Avoir La Peche cocktail Hennessy VS Luminous Cognac-kal
A konyakos alap egyszerű, ugyanakkor testes és gyümölcsöző előnyt ad egy szuper koktélnak. A brulée-s barackhab egy elegánsan barackos lecsengést kölcsönöz a cocktailnak.
Hozzávalók:
6 cl konyak, pl. Hennessy VS Luminous Cognac. 2.5 cl citromlé, 1 cl méz.
Elkészítése:
Rázzuk össze a hozzávalókat, és kétszer szűrjük le a végeredményt. Öntsük két pohárba, és szervírozzuk jég nélkül. Végül díszítsük brulée barackhabbal.
A brulée barackhab elkészítése:
9 cl Giffard őszibaracklikőr, 12 cl tojásfehérje, 9 cl citromlé, 18 cl egyszerű szirup. Itt nincs más dolgunk, mint összekeverni a hozzávalókat.
Egy valamennyi ízében hiteles Avoir Le Peche cocktail készítéséhez nélkülözhetetlenül fontos komponens egy klasszikus árnyalatokkal örvénylő konyak, amiegy kis francia nemességet kölcsönöz ennek az elegánsabb tartományban mozgó koktélnak.
Nem titok, hogy az Avoir Le Peche cocktail megfelelő finomhangolásában központi szerep jut a konyakos íznek. Ezért érdemes kiszemelni egy minőségben kimagaslóan jó konyakot hozzá – és számos konyak-alapú – konyak alapú koktélhoz, és ebben utolérhetetlenül finom választást jelent a Hennessy VS Luminous Cognac. Mi tagadás, már a palack kivitele, a design is lenyűgözi az embert, kifejezetten letisztult és relax hangulatba ringatja az embert a látványa. Ha a külcsíny felől haladunk a belbecs felé, akkor már a kóstolás előtt ámulatba eshetünk a Hennessy VS Luminous Cognac kapcsán; kuriózumszámba megy az élénken világító címkéje, amivel első ránézésre találkozunk. És csak ezután érkezik a következő elementáris csavar a kóstolásban: a nagyjából 40 eaux-de-vie keverékeként megnyilvánuló konyak, amely összesen 4 termőterületről származik.
Sokrétűsége révén nem is lepődünk meg annyira azon, hogy világhírre tett szert a Hennessy VS Cognac, és a foszforeszkáló, luminiszcózus élmény csak még nagyobbat dob az élményen. Ez egy élénk ízekben táncoló testes konyak, ami istenien passzol a koktélokhoz a lényegét alkotó tölgyes és mogyorós aromával. Közben alaposan kivirágzik a szájban a virágos alkotóelemek garmadája a kortyokban, rengeteg erdei gyümölccsel és az édes vanília hívogató erejével. A tölgyes nemesség hátterében felsejlik az 5 éven át tartó türelmes érlelés, a francia Limousin tölgyfahordó előkelő bája. Bizsergetően siklik a nyelvre az arisztokratikus Cognac régióból származó szőlő, a diófélék kellemes aromájával az orrban, enyhe tölgyes cirkulálással.
Kóstolásakor markánssá válik az ízlelőbimbókon a vanília és a bogyós gyümölcsök jelenléte, a tölgyfa meghatározó jellegével. Lecsengésekor változik ez a nagyszerű narratíva a szájban, és közepesen hosszú végjátékot kapunk fűszeres és fás utóízzel.
Pua Loma cocktail Bols Maracuja Passion Fruit likőrrel
Vannak fürkész agytekervényekkel gondolkodó koktélmágusok, akik szeretnek trópusi ízekkel sakkozni, hogy felpörgessék a megfáradt koktélreceptúrákat. Ez a kreáció, a Pua Loma koktél előtérbe helyezi a préselt gyümölcslevet és a fűszernövényeket, hogy új lendülettel kápráztassa el a gyümölcslikőrös ízekre szomjazó koktélvándorokat!
Hozzávalók:
4.5 cl blanco tequila, 2.2 cl friss limelé, 2.5 cl trópusi szirup, 2.5 cl Bols Maracuja Passion Fruit likőr, szóda (tetszés szerinti mennyiségben).
Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, kivéve a szódát. Tegyünk jegest egy Collins pohárba, aztán csobbantsunk bele egy kis szódát. Rázzuk fel és szűrjük le a tequila keveréket, majd öntsük rá a jégre. Díszítsük a végeredményt egy friss szelet rubinvörös grapefruittal és egy egzotikus virággal, ami akár Hawaii-benyomást is kelthet az emberben.
Egy ilyen színpompás és egzotikus italhoz kell valamilyen komponens, amelynek párlatként saját stílusa, mondhatni saját személyisége van! Ilyen kimagasló tulajdonságok birtokosa a gyümölcs szenvedélyességét előtérbe helyező Bols Maracuja Passion Fruit likőr, amely élesszemű választás a Pua Loma cocktail kikeveréséhez. Már a passion fruit likőr narancssárga-vöröses beütésű színe is a szenvedély jenlétéről tanúskodik, a holland készítő csúcsra járatta a likőr alkotóelemeit, hogy igazi magas minőséget facsarjon belőlük.
A Bols Maracuja Passion Fruit likőr a passion fruit zabolátlan áradásának jutalomjátéka, végtelen mennyiségű licsis, vaníliás és őszibarackos zamattal. A frissítő hatás gyökere a párlat szívcsakrájának számító passion fruit gyümölcs, amit spanyolul maracujának neveznek (nálunk az utóbbi elnevezés számít elterjedtebbnek, valahogy a passion fruit még nem annyira íródott be a magyar likőrkedvelők gondolkodásába). Bár az a helyzet, hogy a passion fruit viszonylag új szereplő a likőrök világában, ám viharos előretörésre számíthatunk részéről a közeli jövőben, mivel rengeteg koktélnak ad dinamikus megújulást a koktélba keverése. A long drink italokban a passion fruit ínycsiklandozó zamatként nyilvánul meg a narancslével, azonban citrusos és erdei gyümölcs alakú koktélok hajtóerejeként ugyancsak valóságos kincsnek bizonyul.
Trópusi Bizsergés cocktail Angostura Bitters
A cocktail alapvetését elevenné és dinamikussá teszi a mangó, a Cointreau és az egész nyelvet bizsergető menta. Mert zsigerien zseniális élmény, amikor a sötét és a fehér rum pozitív szimbiózisban egyesül a lime fanyarságával, ráadás gyanánt pedig egy kis vodkával.
Hozzávalók:
3 csepp Angostura bitter, 3 cl limelé, 2.5 cl valódi mangópüré szirup, 1.5 cl Cointreau, 1. 7 cl vodka, 4.5 cl Havana Club 7 éves rum, menta (tetszés szerinti mennyiségben), 1 szelet ananász.
Elkészítése: Keverjük össze a komponenseket. Öntsük őket egy nagyobb pohárba, és díszítsük mentaszállal, egy ananászszelettel, az egzotikus hatás kedvéért.
A likőrök készítéséhez a legtöbbször az édes ízeket szeretjük és keressük, azonban vannak olyan italok, amikor éppen ezek ellentétére, egy csipetnyi keserűségre van szükségünk. Hiszen az élet gyakran keserédes, és a túlzott édesség ellensúlyozására olykor szükség van a koktélban egy enyhébb, keserűbb tónusra. Ezt a célt szolgálja az iDrinks üzleteiben is könnyen megvásárolható Angostura bitter, a keserű ízek mestere!
A párlat a szokványos koktél-komponensek helyett épp a keserűségből farag versenyelőnyt, és ezt az arcát mélyíti az italokban. Az Angostura bitternek olyan változata is van, amelyik a narancsos árnyalatok felé billenti el az ízek tengelyét, ami határozottan jól jön a Trópusi bizsergés koktélban. Ehhez a koktélhoz igazi folyékony főnyeremény az Angostura Orange Bitters, amely narancsos keserűlikőrként nyújt maradandó élménydimenziót a koktélokban.
