Most akkor a Metaxa se nem brandy, se nem konyak, se nem borpárlat?
Nem! Egyik sem. Ami a csavaros ebben a históriában, hogy évtizedeken át rengetegen rosszul aposztrofálták ezt az italt. Ezek a kategorizálások pedig óhatatlanul beégtek a köztudatba. Ám a XIX. század végén felfedezett nedűben sokkal több van annál, mint amire sokan asszociálnak. A különleges görög nedű szerecsendiót, gyógynövényeket és aromás rózsakivonatokat is tartalmaz.
Szamosz szigetén több, mint négyezren foglalkoznak azzal, hogy a megfelelő szőlőfajtákat leszüreteljék. Erről a vidékről érdemes tudni, hogy nem mindennapi a klímája. Az 50 kilométer hosszúságú sziget elsősorban hegyvidék. Magas csúcsait patakok ölelik körbe. A téli időszak kifejezetten csapadékos, ezért jóformán mindig zöldbe öltözik a környezet. A talaj sem mondható hétköznapinak, mert telve van ásványi anyagokkal, amik nagymértékben hozzájárulnak a szőlők egyedi ízvilágához, ezáltal természetesen a belőlük készített Metaxa karakteréhez is. A termés nem egységes, hol jobb, hol rosszabb, ezért aztán a gazdákban ugyanolyan mély tisztelet alakult ki a természettel szemben, mint ami egyébként az itthoni bortermelőkről is elmondható.
A Metaxa kiadásai pláne felteszik az i-re a pontot?
Igen, ezt mindenképpen érdemleges megemlíteni, mert a gyártó sokat ad a megjelenésre. Így aztán az a hangulat, amit egy palack Metaxa felbukkanása hozhat magával, utánozhatatlan.