Minden, amit az Armagnac italról tudni érdemes

Az Armagnac az egyik legrégebbi ismert italfajta, amely annak idején Franciaországból indult világhódító útjára. Rendszerint vacsora utáni italként fogyasztják, hiszen ilyenkor esnek a legjobban e nedű csokoládét, aszalt gyümölcsöt és karamellt idéző jegyei. Az előállításának szigorú szabályai vannak, a palackba kerüléshez pedig sok esetben évek telnek el a szüreteléstől számítva. Ez pedig csak az egyike azoknak a tényezőknek, amelyek különlegessé teszik ezt az italt. Lássuk, mi mindent érdemes tudni e folyékony történelemről!

Az Armagnac története

Az Armagnacot először 1411-ben említik, vagyis ezek alapján nagy bizonyossággal ez az egyik legrégebbi párlatról beszélhetünk, amely így legalább kétszáz évvel megelőzte a konyak gyártását. Több mint száz esztendeig csak a helyiek ismerték, ám az idő telt, az Armagnac kereskedelem pedig  megnövekedett. 1818-ban pedig egy helyi gazda szabadalmaztatta az Armagnac előállítását. Mindez olyannyira jól sikerült, hogy a 19. század közepére az Armagnac régió nagy részét e nedű előállítására fordították.

Az 1850-es években komoly fejlesztések történtek az érlelőhordók kiválasztása és használata területén, ekkortól használják a legjobb minőségű tölgyfa hordókat.

Ezen kívül ekkor történtek fejlesztések az ital marketingjében is, elkezdték aktívan promótálni az elitnek és más országokba is exportálni, innentől az armagnac népszerűsége meredeken ívelt felfelé.

Ma pedig már világhírnévnek örvendhet ez a párlat.

Milyen szabályai vannak az Armagnac készítésének?

Számos szigorú szabály létezik, amelyeket mindenkinek be kell tartani akkor, ha ilyen nedűt szeretné készíteni. Az egyik legfontosabb szabály az Armagnac előállításával kapcsolatban, hogy kizárólag négy specifikus francia szőlőfajtát használnak hozzá. Ezek a Folle Blanche, a Baco, a Colombard, valamint az Ugni Blanc. A Folle Blanche volt a hagyományos fajta, ám a 19. század második felében megjelent filoxéra szinte teljesen kipusztította azt, míg a másik 3 fajta ellenállóbb volt a betegséggel szemben, így a gazdák ezekhez nyúltak. Mára újra felmerült a Folle Blanche használata.

Ezt a nedűt egyébként eredetileg a délnyugat-franciaországi Gascogne régióban gyártották, azonban ma már csak négy régióban Bas-Armagnacban, Armagnac-Ténaréze-ben és Haut-Armagnacban állítják elő. Lássuk, miként lesz a szőlőből Armagnac, lépésről lépésre!

  1. A szüret
    Tulajdonképpen ez a nulladik lépés, ugyanis a jó minőségű és megfelelő fajtájú szőlő leszüretelése jelenti mindennek az alapján e nedű esetén. 
  2. A préselés és erjesztés
    A szőlő betakarítását követően szükség van a gyümölcs levére. Miután kipréselték, három héten keresztül erjesztik, amely során a cukrok erjedni kezdenek és alacsony alkoholtartalmú, magas savtartalmú bort jön létre. 
  3. A lepárlás
    Az erjedt nedű lepárlása oszlopos desztillációs eljárással történik. Ennek során a bort az oszlopban  felmelegítik, majd a másik részbe kerülve felforralják. Az itt létrejövő gőz komoly mértékben gazdagítja a bor ízét. Ennek a szakasznak a végén létrejön egyfajta pálinka, amely a hordós érleletés során Armagnaccá válik. Ennek kapcsán lényeges szabály, hogy e nedű lepárlása mindig télen kezdődik, és március utolsó napjára fejeződik be.
  4. Az érlelés
    A konyakhoz hasonlóan az Armagnackot tölgyfahordókban érlelik a lepárlást követően. A túlzottan tölgyes íz elkerülése érdekében sokszor először új tölgyfahordókban tárolják a párlatot, majd átteszik azt a már korábban használtakba. E folyamat során az Armagnac néhány hónapig, de akár évekig is érlelődhet. 
  5. A palackozás
    Ez a folyamat egyik legizgalmasabb része, ugyanis ezen a ponton a különféle érlelt párlatokat összekeverik, megálmodva ezzel a legkülönlegesebb nedűket. Fontos tudni, hogy keverés esetén mindig a bele kerülő legfiatalabb pálinka határozza meg a besorolást.

Az Armagnac fajtái

Az Armagnacnak négy alap típusa van, amelyeket minden esetben betűkel jelölnek a palackokon. 

