Az Islay régió: ahol a tőzeges füstösség csaknem kötelező stíluselem a whiskyben

Az Islay régió: ahol a tőzeges füstösség csaknem kötelező stíluselem a whiskyben

Islay a Hebridák ékköve, egy füstösségtől örvénylő whisky-Kánaán. Gigászi méretű sziget számtalan lepárlóval, amit akár a skót whisky-geekek Mekkájának is nevezhetnénk.

Skóciáról sokaknak egyből a füstös-tőzeges whisky ugrik be, és ebben bizony elévülhetetlen érdemei vannak az Islay whiskyrégiónak, a műfaj klasszikus képviselőjének. A Hebrida-szigetcsoportokhoz tartozó festői szépségű sziget bővelkedik homokos strandokban, dombokban, aranyos falvakban, tenger gyümölcseit kínáló éttermekben – és persze a sziget első számú kincseiben, a neves whiskylepárlókban.

Ez a régió kelti életre a whiskyszcéna izzó Szent Grálját, a szent tüzes és tőzeges maláta whiskyket, amelyek olykor túlságosan kemény ostromot indítanak a még kezdő, mondhatni „avatatlan” whiskyvándorok ízlelőbimbói ellen. Nyilván nem érdemes a lehető legerősebb Islay-füstös költeményekkel kezdeni, hanem ebben is meg lehet találni a fokozatosságot.

Islay szigetlakói rendszerint roppant barátságosak, ahogyan a lepárlók is, így sok whiskybarát vág bele egy komolyabb turnéba a szigeten, hogy megismerje Islay lepárlóit. Rövid írásunkban most arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk a legnagyobb ikonokat ezen a földön, és kóstolót kapjunk lenyűgöző párlataikból. Sláinte!

Hol található Islay régiója?

A sziget Skócia nyugati partjainál fekszik, nagyjából Glasgow-val azonos szélességi fokon. Ez a Belső-Hebridák szigetcsoportjának legdélibb része, és mindössze 25 mérföldre van egymástól a két vége. Islay kilenc nagy működő lepárlónak ad otthont, de további 3-4 is felkészült arra, hogy bekapcsolódjon a whisky nagy vérkeringésébe.

Évszázadokig élénk illegális lepárlás folyt a szigeten. Az első engedéllyel rendelkező törvényes lepárló a Bowmore volt a szigeten 1779-ben, John Simpson alapításával. Ezt követte az ikonikus Ardbeg 1815-ben, ugyanebben az évben a Laphroaig, 1816-ban a Lagavulin. Aztán lavinaként beindultak a többiek is. A 19. században a Bowmore whiskyt már single maltként adták el, és Skócián kívül is forgalmazták. Aztán a legtöbb Islay-lepárló a század közepére már blendekbe is adott párlatot, például a kilmarnocki John Walkernek.

 

Főszerepben a füstös tőzegesség

Az Islay-sziget földrajzi elhelyezkedése és a Port Ellenhez hasonló kiváló kikötők lehetővé tették, hogy ragyogó kapcsolatot építsenek ki Skócia nyugati részével, a gyorsan bővülő városokkal, például Glasgow-val. Islayt azonban a tőzeg tette híressé. A sziget tobzódik ebben a természetes tüzelőanyagforrásban, amit malátázás során az árpa szárítására használtak, és élénk füstös illatot áraszt. Az Islay-tőzeg mellesleg teljesen más volt a megszokottól: hínárból állt, ami a whiskyknek jellegzetes gyógyszeres árnyalatokat kölcsönzött, így az Islay tőzeges whiskyk egyedi karakterisztikával bővültek.

Az Islay-whiskykészítés korai szakaszában a lepárlók többsége tőzeget használt, a későbbiek folyamán viszont rengetegen áttértek a füstmentes szénre. Néhány kivételtől eltérve azonban maradtak az eredeti forgatókönyvnél, a végtelen bőségben fellelhető tőzeg miatt. Illetve azért is, mert a sziget fajsúlyos, tőzeges whiskyt sokan nagyon megkedvelték, és a skót blenderek is előszeretettel keresték, hogy tőzegesebb árnyalatokkal színesítsék a blendjeiket.

