A vodka története

A vodka története

Hogyan változott a középkori aqua vitae napjaink vodkájává? Tényleg Mengyelejevnek köszönhető a varázslatos orosz vodka receptje? És adja magát az örök dilemma: az oroszok vagy a lengyelek készítettek először vodkát? Most minden kiderül ezekről az izgalmas kérdésekről!

Na zdorovie, azaz egészségünkre! Ismerjük meg a vodka fordulatokban gazdag történetét, és fedezzük fel a legfinomabb vodkák világát!

A vodka története

Aqua vitae, polugar és Aneneas Coffey oszlopos technológiája

Színtelen és szagtalan, mi viszont teljesen odáig vagyunk érte: ez bizony egy szenzációs ital, amelyre az oroszok és a lengyelek nagyjából a 16-17. század óta használják a vodka kifejezést.  A középkor évszázadaiban a vodkát gyakran nevezték aqua vitae-nek, vagyis az „élet vizének” (igen, az ősi gael nyelven szóról szóra ugyanígy, az élet vizének, azaz uisge beathának nevezik a whiskyt). Ekkoriban többnyire burgonyából készített párlatokat tekintettek vodkának, amiket elsősorban gyógyítási célra használtak (az ősi fáma szerint az oroszoknál különösen hatékonynak bizonyult például a dermesztő hideg miatt kialakuló betegségek ellen, más országokban pedig a pestis, a fogfájás és a meddőség ellenszereként is hivatkoztak rá a középkorban).

A vodkát oroszul hlebnoje vinónak is említették, amit nagyjából „kenyérbornak” vagy „gabonapárlatnak” fordíthatunk. Az orosz vodka kifejezés a víz, vagyis a voda” kicsinyítőképzős alakja, így „vizecskét” jelent. A lengyeleknél kicsit más a helyzet, ők a vodka szót használták valamennyi desztilláláson átesett fehérszeszre.

 Az orosz vodkát tradicionálisan árpából készítik (más országokban különböző gabonafajtákat is használnak, például cirokot, rozsot, búzát vagy kukoricát). A vodkák eleinte 37.5%-os alkoholtartalmúak voltak, és ezt a változatot nevezték polugarnak. A 37.5%-os sztenderd a régi fokolási módszerhez kapcsolódik. A merülőfokolók bevezetése előtt a párlatot felhevítették és meggyújtották, és csak a láng kialvása után mérték meg az űrtartalmát. Akkor volt a szesz polugar, azaz vodka, ha ezután pontosan a fele hiányzott. A polugart pedig 40 fokra kerekítették, hogy a párolgás és a mérési anomáliák után is legalább 37.5%-os alkoholtartalmú italt kaphassanak a vodkarajongók.

A modern értelemben vett vodka a 19. század folyékony csodája, amelyet a szeszfinomító oszlop megjelenésének és a technológia tökéletesedésének köszönhetünk (emellett a szesz faszenes tisztítása is ehhez a korszakhoz kapcsolódik). Ekkoriban talált ki egy forradalmian új technikát a tekintélyes szakállal és zseniális szeszipari ismeretekkel rendelkező Aeneas Coffey, aki az 1830-as években óriási sikert aratott Angliában gabonaszesz-finomító oszlopával. A Coffey-oszlop ebben az időben éteri tisztaságú, rendkívül olcsó szeszt tudott előállítani a ginkészítők számára, és a napjainkban kortyolgatott vodkák jelentős része is ennek az eljárásnak köszönheti kivételes tisztaságát.

Nézze meg webáruházunk aktuális vodka kínálatát!

Orosz vodkaőrület és a Mengyelejev-mítosz

Az oroszok már 1446 és 1478 között készítettek vodkát. Minden a monostorokkal kezdődött: a háromnyomásos földművelés nyomán hatalmas mennyiségű gabonafelesleg maradt meg, amiből vodkát készítettek.

Makacsul tartja magát a legenda, miszerint Mengyelejevnek, a periódusos rendszert megálmodó híres kémikusnak is köze volt az orosz vodka karakterének kialakításához. Kevesen tudják, de a periódusos rendszert megalkotó Dmitrij Ivanovics Mengyelej az alkohol vizes oldatairól írta a doktori disszertációját. A szentpétervári vodkamúzeumban látható egy  dokumentum, amelyben a jeles orosz szakember a 38 fokos vodka mellett teszi le a voksát. Azonban olyan források is vannak, miszerint Mengyelejevhez kapcsolódik a klasszikus orosz vodka receptje, és ezt a történetet több vodka marketingje is gyakran emlegeti, például a Russian Standardé. A valóság persze kicsit más, mint amit fantáziadús legendákban találunk: a 40%-os vodka először egy 1698-as cári rendeletben jelent meg, és 1843-ban lett kötelező szabvány, amikor Mengyelejev még csak kisgyermek volt. A 40%-os verzió azért lett sztenderd, hogy egyszerűsítsék a vodka adózását, mivel a rafinált kereskedők gyakran hígított változatokat adtak el a vásárlóknak.

