Milyen hőmérsékleten kortyolható a vermut a legnagyobb élvezettel?
A szakértők egyértelműen azt tanácsolják, hogy a nedűnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a jövőbeni sorsa, a hűtőszekrényben van a helye. Vagyis mindegy, hogy koktél készül belőle, vagy végül tisztán kortyolja, a lényeg, hogy előbb elérje a kellően alacsony hőfokot. Igen ám, de a túlhűtés, mondhatni fagyasztás az esetében sem jó ötlet, ahogy ez általában a legtöbb alkoholra érvényes. Eleve fagyás közben olyan folyamatok indulnak el, amik töményebbé változtatják az alkoholt és megkavarják az ízkomponenseket. Jelen helyzetben a legcsekélyebb mértékben sem ez a cél. A vermut esetében az optimális hőmérséklet 10-12 fok, ekkor mutatkoznak meg a maguk teljességében a benne található ízjegyek.
Természetesen előfordulhat, hogy nincs idő, esetleg lehetőség az előre behűtésre, ekkor jó szolgálatot tehetnek a jégkockák. Érdemes ezeket kicsi darabokra törni, akár már-már kása jellegűvé zúzni, és úgy adagolni az italhoz. Azonban jó résen lenni, mert ahogy a jég olvad, úgy válik vízzé, azaz úgy hígítja fel a cseppeket, ami szintén nem tesz túlságosan jót az italnak.
Mivel házasítható a vermut?
Íme néhány ínycsiklandó példa! Gyümölcslével, bogyós gyümölcsökkel, tejszínhabbal, olvasztott csokoládéval, szirupokkal, de az extremitás kedvelői akár hagymával, fűszerekkel is megbolondíthatják.