Egy cseppnyi gyógyfőzet, akár így is lehetne emlegetni ezt a nem kismértékben híres és egyszerre hírhedt nedűt. A történelme kalandos, betiltásokban, lázadozásokban, furmányos cselekedetekben bővelkedő. A népszerűsége pedig az idő előrehaladtával sem csökken, hanem folyamatosan nő.
Az eredeti abszint nem festékanyagoknak köszönheti a zöldes derengését
Az ital történelmében viszonylag korán megjelentek a hamisítók, akik megpróbálták a silány alapanyagokból fakadó hiányosságokat mesterségesen pótolni. A nem megfelelő növényi háttér miatt, az illóolajok nem csapódtak ki, és a nedűre oly jellemző zöld derengés elmaradt. Így a fifikás hamisítók különböző festékanyagokkal igyekeztek kiköszörülni a csorbát. Persze a legtöbbször eredménytelenül. A cseppek magas alkoholtartalma lényeges a kicsapódó illóolajok oldása szempontjából. A szertartásos fogyasztás egyik eleme a jéghideg vízzel való hígítás, amely még láthatóbbá varázsolja ezt a derengést idéző kémiai folyamatot. Sokan már csak ezért a komplex jelenségért is erre az italremekre voksolnak.
Melyik a legjobb abszint?
Alapvetően kár keresgélni általános meghatározásokat arra, hogy van-e tökéletes variáció a piacon, és ha igen, akkor milyen tulajdonságok jellemzik? Hiszen az alkoholfogyasztás ízlésfüggő. Ennek megfelelően a legjobb, ha a saját ízlésvilágán keresztül tapasztalja ki, kortyolja meg az egyes típusok közötti különbségeket. Ilyen módon könnyedén rátalálhat arra a variánsra, amely a saját szűrőjén keresztül nézve és ízlelve valóban tökéletes, ezáltal a legjobb.