A 19. század derekén Oroszországban akkora trend volt vodkát inni, hogy egyre többen koccintottak vele nyakra-főre, és a mértéktelen vodkázás eredményeként rengetegen adósodtak el miatta. Az orosz kocsmárosok ezekben az időkben csaknem bármire adtak zálogitelt, és az 1880-as adatok szerint több 2 millió orosz földműves gyakorlatilag mindenét elvodkázta. A vodkával kapcsolatban szintén gondolt okozott, hogy a korabeli szeszkereskedők gátlástalanul hamisították a vodkát: felvizezték a már eleve szörnyű minőségű gabonapárlatot, majd csípős vegyszerekkel érték el a vodkánál kötelező 40%-os intenzitást. III. Sándor orosz cár egy idő után megelégelte a vodkával kapcsolatos visszaéléseket, és 1895-ben állami monopóliumot hirdetett a legendás italra. Innentől kezdve államilag ellenőrizték Oroszországban a finomszesz tisztaságát, és a kereskedőknek még szigorúbban tartania kellett magukat a 40%-os alkoholtartalomhoz. A vodka tisztaságát laboratóriumokban vizsgálták, ezek tevékenységét pedig a Szentpéterváron és Moszkvában lévő „vodkatisztasági” központ felügyelte. Szigorú előírásokat, gyártási szabványokat vezettek be, így született meg a 20. század elejére az a kiváló minőségi orosz vodka, amit ma is nagy örömmel kortyolgatunk. A lengyel vodkák ennél kicsit messzebbre merészkednek, ott a 45%-os alkoholtartalom sem ritka.

Az 1917-es forradalom hatására rengeteg orosz menekült Európába, és magukkal hozták szeretett vodkájukat is. A vodka sikertörténete innentől megállíthatatlan volt: a 19-20. század fordulóján meghódította az egész világot, bár ekkoriban még kevés országban nevezték vodkának (a svéd Absolutot sem így emlegették, hanem Absolut Rent Brannvinként, azaz tiszta szeszként). A második világháború után Oroszországban, Lengyelországban és a balkáni államokban indult a legnagyobb fellendülésnek a vodkaipar, azonban manapság már Észak-Amerikában, Hollandiában és egyre több országban zseniális vodkákat készítenek.

A vodka szó hallatán a legtöbb rajongónak a különleges tisztaság jut az eszébe, amelyhez extra szűrési technológiák kellenek. Mindegy, hogy európai vagy amerikai vodkáról beszélünk, a szesz a lepárlást követően mindig szűrésen esik keresztül. Ez megvalósulhat az üstben, a lepárlási procedúra közben is, utána pedig általában aktívszén-szűrőn és további anyagokon megy át a párlat, miközben megőrzi az eredeti zamatait is. Persze olyan vodkanemzetek is vannak, ahol inkább a vodka lepárlására koncentrálnak, és csak minimális szűrést alkalmaznak a párlaton, mert így sajátosabb ízt adhatnak a vodkáknak. Manapság egyre nagyobb teret hódítanak az ízesített vodkák, amelyek gyakran gyümölcsösek, a merészebb brandek pedig fűszeresebb, paprikás vodkákkal is kísérleteznek.

 

Érdekességek a vodka világából

Máig parázs vita folyik arról, vajon Oroszországban vagy Lengyelországban készítettek először vodkát. Az biztos, hogy a legendás ital Kelet-Európában született, de szinte eldönthetetlen, hogy hol született először vodka. Már a 8. századi Lengyelországban és a 9. századi Oroszországban is létezett a vodkára emlékeztető párlat, azonban ezek csak a mai ital előfutárai voltak, nem tekinthetőek a modern értelemben vett vodkának. A lengyeleknél a Sandomierz-bíróság 1405-ös nyilvántartásában jelenik meg először a vodka kifejezés, az oroszoknál viszont csak 1705-ben bukkan fel az ital elnevezése dokumentálható forrásban. A vitát nem mi fogjuk eldönteni, ám az biztos, hogy a vodka lepárlásának fortélyait a lengyel és orosz szakemberek évszázadok óta művelik, és a 21. században is jobbnál jobb italokkal örvendeztetnek meg minket, gondoljunk csak a lengyel Belvedere vodkára vagy az orosz Smirnoff vodkára!