 

A nagy Islay-válság

Az 1970-es és 1980-as években nehéz idők jártak a szigetre. Túlkínálat jelent meg a whiskypiacon, ugyanakkor számos helyi lepárló, mint a Port Ellen bezárni kényszerült a régiek közül. Az Ardbeget és a Bruichladdichet már csak egy paraszthajszál választotta el attól, hogy hasonló sorsra jussanak!

Nagy szerencséjükre változott a közízlés. Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek hajnalán a whiskyfanok valósággal beleszerettek Islay single maltjaiba, és kedvezőbb lett az összkép. A whiskyfogyasztók elkezdték módfelett értékelni a jellegzetes füstös és fenolos ízeket, így lassan de biztosan Islay a whisky szerelmeseinek zarándokhelyévé avanzsált, a bezárásra készülő lepárlók varázsütésre megmenekültek. 1986-ban megrendezték a legelső Feis Ile fesztivált. Még a bezárt Port Ellen whisky hírneve is sosem látott magasságokba emelkedett.

2005-ben a Wills család új lepárlót alapított a szigeten Kilchoman néven (124 éve nem volt ilyen esemény a szigeten). És vannak olyan lepárlók, mint a Bruichladdich és a Bunnahabhain, amelyek Islayn eléggé unortodox módon nem füstös whiskyt készítenek,  hanem sokkal édesebb, lágyabb párlatokat.

 

Ardbeg

Az Élet Vizének régi motorosai közül rengetegen ezt tekintik favoritnak a neves Islay-párlatok közül. Ardbeg zamata az Islay lepárlók kvintesszenciája, egy klasszikus lepárló, amely az Atlanti-óceán zord partvidékére néz.

Az Ardbeg vezetett túráján még a maláta egyedülállóan tiszta forrásához, a Loch Uigedailhez és felmehetünk, és megkóstolhatjuk a fenséges Arbeg-damokat! Erre a kristálytiszta kiindulópontra utal az Ardbeg Uigeadail Whisky, egy 54.2%-os alkoholtartalommal hömpölygő autentikus nedű. A misztikus tóról elnevezett whisky a sherry hordó mazsolás, gyümölcsös finomságától kap új lendületet, és bővelkedik csokiban, téli fűszerekben, egy minimális füstösségben is­ hiszen mégiscsak egy hamisítatlan Islay-párlatról beszélünk!

Az Ardbeg Corryvreckan Whisky az előzőnél még magasabb dimenzióba kúszik az alkoholtartalom tekintetében, meg sem áll 57.1%-ig.  Csokoládéval és vakmerő gyümölcsös ízekkel kavarog ez az édes és meglehetősen vad örvény, ribizlivel, áfonyával és cseresznyével. Mindenkit magával sodor, aki fogékony a sokszínű, fenséges Islay-dramokra!

 

Lagavulin

Mind a 8 éves, mind a 10 éves változatuk egyenesen zseniális. A 48%-os Lagavulin 8 Years Whisky egy méltóságteljesen füstölgő remekmű. Mezcalra emlékeztető árnyalatokkal, mézes egy kekszes beütéssel, a vaníliapuding édességével.

A Lagavulin 10 Years Whisky egy sokkal „tengerpartibb” vallomás a tőzegességhez. Ebben a párlatban jelen van a tengeri szellő, a kősó, a füstösség. A krémesség mellett a chilipaprika ereje is megnyilvánul, szóval egy egészen egyedi szerkesztésmóddal van dolgunk, a vagányabb whiskyk kedvelőinek ajánljuk.

És akkor ott van még a Lagavulin 12 Years The Flames of The Phoenix Whisky a maga 57.3%-os, kimagasló alkoholtartalmával. Fűszeres ízrobbanások, főnixmadárszerű feltámadások és füstösség jellemzi ezt a nagyszerű párlatot, teli citromossággal és ásványos illatokkal. A Lagavulin-lepárlóban meg magasztos élmény leülni a bőrfoteljukba, és a helyszínen élvezni a lehengerlően finom whiskykortyokat.

