Az Ouzo csak aperitifként állja meg a helyét?
Természetesen nem, a szabad fogyasztás joga mindenkié. De érdekes tény, hogy Görögországban és Cipruson egyaránt előételekhez társítják. Nemcsak olykor, néha napján, hanem a legnagyobb tudatossággal. Olyannyira, hogy mindkét országban aranykorukat élik az úzó házak. Ezek a kávézókhoz hasonlító gasztronómiai élményeket kínáló helyek konkrétan előételek mellé szervírozzák a behűtött nedűt.
Melyek a leggyakrabban felbukkanó fogások? Sült zöldségek, saláták, halfélék, például szardínia, tintahal, kagylók, amiket összefoglalóan mezéknek hívnak. Maga a körítés sem mindennapi: a hatalmas bőségtálakon megérkező ételek nyomában feltűnnek az eleve behűtött palackok, amiknek a tartalmát ki-ki fogyaszthatja vízzel hígítva vagy jéggel keverve. Hagyományosan a lassú, megfontolt, ízlelgetős kortyolás az elterjedt, de nyilván ezt embere és vérmérséklete válogatja. Az ilyen, közös tálból falatozásnak amúgy többnyire az esti órák szolgálnak ideális időpontokként.
Egyszerű éttermekben is kóstolható Ouzo?
Igen! A speciális kulináris élvezeteket tálcán, na meg púposra rakott tányérokon kínáló helyeken kívül, a többi vendéglátó egységben is, mint aperitif szerepel az itallapon. Kis poharakban szervírozzák, de legtöbbször sem jeget, sem vizet nem szolgálnak fel mellé. Ám az ital annyira behűtött, hogy az úgynevezett úzóhatás láthatóvá válik, azaz az ánizsolaj kikristályosodik.