valamint az édes, ami legfőképpen vörös és Olaszországból származik. Viszont ezeken belül jócskán akadnak kóstolni való különlegességek, amik ténylegesen koccintásra méltóak.