Elnézve az ételektől roskadozó asztalokat, nem meglepő, hogy elfér némi támogatás, már ami az optimális emésztést illeti. Pácolt gomba, kovászos uborka, vajas rozskenyér, húsgombóc, krumplipüré és némi savanyított gyümölcs. Bizony, ahhoz, hogy egy ilyen menü után a gyomor ne nehezedjen el, elkél némi rásegítés.
Vodka citrommal vagy anélkül?
Ha pedig a tradíciókat hoztuk szóba, akkor azonnal előbukkan egy kérdés is a mélyből: most akkor fogyasztanak citromot az ital mellé vagy nem?
Hagyományosan nem ritka a citromos ízesítés, viszont ez egyáltalán nem kőbe vésett szabály. Csak egy fogyasztási lehetőség, amit ki-ki ízlése és kedve szerint követhet vagy éppen ignorálhat.
Ráadásul ezek a szokások változnak, és idővel meg is kopnak. A világ számos pontjára más és más a jellemző, már ami az ital tárolását, kortyolását, azaz élvezetét illeti.
Nyugaton rajonganak a mélyhűtésért, vagy legalábbis az erőteljes lehűtésért. Miközben tradicionálisan a szobahőmérséklet tekinthető optimálisnak.
Tisztán vagy jéggel? A másik dilemma. Nyugaton a fűszerezett vagy kevert variációk az elterjedtebbek, míg az orosz régióban a tisztán kortyolás az evidencia.
A vodka, mint koktélalapanyag?
Nyugaton abszolút befutó, míg az orosz-lengyel szokásoktól idegen ez a felhasználási forma. Ám valójában kizárólag az egyedi ízlés a mérvadó akkor, amikor a fogyasztás mikéntje kerül terítékre, a vodkás üveggel egyetemben.