Egzotikus specifikumát a Trinidad buja és egzotikus gyümölcsöseiből származó karibi narancs adja, a maga lédús és keserédes zamataival; mindez egy extra szintet képvisel a klasszikus, hagyományos bitteres ízekkel sáfárkodó keserű párlatokkal szemben. A 28%-os nedű másik nagy előnye a narancsos alapvetés mellett tiszta mélysége, amely különösen kapóra jön a gines, vodkás, whisky vagy rumos árnyalatokban játszó koktélokban. Ráadásul ez az Angostura Orange Bitters annyira fenséges nedű, hogy nagyszerűen harmonizál a sós mártásokkal, a tengeri ételekkel és a csokoládéval.
Az Angostura Orange Bitters kiindulópontját jelentő karibi narancsot a készítők mindig az esős évszakban szüretelik le a trinidadi gyümölcsösökben. Ugyanis ekkori éri el tökéletes kiteljesedését, a párlathoz legmegfelelőbb érettségét. A legjobb gyümölcsöket mindig kézzel válogatják ki ehhez az egzotikusságában sokoldalú italhoz.
Az Angostura Orange Bitters illatában a narancs és a muskátli hömpölygésének színvonalas áramlását élvezhetjük. Elárasztják az orrot a citrusossággal hódító illatok, rengeteg gyógy- és fűszernövénnyel, ami az Angostura Orange Bitters sajátja. Kóstolásakor még jobban felfedezhetjük a párlat lelkét adó gazdag és merész ízvilágot, ami a helyi és teljesen egyedi fűszerezésből fakad. A receptúra a gyógy- és fűszernövények bőséges jelenlétét eredményezi. A friss, édes vérnarancs bravúros bátorsággal keveredik a szenvedélyes kardamommal és a nyelven pikánsan csipkelődő korianderrel megbolondítva. A bitterműfaj sajátosságaiból adódóan a száraz, gyomorkeserűs íz is kibontakozik a szájban.
Keserédes amaro cherrys koktélgyönyör: a Daddy Issues cocktail Amaróval
Egy csipetnyi apakomplexus jól jön a koktélokban! Erre kínál ékes bizonyságot a beszédes nevű Daddy Issues, napjaink egyik legütősebb gyümölcslikőrös koktélja. A színével tekintélyes benyomást keltő Daddy Issue egy Bourbon-ös Manhattenként indult, amihez két klasszikus szeszes italt adunk hozzá: a Cointreau narancslikőrt, amely a narancslikőr fanyarabb oldalát domborítja ki, illetve a Heering Cherryt, amely számtalan botanikai ízzel gyarapítja a cseresznye édességét. A végeredmény egy lélegzetelállító borostyánsárga derengés a palackban. Egy aromatikus koktél, ami olyan benyomást kelt az emberben, mintha az ember az apja bőrfotelében ülne. Ami lehet hátborzongató, ha az ember faterja egy légzési nehézségekkel küzdő sötét arcpáncélos Darth Vader, de a Daddy Issues zamatát élvezve máris jobban megbarátkozunk az apasággal kapcsolatos dolgokkal.
Hozzávalók:
4.5 cl Buffalo Trace Bourbon, 2.6 cl Amaro, 1.2 cl Cointreau narancslikőr, 1.2 cl Heering Cherry, 2 csepp Angostura bitter, 1 cseresznye a díszítéshez.
Elkészítése:
Keverjük össze valamennyi komponenst a cseresznye kivételével, majd rázzuk össze. Szűrjük egy koktélos pohárba, és végül díszítsük cseresznyével.
A Daddy Issue elkészítéséhez mindenképp szuper döntés a koktélba egy kis Heering cherry, azonban egy másik cseresznyés kesernyés zamattal még nagyobbat csavarhatunk az alaprecepten, ha vendégeink számára egy igazi különlegességgel szeretnénk előrukkolni.
