Anthon Berg
Amikor a marcipán dominál
Mandula, cukor és rózsavíz. Tényleg csak e három összetevő aromatikus együttállása kell ahhoz, hogy a marcipán meghódítsa az édességrajongók szívét, szerte a világ mind a négy sarkában? A tények makacs dolgok, és bizony arra mutatnak, hogy igen! Mert szinte mindenki szereti a marcipán jellegzetesen édes ízét. Valami eszméletlenül csodás, hogyan lesz ebből a három összetevőből egy számtalan kultúrát meghódító édesség.
Még kimondani is sok, de a marcipán immár több mint ezer esztendeje velünk van, azóta használják mesés zamatát a sütemények díszítésére és tökéletesítésére. Ha hihetünk a régmúlt ködébe vesző legendáknak, a marcipán a mezopotámiai kalifa udvarából származik, mielőtt még a torták egyik királynője és a marcipánfigurák fenséges alapanyaga vált volna belőle.
Nézzük, milyen marcipános édességgel lephetjük meg nőnap idején szeretteinket!