  1. Nagyon különleges. A betűjele: V.S. Ide sorolandó minden olyan Armagnac, amelyben a keverék legfiatalabb pálinkáját legalább két évig érlelték.
  2. Very Superior Old Pale. A betűjele V.S.O.P. Ez olyan Armagnac, ahol a keverék legfiatalabb pálinkáját legalább négy évig érlelték.
  3. Extra Old. A betűjele X.O. Ez a típus Napoleon Armagnac néven is ismert, ahol a keverék legfiatalabb pálinkáját legalább hat évig érlelték.
  4. Hors d’âge. Ez a megjelölés, azt jelenti, hogy „koron túl”. Ha ezt látja egy palackon, akkor biztos lehet abban, hogy az Armagnac legalább tíz éve érlelődött.

Mi a különbség az Armagnac és a konyak között?

Nagyon sokan összekeverik a köztudatban az Armagcnak és konyak italokat, pedig alapvetően igen sok különbség van a kétféle nedű között. Tény, hogy mindkét ital Franciaországból származik és desztillált fehérborból készülnek, sőt, még abban is egyeznek, hogy általában vacsora után fogyasztják, mégis van néhány lényeges különbség a kettő között.

Az egyik, hogy a lepárlás során a konyakot kétszer desztillálják, az Armagnacot viszont csak egyszer. Ebből kifolyólag pedig az szóban forgó ital ízei nagyban eltérnek a konyakétól. Sok esetben a helyi gazdák által, kis tételben is készül Armagnac, amely által az éves mezőgazdaságból származó bevételüket pótolják. Ezen felül az alkoholtartalom terén is vannak különbségek, az Armagnac ugyanis jóval magasabb erősebb alkoholtartalommal rendelkezik. Míg ez jellemzően 52-60 százalék között mozog, addig a konyak esetében körülbelül 45-47 százalékos. 

Miként élvezhető a legjobban az Armagnac?

Létezik néhány olyan trükk, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni annak érdekében, hogy tökéletes legyen az élmény, amikor e nedű mellett teszi le a voksát. Érdemes egyrészt vacsora után fogyasztani, ugyanis az Armagnac édes ízei tökéletesen passzolnak mindehhez. Az Armagnacot általában szobahőmérsékleten, lassan kortyolgatják, így élvezve az ital gazdag aromáit és ízvilágát. Ízének és aromájának kibontakoztatásához ajánlott, hogy az italt a pohárban legalább 10-15 percig hagyjuk állni, mielőtt kortyolni kezdenénk. Az Armagnacot gyakran kínálják desszertekhez, sajtokhoz vagy egy jó kávé után, és az ételek és italok párosításában nagyon sokféle lehetőség van.

Érdekességek az Armagnacról

Az Armanac számos érdekességet is hordoz magában. Az egyik például, hogy míg Franciaország évente mindössze hárommillió üveg pálinkát állít elő és évente több mint kétszázhúszmillió üveg konyakot exportálnak. A tizennyolcadik században ezt e nedűt szolgálták fel a francia király udvartartásának a Versailles-i palotában. Sőt, az időközben betiltott, sokak által vitatott francia ínyencséget az Ortolant úgy készítették, hogy az ortolan sármány madarakat Armagnacba fojtották és úgy sütötték meg őket. Ma már számos különböző koktél alapját is képezi ez a nedű, amelyeket szintén érdemes kipróbálni. 

A fentiekből látható, hogy az Armagnac egy igazán különleges ital, amelyet legalább egyszer mindenkinek érdemes megízlelnie. Hiszen olyan illatok és zamatok rejtekhelye minden egyes nagy gonddal lezárt palack, amelyeket sehol máshol nem tapasztalhat meg.

Nézze meg aktuális Armagnac kínálatunkat a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: cognac

Kapcsolódó termékek

Janneau VSOP Grand Armagnac [0,7L|40%]

Raktáron
16.490 Ft
Kedvencekhez adom

Chabot Coeur XO Armagnac [0,5L|40%]

Utolsó 1 db raktáron
36.999 Ft
Kedvencekhez adom

Janneau Vintage 1986 Grand Armagnac [0,7L|40%]

Jelenleg nincs készleten!
79.999 Ft
Kedvencekhez adom

Janneau VSOP Grand Armagnac Mini [0,05L|40%]

Raktáron
3.250 Ft
Kedvencekhez adom

Janneau XO Grand Armagnac [0,7L|40%]

Raktáron
28.999 Ft
Kedvencekhez adom

Marquis de Montesquiou Extra Old Armagnac [0,7L|40%]

Utolsó 1 db raktáron
48.999 Ft
Kedvencekhez adom