 

Laphroaig

A Port Ellen komptól mindössze sétatávolságra lévő lepárló több mint 200 éves, és fehér falai kitartóan dacolnak az Atlanti-óceán sós permetével szemben. A Laphroaig italai karakterisztikusan kidomborítják a skót whisky egyik legjellegzetesebb tulajdonságát, a sós tartományokat, amely valósággal beleírják magukat az ízlelőbimbókba.

A Laphroaig Four Oak Whisky beszédes névvel bír. A whiskyben egyszerre érvényesül a négy érlelőhordó gazdag aromatartománya: a Bourbon, a Quarter Cask, az amerikai és az európai tölgyfahordó aromaadó zamatbősége. A hínár és a tengerparti tőzeg dominál a párlatban, és szintén kiemelkedik benne a karamell és a vajkrém, áthatva a medvecukor finomságával.

A 48%-os Laphroaig PX Whisky még magasabbra teszi a lecet, és megörvendeztet minket egy Pedro Ximénez hordós változattal. Így kapcsolódik az édes sherry hordós gyümölcsös hömpölygés az Islayn megszokott tőzegességhez, egy kis marcipán és mandula társaságában.

A Laphroaig whiskyk igen jól szerepelnek az ételpárosírtásokban. Például érdemes megkóstolni egy füstös-sós Laphroaig whiskyhez párosított narancsot vagy kéksajtot, mert egy felülmúlhatatlan élményben lesz részünk!

 

A Bowmore

A lepárló a sziget fővárosának energiától lüktető szívcsakrájában, az azonos nevű Bowmore-ban található. Itt a whiskygyártás mindig a helyi közösség tevékenységének a része, és a mai napig kézzel padlómalátáznak, ahogyan ez az ősrégi időkben történt a lepárlókban. A Bowmore Islay maláták ideális kezdést jelentenek a félénk wiskykortyolók számára, akik még csak most ismerkednek a helyi whiskykkel. Lágyabbak az átlagnál, kevesebb tőzeggel hömpölyögnek, és markánsabb sherrys jegyzetekkel rendelkeznek a többinél.

A Bowmore 12 Years Whisky megtalálja az arany középutat a gyümölcsösség és a füstösség dimenziói között. Kiegészül némi mézzel és étcsokival, egy kis citrommal és körtével is, a teljesség kedvéért.

A Bruichladdich

Itt gyártják a létező legtőzegesebb whiskyt, a Bruichladdich kísérleti Octomore változatát, ami a füstösség legfajsúlyosabb megnyilvánulása a scotchban. Persze léteznek jóval könnyedebb vonalvezetésű párlatai is a gyártónak, mint például az 50%-os alkoholtartamú Bruichladdich Barley Classic Laddie Whisky.

Ebben a whiskyben érvényesülnek a Laddie elegáns és virágos stílusjegyei, amit olyan sokan szeretnek.  Az árpa és a tölgy összecsengése magával ragadja az embert a Bruichladdich Barley Classic Laddie Whiskyben, a gyümölcsösség és a barnacukor meg egy felejthetetlen kóstolási élményt ígér, karamellizált gyümölcsökkel és mézzel.

 

Bunnahabhain

A keleti parton fekszik, akárcsak Caol Ila. A gyakran feledésbe merülő lepárló Islay legmagasabb stilljeivel büszkélkedik, részben ez is okozza malátawhiskyjeik édességét. Általában sherry hordókban érlelt lágy whiskyket készítenek, amelyek még mindig eléggé tőzegesek ahhoz, hogy felkeltsék az Islay-fanok érdeklődését.

A Bunnahabhain 46.3%-os alkoholtartalmú itala az aranyló színű Bunnahabhain Stiuireadair Whisky. Krémessége és mézes sült diós vonalvezetése már eleve magához édesgeti az embert, és ezt az élményt tovább tetézi a karamella, a tengeri só, a szegfűszeg, a dió, a fahéj az aszalt gyümölcsök sokasága.

