A mezcal lelke az agávé?
Igen! Hogy mire nem képes a természet! Olyan alapanyaggal szolgál, amiből aztán alkoholos nedűk tucatjai készülnek. Bár igaz, ami igaz, hogy ezek közül csak egy-kettő tett szert világhírnévre, nem véletlenül. A minőség, mint a gyártást megtámogató alapelv, különösen hangsúlyos. Nem mindegy, hogy az agávé milyen forrásból származik, sőt, az sem mellékes, hogy a termőterületének mely részéről érkezik. Az igazán prémium jellemzőket előnyben részesítő gyártók a termőföld kiválasztásában épp úgy alapos odafigyeléssel járnak el, mint mondjuk a szüretelés végigkísérésében vagy éppen az erjesztés szakaszának kontrollálásában. Ugyanis az kétségtelen tény, hogy egyetlen aprócska hiba is elegendő ahhoz, hogy végül ne az a fajta ízhatás szülessen meg, amire oly sokan várnak és vágynak.
Ahogy arra fentebb utaltunk, Magyarországon a mezcal még nem terjedt el annyira, viszont az utóbbi időben egyre többen feledkeznek, csodálkoznak rá. Alapvetően kesernyés, karakteres, füstös íz jellemzi, de a selymes jelleg is megfigyelhető az esetében. Szavakkal nehezen körülírható mindaz, amit a nedű kínál, ezért aztán megbízható tapasztalatot egyedül a kortyolás adhat.
A mezcal tradicionális alkohol?
Igen, a hazájában hagyományok őrzik az elkészítésének módját. Ezek olyan félig-meddig kőbe vésett törvények, amik egyúttal a minőség borítékolói is egyben. Ennél kevesebbel nem érdemes beérni.