Miből lesz a pohárba való?
Az égetett szeszek legnépszerűbb képviselője megannyi alapanyagból készülhet. Na jó, az mindenképpen fontos kitétel, hogy a felhasznált alapnak magas legyen a cukor, keményítő tartalma. A gabonafélék ugyanúgy szóba jöhetnek, mint a burgonya vagy éppen a melasz. Szigorúan nézve a nedű etanol és víz elegye nagyrészt, amelyhez minimális egyéb összetevő társul.
A különböző, ízesített variációk koktélokba kevésbé javasolhatóak, viszont az eredeti, ízesítetlen verziók annál inkább. Sokan hajlamosak összekeverni az ízjegyekkel megáldott verziókat a likőrökkel. Lényeges különbség a két fajta ital között, hogy az utóbbiban hozzáadott cukor is felfedezhető. Az előbbinek pedig az eredetvédelemre vonatkozó nemzetközi szabályok szerint 37,5%-os alkoholtartalommal kell rendelkeznie. Ez meg is van. A legnépszerűbb gyártók általában 40%-os cseppeket palackoznak.
Hagyományosan milyen körülmények között kerül asztalra a vodka?
Az oroszok nemzeti italát általában a nagy étkezések kísérőjeként ismerjük. Hideg és meleg ételek, pácolt húsfogások, kovászos uborkával kísért étkek, vajas rozskenyér, krumplipüré és húsgombóc, mind meghálálják a jelenlétét. De a terülj-terülj asztalkámról a savanyú gyümölcsök sem hiányozhatnak. Így teljes az ízhatás. A tradíciók között szerepel, hogy a nedűt bent tartott lélegzettel, egy szuszra kell meginni. Kis érdekesség, hogy a vodka szervírozására szolgáló hagyományos poharak 1 deciliteresek voltak, úgyhogy kellett lendület a kiivásukhoz.