A koktél flow elérése érdekében a Daddy Issue cocktailból kihagyhatatlan komponens egy keserűségtartományban különösen finom amaro, például az iDrinks üzleteiből beszerezhető Stambecco Maraschino Amaro. Mert nemcsak a keserűségből facsar sallangmentes gyönyört a zamata, hanem a koktélok komplexitását és finomságdimenzióját még magasabbra tekeri az amaróban egy extrém fenséges gyümölcs, a maraschino cseresznye árnyalata – minden italban valóságos főnyereménynek számít! A maraschino cherry olyan nemes és mélységes jegyzetekkel gyarapítja a Stambecco Amaro zamatát, hogy önmagában is érdemes megkóstolni, bár a likőrös-amarós igényű koktélok alkotóelemeként is ragyogóan teljesít a Stambecco Maraschino Amaro. Mert ez az az ital, amely keserédes gyönyört facsar a maraschino cseresznyéből, az olasz kultúra egyik kedvenc gyümölcséből a likőriparban.
A koktélok előnyben részesítik a szerteágazó aromaszerkezettel rendelkező likőröket, és a Stambecco Maraschino Amarónak ezen a téren sem kell szégyenkeznie. A lédús maraschino cseresznye mellett csak úgy lubickol a gyógynövényes ízvilágban ez a dolce vita-érzést kölcsönző olasz likőr. Ráadásul emésztést segítő hatással rendelkezik, és elegáns designja révén már messziről felfigyel rá azt ember az iDrinks polcai között, kiemelkedik a prémium párlatok tömegéből.
A cseresznyés ízek mellett a fűszeresség is fontos a zamatok között, valamennyi kortya elhozza a koktélba a napsütéses Itália életigenlését. Figyelemreméltó benne, hogy a készítői szerint nem kevesebb, mint 30 botanikai komponens kering benne. Másrészt alkotóelemei közé tartozik a valamennyi érzékszervünket felébresztő marcipán, az isteni lekváros marcipános Battenberg-piskóta zamata is, szóval a maga nemében egy emlékezetes amaróval van dolgunk.
Passion of Love cocktail: a szenvedély íze uborkás vodkávasl és bergamottal
Mi kell egy koktélban kirajzolódó szerelmi szenvedélyhez? Egy kis maracuja, és még több uborkás vodka! Ezekkel a komponensekkel alkot maradandót a modern koktélguruk egyik nagy dobása, a Passion of Love című alkotás, amely a műfaj egyik legmenőbb vívmánya!
Vegyünk egy fanyar egzotikummal ínycsiklandozó maracuja likőrt, és keverjük össze egy jó kis uborkás vodkával, görögdinnyés bazsalikomlével, és láss csodát, nyomban az asztalunkon találunk egy eszelősen frissítő koktélt, amiben ugyancsak a gyümölcslikőrös komponens a főszereplő (ezúttal élen a maracujával). A Passion of Love egy olyan cocktail, amelyben egyszerre kapjuk meg az ízlelőbimbókon az egzotikus utazást és a frissítő elemnek végtelen áradását. A Passion of Love cocktail maga a nyár esszenciája; mindeneképpen érdemes belevágni az elkészítésébe, ha egy vidám nyárközeli vibe-ra vágyunk a tavasz utolsó napjain, és szeretnénk pár fokkal feltekerni az átlag hőmérsékletet, plusz a hangulatunkat.
Hozzávalók:
5 cl uborkás vodka, mint pl. a Finlandia Botanical Cucumber & Mint. 3 cl bergamott likőr, Maracuja likőr, 1.5 cl limelé, Moet & Chandon Champagne.
Elkészítése:
Rázzuk össze a hozzávalókat egy shakerben, majd öntsük az egészet egy koktélospohárba, és öntsünk hozzá tetszés szerinti mennyiségben pezsgőt.
A koktél egyik fontos komponense az uborkás vodka, a zamatok kiegyensúlyozásának egyik nagy királya. A vodka egy semleges ízzel és színnel rendelkező párlatként vonult be a köztudatba. Ezt a képet tovább árnyalja a vodkás koktélok egyik lényeg eleme, a Finlandia Botanical Cucumber & Mint. Az uborkát és a mentásan bizsergető frissességet ügyesen ötvöző nedű új hatványra emeli a koktélokat, és önmagában is parádés kortyokban részesíti az embert!
