Hanem például kiváló szeszes italokat, legfőképp vodkát. Ha ezen az augusztus végi ünnepen szeretnénk valami igazán finomat inni, azonban közben szeretnénk megemlékezni az aratásról és a búzáról is, az egyik legjobb választásunk egy csodás francia vodka lehet.
Grey Goose Original - a világ legjobb ízű vodkája
Francia Vodka? Kérdezhetik sokan. Hát, igen, ezt is megértük. Persze fura is lenne, ha épp a gasztronómiájáról és a különleges minőségű italairól ismert náció pont a vodkát hagyta volna ki a választékából. A francia gasztronómiát senkinek sem kell bemutatni. Az ételek és borok minősége, a cognac-ok és egyéb kiváló és csodálatos italok messzi földön híresek.
A vodkáról tudjuk, hogy kis túlzással bármiből készülhet, hiszen a vodkalepárlásnál a szesz finomításakor olyan magas alkoholtartalmat érnek el, ahol az alapanyag saját jellege, aromája szinte teljesen eltűnik. A hangsúly a „szinte” kifejezésen van…
A Grey Goose - ami amúgy egy Sidney Frank nevű úriember »találmánya« aki egy kifejezetten prémium vodkát akart alkotni, az ilyesmire mindig fogékony amerikai piacra - búzából készül. És nem akármilyenből! A felhasznált búza egy szuper prémium, »A« kategóriás téli búza, amely az októberi vetés után, legkorábban augusztusban szüretelnek, Picardy-ban. Az egyedi élesztőkultúra hozzáadása után elkezdődik a fermentáció. Először egy nagyjából 20 fokos „sör“ készül belőle. Ezután ezt 5 lépcsős eljárással lepárolják, majd a párlatot átszállítják Cognac régióban található Le Logis-ba, és helyi, többször átszűrt forrásvízzel fokolják be. Azért fontos a terület talajáról származó forrásvíz, mert valóban nagyon egyedi jegyekkel rendelkezik.
Ez után következik a Grey Goose palackozása, ami után egy valóban elegáns, prémium terméket kapunk. Kimondottan érdekes a hosszúkás nyak, a füstüveg jelleg, és a háttérben lévő festői táj és a vadludak. És hogy mire számíthatunk a kóstolásakor?
Kedvenc italszakértőnk az alábbiakat nyilatkozta erről:
- Illata elegáns és könnyed aromákkal telt.
- Íze ropogós. Ez a gabonavodkák esetében jellemző jegy. Krémes és édeskés zamattal találkozunk, amely mögül előbukkan és lecsengés közben a szánkban is marad a mandula.
Ezek persze az Original változatra vonatkozó aromák, azonban természetesen ez a gyártó is meglovagolta a az ízesített vodkák sikerének már amúgy csendesülő hullámait, így itt is találunk gyümölcsös változatokat, azonban ezek is a különleges minőségű búzából párolt vodkából készülnek.
De ami a legjobb, hogy szervírozása jól behűtve, jégen, mandulával javallott. Hát nem ideális formája a búzának ebben az augusztusi hőségben?