Egy vendégvárás mindig izgalmas, hiszen ki ne szeretne olykor egy kis finomsággal kedveskedni a családtagoknak vagy barátoknak! Egy ilyen esemény fontos része az aperitif is, amely remekül megalapozza az étkezést, ráadásul beszélgetés indítónak sem utolsó! De mégis mit illik ezen italok között felszolgálni és mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban? Ebből a bejegyzésből most minden kiderül!
Mit jelent az aperitif?
Nos, kifejezetten azokat az italokat nevezzük így, amelyeket a nagyobb étkezések előtt fogyasztunk annak érdekében, hogy meghozza az étvágyunkat. A latin "apierire" szóból ered maga a kifejezés, ami azt jelenti, hogy „nyitni” vagy „feltárni”. Ebbe a kategóriába egyébként a jellemzően rövid, gyakran kifejezetten aromás italok tartoznak, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy étvágyak csináljanak, ezen felül pedig felkészítsék a szájpadlást és a gyomrot az ételekhez, valamint a velük járó ízekhez.
Ám ahogy már fentebb is utaltunk rá, nem minden alkoholos ital sorolható ebbe a kategóriába.
A legjobb aperitifek viszonylag magas savtartalmú és alacsonyabb alkoholtartalmú italok, amelyek jellegüket tekintve leginkább száraz, kesernyés, savanykás vagy fanyar nedűk.
Ebbe számos folyékony finomság tartozik bele a Camparitól és az Aperolig, nem beszélve a különböző koktélokról. Mindennek igen komoly hagyománya van Európában, különösen Franciaországban és Olaszországban. Ezekben az országokban gyakran vacsora előtt szaloni italként szolgálják fel e nedűket, ezt követően azonban nem kötelező több fogásos ételsort elfogyasztani.
Nem túl sok, nem túl erős, de pont tökéletes
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek tényleg csak étvágygerjesztőként fogyasztandók, hiszen ha túl sok alkoholt visz be a szervezetébe, azzal az étvágy is csökken, vagyis nagyon lényeges a mértékletesség.
Italok, amelyek tökéletes étvágygerjesztők
Az aperitif italok kategóriája igen széles, amelybe konkrét alkoholos italok, valamint koktélok is beletartoznak. Lássunk most ezek közül néhány konkrétumot!
- Aperol: a narancs íze és a fűszernövények kesernyés jellege tökéletes aperitiffé varázsolják ezt a nedűt.
- Campari: az egyik legnépszerűbb aperitif. Ennek az olasz szeszes italnak nagyon jellegzetes kesernyés ízvilága van és rengeteg átvágygerjesztő koktél tökéletes alapja ezáltal.
- Gin: A ginben található különböző növényi anyagok teszik ideálissá ezt a tömény italt, amely long drinkként és koktélként egyaránt megállja a helyét a vendégvárás során.
- Sherry: A könnyű sherry egyáltalán nem telíti el az embert, ugyanakkor tökéletesen megalapozza az étvágyat.
- Vermut: A száraz vermut kifejezetten aperitifként fogyasztandó, édes változatát pedig az étkezés előtt vagy után egyaránt bátran fel lehet szolgálni. Hűtve, jéggel vagy koktélként egyaránt tökéletes választás.
A koktélok közül ide sorolható például az Americano koktél, amely két fő összetevője a Campari és a Vermut. Az összetevőket jéggel teli old fashioned pohárba kell tölteni, az italt pedig citromhéjjal, narancsszelettel lehet bolondítani. A végén szódával kell felspriccelni.
A Park Avenue koktél alapját a Cointreau, a Bombay Sapphire gin, valamint a vermut adják, amelyeket ananászlével kell felönteni. Nem mehetünk el szó nélkül a nem mindennapi Kir koktél mellett sem, amely feketeribizli likőrből, fehérborból és citromkarikából áll.
Természetesen mindez csupán a jéghegy csúcsa, a kategóriába rengeteg más nedű is beletartozik még.
Hogyan szolgáljuk fel az aperitifet?
A szokásos aperitifek bármelyike önmagában is felszolgálható. Ilyenkor érdemes kis méretű, hűtött poharakba tölteni, amely kiemeli az aromákat. Jégre öntve pedig lágyabbá válik az ízvilága. Szintén gyakori, hogy ezeket az üdvözlő italokat egy kis szódával szolgálják fel, így a vendégek maguk dönthetnek italuk erősségéről. Kiváló példa ezekre az Aperol fröccs vagy a Campari-szóda.
A legideálisabb, ha 30-60 perccel étkezés előtt történik meg ennek elfogyasztása.
Az aperitif nem ugyanaz, mint a digestif
Sőt, épp ellenkezőleg! A digestif italokat általában az étkezés végén szolgálják fel az emésztés elősegítésére.
Hogyan illik koccintani?
Nem kérdés, hogy az aperitif italokkal is illik koccintani. Ilyenkor egymás szemébe kell nézni. Amennyiben nagyon sokan vagyunk, bőven elég ha megemeljük a poharunkat, ám a szemkontaktusra ebben az esetben is oda kell figyelni.
A fentiekből látható, hogy az aperitifek világa elképesztően színes, így érdemes egy kicsit elmerülni ebben akkor, ha az ember vendégeket vár és szeretné, ha az este minden része tökéletes lenne.