Miért olyan különleges élmény a Finlandia Botanical Cucumber & Mint? Mert képes szimmetriát teremteni az uborkás és a vodkás ízrétegek között, mindkét alkotóelemet nagyobb élvezeti szintre emelni, ami önmagában és a koktélokban is óriási mosolyt rajzol a kóstolók arcára! A Finlandia ízek tekintetében alaposan felpörgetett változata, ez a halványzöldes derengés elhozta nekünk a finn nyár ízét! Kicsit olyan, mintha az északi fény megtestesülése lenne a palackban, egy platformra kerekítve a lédús uborkát és a jeges menta zsigerien bizsergető kalandját a nyelven. Simasága sem tudható be a véletlen szeszélyének: hátterében a hagyományos finn víz lágysága áll, az északi természet kibontakozása valamennyi kortyban. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és gyümölcsös frissítőerejéhez alacsonyabb alkoholtartalom kapcsolódik. A mindössze 40%-os erő különösen jól jön a koktélokba keverés során.
Ha már bergamottos likőrben gondolkodunk, a széles választékból ideje reflektorfénybe állítani a Bergamotto Fantastico Likőrt, a műfaj egyik legmegnyerőbb zamatú képviselőjét, amelyet ebben a koktélban felhasználhatunk. A Bergamotto Fantastico Likőr 32%-os elevenséggel kavarog a pohárban, és minden koktélba elhozza a dél-olaszországi napfényt! Lényegét a calabriai bergamott alkotja, így elegánsan felvonultatja a világ legértékesebb citrusos gyümölcsének nyelvet bizsergető életörömét, ami szintugrást jelent valamennyi koktél aromaformálásában. A calabriai bergamott agyagos calabriai talajon terem, a helyi éghajlati tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy egy igazi kuriózumszámba menő gyümölcs szülessen ezen a területen. Dél-Olaszország citrusos hercege ez a zöld narancsa, amely a likőrök aromamestere, másrészt a parfümiparban is üstökösszerű karriert futott be, a gyümölcsben rejtőző illóolajok hatásának köszönhetően. A bergamott narancs a meleg égtájakat szerető citrusféle, ebből építkezik az édes zamatokkal sáfárkodó Bergamotto Fantastico Likőr.
A likőr színe már előrevetíti, milyen váratlanul vad energikussággal kényeztet majd minket ez a zöld narancsnak is simán beillő olasz dél-olasz nektár, amely olykor kesernyés árnyalatokkal kacérkodik az ízlelőbimbókkal, máskor meg olyan édes, akár egy lopott csók.
A Bergamotto Fantastico Likőr intenzíven átadó citrusos ízével egyből mély és pozitív hatást tesz az emberre. Kóstolása során lenyűgöző a calabriai bergamott eleven üdesége. Valósággal íztobzódást érezhetünk a nyelven a számtalan gyógynövénytől és édes fűszerességtől, mindez a likőr sajátja. A bársonyos bergamott mellett a citrusos dinamika az a tényező, amivel mindenképp magasabbra emelhetjük egy koktél élvezeti értékét, de a Bergamotto Fantastico Likőrt önmagában is muszáj megkóstolni, mert egy fenomenális olasz óda ehhez a zöld és lédús gyümölcshöz.
Ha koktél, akkor gyümölcsösség! Mindegy, hogy egy remekbeszabott rumos bázison nyugvó nektárról beszélünk, vagy az uborkás vodkás ízeket felvonultató vodkás koktéltól, esetleg egy olasz bergamottot is magába foglaló finomságról, a gyümölcsös koktélok kincsestára valósággal kimeríthetetlen! Érdemes mélyrehatóbban tanulmányozni e nem mindennapi koktélok birodalmát, mert zamatuk élénkebbé színezi a hétköznapokat, és olyan gyümölcsöket is megismerhetünk készítésük közben, amiket korábban még sosem kóstoltunk. Persze nem mindegy, hogy milyen amarókkal, narancslikőrökkel és keserűségükben is különleges bitterekkel finomhangoljuk a koktélokat, ezügyben jobb rutinos segítséget kérni. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérdezze bizalommal kollégáinkat, akik segítenek az ízléséhez legjobban illő likőrökkel feldobni a gyümölcsös koktélokat!