Íme mindaz, amitől ír whisky az ír whisky!
Legszembetűnőbb jellemzője a lágysága és simasága, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy háromszoros lepárláson megy keresztül. Ez a folyamat eltávolítja a durvább elemeket, amik más whiskyfajták esetében érezhetőek maradnak, így egy rendkívül sima, könnyed és könnyen fogyasztható ital jön létre. Az ír verzió emiatt gyakran kevésbé tűnik „füstösnek” vagy „nehezebbnek”, mint például a skót whisky, ami sok esetben tőzegfüsttel is gazdagodik. Ízvilágában a gyümölcsös jegyek dominálnak. Ezek az ízek a speciális érlelési folyamat során alakulnak ki. Az érlelés során a hordóban lévő fa lassan átadja aromáit a whiskynek, gazdagítva azt finom vaníliás, karamelles, esetleg fűszeres tónusokkal.
Mi az a tulajdonság, ami az ír whisky érlelésének egyik esszenciális jellegzetessége?
A különleges sajátossága, hogy a hordók, amikben érlelik, gyakran használt bourbon- vagy sherryhordók, ami további mélységet ad az ital ízének. Ennek köszönhetően a végeredmény gyakran komplex és rétegezett, de mindig megmarad az a jellegzetes könnyedség, ami az ír alternatíva védjegyévé vált.