Egy jó pezsgő minden baráti összejövetelen, családi rendezvényen élményt ad a pillanatnak, ezért érdemes alaposabban megismerkednünk ezzel a buborékokból születő finom itallal!
Most kiderül, melyek azok a pezsgők, amiket minden fontos alkalomra érdemes beszerezni, és milyen szempontokkal találhatjuk meg az ízlésünknek legjobban megfelelő pezsgőt!
Hogyan találjuk meg az alkalomhoz illő legjobb pezsgőt?
Ez egy annyira összetett kérdés…Érdemes több szempontból is megvizsgálni, mert csak így adhatunk rá jó választ. Mindenképp figyelembe kell vennünk a ránk váró esemény típusát, mert nem mindegy, hogy egy átlagos bulira, évfordulóra vagy karácsonyi ünnepségre készülünk. Egy szülinapra vagy névnapra jó ötlet egy Mumm pezsgő, vagy egy Bollinger, de egy felejthetetlen karácsonyi hangulat megalapozásához érdemesebb elgondolkodnunk a Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgőn, vagy a Veuve Clicquot Ponsardin Brut Pezsgőn. Mert így biztosak lehetünk abban, hogy az előkelően táncoló buborékok mély benyomást tesznek majd a vendégekre, és borítékolhatóan érdeklődni fognak, hol vettük ezt a finom champagne-t. Egy gigászi buli vagy nívós esküvő sokszor igényli, hogy minőségi pezsgőben gondolkozzunk. Azonban egy Piper Heidsieck Bruttal vagy Veuve Clicquot Ponsardinnal itt sem fogunk csalódást okozni.
Esetleg egy jeles évfordulóról beszélünk, amihez már tényleg nem egy olcsó, hanem egy luxus ízeket ígérő champagne dukál, hogy méltóképpen megünnepeljük a 20-30 éves házassági évfordulót? Itt már érdemes megfontolni egy Dom Perignon, vagy Luis Roederer, esetleg egy Krug Pezsgő beszerzését.
Mit tegyünk, ha egy olyan ünnepségre leszünk hivatalosak, ahol valaki több mint egy évtizede dolgozik egy vállalatnál? Ilyen illusztris esetekben nem lehet és nem is szabad spórolni a pezsgő árán és minőségén, mert ha egy szerényebb változattal érkezünk az ünnepségre, akkor rossz benyomást keltünk az ünnepeltben vagy az ünnepeltekben. És nem emelni fogjuk az est fényét, hanem sokkal inkább rohamos zuhanást szenved a buli élményfaktora, esetleg pont egy ilyen kínos ajándékkal gyengítjük a hangulatot.
De milyen szempontok befolyásolhatják még a rendezvényhez legjobban illő pezsgő kiválasztását?
A régió kérdése
A rutinosabb pezsgőkeresők már úgy állnak neki a kérdésnek, hogy eleve eldöntik, melyik területen készített pezsgőt keresik a boltok polcain. Manapság egy annyira dübörgő ágazatról van szó, hogy a világ minden sarkában készítenek pezsgőket, azonban nemcsak a származási ország, hanem az adott régió is igen ékesen beszélhet arról, milyen minőségű pezsgővel lesz dolgunk.
A létező legjobb pezsgőket a szakértők szerint a francia Champagne régióban készítik. Így nehezen lövünk mellé, ha ebből a régióból származó champagne-t választunk, legyen szó bármilyen alkalomról. A francia champagne törvények gondoskodnak arról, hogy tényleg a lehető legmagasabb minőséget kapjuk ezekben a palackokban. A finomságukhoz hozzájárul egy másik francia szabály is: a Champagne régióból érkező pezsgők csak Chardonnay, Pinot Noir vagy Pinot Meunier szőlőfajtákból készülhetnek, ez is egy óriási garancia arra, hogy a vendégeink elégedettek lesznek a szájukban hömpölygő buborékos ízekkel. Mindemellett azt is tudni kell, hogy a francia pezsgők az esetek többségében sokkal szárazabbak a többi pezsgőnél.
Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a prosecco, az olaszok kedvelt pezsgőváltozata. Ez egy gyümölcsös aromákkal, hatalmas buborékokkal finomhangolt ital, amit tulajdonságai miatt gyakran kevernek más italokba. A prosecco pezsgők készítéséhez Glera szőlőt használnak, ez már a római korszak óta a csizma alakú ország szőlőkultúrájának egyik éljátékosa. Bár a prosecco nem pezsgő, az íze csak hasonlít a champagne-ra…Viszont egy kisebb alkalomra, egy ütős bulira ez is kiváló választás lehet, ha szeretnénk kipróbálni egy olyan italt, ami emlékeztet a pezsgőre, ám annál sokkal kalandosabb úton jár az ízek széles ösvényén. Ugyanilyen megfontolásból érdemes tesztelni a cavát is, a spanyol pezsgőt, amelynek ízprofilja a klasszikus nagy pezsgőkét idézi, ellenben azok árának a töredékéért juthatunk hozzá. Persze egy rangosabb eseményre ne vigyünk proseccót és cavát, hanem válasszunk egy komolyabb pezsgőt, különben szomorú meglepetésekben lesz részünk.
