Miért éppen Brockmans?
Hiszen számtalan szuper gin létezik, amit használhatnánk egy koktélhoz, például a Beefeatert, a Bombayt, a Tanquerayt vagy a Gordon’s is, nem?
Igen ám, de a grandiózus gyümölcskoktélokhoz a Brockmans gin aromavilága a legtökéletesebb! A Brockmans ugyanis nem egy átlagos gin, hanem sokkal több annál: gyengéd gyümölcsös mámorral kényezteti a koktélok szerelmeseit.
A Brockmansban a gin hagyományos elemei mesteri összhangban keverednek a citrus és zamatos erdei bogyók frissítő ízével. A bolgár koriander teszi a dolgát, és zamatos, egyben gyömbéres-narancsos ízt kölcsönöz a ginnek. A koriander kifinomult frissessége tökéletesen illik az áfonya és szeder kerek, puha zamatjához, amelyet a toszkán borókabogyó harmadlagos jegyei egészítenek ki. A száraz, keserédes valenciai narancshéj elnyújtja a mélyebb ízeket, és intenzív, finom lecsengést biztosít.
A Brockmanst ezután az egész ginkészítés lelkét adó hagyományos, 100 éves rézüstben párolják le. A parádés végeredmény egy kimagaslóan finom alkalmi gint eredményez, semmihez sem hasonlítható ízélménnyel. A Brockmans ugyanis tökéletes átmenetet jelent a sipping (önmagában fogyasztandó) és a mixing (keverhető) gineknek.
És most lássuk, milyen gyümölcsös koktélok varázsolhatók a Brockmans ginből!
A Brockmans Golden Era koktél visszarepít az ősi aranykorba
A modernitásból állandóan visszavágyunk a háborúk, járványok és stressz előtti ősi aranykorba. Ez a nosztalgia persze nem ma kezdődött: gondoljunk csak Rousseau híres jelszavára, miszerint ideje visszatérni a természetbe, a filozófusok közül meg Nietzsche is felvetette, hogy az ókori görögök még képesek voltak átélni azt a szenvedélyes dionüszoszi szabadságot, ami teljesen kiveszett a szigorú szabályok között élő 20-21. századi ember „civilizált” életéből.
Az aranykorban még minden nyugodt volt, és a régi idők emberei az ősi erdők csendes békéjében élvezhették az életüket. Ekkora ugrást manapság legfeljebb egy időgéppel lehetne megvalósítani, de a Brockmans Golden Era fenséges ízével elcsíphetünk valamit az aranykor harmóniájából.
Hozzávalók:
60 ml Brockmans gin
20 ml Chateau De Breuil Fine Calvados
30 ml barack brandy
2 cseppnyi keserűszilva
Az összetevőket egy jéggel teli shakerben összerázzuk és egy coupette pohárba szűrjük!
Az almaborból érlelt gyümölcspárlat, a calvados zseniálisan fonódik össze a Brockmans ginnel, és ezt a párosítást még fantasztikusabban árnyalja a keserűszilva, illetve a barack brandy zamata. Ez még nem minden, mert a Brockmans Golden Era díszítésébe is belevihetünk egy kis egzotikumot és aranykori ragyogást. A koktélt ékesítsük a pohár szélére illesztett áfonyával –eggyel agyafúrtabb megoldás, ha egy fél klementinnel (a keserű narancs és a mandarin keresztezésével, amit egy Klementin nevű szerzetesnek köszönhetünk) adunk ősi zamatot a koktélnak.
Szimfónia a savanyú ízekhez: a Brockmans Burlesque koktél.
A burleszk műfaja a képtelen helyzetek keverésére utal, de vajon hogyan nyilvánul meg ez egy koktélban? A vöröses hibiszkusz savanykás íze kiválóan illik a szeder hasonló aromáihoz, és ez a kettős érdekes „burleszk” harmóniát alakít ki a Brockmans ginnel, a citrommal, és a kesernyés karakterisztikájú száraz vermuttal.
Ismerjük meg a koktélok Chaplinjét, a Brockmans Burlesque-et, amit bátran nevezhetnénk a „Brocktailek”, vagyis a Brockmansből készített koktélok egyik alfájának is.
Hozzávalók:
40 ml Brockmans gin
15 ml Noilly Prat
30 ml citromlé
20 ml hibiszkusz szirup
szeder kivonat
Helyezzük a szeder kivonatot egy shakerben, majd csempésszük bele az összetevőket. Keményen rázzuk össze némi jégkockával, miután minden alapanyag bekerült. Szűrjük duplán, az ízlelőbimbókat elkápráztató varázsitalt egy martinis pohárba. És igen, még ezt a bűvöletes hatást is lehet fokozni: a káprázatos koktélt még különlegesebbé tehetjük egy hibiszkusz növény levelével, szederrel és egy szeletnyi szilvával, amit egy fából faragott kis nyárson teszünk az italba.
