Békésszentandrási Sörfőzde sörei
Nagyjából 25 évvel ezelőtt, 1991-ben kapcsolt magasabb fordulatszámra a hazai sörgyárak működése, hogy megoldást találjon a hazai sörpiac bővítésére. Ennek hatására Magyarországon számtalan kézműves sörfőzde nyílt, és ezek közé tartozik az azóta hazai szinten kiemelkedően népszerű Békésszentandrási Sörfőzde. Az alapító páros tagjai, Simkó József mélyépítőként dolgozott, Rozsán Csongor pedig agrármérnök volt, akik egy villámszerű hirtelen felismerés hatására, zéró előismerettel vágtak bele a sörbizniszbe. Ekkoriban még halvány fogalmuk sem volt a sörkészítés fortélyairól, így első sörük, egy bajor lager pusztán egy tíznapos tréning után készült el Jäger néven. Innentől varázsütésre saját receptek és legendás sörök születtek, és ezekre nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak a sörkedvelőktől. De ők főzték a Black Rose-t, az első magas alkoholtartalmú fekete sört hazánkban: ez egy duplabak volt, amit utoljára Dreher Antal készített magyar földön 1913-ban.
Az alapítók egy igazi határokat feszegető lépésre szánták el magukat. Előttük még senki sem szánta el magát arra, hogy valódi gyümölcsből készítsen sört Magyarországon. A kísérletezés jegyében a két fiatalember egyre színvonalasabb söröket tett le az asztalra a Békésszentandrási Sörfőzdében, így 16 hónap próbálkozás után jelent meg az első Meggyes sörük, majd beindult a gyümölcsös sörök végeláthatatlan sorozata, amelyet azóta is lelkesen ízlelgetnek a rajongók. 2010-ben startolt az első Főzdefeszt, ekkor robbant be Magyarországon igazán a kézműves sörök forradalma, és ebben a Szent András söröknek is elévülhetetlen érdemei vannak.
2011-ben a Békésszentandrási lett az Év Sörfőzdéje, és innentől egyre gyakrabban kerültek a boltokba a jobbnál jobb Szent András sörök.