Édes vagy száraz?
Ez a legfontosabb kérdések egyike a pezsgő kiszemelésekor. A kiváló champagne és a habzóborok jelentősen eltérnek egymástól a tekintetben, hogy mennyi cukrot tartalmaznak. Ez határozza meg, hogy az adott pezsgő mennyire édes vagy száraz. A Brut egy igen gyakran választott champagne-fajta, és általában literenként 15 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz. Tehát akkor érdemes kiválasztanunk, ha nem az édes, hanem a szárazabb pezsgőt szeretik a vendégeink. Még ennél messzebbre is lehet merészkedni ezen a tengelyen, ugyanis manapság már vannak extra brut és brut zero variációk (utóbbi képviseli a lehető legszárazabb opciót). Ha egy édesebb, desszertesebb ízre vágyunk a pezsgőben akkor válasszuk inkább a Sec, azaz Édes kategóriában játszó italokat, vagy a semi-sec (félédes) pezsgőket.
És most következik a legizgalmasabb kérdés: milyen prémium champagne-okban gondolkodjunk? Lássunk néhány fontos pezsgőt a teljesség igénye nélkül, amikkel mindig örömöt keltünk majd egy szerényebb bulin vagy egy nagyobb ünnepségen is.
A világ legismertebb francia champagne-ja: a Dom Perignon Pezsgő
Ez a név tényleg magáért beszél! Minden rendezvényen elismerően tekintenek ránk, ha a csalhatatlan minőség szimbólumát választjuk a partyra. Az ínyencek ezt az italt tekintik a bolygó egyik legelőkelőbb italának, amit az ősi időkben egy leleményes szerzetes készített. Dom Perignon, a pezsgő atyja egy Párizstól keletre fekvő kisvárosban, Hautvilliersben simította tökélyre az aromákat. A 17. századi bencés apátság pincemestereként elsőként használt parafát a borospalackok dugaszolására, és felfigyelt arra az érdekességre, hogy a pincében lévő borokban buborékok bukkannak fel. Ezt a jelenséget égi ajándéknak nevezte, és valósággal beleszeretett a buborékokba. Hamarosan ráébredt, hogy némi cukor hozzáadásával ez a jelenség állandósítható.
A Dom Perignon pezsgő gyümölcsös aromákkal, élénk virágossággal és kandírozott gyümölcsökkel ad új értéket az ünnepi pillanatoknak és a hétköznapoknak. Semmivel sem érdemes keverni, mert tényleg ez a világ legexkluzívabb champagne-ja, és páratlanságát magban kortyolgatva domborítja ki igazán.
Több évszázadnyi elegancia: a Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgő
Kevés pezsgőben összpontosul olyan tökéletesen a Champagne régió magával ragadó finomsága, mint a Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgőben. Ez az ital a Méthode Classique eljárás által a lehető legtöbb gyönyört facsarja ki a kivételesen régióban termő szőlőből, a hosszú évekig érlelt Chardonnayből, a Pinot Noirból és a Pinot Meunierből. A 250 esztendőnél is nagyobb múltra visszatekintő vállalat egy olyan francia pezsgőt készített, amit méltán neveznek a szakértők a királyok italának!
Mindegy, milyen alkalomra választjuk ezt a pompás nedűt, a vendégeink minden bizonnyal ódába foglalják majd a nevét a koccintás után! Egyszerre élvezhetjük benne az alma, a körte és a barack zamatának fékezhetetlen áramlását. A játékos buborékok frissítő citrusossággal hömpölyögnek a nyelvünkön, savai még magasabb szintre tornásszák az ízélményt. Ha a választásról az ételekkel való párosításokban is gondolkodunk, akkor a Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgő isteni ital a tengeri ételekhez, a halakhoz, a fehérhúsú gyümölcsökhöz vagy egy finom szusihoz.
Bársonyosan arisztokratikus ízvarázs: Veuve Clicquot Ponsardin Brut Pezsgő
Egy beszédes nevű champagne áll előttünk, egy bársonyos tétel Ponsardin báró patinás pezsgőpincészetéből. A tekintélyes pincészetet 1772-ben alapították, és azóta az évszázadok során a francia nemesek egyik kedvenc pezsgőit dobta piacra. A 21. századra a vállalat a világ meghatározó champagne előállítójává nőtte ki magát, hála a hosszú ideig tartó palackos érlelések és a jól megválasztott alapanyagoknak. A Veuve pincészet kiszolgálja az ínyencek minden igényét, ahogyan ezt a Veuve Clicquot Ponsardin Brut Pezsgő estében is láthatjuk.