Forbidden Fruit: egy koktél az örökkévalóságnak
Ádám és Éva óta tudjuk, hogy mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb, és ezzel játszik az egyik legmenőbb koktél fantázianeve is. Nem ígérhetjük, hogy a Forbidden Fruit koktél felér a tudás vagy a halhatatlanság fájának ropogós gyümölcséhez, de nem is űznek ki miatta minket a Paradicsomból! A Forbidden Fruit elkészítése után a gyümölcsös finomság, az olasz boros temperamentum és a mentás frissesség páratlan találkozásának lehetünk a tanúi, ami örökre beégeti az ízmemóriánkba a Forbidden Fruitot.
Hozzávalók:
35 ml Brockmans gin
25 ml grapefruit lé
15 ml lime
20 ml szirup
Prosecco
5-6 mentalevél
Az elkészítése nem igényel bártenderi szuperképességeket, csak egy kicsit „rázós”: tegyük az összetevőket a shakerbe (kivéve a prosecco-t!), majd rázzuk össze olyan dinamikus és határozott mozdulatokkal, mintha valamelyik menő szórakozóhelyen mutatnánk be egy táncot. A tetejére pedig öntsünk ízlés szerint egy kis Proseccót, hogy az olasz, habzó fehérbor még bársonyosabb kiteljesedést adjon a koktélban kavargó gyümölcsös ízeknek. A mentalavelek meg egy olyan intenzív illattal és ízzel gazdagítják a Forbidden Fruitot, hogy nemcsak felfrissülünk a koktél kortyolgatása közben, hanem még az idegeink is megnyugszanak az ízlelgetése közben.
Pikáns bogyós kaland a Berry Breeze-zel
A Brockmans kimaxolja a gyümölcsös irányt, és a Berry Breeze-zel rágyúr a bogyókra. A narancsos-gyömbére beütéssel indító ginben már eleve ott kavarog a vagány áfonyás, szedres íz, azonban ehhez még társul a toszkán borókabogyó is…Ebben a koktélban bogyóból sosem elég, és még egy bodzás St. Germain likőrrel is megbolondítjuk az italunkat!
Hozzávalók:
50 ml Brockmans gin
20 ml friss grapefruit leve
40 ml áfonya lé
25 ml St. Germain bodzalikőr
25 ml lime leve
Narancs (ízlés szerint, a díszítéshez)
A grapefruit kesernyés íze és az áfonya eredetileg fanyar aromája a többi koktélösszetevővel keveredve enyhül, és ehhez még egy lime-os narancsos irány kapcsolódik. Mindezt egy elegáns és kifinomult St. Germain bodzalikőrrel emelhetjük magasabb szintre. Az édeskés, virágos aromák ellensúlyozzák a savanykás összetevőket, és a bodzás jelleg mellett a licsis, maracujás, körtés jegyzetek is előtérbe kerülnek. Szerezze be a Brockmans gint és a St. Germain bodzalikőrt könnyen és egyszerűen, az iDrinks üzleteiben!
Warm Winter Mull: a koktél, ami télen is felhevít
Öles léptekkel közeledünk egy újabb 40 fokokkal tarkított izzasztó nyár felé, azonban az évszaktól függetlenül érdemes belekortyolni egy olyan koktélba, amit beszédes neve szerint azért találtak ki, hogy egy a csontokig hatoló, dermesztően hideg télen is felhevítse az ember vérét. Igenis létezik olyan koktél, ami a hideg estéken is frenetikusan felforral minket, mint egy indukciós főzőlap!
Hozzávalók:
150 ml Brockmans gin
1 palack spanyol Rioja
100 ml cukorszirup
100 ml narancslé
1 szelet narancs
1 maréknyi friss, szezonális bogyós gyümölcs
6 fahéjrúd (és egy kis plusz fűszer, például csillagánizs vagy szegfűszeg)
1 teáskanálnyi borsszem
Öntsük össze és melegítsük fel az összetevőket lassú tűzön. Ha a szegfűszeg hallatán összefut a szánkban a nyál és kedveljük a téli fűszereket, akkor ezt és csillagánizst is rakhatunk a koktélba. Forraljuk az alapfolyadékot egy órán keresztül magas hőmérsékleten, majd apránként csökkentsük a forralást, míg a koktélparty vendégeink meg nem érkeznek. Kanállal szedjünk belőle, a Warm Winter Mull tálalásához pedig üvegedényeket is használhatunk, hogy visszaadják a télies hangulatot.
