Bruichladdich skót whisky
Laddie: az igazi rajongók csak így emlegetik a Bruichladdich Whiskyt, mert sokak szerint a Bruichladdick lepárlóban készül a leggyümölcsösebb és legleleményesebb single malt az Islay-szigeten. 1881-ben a Harvey-fivérek építették, akik ekkoriban a Dundashill és a Yoker gabonalepárlók tulajdonosai voltak Glasgow-ban. Az Islay-hegység lábánál fekvő lepárló a lehető legtöbbet hozza ki a skót anyatermészet bőkezű adományaiból, a skót árpából, a sziget éterien tiszta vizeiből, a füstös tőzegről már nem is beszélve.
A Bruichladdich lepárló elég gyorsan gazdát cserélt, hiszen Harvey-ék után 1937-ben Joseph Hobbes szerezte meg, 1954-ben átvette a DCL, aztán hamarosan az AB Grant részévé lett. 1993-ban egy fúzió révén a Bruichladdich a Whyte & Mackay portfóliójába került, aztán 2012-től a Rémy Cointreaué lett az üzem, és jelentős fejlesztések indultak be a Bruichladdich Distilleryben.