Ezt a legendás italt a Pinot Noir szőlő hangsúlyos jelenléte emeli ki a prémium pezsgők tömegéből. Összetéveszthetetlen stílussal bír, ami egy jellegzetes, felismerhető Cliqouot-tá varázsolja, a 15-20%-os Pinot Meunier pedig extra lekerekítettséget, a 30%-os Chardonnay szőlő eleganciát, frenetikus fineszességet kölcsönöz a bársonyos balanszú italnak.
A Veuve Clicquot Ponsardin Brut Pezsgőben gejzírként törnek fel a trópusi gyümölcsök, a vanília lágysága és az érlelés hatására felbukkanó briósos íz. Ez egy ragyogó választás a tengeri ételekhez, a halakhoz, a szusihoz vagy a fehérhúsú gyümölcsökhöz.
Egy igazi champagne specialitás: a Bollinger Speciel Pezsgő
A jó pezsgő mindig valamilyen unikális, speciális ízvariációt képvisel! Erre az élményre érzett rá a Bollinger, amikor piacra dobta ezt a kókuszos, mégis pikáns, bársonyos és szénsavas italt. A gyümölcsös jegyzetek között kirajzolódik az érett gyümölcsök, az almás barackos aromák jelenléte, és egy száraz szenzációs kortyokat adó itallal találkozhatunk. A Bollinger Special mellé a rákok és kagylók fogyasztása zseniális párosítást jelent, ugyanakkor sushihoz, parmezánhoz és sonkához kortyolgatva szintén felemelő élményt nyújt.
A Bollinger Pezsgőház jelszava 1829 óta a tökélességre törekvés, és ez ebben a speciálisan finom champagne-ban is megnyilvánul.
77 bor találkozása a csúcsminőségben: a Mumm Cordon Rouge Brut Pezsgő
Csak a legjobbat! Georges Mummnak ez volt a filozófiája, midőn életre hívta a Mumm pezsgővállalatot. A Rajna-völgyben fekvő szőlőültetvények isteni bort adtak, ám Mummék ráébredtek, mekkora lehetőségek rejlenek a Champagne régióban, ahol 1827-ben fióktelepet létesítettek. Ahol egy világszínvonalú pezsgőházat alapítottak, és azóta sincs megállás, sorra készítik a felemelően finom pezsgőiket.
A Mumm Cordon Rouge Brut Pezsgő zamata a bőség kincsestára: összesen 77 féle borfajtából alakult ki. A felhasznált szőlők közé tartozik a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier, a végeredmény pedig olyan parádésra sikerült, hogy ezzel az ikonikus itallal koccintanak a Forma-1 győztesei a diadal pillanataiban. Éljük ét mi is a győzelem felemelő érzését, és koccintsunk az arany árnyalatban csillogó, gyöngyözően buborékoló Mumm Cordon Rouge Brut Pezsgővel!
Louis Roederer Brut Premier Pezsgő: már önmagában is egy tűzijáték!
Ez az ital a kekszes ízvilág, a lágy gyümölcsösség, a kifinomult kesernyés árnyalatok champagne-ba álmodott eleganciáját képviseli. Louis Roederer neve garancia a kimagasló minőségre, a Champagne régió egyik nagy háza pedig ezúttal egy szárazon hömpölygő, pirított kenyérre emlékeztető illatokkal tarkított itallal kényeztet minket.
Mindegy, milyen alkalomra szánjuk, igazán emlékezetes ízekkel ajándékoz meg minket és vendégeinket!
Az aromaharmónia diadala a Champagne régióból: a Piper Heidsieck Brut Pezsgő
A klasszikus francia pezsgőház ismét előrukkolt egy kihagyhatatlan párlattal, amelynek ott a helye a minőségre szomjazó bárszekrényén.
Ez egy hihetetlenül harmonikusan felépített párlat. A testes champagne kellemesen lágy, lédús zamatú, egyszerre hömpölyög benne a szőlő és a körte varázslatos gyümölcsössége. Ugyanakkor a fanyar citrusosság is hírt ad benne magáról. Nemcsak önmagában ad élményt, hanem halakkal, könnyű fehérhúsú ízekkel is összhangot alkot a zamata.
Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol minden neves alkalomra megtalálja a tökéletes pezsgőt! Kérje kollégáink segítségét, akik ragyogó ötleteket adnak a szülinapi, évfordulós vagy baráti bulikon való koccintás minőségi dimenziójához!