És még itt sincs vége a játéknak! Formabontóbb, stílusosabb koktélunk lesz, ha teszünk bele pár szezonális bogyót, egy fahéjrudat, és egy szelet friss narancsot vagy klementint.
Egy édes-gyümölcsös kísértés: a Six Bells koktél
Becsengettek! Ha szeretjük a gyümölcsöket, akkor a koktélok között kötelező tétel a Six Bells, amely a vörös ribizli és a sherry aromájának szenvedélyes keveredésével kápráztatja el az ízlelőbimbókat.
Hozzávalók:
40 ml Borckmans gin
40 ml Osborne Cream Sherry
1 teáskanál vörös ribizlilekvár
A hat csengő koktélját elkészíteni szerencsére nem rakétatudomány. Rázzuk össze az alapanyagokat pár energikus mozdulattal. Öntsük mindezt egy highball üvegbe, majd hagyjuk, hogy a koktélalap finoman flörtölni kezdjen a jéggel. A Six Bells koktél díszítéséhez tökéletes néhány szezonális bogyó, illetve egy friss mentaágacska, esetleg egy szál rozmaring. Zárásként még tovább árnyalhatjuk a már eleve parádés ízkavalkádot: szórjuk meg egy kis őrölt fahéjjal vagy vegyes fűszerrel.
Rhubarb 75: a rebarbara diadala
A rebarbaráról a legtöbben meglehetősen keveset tudunk, pedig ez az egyik legmenőbb fűszer, amivel összefuthatunk egy emlékezetes Brocktail-ben. A rebarbara szárából készített fűszer jellegzetesen savanykás, amit Brockmansszal és egy kis borral lazítunk, hogy az aromák balanszából kialakítsuk a Rhubarb 75 egyedülálló zamatát.
A Rhubarb 75 fogyasztása előtt hűtsünk le egy viszonylag magas highball poharat, és tegyük bele a rebarbara csíkot. Finoman öntsünk rá Brockmans gint, aztán adjuk hozzá a citromlevet és a rebarbaralikőrt. A keveréket öntsük egy jéggel teli shakerbe, és úgy rázzuk, mintha nem lenne holnap! Végül a koktélt tegyük még finomabbá egy Champagne vagy Prosecco gyöngyöző borral, hogy megkapjuk az utóbbi idők egyik leggyönyörűségesebb italát, amit Brockmansból varázsolhatunk.
Hozzávalók:
50 ml Brockmans gin
25 ml friss citromlé
15 ml rebarbara likőr
Champagne, Prosecco vagy valamilyen angol gyöngyöző bor
Rebarbara csík a díszítéshez.
Ez a koktél a rebarbara mennybemenetele, ezért ideális belépő ital azoknak, akik szeretnének mélyebben megmártózni a rebarbarás ízharmóniákban.
Ultra Violet: egy koktél, amitől ultraibolyába borul a világ
Oly korban keverjük a koktélt, mikor egy ilyen elvont italt akár David Lynch, a filozofikus Twin Peaks rendezője is megálmodhatott volna.
Listánk végére hagytunk egy ütős Brocktailt, amelynek kortyolgatása teljesen átszínezi a hétköznapi valóságot, és ízlelgetése közben úgy érezhetjük, mintha látogatást tennénk a dermesztő fekete Barlangba…Mintha átruccannánk egy másik világba, és egy rövid időre bepillantást nyernénk a függöny mögé, hogy feltehessük Lynch legendás törpéjének a kultikus kérdést: ki ölte meg Laura Palmert?
Az Ultra Violettel bepillanthatunk egy Brockmansszal, abszinttal, vermuttal kevert koktéldimenzióba, ahol mindig szól a zene!
Hozzávalók:
50 ml Brockmans gin
20 ml abszint
20 ml Créme de Violette
10 ml Noilly Prat
Díszítés: ehető virágok
Rázzuk össze a hozzávalókat 5-6 másodpercig jéggel, a korábbi receptekben már jól megszokott mozdulatokkal, aztán töltsük egy lehűtött martinis pohárba.
És ha eleget akarunk tenni egy igazi ibolyaszínű ámokfutásnak, akkor díszítsük a poharunkat ehető virágokkal, mert ez még magának Lynch mesternek is tetszene (kivéve, ha a vendégeink körében durva „lincshangulat” alakulhat ki egy ilyen ötlet után).
Kedvet kapott a koktélokhoz, és szívesen kipróbálna pár még izgalmasabb Brocktail receptet? Frissítse fel Brockmans-készletét az iDrinks üzleteiben.