Szintén nagy dobás tőlük a Bunnahabhain Toiteach A Dhá Whisky. A 46.3%-kal érkező párlat forró tőzegességgel, Oloroso sherrys finomsággal és előkelő tölgyérlelte ízekkel lopja be magát a whisky-geekek szívébe. A boros ízek sült földimogyoróba mártva kényeztetik az ízlelőbimbókat, szóval ez egy hamisítatlan Islay-dram, kellemes füstösséggel.

 

Kilchoman

A sziget viszonylag új whiskylepárlóinak egyike. Islay hosszú tradícióinak tudatában nevezhetjük vehemens fiatal bébinek is, hiszen csak 2005-ben nyitotta meg kapuit. Jelenleg meglehetősen kis lepárlónak számít, évente mindössze 200 000 litert állít elő. Egyik párlatát sem teszi blendek alkotóelemévé, és van 100% Islay-kifejezése is, ami csak a szigeten termesztett árpát használja. A főzde méretei miatt az itt tartott túrák elég rövidek, ám az Islay-whiskytörténelem egy új szeletébe nyerhetünk betekintést falai között.

A 46%-os Kilchoman Sanaig Whisky kiváló kóstoló az Islay-sziget gyümölcsös tőzegfüstös aromatikájából, és képes ügyesen zsonglőrködni az enyhe füstösség tartományán belül, mentes a szélsőségektől. Ott izzik benne a szilva, a cseresznye, az üde citrusosság, egy kis barbecue, a karamell édessége és a szegfűszeg, hogy maradandó élményt adjon a whiskyvándoroknak.

 

A helyi lepárlók leviatánja: a Caol Ila

Ez Islay messze legnagyobb whisygyártója, évente több mint 6.5 millió liternyi whisky készítésével, amelynek nagy része blendekbe kerül – a leghíresebb blendek ezek közül a Johnnie Walker.  A Caol Ila 18 Years Whisky már elég markáns fenoltartalmú, akárcsak a tőzeges fenevadnak számító Laphroaig. Ugyanakkor ennek a Caol Ilának gyümölcsösebb, fűszeres jegyzetei is vannak, és mesterei óriási méretű stillekkel dolgoznak. És olyan finomsága is vannak a gyártónak, mint a 43%-os alkoholtartalmú Caol Ila Moch Whisky, ami citromos habcsókkal, lágy tölgyes áramlással hoz egyedi stílust az Islay-sziget whiskyszcénájába.

 

Már van pár kedvenc Islay-whiskyje, vagy még keresi az igazit a tőzeges párlatok seregszemléjében? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és segítünk megtalálni az ízléséhez legjobban illőt a fenolos zamatok közül!

Kapcsolódó termékek

Laphroaig Four Oak Whisky [1L|40%]

Jelenleg nincs készleten!
29.999 Ft
Kedvencekhez adom

Lagavulin 10 Years Whisky [0,7L|43%]

Raktáron
38.450 Ft
Kedvencekhez adom

Lagavulin 8 Years Whisky [0,7L|48%]

Raktáron
31.150 Ft
Kedvencekhez adom

Laphroaig PX Whisky [1L|48%]

Jelenleg nincs készleten!
41.750 Ft
Kedvencekhez adom

Bowmore 12 Years Whisky [0,7L|40%]

Raktáron
19.990 Ft
Kedvencekhez adom

Bruichladdich Barley Classic Laddie Whisky [0,7L|50%]

Raktáron
23.049 Ft
Kedvencekhez adom

Bunnahabhain Toiteach A Dha Whisky [0,7L|46,3%]

Raktáron
25.040 Ft
Kedvencekhez adom

Bunnahabhain Stiuireadair Whisky [0,7L|46,3%]

Raktáron
19.490 Ft
Kedvencekhez adom

Caol Ila 18 Years Whisky [0,7L|43%]

Raktáron
89.999 Ft
Kedvencekhez adom