Minden tequila mezcal?
Igen, ez az, amit valóban kevesen tudnak, pedig hasznos információ. A tequila a mezcal egyik alcsoportja. Ám nem összekeverendőek, mert nagyon más az, amit ízjegyek terén kínálnak.
Ezt az italt Mexikó 8 meghatározott régiójában állítják elő, legálisan. A nedű többnyire az agavé Espadin fajtájából készül. Az íze füstös jellegű, amit az egyedülálló gyártási módjának köszönhet. A termelők olyan föld alatti gödrökben főzik, amiket lávakövekkel, faszénnel, valamint fával bélelnek ki. Meggyújtás után beleteszik az agávét, ami pár napig sül, aztán a gödröt földdel temetik be, miközben az alapanyag a „takarásban” kellemesen karamellizálódik. A megszülető párlat füstössége ennek a tradicionális módszernek könyvelhető el.
Pontosan a füstössége miatt gondolják azt sokan róla, hogy kemény ital, ami túlságosan erős, domináns. Azonban ez csak részben igaz. A szesztérfogata ugyanannyi, mint a tequilának, tehát ez az ízérzékelés valójában érzéki csalódás.
A mezcal magában vagy koktélalapanyagként teljesít a legjobban?
Ez bizony egyéni ízlés kérdése. Van, aki tisztán kortyolja a legszívesebben, más koktélokba keveri. Kétségtelenül jól szerepel a fűszeres Margaritában, de a Paloma vagy a Tia mia is meghálálja a jelenlétét, akárcsak a Saladit.