A mezcal nagyon is ízlelésre méltó

A mezcal nagyon is ízlelésre méltó

Tequila vagy mezcal? Úgy tűnik, ez a kérdés elkerülhetetlen. Viszont nem is olyan könnyű megadni rá a választ. Az elsődleges mindig a személyes tapasztalás. Jó ötlet belekóstolni abba, hogy mi az, amit egyik-másik italvariáció nyújthat. De azért természetesen próbálunk segíteni abban, hogy ne maradjon ez a dilemma releváns konklúzió nélkül.

 

Minden tequila mezcal?

Igen, ez az, amit valóban kevesen tudnak, pedig hasznos információ. A tequila a mezcal egyik alcsoportja. Ám nem összekeverendőek, mert nagyon más az, amit ízjegyek terén kínálnak.

Ezt az italt Mexikó 8 meghatározott régiójában állítják elő, legálisan. A nedű többnyire az agavé Espadin fajtájából készül. Az íze füstös jellegű, amit az egyedülálló gyártási módjának köszönhet. A termelők olyan föld alatti gödrökben főzik, amiket lávakövekkel, faszénnel, valamint fával bélelnek ki. Meggyújtás után beleteszik az agávét, ami pár napig sül, aztán a gödröt földdel temetik be, miközben az alapanyag a „takarásban” kellemesen karamellizálódik. A megszülető párlat füstössége ennek a tradicionális módszernek könyvelhető el.

Pontosan a füstössége miatt gondolják azt sokan róla, hogy kemény ital, ami túlságosan erős, domináns. Azonban ez csak részben igaz. A szesztérfogata ugyanannyi, mint a tequilának, tehát ez az ízérzékelés valójában érzéki csalódás.

A mezcal magában vagy koktélalapanyagként teljesít a legjobban?

Ez bizony egyéni ízlés kérdése. Van, aki tisztán kortyolja a legszívesebben, más koktélokba keveri. Kétségtelenül jól szerepel a fűszeres Margaritában, de a Paloma vagy a Tia mia is meghálálja a jelenlétét, akárcsak a Saladit.

Tartalomhoz tartozó címkék: mezcal mezcal vásárlás

Kapcsolódó termékek

Don Ramón Salmiana Mezcal (White) [0,7L|40%]

Raktáron
21.750 Ft
Kedvencekhez adom