Mitől változik a whisky fajták népszerűsége?
Az első és talán legfontosabb tényező a fogyasztói preferenciák változása. A modern whisky rajongók egyre inkább a komplex, mély ízprofilú, érlelt single malt whiskyk felé fordulnak, amik egyedi karaktert és történetet közvetítenek. Ezzel szemben a hagyományos, nagy volumenben gyártott blended whiskyk, amik egyszerűbb ízvilágot kínálnak, egyre kevésbé tudják megragadni a fiatalabb, kísérletezőbb fogyasztók érdeklődését. Az egyedi, kézműves termékek iránti növekvő elvárások eredményeként a piac egy része átalakul, és azok a whiskyk, amik nem képesek lépést tartani a minőségi és ízbeli elvárásokkal, fokozatosan háttérbe szorulnak.
Mennyire számít a whisky fajták gyártása, érlelése?
Nagyon, e két területen tapasztalható különbségek elsődlegesek. Azok a whiskyk, amik rövidebb érlelési idővel és egyszerűbb lepárlási technikával készülnek, nem tudják megadni azt a komplexitást, amit a hosszabb, gondos érlelési eljárás garantál. Az eredmény egy olyan típus, ami bár megfizethető, de nem képes felülmúlni azokat az értékeket, amik a prémium kategóriába tartozó whiskyket jellemzik. Az olyan alternatívák pedig, amik nem emelik ki az egyedi karakterüket hosszú érleléssel és kézműves készítési módszerekkel, jelenleg kevésbé kapnak figyelmet a prémium minőséget kereső fogyasztók körében.