A 16. századtól számos vodkafajta burgonyából készült, mert ekkor hozták be a növényt a Peruból visszatérő spanyol konkvisztádorok Európába. A legtöbb modern vodka azonban rendszerint gabonaféléből készül, bár olyan párlatok is vannak, amelyek szőlőbázisra építenek. Az alapanyag tulajdonságai meghatározzák a vodka karakterét: a búza-bázisú vodka könnyedebb jellegű, míg a burgonyából készülő krémesesebb sajátosságokkal rendelkezik. 

 

A 21. század lefinomabb vodkái

A szentpétervári eredetű Russian Standard Original Vodka készítői tudományos alaposságra törekedtek a vodkakészítésben, munkájukat Mengyelejev inspirálta. Az volt a céljuk, hogy a Russian Standard Original Vodka a lehető legtisztább összetételben kerüljön a szuperprémium vodkakedvelők asztalára, és a cél érdekében a Szentpétervári Egyetem tudósai is segítettek, mi pedig kapunk egy zseniális italt, amit a műfaj minden szerelmesének érdemes megkóstolni!

A kristálytiszta vodkák másik kiváló képviselője a Beluga. A tündökletesen tiszta szibériai artézi víz és a rozspárlat egybeolvadása fenséges itallal ajándékoz meg minket, és a Beluga mesterdesignere által tervezett látványos palack is magával ragadja az érdeklődők figyelmét.

A harmadik nagyszerű orosz tétel ebben a kategóriában a Stolichnaya, amely a citrusos frissesség és az édeskés, fűszeres zamatok által emelkedik ki a vodkák mezőnyéből. A Stolichnaya az ízesített vodkák műfajának egyik éljátékosa, hiszen Stolichnaya Csokoládé-Málna Vodkával, Stolichnaya Narancs Vodkával, Stolichnaya Kékáfonya Vodkával és még több finom változattal kápráztatja el a különleges ízekre szomjazó vodkarajongókat.

Kiváló francia búza, éteri tisztaságú forrásvíz és a cognac készítési tudomány latbavetése: ezek ötvözésével készül a francia Grey Goose Original Vodka, amit világszerte legendás italként tisztelnek, és virágos, krémes, ropogós zamata teszi egyedülállóvá a prémium vodkák között.

A finn Finlandia minden kortyát a jégkorszakból származó forrásvíz teszi valóságos időutazássá, és az éjféli nap alatt termő soumi árpa íze kölcsönöz felejthetetlen finomságot a pompás finn vodkának. A lengyel Belvedere vodka egy négyszer desztillált, aranyrozsból készült párlat. A Belvedere Vodka krémes, vaníliás aromájú ital, a szenvedély és a kézművesség iránti elkötelezettség folyékony emlékműve. Legalább ilyen különleges a vodkák világában a svéd Absolut, amely a világ egyik legismertebb vodkamárkája. A friss zamatban gazdag Absolut Vodka nemcsak a legnagyobb mennyiségben exportált svéd termék, hanem egy ropogós zamatokkal játszó ital is, a szuperprémium vodkafanatikusok egyik kedvence. És a holland vodkakészítők is kitettek magukért az elmúlt évtizedekben: mindenképp érdemes megkóstolni a szokatlanul lágy és édes Bols vodkát, vagy a gyógynövényes ízekben bővelkedő Royal vodkát!

Szeretne még többet megtudni a legjobb vodkákról? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek tájékozódni az orosz, lengyel, holland és más varázslatos vodkák birodalmában!

Online is tud rendelni! Nézze meg termékeinket IDE kattintva!

Tartalomhoz tartozó címkék: különleges italok tipp vodka

Kapcsolódó termékek

Belvedere Vodka [0,7L|40%]

Raktáron
14.100 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka (LED Világítással) Magnum [6L|40%]

Utolsó 2 db raktáron
147.990 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka Magnum [1,75L|40%]

Raktáron
37.950 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka [1L|40%]

Raktáron
21.049 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka (LED Világítással) Magnum [1,75L|40%]

Raktáron
41.990 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka (LED Világítással) Magnum [3L|40%]

Raktáron
74.750 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka Mini [0,05L|40%]

Raktáron
2.790 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Vodka Midi [0,2L|40%]

Raktáron
5.490 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Single Estate Rye Smogory Forest Vodka [0,7L|40%]

Raktáron
19.250 Ft
Kedvencekhez adom

Belvedere Single Estate Rye Lake Bartezek Vodka [0,7L|40%]

Utolsó 1 db raktáron
19.540 Ft
Kedvencekhez adom